Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ζήτημα δημοκρατίας το χτύπημα της διαφθοράς"
  • [02] "Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Διάλογος για τα εργασιακά

  • [01] "Ζήτημα δημοκρατίας το χτύπημα της διαφθοράς"

    Με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μετά την ορκωμοσία του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αριστείδη Κασμίρογλου, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 1.30 το μεσημέρι.

    Στη συνέχεια, θα δεχθεί το προεδρείο της Ομογενειακής Οργάνωσης American Hellenic Institute.

    Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Είπε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.

    "Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος", επεσήμανε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».

    «Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».

    «Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.

    [02] "Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία"

    Στους απόηχους της κατάθεσης Μαντέλη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησε η δημόσια αποδοκιμασία από τον κ. Αντώνη Σαμαρά των κ.κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.

    Οι εκλογές αφορούσαν τα συμβούλια των Τοπικών Οργανώσεων και τους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δήλωσή του έκανε λόγο για ένα μεγάλο και τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία καθώς, όπως είπε, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία.

    «Αφού η ΝΔ αποφάσισε να ανοιχτεί και να προσφύγει στην κοινωνία για να εκλέξει τον αρχηγό της, μετά τον αρχηγό της νεολαίας, εκλέγει τον πρόεδρο της κάθε νομαρχιακής επιτροπής και της κάθε τοπικής επιτροπής. Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα κι είμαστε περήφανοι που είμαστε το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι η εκλογή των νέων διοικήσων των οργανώσεων του κόμματος αποτελεί συνέχεια της "κινηματικής διαδικασίας της ανάδειξης του προέδρου κ. Σαμαρά".

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε πολιτικά με τις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή. Συνεργάτες του λένε ότι "με τις ενέργειές του ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέση με φαινόμενα και πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν μπαίνει σε λογικές συμψηφισμού υποθέσεων για να καλύψει οποιονδήποτε". Η δήλωσή του ήταν σαφής: "Αν δεν το έχετε καταλάβει εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μία καινούργια ΝΔ. Δεν απολογούμαι για το χθες. Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα".

    Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση πάντως ήταν η αποδοκιμασία του κ. Ρουσόπουλου με δεδομένο ότι ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Καραμανλή επί σειρά ετών.

    Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση, ανακοίνωσε την συγκρότηση της Επιτροπής για την Διαρκή Αξιολόγηση των βουλευτών της ΝΔ. Σε αυτή θα συμμετέχουν με τον θεσμικό τους ρόλο ο γραμματέας του κόμματος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Η σύσταση της Επιτροπής ερμηνεύεται ως ένα σήμα σε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αμφιλεγόμενη πολιτική συμπεριφορά και είναι αντιδημοφιλή να αποσυρθούν από μόνα τους και να μην ζητήσουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Ευρύτερη πολιτική αίσθηση όμως προκάλεσε η απόφαση του κ. Σαμαρά να ζητήσει η ΝΔ την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Ζίμενς. Η απόφαση προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση του πρώην πρωθυπουργού με τη ΝΔ. Ο κ. Σημίτης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "το ζητούμενο είναι η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα". Η ΝΔ αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ.Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να κλητευθεί ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens" και καταλήγει: "Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Θεωρεί, όμως, ότι έχουμε όλοι καθήκον να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο να διαλευκανθούν όλες οι δύσοσμες και σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο δημόσιο βίο".

    Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει το αίσθημα της κομματικής βάσης της ΝΔ επεκτείνοντας την διερεύνηση των σκανδάλων στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σημίτη. Επίσης, ότι δείχνει πως δεν θα αντιταχθεί αν το ΠΑΣΟΚ καλέσει τον κ. Καραμανλή να καταθέσει στις Εξεταστικές Επιτροπές που διερευνούν τις υποθέσεις Ζίμενς και Βατοπεδίου καθώς και για την Οικονομία αν τελικά το αποφασίσει η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι ενέργειες του κ. Σαμαρά έχουν προκαλέσει σκιές στις σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή οποίος θα προτιμούσε διαφορετική αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κάλυψη.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας. Η συνάντηση αφορά θέματα επενδύσεων, εμπορίου και ναυτιλιακής πολιτικής-09:30:00

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-10:00:00

    «Σύμφωνο Εσωτερικής Κοινωνικής Συνοχής» με κεντρικούς άξονες την οικονομία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ευρεία δημοκρατική συναίνεση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων στην πόλη, θα παρουσιάσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Ελευθέριος Σκιαδάς-11:00:00

    Παρουσία της υπουργού Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου η συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεντεύξεων του ΥΥΚΑ και θα είναι ανοικτή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ-12:00:00

    Ο ανυπΕξ Δ. Δρούτσας συναντάται με το Προεδρείο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute/AHI) που πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψή του στην Ελλάδα-12:00:00

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μετά την ορκομωσία του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους -13:30:00

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ομογενειακής Οργάνωσης American Hellenic Institute-14:30:00

    Ο ανυπΕξ απαντά σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής-19:00:00

    Συζήτηση με θέμα πώς θα είναι το 2012 το marketing, τα media και τα social media-19:30:00

    Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου θα μιλήσει με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική λύσης-20:00:00

    Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Βύρωνα-20:30:00

    Θεσσαλονίκη

    Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Σερρών- φωτοβολταϊκά σε σχολεία-09:00:00

    Διημερίδα του ΑΠΘ, με θέμα: International Workshop Engineering Education Perspectives - A Balkan Case Study. Στόχος της διημερίδας είναι μία διεθνής συνεργασία με τα Βαλκάνια για την εκπαίδευση των μηχανικών σε νέες τεχνολογίες, με το Α.Π.Θ. να αποτελεί τον πυρήνα μίας τέτοιας συνεργασίας-10:00:00

    Νομαρχία Θεσσαλονίκης-Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος-10:30:00

    Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου στη Μαγνησία για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μαγνησία»-11:00:00

    Συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Θεσσαλονίκης για τη σχολική στέγη και τα τεχνικά έργα της Νομαρχίας την περίοδο 2003-2010-12:00:00

    Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ-17:00:00

    Εκδήλωση της 'Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ)-17:30:00

    Εκδήλωση ΕΕΘ- "Τα οικονομικά μέτρα, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα ή περαιτέρω ύφεση;" -19:00:00

    Εκδήλωση με θέμα "Θεσσαλονίκη, δημιουργική πόλη" διοργανώνει η "Συνεργασία Πολιτών Θεσσαλονίκης", με ομιλητές τους Τάσο Τζήκα, Πρόδρομο Νικηφορίδη, Νίκο Στεφανίδη και Ιεροκλή Μιχαηλίδη-20:00:00

    15ο συνέδριο της Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής (ΒΕΣΙ), στο Δίον Πιερίας.

    Εκδήλωση- "Η ελληνική γλώσσα και η γραφή της"-20:30:00

    [04] Διάλογος για τα εργασιακά

    Χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ αρχίζει σήμερα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    Επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 May 2010 - 4:30:21 UTC