Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφουν οι Έλληνες ακτιβιστές
  • [02] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"

  • [01] Επιστρέφουν οι Έλληνες ακτιβιστές

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποδέσμευσης των Ελλήνων υπηκόων από το αεροδρόμιο Ντεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Στις 8.30 ώρα Ελλάδος γίνονταν οι τελευταίες συνεννοήσεις της δικηγόρου παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ και αμέσως μετά αναμένεται η επιβίβασή τους στο C 130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που ήδη από τις 18.00 το απόγευμα έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.

    Οι Έλληνες διπλωμάτες μίλησαν με όλα τα μέλη της αποστολής και για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή σήμερα με τους κυρίους Καρυπίδη, Καρατζά, Πολίτη και Μπούγα, για τους οποίους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μας ενημέρωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

    Από τη στιγμή της επιβίβασης στο αεροσκάφος αναμένεται πλέον η άδεια για τροχοδρόμηση και απογείωση από τις αρχές του αεροδρομίου, ενώ σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο υπήρξε αργά το απόγευμα απόφαση εισαγγελέα του Ισραήλ ο οποίος εξέδωσε εντολή απελευθέρωσης των κρατουμένων.

    Αύριο, στις 7 το απόγευμα η οργάνωση «Ενα καράβι για τη Γάζα» καλεί σε συγκέντρωση καταδίκης «της ισραηλινής θηριωδίας» στα Προπύλαια και σε πορεία προς τη Βουλή και το Υπ. Εξωτερικών. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Έλληνες που αναμένεται να επιστρέψουν αργά σήμερα το βράδυ από το Ισραήλ.

    ΟΗΕ: Ερευνα για το επεισόδιο

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία "μίας διεθνούς αποστολής έρευνας" για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

    Το ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί "μία διεθνής αποστολή για να διερευνήσει την παραβίαση των διεθνών νόμων", εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ισραηλινή επίθεση συνεκλήθη χθες Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

    Η απόφαση να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών ελήφθη σε απάντηση του αιτήματος αρκετών κρατών-μελών του OIC, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

    "Προχωρά ο επαναπατρισμός"

    Όλοι οι κρατούμενοι επιβάτες του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό βγήκαν από τη φυλακή και προχωρά ο επαναπατρισμός τους, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον εκπρόσωπο των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών, Γιαρόν Ζαμίρ.

    "Όλοι οι κρατούμενοι δεν βρίσκονται πλέον στη φυλακή", τόνισε, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών υπηρεσιών μετανάστευσης ανέφερε πως ήδη 404 επιβάτες του στολίσκου αναμένουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τα αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στις πατρίδες τους και 102 βρίσκονται καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο.

    Περίπου 125 άλλοι ακτιβιστές που απελάθηκαν από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν οδικώς στην Ιορδανία μέσω του συνοριακού περάσματος Αλενμπι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 682 άτομα από 42 χώρες επέβαιναν στα έξι πλοία του "στολίσκου της ελευθερίας" που επιχείρησε "να σπάσει το μπλόκο" της Λωρίδας της Γάζας.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να μεταφερθούν.

    -Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι μια ένωση ισραηλινών υπερεθνικιστών δικαστών έκανε διάβημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αντιτιθέμενη στην απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών και ζήτησε να περάσουν από δίκη όσοι από τους επιβάτες των πλοίων κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος με σιδερόβεργες και κάθε είδους όπλα.

    Συνέντευξη των Ελλήνων ακτιβιστών

    Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν, κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν χθες από το Ισραήλ. Πρόκειται για επιβάτες των πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστινίους της Γάζας.

    Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία "Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη". Οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό "Mavi Marmara". Όπως εξήγησε ο Παλαιστίνιος Ισμάτ Σάμπρι -που δεν ταξίδεψε με το πλοίο, αλλά εργάσθηκε σκληρά προκειμένου να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια- ό,τι φορτώθηκε στα πλοία πέρασε από αυστηρότατο έλεγχο και δεν έγινε η ελάχιστη παράβαση, πόσο μάλλον παρανομία. Άρα οι αξιώσεις των ισραηλινών αρχών περί ύπαρξης όπλων είναι έωλες.

    Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γελαλής "έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα". Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

    Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

    Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

    Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

    Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν "πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους".

    [02] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"

    Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα της υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν εκεί.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δύσκολη σημερινή κρίση και να γίνει ευκαιρία για να προωθηθούν οι αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα που έχει η χώρα.

    Παράλληλα με την προώθηση των αλλαγών και την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να στηρίξει το φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες και λειτουργίες και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ένα από τα θέματα των επόμενων άτυπων συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και σε μία από τις τακτικές συνεδριάσεις του Οργάνου, οι υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και στα θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καθημερινή δραστηριότητα των υπουργείων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται και σήμερα η λογική του υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία.

    Παρατήρησε ότι τα υπουργεία λειτουργούν με στεγανά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία, ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες, και ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμβάλουν όσο γίνεται καλύτερα στην προώθηση των θεμάτων που έχουν συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Παπανδρέου, εξ άλλου, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν ληφθούν οι αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό.

    Σημαντικό θεωρεί επίσης ο πρωθυπουργός το ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και προβληματισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα οδηγούνται σε κάποια κατάληξη, ώστε να μπορεί η κυβερνηση να κάνει σωστά το έργο της.

    "Εχουμε αναλάβει", τόνισε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου, "να υπηρετήσουμε τη χώρα και τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, καθώς και να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της πολιτική, γιατί αυτή μονο μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στα μικρά αλλά και κυρίως στα μεγάλα ζητήματα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 18:30:24 UTC