Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"
  • [02] "Αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας"
  • [03] Δύο νέες διήμερες αποχές των δικηγόρων της Αθήνας.
  • [04] Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές
  • [05] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [06] Πετάει με φύκια

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"

    «Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνικά ομόλογα και την άμυνα κατά της κερδοσκοπίας.

    «Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να βοηθήσει «να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα».

    «Αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ρυθμιστούν οι χρηματιστηριακές αγορές, υπογραμμίζοντας: «Οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν από την Ελλάδα, μας κατηγορείτε για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια δεν πήρατε καμία σχετική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο»

    Για "κομματική", "αμυντική" και "εκτός θέματος" απάντηση του πρωθυπουργιύ έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ και γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να προσέλθει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

    Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα

    Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον. Χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας - ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις «ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις» που παρατηρούνται.

    «Τι κάναμε τους οκτώ μήνες που είμαστε κυβέρνηση; Είναι πολύ βασικό να λειτουργήσει το παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας στον καταναλωτή να παρακολουθεί σούπερ μάρκετ και αγορές. Δεύτερον οι αγορανομικοί έλεγχοι με τα πρόστιμα. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισχυρές ελεγκτικές αρχές και εποπτεία - ακόμα και στις λαχαναγορές. Έχουμε προωθήσει αγορανομικές διατάξεις όπως π.χ. στα φάρμακα, όπου επιτυγχάνεται για τα ταμεία, όφελος 140 εκ. ευρώ μηνιαίως. Παγώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δώσαμε εντολή, για πρώτη φορά, υποβολής φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Θέλουμε μια ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τελειώνουμε με τους κουμπάρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά.

    «Είστε πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ενώ οι μισθοί μειώνονται, αλλά "οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης", ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της νομαρχίας Πειραιά, οι τιμές των εισαγόμενων εκτοξεύονται από 180% έως 450% και αναρωτήθηκε ποιος θα ελέγξει αυτήν την αισχροκέρδεια. «Όταν το καταναλωτικό κίνημα είπε «"εν πληρώνουμε", καταστήσατε την άρνηση φορολογικό αδίκημα. Θα κάνετε το ίδιο για την προστασία των καταναλωτών και για τον έλεγχο των τιμών;», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «ΕΒρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γι' αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά πρέπει να βρούμε το πρόβλημα. Τα συμφέροντα είναι πολλά και παντού και είναι και μέσα στο κράτος, τις λειτουργίες του. Έχουμε τεράστια περιουσία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού με τρόπο διαφανή. Αυτά όμως, απαιτούν ανατροπές που δεν εξυπηρετούνται με γενικόλογο επαναστατικό λόγο. Στη μάχη αυτή δεν περιμέναμε μηδέν κριτική, αλλά να συμβάλλετε. Περιμένετε από 15 υπουργούς να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα;»

    «Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση - και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ.Καρατζαφέρη

    Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κ.α.)

    Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και την ευνομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για αυτό τον λόγο θεσμοθετούνται κοινές δράσεις και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε το μέγεθος του προβλήματος και στην γραφειοκρατία, στις πολλαπλές αρμοδιότητες και οι οποίες δημιουργούν ένα περίπλοκο κομμάτι για να τονίσει ότι ο Καλλικράτης θα παίζει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ, «την μισή δηλαδή δόση του Μαΐου από τα χρήματα που πήραμε». Είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό μαγαζιών, συμπληρώνοντας ότι «χάσαμε τη βιομηχανία από λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων και κινδυνεύουμε να χάσουμε και το εμπόριο». Πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι είναι ο αφανισμός 12 κλάδων, λόγω της εισαγωγής από την Κίνα υποδημάτων, ρούχων κι άλλων προϊόντων - "μαϊμού". Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «κάνετε ότι έκανε ο Τζουλιάνι, που κατέστρεφε το παράνομο προϊόν», αναφέροντας πως αν δεν πατάξουμε το φαινόμενο έχουμε διαρροή 12 δισ. Πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος. «Υπάρχουν τρόποι αρκεί να συνοδεύονται από βούληση και θέληση» κατέληξε.

    [02] "Αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας"

    Την πεποίθησή του ότι το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προπτικής , εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας ανοίγοντας χθες το βράδυ τις εργασίες του συνεδρίου.

    . Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιοι και ελπίδα του κόσμου , όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε "προγραμματική" και σε "κινηματική", αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα , ενώ εκτίμησε ότι την ίδια στιγμή τα σχέδια των επίδοξων ελλήνων Μπερλουσκόνι, δεν περπατούν, γιατί ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους χλευάζει.

    Μιλώντας για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε ότι

    , πρόσθεσε ότι >.

    ., ενώ όπως διαπίστωσε στην πορεία και στην σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν .

    Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ .Χαρακόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος

    Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και αύριο με ομιλίες συνέδρων . Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    [03] Δύο νέες διήμερες αποχές των δικηγόρων της Αθήνας.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την τελευταία συνεδρίαση του, αποφάσισε - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του - την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους, τη Δευτέρα 7, την Τρίτη 8, την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το θέμα των γραμματίων προείσπραξης.

    [04] Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές

    Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι Ελλήνες ακτιβιστές που ήταν κρατούμενοι στο Ισραήλ. Το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τους 35 ακτιβιστές απογειώθηκε τελικά από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στο αεροσκάφος, εκτός από τους 31 Έλληνες ακτιβιστές ήταν ακόμα τρείς Γάλλοι και ένας Αμερικανός.

    Χθες το απόγευμα η οργάνωση «Ενα καράβι για τη Γάζα» διοργάνωσεσυγκέντρωση καταδίκης «της ισραηλινής θηριωδίας» στα Προπύλαια και σε πορεία προς τη Βουλή και το Υπ. Εξωτερικών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηαν οι Έλληνες που επέστρεψαν από το Ισραήλ.

    ΟΗΕ: Ερευνα για το επεισόδιο

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία "μίας διεθνούς αποστολής έρευνας" για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

    Το ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί "μία διεθνής αποστολή για να διερευνήσει την παραβίαση των διεθνών νόμων", εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ισραηλινή επίθεση συνεκλήθη την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

    Η απόφαση να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών ελήφθη σε απάντηση του αιτήματος αρκετών κρατών-μελών του OIC, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

    "Προχωρά ο επαναπατρισμός"

    Όλοι οι κρατούμενοι επιβάτες του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό βγήκαν από τη φυλακή και προχωρά ο επαναπατρισμός τους, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον εκπρόσωπο των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών, Γιαρόν Ζαμίρ.

    "Όλοι οι κρατούμενοι δεν βρίσκονται πλέον στη φυλακή", τόνισε, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών υπηρεσιών μετανάστευσης ανέφερε πως ήδη 404 επιβάτες του στολίσκου αναμένουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τα αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στις πατρίδες τους και 102 βρίσκονται καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο.

    Περίπου 125 άλλοι ακτιβιστές που απελάθηκαν από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν οδικώς στην Ιορδανία μέσω του συνοριακού περάσματος Αλενμπι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 682 άτομα από 42 χώρες επέβαιναν στα έξι πλοία του "στολίσκου της ελευθερίας" που επιχείρησε "να σπάσει το μπλόκο" της Λωρίδας της Γάζας.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να μεταφερθούν.

    -Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι μια ένωση ισραηλινών υπερεθνικιστών δικαστών έκανε διάβημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αντιτιθέμενη στην απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών και ζήτησε να περάσουν από δίκη όσοι από τους επιβάτες των πλοίων κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος με σιδερόβεργες και κάθε είδους όπλα.

    Συνέντευξη των Ελλήνων ακτιβιστών

    Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν, κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν από το Ισραήλ. Πρόκειται για επιβάτες των πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστινίους της Γάζας.

    Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία "Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη". Οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό "Mavi Marmara". Όπως εξήγησε ο Παλαιστίνιος Ισμάτ Σάμπρι -που δεν ταξίδεψε με το πλοίο, αλλά εργάσθηκε σκληρά προκειμένου να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια- ό,τι φορτώθηκε στα πλοία πέρασε από αυστηρότατο έλεγχο και δεν έγινε η ελάχιστη παράβαση, πόσο μάλλον παρανομία. Άρα οι αξιώσεις των ισραηλινών αρχών περί ύπαρξης όπλων είναι έωλες.

    Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γελαλής "έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα". Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

    Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

    Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

    Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

    Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν "πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους".

    [05] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Πανεργατικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν αύριο, Σάββατο, στις 11:00, στην πλατεία Κοτζιά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και στο Ασφαλιστικό.

    Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα τα οποία υπονομεύονται από την ασκούμενη πολιτική».

    Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους».

    Στο μεταξύ καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη απεργία στα μαζικά μέσα μεταφορών και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον κλάδο του Τύπου, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    [06] Πετάει με φύκια

    Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός και διαστημικός όμιλος EADS θα παρουσιάσει ένα ελικόπτερο το οποίο θα πετά με καύσιμο από φύκια την προσεχή εβδομάδα στη Διεθνή 'Εκθεση Αεροπλοΐας στο Βερολίνο, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    "Για πρώτη φορά στη Διεθνή 'Εκθεση Αεροπλοΐας θα πραγματοποιήσουμε πτήση αεροσκάφους με βιοκαύσιμο το οποίο παράγεται κατά 100% από φύκια. Είναι μια παγκόσμια πρώτη", είπε στην εφημερίδα ο Ζαν Μποτί διευθυντής Τεχνολογίας του EADS.

    "Προσδίδω μεγάλες ελπίδες στα φύκια" για τη μελλοντική ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, πρόσθεσε ο Μποτί επισημαίνοντας την υψηλή ενεργειακή τους περιεκτικότητα.

    "Θα ήμουν ευτυχής αν μέχρι το 2040 καταφέρουμε ώστε το 10% του στόλου μας να πετά με βιοκαύσιμα. Έχουμε αφοσιωθεί στο στόχο να περιορίσουμε στο μισό τις εκπομπές μας διοξειδίου του άνθρακα και τις εκπομπές θορύβου έως το 2050", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 10:30:28 UTC