Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες ώρες στον Συνασπισμό
  • [02] ΠΑΣΟΚ-Εξηγήσεις Α.Τσοχατζόπουλου
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή Siemens
  • [04] Αποφυλακίζονται οι δύο ειδικοί φρουροί
  • [05] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [06] Στο Ασντόντ το Rachel Corrie
  • [07] Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο
  • [08] "Υπερβολή η χρεωκοπία"
  • [09] Απεργία στη British Airways

  • [01] Κρίσιμες ώρες στον Συνασπισμό

    Μετά την υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης από το συνέδριο του ΣΥΝ και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φώτης Κουβέλης ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου. Αμέσως εκατοντάδες στελέχη και σύνεδροι που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο.

    Ετσι, η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα πάρει μέρος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΝ και στην εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εξέλιξη που σηματοδοτεί την διάσπαση του κόμματος.

    Η απόφαση για αποχώρηση πάρθηκε σε σύσκεψη στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά).

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είχε καλέσει την Ανανεωτική Πτέρυγα "να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή" προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση, ενώ δεν έκανε καμμία ουσιώδη αναφορά για απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ζήτησε ο κ. Κουβέλης.

    Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία τους στον Συνασπισμό και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο.

    Ιδιαίτερη αναφορά και μάλιστα αιχμηρή έκανε ο κ. Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον κ. Αλαβάνο τονίζοντας ότι από αύριο θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, θα πάρουν το μήνυμα ότι "τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ".

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, "να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων". Επίσης υπογράμμισε ότι "δεν περισσεύει κανείς παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν" και διαβεβαίωσε ότι "από την Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση".

    Ο κ. Δ. Παπαδημούλης κορυφαίος παράγων της Ανανεωτικής Πτέρυγας , ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Α. Τσίπρα, ο κ. Παπαδημούλης του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια.

    Απευθυνόμενος στον κ. Φ. Κουβέλη, του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση καθώς όπως είπε "δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος", ενώ σημείωσε ότι "αριστερό είναι ο,τι ενώνει και όχι ο,τι διαιρεί".

    Ο κ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αλαβάνου λέγοντας ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

    Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο κ. Δ. Στρατούλης κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και τώρα ένας από 30 που κατέθεσαν χωριστό κείμενο με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος με την σειρά του απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

    Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΝ, ενώ αναφερόμενος στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 είπε ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία που η Αριστερά πληρώνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι αν γίνει μια νέα διάσπαση θα την πληρώνει για τα επόμενα 20 χρόνια.

    [02] ΠΑΣΟΚ-Εξηγήσεις Α.Τσοχατζόπουλου

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προσέλθει αύριο Δευτέρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη της το θέμα που προέκυψε ύστερα από τα δημοσιεύματα, για την αγορά σπιτιού μεγάλης αξίας από τη σύζυγό του.

    Οπως δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης, η Επιτροπή Διαφάνειας, πριν αποφασίσει την κλήση του κ. Τσοχατζόπουλου, εξέτασε τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα, όσο και τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" που έχει καταθέσει ο κ. Τσοχατζόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι η κλήση στον κ. Τσοχατζόπουλο θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κρίνει, αν υφίσταται θέμα παραπομπής του πρώην γραμματέα του Κινήματος για πειθαρχικό έλεγχο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    [03] Εξεταστική Επιτροπή Siemens

    Ημίωρη συνάντηση είχε την Παρασκευή στη Βουλή, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καπελέρης έκανε στον πρόεδρο της Εξεταστικής μία συνοπτική παρουσίαση των ελέγχων, που διενήργησε κατά την είσοδο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Siemens, αλλά τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει στοιχεία και ζήτησε μικρή προθεσμία -έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ο κ. Βαλυράκης διαβίβασε στον κ. Καπελέρη το αίτημα της Εξεταστικής να ελέγξει το ΣΔΟΕ και τους λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Πάντως, το πρωί, το μέλος της Εξεταστικής, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ζήτησε, επειδή είχε υπάρξει η πληροφορία ότι θα κατετίθεντο σήμερα από το ΣΔΟΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων των κωδικών για τα δώρα - ηλεκτρικές συσκευές που έδωσε η Siemens και σε πολιτικούς, να μην ανοιχθεί οποιοσδήποτε φάκελος, χωρίς την παρουσία των μελών της Επιτροπής.

  • ** Αύριο Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Εξέταση Ρούντολφ Φίσερ, Αικατερίνης Τσακάλου

    Ευθεία ομολογία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

    Καταθέτοντας, την Πέμπτη, για δεύτερη φορά η μάρτυρας, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ' αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια "και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της" από τον γερμανό διευθυντή.

    Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε "ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή".

    Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.

    Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: "Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς".

    Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε, ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

    Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.

    Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: "Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές".

    Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: "Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις."

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.

    Κατά τα λοιπά η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.

    Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

    Τη Δευτέρα η συζήτηση και η έγκριση του πορίσματος για το Βατοπέδι

    Με τη εξέταση του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

    Η πρόταση της ΝΔ για περαιτέρω παράταση των εργασιών, με αφορμή την αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχαζόπουλου, ενός ακινήτου, που κατά το παρελθόν ανήκε στην εταιρεία TORCASO, που εμπλέκεται στις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, δεν συνάντησε την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - το οποίο επέμεινε στην εξαγωγή πορίσματος την Δευτέρα και σε ενδεχόμενη συνέχιση της διερεύνησης των ύποπτων δραστηριοτήτων της εταιρείας, από την Προανακριτική Επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί.

    Προτίμηση στην επίσπευση των εργασιών, επέδειξαν επίσης, τόσον το ΚΚΕ, όσο και ο ΛΑΟΣ.

    Στην κατάθεσή του την Πέμπτη, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας TORCASO κατά την διετία 2006-7, παντελώς άσχετος με την πώληση ακινήτου επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου στην εταιρεία NOBILIS - του ίδιου ακινήτου που η NOBILIS στη συνέχεια μεταπώλησε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σαχπατζίδης ισχυρίστηκε πως την TORCASO αγόρασε κατόπιν προτροπής ιταλικού δικηγορικού γραφείου, το οποίο του σύστησε ο πρόεδρος της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι, καθώς η TORCASO είχε δύο ακίνητα "άνευ βαρών" στην Αθήνα, το ένα από τα οποία νοικιαζόταν στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, ο οποίος το υπενοικίαζε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ο ίδιος ο Γ. Σαχπατζίδης αγόρασε την εταιρεία MEADOW INVESTEMENTS LTD, η οποία ήταν ο μοναδικός μέτοχος της TORCASO στα χέρια του κυπρίου δικηγόρου Γ. Τριανταφυλλίδη, με τον οποίον ο έλληνας επιχειρηματίας ουδέποτε είχε συνεργασία, παρά μόνον έμμεση, μέσω του ιταλικού δικηγορικού γραφείου.

    Εν ολίγοις, ο κος Σαχπατζίδης, δεν διέθετε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί πως υπήρξε ιδιοκτήτης της TORCASO, ή που να τον εξασφαλίζει σε σχέση με τα ποσά που διέθεσε για την ανεπίσημη αγορά της, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης εξακολουθούσε να παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας και πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Η TORCASO κατά την διάρκεια της κατοχής της από τον κο Σαχπατζίδη, πούλησε το ακίνητο που στέγαζε προηγουμένως την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε διαγωνισμό που ελέγχεται ως εικονικός, για την μεταπώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, που είχε παραχωθεί στη Μονή από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο πλαίσιο των επίμαχων ανταλλαγών.

    Στις αρχές του 2007, έχοντας πωλήσει τα ακίνητά της, ο επιχειρηματίας προτίμησε να κλείσει την εταιρεία καταβάλλοντας τα 754.000 ευρώ που του ζητήθηκαν μέσω Ιταλίας, αντί να την κρατήσει ανενεργή.

    Βάσει των παραπάνω, ο Ν. Δένδιας (ΝΔ) εκτίμησε πως ο Γ. Σαχπατζίδης ουδέποτε υπήρξε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της TORCASO - θέση που συμμερίστηκε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) - ενώ εκτίμησε και πως η σχέση του Άκη Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία, σε συνδυασμό με την αποποίηση της λίμνης Βιστωνίδας επί υφυπουργίας των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

    [04] Αποφυλακίζονται οι δύο ειδικοί φρουροί

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς λήγει το 18μηνο, ανώτατο όριο της προφυλάκισής τους, θα είναι από σήμερα οι δύο ειδικοί φρουροί, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ηδη τα ξημερώματα, αποφυλακίστηκε ο Επ.Κορκονέας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η αποφυλάκιση του Β.Σαραλιώτη.

    Και οι δύο κατηγορούμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν, υπό αστυνομική παρακολούθηση, στην Άμφισσα -όπου διεξάγεται η δίκη τους- και θα πρέπει να εμφανίζονται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα δύο φορές την ημέρα.

    [05] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό, με συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία στη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Παρά τη συνεχή βροχόπτωση, το ικανοποιητικό, για τους διοργανωτές, πλήθος των διαδηλωτών, όπως σχολίαζε ο αναπληρωτής γραμματέας ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης "επιβεβαιώνει την απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με τη νέα γενική απεργία κατά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή".

    Συνέχισε δηλώνοντας "όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα βασικά οικονομικά, ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, τα οποία υπονομεύονται και να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ οδηγώντας μας στην εξαθλίωση".

    Κεντρικό πανό του συλλαλητηρίου ήταν "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση - αγωνιζόμαστε για το εισόδημα, την εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας", ενώ στα βασικά συνθήματα της πορείας διακρινόταν το "να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται".

    Οι ομιλητές πρόεδροι των ομοσπονδιών Λεωνίδας Καραθανάσης (επισιτισμός), Σταύρος Κουτσουμπέλης (νοσοκομείων), Γιώργος Σκαρδαλάσης (φαρμάκων), Παναγιώτης Κυριακούλιας (ιδιωτικοί υπάλληλοι) χαρακτήρισαν τα μέτρα ως "προκλητικές εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών της τρόϊκας", άδικα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, οι οποίοι καλούνται και να σηκώσουν το βάρος. Δήλωσαν ότι τα απορρίπτουν και ζήτησαν να πληρώσουν οι υπαίτιοι τραπεζίτες, εργοδότες, των οποίων "εξυπηρετεί τα συμφέροντα η γνωστή δοκιμασμένη αντεργατική νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόϊκας".

    Ζήτησαν από την κυβέρνηση να αρνηθεί αυτές τις εξοντωτικές απαιτήσεις, διότι τα ελλείμματα των ταμείων, όπως υπογράμμισαν, δεν οφείλονται στις πενιχρές συντάξεις και τα όρια ηλικίας αλλά στην εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή και τις ανείσπρακτες οφειλές του κράτους και των ιδιωτών.

    Ακόμη ζήτησαν να απαγορευθούν οι απολύσεις, να διπλασιαστούν οι αποζημιώσεις απόλυσης, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος χορήγησής του.

    Σημειώνεται, ότι στο συλλαλητήριο αισθητή ήταν η παρουσία των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, οι οποίοι με πλακάτ σε σειρά κατά γράμμα αναφέρονταν στους 22 νεκρούς συναδέλφους τους από το '93, με αιχμές εναντίον της Πολιτείας και ζητούσαν την εργασιακή αποκατάστασή τους.

    ... και στη Θεσσαλονίκη

    Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου οι διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

    Οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ωστόσο διαλύθηκαν στο ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης.

    Στο μεταξύ, τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα έθεσε χθες στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς ενώ στη συνάντηση έλαβε μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «με αυτή την πολιτική, η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες δεν θα βγουν από την κρίση» και όπως είπε «απαιτείται ένας αναστοχασμός πάνω στο μεγάλο ερώτημα: Που βαδίζει η Ευρώπη;»

    O κ.Παναγόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε εθνική αλλά μόνο σε διεθνή και κυρίως σε ευρωπαϊκή βάση».Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι «το σκέλος της ανάπτυξης απουσιάζει πλήρως από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές πολιτικές».

    Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό

    Δεκατέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας ζητούν από τον Α. Λοβέρδο να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται, ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν, η τρόϊκα (ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ).

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νικος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκερογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης, λένε στην ερωτησή τους ότι με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων.

    Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα, αναφέρουν οι 14 βουλευτές.

    Και ερωτούν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν (η κυβέρνηση) θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.

    Αποχή δικηγόρων

    Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε την Παρασκευή στην Αθήνα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από τη Δευτέρα, 7, έως και την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη αποφασίσει την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 7 και 8 Ιουνίου, και τη μεθεπόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 16 και 17 Ιουνίου. Κατά συνέπειαν, η απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ισχύει για όλους τους δικηγόρους της Ελλάδος, πλην των Αθηνών.

    -

    [06] Στο Ασντόντ το Rachel Corrie

    Το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, έδεσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ, μετά την αναχαίτισή του το πρωί από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, την ώρα που επιχειρούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

    Το φορτηγό πλοίο, στο κύτος του οποίου είναι ζωγραφισμένη η ιρλανδική σημαία και η επιγραφή Free Gaza (Ελευθερία για τη Γάζα) συνοδευόταν από δύο μικρά αναγνωριστικά πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Ασντόντ.

    Λίγο μετά τις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) το ισραηλινό ναυτικό αναχαίτισε στα διεθνή ύδατα το πλοίο που μεταφέρει χίλιους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τους ιρλανδούς διοργανωτές, για να το θέσει υπό τον έλεγχό του χωρίς να προσφύγει στη χρήση βίας.

    Το πλοίο έχει 11 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Οι επιβάτες είναι πέντε Ιρλανδοί, μεταξύ τους η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1976 Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και έξι Μαλαίοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποστολής.

    "Όλα αυτά τα πρόσωπα θα ανακριθούν πριν απελαθούν μέσα στις συντομότερες χρονικές προθεσμίες", δήλωσε η Σαμπίν Χαντάντ εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδια για τους φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο Ρέιτσελ Κόρι είναι η υπηρεσία Μετανάστευσης, που θα μεριμνήσει για την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους το συντομότερο δυνατό".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την "χωρίς θύματα" κατάληψη του Rachel Corrie. "Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νετανιάχου και τονίζει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει "να δημιουργηθεί ένα ιρανικό λιμάνι στη Γάζα".

    Αντιδράσεις στο Ισραήλ ...

    Τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, πραγματοποίησαν χθες ειρηνική πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση αριστερών οργανώσεων κατά της συνέχισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, κυρίως από το κίνημα κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα (Peace Now).

    Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μια "κυβέρνηση που βουλιάζει το Ισραήλ αντί να το ταξιδεύει προς την ειρήνη", υπονοώντας την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος εναντίον ανθρωπιστικής νηοπομπής που σκόπευε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και ζήτησαν να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί στα πλοία που μεταφέρουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια να ελλιμενίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα.

    Υψώνοντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: "Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς". "Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή της".

    ... την Τουρκία ...

    Κατηγορώντας την Τουρκική κυβέρνηση ότι δεν προέβη στη λήψη αρκετά σθεναρών μέτρων εναντίον του Ισραήλ, μετά την στρατιωτική επιχείρηση που απέβη στο θάνατο τουλάχιστον εννέα ακτιβιστών, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

    Η χθεσινή ήταν μια από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Βασικός της διοργανωτής ήταν το Σααντέτ, το κόμμα της Ευτυχίας, που θεωρείται ισλαμιστικό και παραδοσιοκρατικό. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ανθρωπιστική αρωγή (IHH).

    Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά του Ισραήλ και να υπερασπιστεί το έργο της IHH, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που υποστήριξε την διοργάνωση του στόλου της ελευθερίας.

    Εν μέσω συνθημάτων όπως "κάτω το Ισραήλ", "το Ισραήλ δολοφονεί" και "Αλλάχου άκμπαρ", ηγετικά στελέχη του Σααντέτ αποκάλεσαν το Ισραήλ "τρομοκρατική οργάνωση" και απαίτησαν από την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) να κόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ.

    Η Άγκυρα απέσυρε τον πρεσβευτή της με το Ισραήλ ενώ ανακάλεσε την ισχύ τριών στρατιωτικών συμφωνιών με τη χώρα.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι οι εννέα άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές.

    Τα περισσότερα από τα θύματα, που ήταν όλοι Τούρκοι, πυροβολήθηκαν από σφαίρες των 9 mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

    "Μια σορός έφερε δύο σφαίρες στο βραχίονα, μια στην πλάτη και μια στο γόνατο. Σε άλλο θύμα υπήρχε μόνο μια σφαίρα, ακριβώς στο κέντρο του μετώπου", τόνισε. Δύο από τους άνδρες πυροβολήθηκαν πέντε φορές, ενώ άλλος άνδρας επλήγη έξι φορές, σύμφωνα με τις νεκροψίες. Πέντε άνδρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε ο Ιντσέ.

    Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της 'Αγκυρας, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

    ... και στην Ευρώπη

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες εναντίον του Ισραήλ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που το ισραηλινό ναυτικό καταλάμβανε το ιρλανδικό Rachel Corrie.

    Σχεδόν 8.000 διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση δεκάδων πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και φιλο-παλαιστινιακών ενώσεων.

    Στο Παρίσι πέντε χιλιάδες διαδηλωτές φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αρκετές προσωπικότητες της αριστεράς μετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Πολλοί νέοι κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

    Στη νότια Γαλλία 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια και άλλοι 1.000 στη Μασσαλία, το Μπορντό, το Μονπελιέ ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

    Στο Λονδίνο αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία πριν κατευθυνθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

    "Απελευθερώστε την Παλαιστίνη. Σταματήστε την ισραηλινή πειρατεία. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι", φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πορεία της τουρκικής κοινότητας στη Βρετανία.

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι θα χορηγήσει 19 εκατομμύρια λίρες ως βοήθεια στους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας εφέτος και επανέλαβε την έκκλησή της προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα.

    Τα χρήματα θα δοθούν στο πλαίσιο μιας 5ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) το 2006 και προέβλεπε την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 100 εκατ. λιρών.

    [07] Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο

    Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεχόμενος χθες τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία... Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος τον Πάπα κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής του.

    Πρόσθεσε ότι οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα πρέπει να προβληματίσουν.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε:

    «Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης».

    Είπε επίσης ότι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το λαό η υποδοχή του Πάπα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας ότι «είναι σπίτι όλων των Κυπρίων».

    Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος, εξέφρασε την εκτίμηση του προς την πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στην κοινωνία και στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ασφαλούς μέλλοντος.

    Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους.

    «Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου», είπε ο Πάπας.

    Πρόσθεσε ότι άτομα, κοινότητες και κράτη, χωρίς καθοδήγηση από αντικειμενικά ηθικές αλήθειες θα γίνουν εγωιστικά και ασυνείδητα και θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

    Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'

    Στη συνέχεια ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β', τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ενώνει την προσευχή του στη προσευχή του Κυπρίου προκαθημένου για ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου.

    Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας ο κ.Βενέδικτος τόνισε ότι προσεύχεται, ώστε « όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, με την βοήθεια του Θεού, θα βρουν τη σοφία και το αναγκαίο σθένος να εργαστούν μαζί για ένα δίκαιο διακανονισμό των θεμάτων που παραμένουν άλυτα , να οδηγηθούν στην ειρήνη και τον συμβιβασμό και να οικοδομήσουν για τις μελλοντικές γενιές , μια κοινωνία που θα διακρίνεται από την εκτίμηση για τα δικαιώματα όλων , συμπεριλαμβάνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα της ελευθερίας της συνείδησης και της ελευθερίας της λατρείας».

    «Μακαριότατε , σε χαιρετώ με αδελφική αγάπη εν τω Αναστημένω Κυρίω», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα στα ελληνικά. Στη σύντομη ομιλία του, που ακολούθησε στα αγγλικά , ο Βενέδικτος 16ος αναφέρθηκε και στον Θεολογικό διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο διάλογο αυτό.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην προσφώνηση του, αφού ανέφερε ότι εσχάτως η Εκκλησία της Κύπρου αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες.

    «Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού», διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Επίσης, ο Πάπας ξεναγήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο από το διευθυντή του Γιάννη Ηλιάδη , επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ΄και παρακάθισε σε γεύμα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου τρία χρόνια, μετά μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β' στο Βατικανό, την πρώτη Κυπρίου προκαθημένου στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    [08] "Υπερβολή η χρεωκοπία"

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν κατα το τέλος της συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι το να αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία είναι "μάλλον υπερβολικό", και απέρριψε κάθε σύγκριση με την Ελλάδα.

    "Οι πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι παραπλανητικές", δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Η Ουγγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, τα τελευταία χρόνια", έκρινε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμά της είχε μειωθεί κατά 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), μεταξύ 2006 και 2009 .

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την "έκπληξη" του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

    Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης και τα CDS της Ουγγαρίας, έπεσαν όλα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας από ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, που σχημάτισε τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα.

    Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία θα μεταβεί την Δευτέρα στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση.

    Ανιση ανάπτυξη

    Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 τονίζουν ότι "η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ένα ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές".

    "Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 δεσμεύτηκαν να "καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία" για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.

    Δηλώνουν έτοιμοι "να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα" για τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών τηρούν σιγή όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής παγκοσμίως, φόρου στις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης.

    Υπέρ του σχεδίου αυτού έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.

    [09] Απεργία στη British Airways

    Η τρίτη, και τελευταία μέχρι σήμερα, απεργία του πληρώματος καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας British Airways, άρχισε χθες όπως είχε προγραμματιστεί και για πέντε ημέρες μετά και τη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη.

    Η αεροπορική εταιρεία πάντως δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 80% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, και το 60% των πτήσεων μέσων αποστάσεων, με αναχώρηση και άφιξη από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, καθώς και ένα κανονικό πρόγραμμα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Gatwick και Λονδίνου City.

    Η ΒΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει όλες τις 26 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς τη Νότια Αφρική, όπου χιλιάδες φίλαθλοι αναμένεται να μεταβούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που αρχίζει από τις 11 Ιουνίου.

    Το συνδικάτο Unite, που βρίσκεται πίσω από την έκκληση για απεργία, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει μια νέα διαβούλευση με τα μέλη του σχετικά με την πιθανότητα να γίνουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας και για άλλες διαταραχές το καλοκαίρι, αν μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 June 2010 - 6:30:41 UTC