Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα προτείνουμε εναλλακτική λύση"
  • [02] "Διαφάνεια παντού"

  • [01] "Θα προτείνουμε εναλλακτική λύση"

    Επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος με αντικείμενο την ιδεολογία.

    "Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτερυγα το Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;" ρώτησε ο κ. Σαμαράς. Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη. Η κρίση φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και η κοινωνία θα αναζητήσει στέρεες δοκιμασμένες αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όταν κόβονται συντάξεις των 480 ευρώ". Πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα μεταπολίτευση και να προτείνουμε μία εναλλακτική λύση που αναζητά η κοινωνία ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα όχι ότι θα τα αφήσουμε ίδια ούτε ότι θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική στον προκάτοχό του γιατί δεν έδωσε την μάχη της ιδεολογίας: "Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι κατάντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας". Συνέχισε λέγοντας ότι "η ιδεολογία είναι η πυξίξα της πολιτικής, την χρειαζόμαστε για να μην χάνουμε τον εαυτό μας. Το μέγεθος του σφάλματος φαίνεται από το ότι όλα τα κόμματα έχουν ιδεολογία και την προβάλλουν, αυτό ισχύει και για την αριστερά και για το ΠΑΣΟΚ που είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Τα περισσότερα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν ή αποδείχθηκαν κάλπικα αλλά ποτέ δεν έπαψε να αναζητά νέα ιδεολογήματα. Οι δικές μας ιδέες δικαιώθηκαν παντού στον κόσμο αλλά εμείς δεν τις προβάλαμε για να μην χάρουμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εμείς εγκαταλείψαμε για χρόνια την ιδεολογία μας".

    Με τον ιδεολογικό αφοπλισμό θα φθάσουμε και στον πολιτικό αφοπλισμό είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Κρύψαμε την ιδεολογία μας και το πληρώσαμε. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι κατά 60% είναι κεντροαριστεροί και ότι αν και εμείς κρύψουμε ότι είμαστε κεντροδεξιοί θα κερδίσουμε κάποιους από τους ταλαντευόμενους". Η μεγάλη πλειονότητα δεν προτιμά αυτό που υποστηρίζουν τα κεντροαριστερά κόμματα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και ως παράδειγμα έφερε "το σχέδιο Ανάν όπου ο Κώστας Καραμανλής αποενοχοποίησε το "όχι". Στο Μακεδονικό τα κόμματα της Αριστερά άσκησαν ιδεολογική τρομοκρατία και απομονώθηκαν. Το ίδιο και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο μεταναστευτικό όπου η πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις απόψεις της κεντροαριστεράς".

    Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "στην Ελλάδα βιώνουμε την χρεοκοπία ενός συστήματος 30 χρόνων που έφερε την σφραγίδα της κεντροαριστεράς. Λαικισμός είναι το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, δώστα όλα έλεγε τη δεκαετία του 80, λαικικισμός είναι και τώρα δώστα όλα φώναζε στις τελευταίες εκλογές".

    Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιελελευθερισμός δήλωσε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε: "είναι φιλελευθερισμός γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαικό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας".

    Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ είπε ότι ως εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε μόνο κόκκινες γραμμές αλλά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει συγκλίσεις και ρόλους παντού και να προωθεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός ευρώπης με όλα τα μέσα. Επιδιώκουμε την έντιμη φιλία με τους γείτονες που δεν μπορεί να υπάρχει με casus belli. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη εννούμε ανταγωνιστικότητα και διάχυση ευκαιριών παντού, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μπορεί να κερδίσει όλους τους Έλληνες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στην γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι "δεν μας αρέσει να μας θεωρούν αδύναμο κρίκο της Ευρώπης και δεν μας αρέσει να προσβάλλουν την Ελλάδα όσοι από τα δικά μας ελλείμματα έχτισαν τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα".

    Ομιλία Αβραμόπουλου

    "Ορόσημο" για την πολιτική ιστορία του τόπου χαρακτήρισε το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα είναι συνέδριο αρχών και επανίδρυσης της παράταξης που θα σημάνει την απαρχή νέας μεταπολίτευσης.

    Περνάμε από τις συμπληγάδες μίας βαρθιάς κρίσης στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς, ανάφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι παρά τις αντίξοες πολιτικά συνθήκες ο κόσμος της παράταξης ανταποκρίθηκε και συνέβαλε στον προσυνεδριακό διάλογο.

    "Αποφύγαμε το καρκίνωμα της εσωστρέφειας", είπε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι η πρώτη παράταξη που θα βγει αξιόπιστα με πρόταση διακυβέρνησης, για την έξοδο από την κρίση. Ο κόσμος συνέβαλε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της παράταξης για την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και υπογράμμισε ότι "η στάση μας για την οικονομία έχει την αναφορά της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

    Οι δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιχειρημάτων της ΝΔ, ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και σημείωσε ότι ο κόσμος της ΝΔ ξέρει να δίνει μάχες".

    [02] "Διαφάνεια παντού"

    Την ανάγκη θεσμικών αλλαγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την Παρασκευή στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

    «Βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν οι τεράστιες πληγές που μας γυρίζουν πίσω. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική πολιτική του προκατόχου σας. Εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου και της ευνομίας θα μας πάρουν με τις πέτρες. Απαιτώ τη συμβολή όλων και τις δικές σας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    «Ήταν και είναι απαίτηση μας η διαφάνεια παντού με κανόνες λογοδοσίας, χτύπημα της διαφθοράς, να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποθέσεις των ομολόγων και της Ζήμενς.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη και χαρακτήρισε λάθος να προσπαθούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στο χθες.

    Αφορμή της αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαμαρά σχετικά με την αλλαγή του διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, (Τ+10), αμέσως μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «λάθος σοβαρό και ασυγχώρητο» που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε καθώς επί μήνες, ενώ η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κερδοσκοπίας χωρίς να ελέγχονται.

    «Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συναλλαγών και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ενώ συμφώνησε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.

    «Χαίρομαι που θέλετε να είστε εποικοδομητικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, δεν το κάνατε. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της ΝΔ για το έθνος αν τα είχατε στηρίξει και να δώσουμε στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα συμπαγούς προσπάθειας. Χαίρομαι επίσης που οι βουλευτές σήμερα παίρνουν μέτρα και πρωτοβουλία για τη διαφάνεια γιατί επί ημερών σας υιοθετήθηκε ένα σύστημα χαλάρωσης των θεσμών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 June 2010 - 12:30:22 UTC