Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για ευρώ και κερδοσκόπους
  • [02] Ελεύθεροι οι δύο ειδικοί φρουροί
  • [03] Αποχή δικηγόρων σήμερα και αύριο
  • [04] Πάπας:"Θλιβερή η διαίρεση της Κύπρου"
  • [05] Εκτιμήσεις αναλυτών για την ευρωζώνη
  • [06] Πάτρα: Μια πόλη με ιστορία...
  • [07] Σε κλίμα έντασης
  • [08] "Νέα μεταπολίτευση"
  • [09] Συζητούν για το καμποτάζ
  • [10] Απορρίπτει την πρόταση
  • [11] "Ναι" στην επιδιαιτησία

  • [01] Αποφάσεις για ευρώ και κερδοσκόπους

    Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.

    Οι υπουργοί θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

    Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

    Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

    Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και κάλεσε την "Κίνα να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική".

    Διευκρινίσεις για τις συντάξεις

    Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργούν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόϊκα, για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, οι διευκρινίσεις που έκανε στο Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα θα πρέπει να κοπούν στο μισό, χαρακτηρίζοντας παρανόηση το ποσοστό 45% έως 48% που αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν στο 48% θα πρέπει να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για θετικότατη εξέλιξη, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα ξεκαθαρίζονται οριστικά.

    Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν αφήνουν ένα παράθυρο συνεννόησης με τους ελεγκτές, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα, με στόχο την τελική συμφωνία επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα συμμετάσχει σήμερα στο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, στο Λουξεμβούργο, με θέμα την προπαρασκευή της νέας στρατηγικής για την απασχόληση.

    [02] Ελεύθεροι οι δύο ειδικοί φρουροί

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς λήγει το 18μηνο, ανώτατο όριο της προφυλάκισής τους, αφέθηκαν τα ξημερώματα οι δύο ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

    Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, όπου δικάζονται, επέβαλε -μετά ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Χαρ.Λακαφώση- τους εξής περιοριστικούς όρους στους δύο κατηγορούμενους:

    - της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα

    - της απαγόρευσης εξόδου από την πόλη της Αμφισσας μέχρι την έκδοση απόφασης

    - την υποχρεωτική διαμονή σε συγκεκριμένη δηλωθείσα διεύθυνση στην Αμφισσα και

    - την καθημερινή υποχρεωτική εμφάνιση -πρωί και βράδυ- στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.

    Η δίκη για τον μοιραίο πυροβολισμό του Επ. Κορκονέα -η σφαίρα είχε χτυπήσει κατάστηθα τον 15χρονο μαθητή- βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των τελευταίων μαρτύρων και καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, το δικαστήριο προχώρησε στην επιβολή των περιοριστικών όρων στους κατηγορουμένους.

    [03] Αποχή δικηγόρων σήμερα και αύριο

    Απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Αθήνας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το θέμα των γραμματίων προείσπραξης.

    Οι δικηγόροι θα προχωρήσουν σε ακόμη μία διήμερη αποχή εντός του μήνα και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Ιουνίου.

    [04] Πάπας:"Θλιβερή η διαίρεση της Κύπρου"

    Θλιβερή χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη της Κύπρο.

    "Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα", τόνισε ο Πάπας στην ομιλία αποχαιρετισμού στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Όπως ανέφερε άκουσε Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους . " Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους", πρόσθεσε .

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επεσήμανε "Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί".

    Στην ομιλία του ο Πάπας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας.

    Είναι σημαντικό ότι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο, που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου ΣΤ΄'. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Ο Πάπας έκλεισε τον αποχαιρετισμό του , μιλώντας ελληνικά : "Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας".

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού εξέφρασε την ευχή ότι ο Πάπας θα φέρει πάντα στην καρδιά του την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της.

    Όλοι οι Κύπριοι, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας.

    Για μας τους Κύπριους, σημείωσε, το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο για τη σταθερή στήριξη, που παρέχει στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , πριν εισέλθει στο αεροσκάφος, ευλόγησε συμβολικά, όπως είχε κάνει και κατά την άφιξη του, ένα δεντρύλιο ελιάς.

    [05] Εκτιμήσεις αναλυτών για την ευρωζώνη

    Η ζώνη του ευρώ δεν θα υπάρχει υπό τη σημερινή της μορφή σε πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στα περισσότερα μέλη της, εκτιμούν δώδεκα οικονομολόγοι του Σίτι του Λονδίνου, απαντώντας σε έρευνα βρετανικής εφημερίδας.

    Η Sunday Telegraph αφού έθεσε ερωτήσεις σε 25 οικονομολόγους, γράφει ότι "αναμφίβολα το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα (της έρευνας) είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν, αναμένουν μια διάσπαση του ευρώ μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης".

    "Πριν από ένα χρόνο, ίσως και λιγότερο, λίγοι άνθρωποι στο Σίτι θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει την εξαφάνιση του νομίσματος", γράφει η εφημερίδα που αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο Δευτέρα το σύνολο των απαντήσεων των εμπειρογνωμόνων αυτών σε δέκα ερωτήσεις για την ανάπτυξη, το δημόσιο έλλειμμα, τον πληθωρισμό στη Βρετανία και το ευρώ.

    "Υπάρχει πρακτικά "μηδενική πιθανότητα" η ζώνη του ευρώ να επιζήσει υπό τη σημερινή σύνθεσή της", είπε ο 'Αντριου Λίλοκο επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας προβληματισμού Policy exchange.

    "Ίσως δεν μπορέσει να επιζήσει ούτε μέχρι την προσεχή εβδομάδα", είπε ο Ντουγκ ΜακΟυίλιαμς, του Κέντρου οικονομικών ερευνών και επιχειρήσεων (CEBR).

    Δώδεκα οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε πέντε χρόνια, έναντι οκτώ οικονομολόγων που πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα καταφέρει να "γλιτώσει" από τη δύσκολη αυτή κατάσταση χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες.

    "Οι πολιτικές επιπτώσεις μιας διάσπασης του ευρώ θα έχουν αναμφίβολα σημαντικές συνέπειες --οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους και μπορεί να αποχωρήσουν", είπε ο Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας.

    "Είναι δύσκολο να δούμε το ευρώ να επιβιώνει με τη σημερινή του μορφή", τόνισε.

    Τέσσερις οικονομολόγοι υποστηρίζουν την εκδοχή μιας εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη και όχι μια αποχώρηση χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

    [06] Πάτρα: Μια πόλη με ιστορία...

    Υπάρχουν ταξιδευτές, αλλά υπάρχουν και τουρίστες. Αυτοί που ίσως δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τη Σκάλα του Μιλάνου β¦ στην Ελλάδα και οι άλλοι, που μέσα στο κατακαλόκαιρο, «διψούν» για αναζωογόνηση τόσο του σώματος, σε σμαραγδένια νερά, όσο και του νου, σε καταπράσινα βουνά. Η πόλη της Πάτρας προσφέρεται και για τις δύο αυτές κατηγορίες επισκεπτών, ικανοποιώντας, μάλιστα, το ίδιο αποτελεσματικά τις τόσο διαφορετικές τους επιθυμίες.

    Ο Έρνεστ Τσίλλερ και η Σκάλα του Μιλάνου...

    Με το μελόδραμα "Un balo in Mashera" του Βέρντι έκανε πρεμιέρα, στις 10 Οκτωβρίου 1872, το θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας, το οποίο και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και κατασκευάστηκε, σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα, Έρνεστ Τσίλλερ. Τα σχέδια φυλάσσονται ακόμα και σήμερα στη δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών. Ο φωτισμός στο θέατρο, τα πρώτα χρόνια, γινόταν με κεριά, το 1878 φωτίστηκε με φωταέριο και το 1899 με ρεύμα.

    Το θέατρο «Απόλλων» αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αστική κοινωνία της Πάτρας. Η επιτροπή ανέγερσής του αποτελείτο απο τους: Θεόδωρο Αμβούργερ (πρόεδρος), Εδουάρδο Χάνκοκ, Θεμιστοκλή Γερούση, Δημήτριο Πατρινό, Κ. Λάππα και Α. Χρυσάνθη. Η λίστα με τους χρηματοδότες συμπεριλαμβάνει περίπου 100 άτομα. Ανάμεσα σ' αυτά ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Πάτρας, Γεώργιος Ρούφος, ο Γουσταύος Κλάους, ο Αμβούργερ, ο Λάγγουρας και οι αδερφοί Τριάντη.

    Το οικόπεδο όπου χτίστηκε το θέατρο ανήκε στους Γ. Φαρσή και Ι. Κωνσταντόπουλο, από τους οποίους αγοράστηκε για 11.000 δραχμές. Μέσα στο οικόπεδο υπήρχαν και οι οικίες των κατόχων του, οι οποίες και γκρεμίστηκαν. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πλέον πολυτελή της εποχής: πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από τη Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα υλικά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος.

    Το Θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα τρία μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης που ανεγέρθη το 1910 και το Θέατρο Απόλλων Σύρου, που χτίστηκε το 1864. Σήμερα, στο Θέατρο Απόλλων ανεβαίνουν τακτικά παραστάσεις από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, ενώ οι όμορφοι χώροι του χρησιμοποιούνται και στη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού (χοροί «μπουρμπούλια»).

    Η Πάτρα και η ιστορία τηςβ¦

    Η Πάτρα, πρωτεύουσα της Αχαΐας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, με 190.843 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά, ναυτιλιακά, συγκοινωνιακά, αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Η ιστορία της πόλης καταγράφεται σπουδαία και χάνεται στα βάθη τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η Πάτρα κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της μυκηναϊκής εποχής. Στην αρχαιότητα υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενώ γνώρισε τη μεγαλύτερή της άνθιση στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και υπήρξε αυτοκρατορική αποικία. Στη Βυζαντινή εποχή παρέμεινε εμπορική πόλη. Γνώρισε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Λατίνους, Ενετούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Τούρκους. Η πόλη της Πάτρας, πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την πρώτη "σπίθα" της να έχει ανάψει στην περιοχή.

    Η περιοχή, διαθέτει μοναδική γοητεία, ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και πολλά αξιόλογα κτίρια, ενώ χωρίζεται ευδιάκριτα στην Άνω και Κάτω Πόλη. Στο κέντρο της, η συνοικία «Ψηλά Αλώνια» αποτελεί τόπο έλξης των επισκεπτών της Πάτρας, ενώ η περιοχή προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο, κυρίως επειδή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αλλά και εξαιτίας των σημαντικών εκδηλώσεων, όπως το διάσημο καρναβάλι της, αλλά και τη συγκέντρωση μοτοσικλετιστών τύπου Χάρλεϊ Ντέιβιντσον.

    Μάλιστα, η τελευταία εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 6.000 μηχανές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, με τους αναβάτες και τους συνοδούς τους να ξεπερνούν τους 7.500, εξασφάλισε στην Πάτρα διεθνή προβολή, καθώς τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC αφιέρωσαν πάνω από 3 λεπτά, παρουσιάζοντας όχι μόνο το ρεκόρ Γκίνες που πέτυχαν οι μοτοσικλετιστές διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, αλλά και στιγμιότυπα των δράσεων και εκδηλώσεων που έγιναν.

    Περίπατος στην πόλη..

    Στην Άνω (Παλιά) Πόλη, που διατηρείται σχεδόν ακέραια, δίνοντας το άρωμα προηγούμενων εποχών, αξίζει να περιηγηθείτε στους γραφικούς δρόμους με τα παλιά σπίτια και να κάνετε μια στάση στις γειτονιές. Μάλιστα, στο διάβα σας δεν αποκλείεται να πετύχετε και το τουρκικό χαμάμ (από τα ελάχιστα στην Ευρώπη), που για περισσότερους από πέντε αιώνες λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

    Στα αξιοθέατα που θα βρείτε στο δρόμο σας συμπεριλαμβάνονται η εκκλησία του Παντοκράτορα, τρίκλιτη βασιλική με χαλκοσκέπαστους τρούλους, χρονολογείται στο 900 μ.Χ., το μεσαιωνικό κάστρο, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του του 6ου αιώνα μ.Χ. με αρχαίο οικοδομικό υλικό και το Ρωμαϊκό Ωδείο (160 μ.Χ.), δυτικά της ακρόπολης (2.300 θέσεων). Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο (1ου αιώνα μ.Χ.), που έχει ανασκαφεί κοντά στο Ωδείο, αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό μνημείο, καθώς όμοιά του, με διπλή αψίδα, υπάρχουν μόνο στη Ρώμη και στη Μικρά Ασία.

    Αλλο ένα αξιοθέατο είναι οι πηγές του Ρωμανού, με το υδραγωγείο, από την περιοχή της Αρόης ως το κάστρο. Το υδραγωγείο είχε μήκος 6,5 χλμ. και στο μεγαλύτερο τμήμα του μετέφερε το νερό με κτιστό υπόγειο αγωγό, πάνω σε τοξοστοιχίες, τμήματα των οποίων σώζονται έως σήμερα.

    Μεταξύ άλλων, στην πόλη αξίζει να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, με εκθέματα από το 1821 ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Μουσείο Τύπου, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά και σπάνια βιβλία από το 1815.

    Στην Πάτρα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Ο μεγάλος τρούλος έχει ύψος 46 μ., ενώ γύρω του βρίσκονται δώδεκα μικρότεροι, που συμβολίζουν τους μαθητές του Χριστού. Η παράδοση λέει ότι ο άγιος σταυρώθηκε δίπλα στην πηγή, η οποία σήμερα ονομάζεται «αγίασμα του Aγίου Ανδρέα». Μέσα στην εκκλησία φυλάσσονται τμήματα του σταυρού και η κάρα του.

    Δραστηριότητες σε όλο το νομό

    Κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις παραλίες του νομού: από την Αιγείρα (στα δυτικά) ως το Ρίο θα βρείτε παραλίες από βότσαλο, από το Ρίο έως τα Καμίνια τα νερά εξακολουθούν να είναι δροσερά, αλλά κυριαρχεί το αμμοβότσαλο, από την Κάτω Αχαΐα και έως την Καλογριά, τα νερά είναι πιο ζεστά και η θάλασσα πιο ρηχή. Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας, έχει απονεμηθεί στις παραλίες Καλογριάς, Λακκόπετρας, Ακταίο Ρίου, Διγελιώτικα και Αλυκή Αιγίου, Ροδοδάφνης (Αβύθου), Σελιανιτίκων, Λόγγου και Πούντας (Τράπεζας) Διακοπτού.

    Οι φανατικοί της ιστιοπλοΐας, μπορούν να βρεθούν στον Πατραϊκό κόλπο, που θεωρείται ιδανικός εξαιτίας της ύπαρξης αερίων ρευμάτων χωρίς όμως ανάλογους ισχυρούς κυματισμούς, ενώ για windsurfing, η περιοχή της Αχαΐας έχει αποκτήσει αμέτρητους φίλους, κυρίως λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

    Εξάλλου, στην Πάτρα λειτουργούν πολλές σχολές για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των καταδύσεων, ενώ για ορειβασία και πεζοπορία, ιδανικά μέρη είναι το Παναχαϊκό όρος, στη θέση «Ψάρθι», όπου υπάρχει το καταφύγιο «Σ. Γεροκωστόπουλος» (πληροφορίες: ΕΟΣ Πάτρας), ο Χελμός, ο Ερύμανθος, ο Κλωκός και το Αφροδίσιο Όρος.

    Για αλεξίπτωτο πλαγιάς, τα Σαντομέρι (όρος Σκόλις, δυτική Αχαΐα), Σκιαδοβούνι, Παναχαϊκό όρος, Γιαννισκάρι, Αλώνια Καλεντζίου και στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Καλάβρυτα, θεωρούνται ιδανικές τοποθεσίες για απογείωση, ενώ αναρριχητικά πεδία είναι αυτά των Αλεποχωρίου, Σπαρτιάς, Σαντομερίου και Καλογριάς.

    Για mountain bike και εκδρομικό "εντούρο" με μηχανές, δημοφιλέστερες περιοχές είναι οι ορεινές διαδρομές του Παναχαϊκού και του Χελμού, ενώ τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι αυτά σε Ακράτα (Ποροβίτσα), Αλισσό, Κάτω Αχαΐα, Λαμπίρι και το Ρίο.

    Κείμενο: Αλεξιάδου Ε.

    [07] Σε κλίμα έντασης

    Στην τελική ευθεία για την έκδοση του πορίσματος, εισέρχεται από σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινό πόρισμα, αλλά πέντε ξεχωριστά, όσα και τα κόμματα του κοινοβουλίου.

    Βολές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδη, εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", για υπόθεση αποχαρακτηρισμού τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένος Λάγους το έτος 2001, την οποία υπέγραψε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδης ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους.

    "Υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδης τονίζοντας ότι "η 'εύρεση' και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με την Μονή Βατοπαιδίου δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη".

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Σε ότι αφορά την υπόθεση της Ζήμενς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα στοιχεία που περιέχει ο σκληρός δίσκος απο τον υπολογιστή του Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το ΣΔΟΕ και για τα οποία θα ενημερωθεί η επιτροπή εντός της εβδομάδος.

    Για αποχώρηση του κόμματός του από την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Ζήμενς, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει στον πρόεδρο της επιτροπής, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Α.Τσοχατζόπουλος

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ έχει κληθεί σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για τα δημοσιεύματα που αφορούν στην αγορά ακινήτου επί της Διονύσιου Αρεοπαγίτου.

    Την ίδια ώρα, ο Κυριακάτικος Τύπος με εκτενή δημοσιεύματα επανέρχεται στα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, συγγενικών του προσώπων και συνεργατών. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος, πάντως, καταγγέλει συκοφαντική επίθεση εις βάρος του.

    [08] "Νέα μεταπολίτευση"

    Επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος με αντικείμενο την ιδεολογία.

    "Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτερυγα το Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;" ρώτησε ο κ. Σαμαράς. Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη. Η κρίση φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και η κοινωνία θα αναζητήσει στέρεες δοκιμασμένες αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όταν κόβονται συντάξεις των 480 ευρώ". Πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα μεταπολίτευση και να προτείνουμε μία εναλλακτική λύση που αναζητά η κοινωνία ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα όχι ότι θα τα αφήσουμε ίδια ούτε ότι θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική στον προκάτοχό του γιατί δεν έδωσε την μάχη της ιδεολογίας: "Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι κατάντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας". Συνέχισε λέγοντας ότι "η ιδεολογία είναι η πυξίξα της πολιτικής, την χρειαζόμαστε για να μην χάνουμε τον εαυτό μας. Το μέγεθος του σφάλματος φαίνεται από το ότι όλα τα κόμματα έχουν ιδεολογία και την προβάλλουν, αυτό ισχύει και για την αριστερά και για το ΠΑΣΟΚ που είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Τα περισσότερα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν ή αποδείχθηκαν κάλπικα αλλά ποτέ δεν έπαψε να αναζητά νέα ιδεολογήματα. Οι δικές μας ιδέες δικαιώθηκαν παντού στον κόσμο αλλά εμείς δεν τις προβάλαμε για να μην χάρουμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εμείς εγκαταλείψαμε για χρόνια την ιδεολογία μας".

    Με τον ιδεολογικό αφοπλισμό θα φθάσουμε και στον πολιτικό αφοπλισμό είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Κρύψαμε την ιδεολογία μας και το πληρώσαμε. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι κατά 60% είναι κεντροαριστεροί και ότι αν και εμείς κρύψουμε ότι είμαστε κεντροδεξιοί θα κερδίσουμε κάποιους από τους ταλαντευόμενους". Η μεγάλη πλειονότητα δεν προτιμά αυτό που υποστηρίζουν τα κεντροαριστερά κόμματα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και ως παράδειγμα έφερε "το σχέδιο Ανάν όπου ο Κώστας Καραμανλής αποενοχοποίησε το "όχι". Στο Μακεδονικό τα κόμματα της Αριστερά άσκησαν ιδεολογική τρομοκρατία και απομονώθηκαν. Το ίδιο και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο μεταναστευτικό όπου η πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις απόψεις της κεντροαριστεράς".

    Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "στην Ελλάδα βιώνουμε την χρεοκοπία ενός συστήματος 30 χρόνων που έφερε την σφραγίδα της κεντροαριστεράς. Λαικισμός είναι το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, δώστα όλα έλεγε τη δεκαετία του 80, λαικικισμός είναι και τώρα δώστα όλα φώναζε στις τελευταίες εκλογές".

    Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιελελευθερισμός δήλωσε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε: "είναι φιλελευθερισμός γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαικό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας".

    Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ είπε ότι ως εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε μόνο κόκκινες γραμμές αλλά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει συγκλίσεις και ρόλους παντού και να προωθεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός ευρώπης με όλα τα μέσα. Επιδιώκουμε την έντιμη φιλία με τους γείτονες που δεν μπορεί να υπάρχει με casus belli. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη εννούμε ανταγωνιστικότητα και διάχυση ευκαιριών παντού, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μπορεί να κερδίσει όλους τους Έλληνες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στην γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι "δεν μας αρέσει να μας θεωρούν αδύναμο κρίκο της Ευρώπης και δεν μας αρέσει να προσβάλλουν την Ελλάδα όσοι από τα δικά μας ελλείμματα έχτισαν τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα".

    Ομιλία Αβραμόπουλου

    "Ορόσημο" για την πολιτική ιστορία του τόπου χαρακτήρισε το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα είναι συνέδριο αρχών και επανίδρυσης της παράταξης που θα σημάνει την απαρχή νέας μεταπολίτευσης.

    Περνάμε από τις συμπληγάδες μίας βαρθιάς κρίσης στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς, ανάφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι παρά τις αντίξοες πολιτικά συνθήκες ο κόσμος της παράταξης ανταποκρίθηκε και συνέβαλε στον προσυνεδριακό διάλογο.

    "Αποφύγαμε το καρκίνωμα της εσωστρέφειας", είπε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι η πρώτη παράταξη που θα βγει αξιόπιστα με πρόταση διακυβέρνησης, για την έξοδο από την κρίση. Ο κόσμος συνέβαλε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της παράταξης για την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και υπογράμμισε ότι "η στάση μας για την οικονομία έχει την αναφορά της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

    Οι δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιχειρημάτων της ΝΔ, ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και σημείωσε ότι ο κόσμος της ΝΔ ξέρει να δίνει μάχες".

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    "Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Σαμαρά να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, έστω και καθυστερημένα, για την άρνηση της παράταξής του να ψηφίσει συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την οποία η Ελλάδα είναι σε θέση σήμερα να εξυπηρετεί με ασφάλεια τις δανειακές της ανάγκες και να εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Α. Σαμαρά.

    "Η ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ανευθυνότητα απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και η επιλογή του εύκολου λαϊκισμού που χαϊδεύει αυτιά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τη χώρα.

    Αντιλαμβανόμαστε όμως και τη δυσχέρεια του κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί στο πρόσταγμα των καιρών για πλήρη διαφάνεια και καταλογισμό όλων των ευθυνών, ανεξαιρέτως προσώπων.

    Εκείνο που θα έπρεπε να κατανοήσει επιτέλους η ΝΔ είναι ότι η μετάθεση ευθυνών, η τεχνητή ενοχοποίηση ως μέθοδος συμψηφισμού και η απόπειρα αποπροσανατολισμού, είναι τεχνικές παλιές, χρησιμοποιημένες από την ίδια παράταξη που οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη κατάσταση της.

    Είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ ότι με την απαξίωση θεσμών και προσώπων όχι απλώς δεν διαφεύγουν αλλά δημιουργούν ακόμη περισσότερη οργή και αγανάκτηση στον Έλληνα πολίτη, που βλέπει για άλλη μια φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων.

    Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και επικίνδυνο όσοι ενεπλάκησαν ενεργά ή τουλάχιστον συγκάλυπταν τις έκνομες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρίζοντας τη δημόσια περιουσία, σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές της", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

    "Ας ψάξει αλλού ο κ. Σαμαράς για συμψηφισμούς και ανθρωποφαγίες. Εμείς τολμούμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε αυτή τη διαδικασία ως το τέλος".

    Απάντηση Γ. Καρατζαφέρη

    Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνδιάσκεψη του κόμματος, για όσους ψήφισαν υπέρ του σχεδίου διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας.

    «Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τη φράση «εξαπτέρυγα». Προφανώς, κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια, όταν ως εξαπτέρυγο έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. με κεφάλαια τα οποία ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιήσει», είπε σε δηλώσεις του ο κ.Καρατζαφέρης.

    Είπε επίσης ότι ο κ.Σαμαράς «ως εξαπτέρυγο το 1995, ψήφισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήθελε ο Α. Παπανδρέου, δίνοντας την ευκαιρία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μείνει 10 χρόνια στην εξουσία» και τόνισε ότι «εμείς αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για να πέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την εξουσία».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «προφανώς βρίσκεται σ' ένα πανικό ενόψει Συνεδρίου» και υπερασπίστηκε την απόφασή του να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ψηφίσαμε ό, τι οι ευρωβουλευτές του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίσαμε, ότι ο ίδιος, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες και παρακαλώντας τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Όλι Ρεν αλλά και την κα Αγγέλα Μέρκελ, να βοηθήσουν με το μνημόνιο την Ελλάδα». Και κατέληξε:

    «Ο κ. Σαμαράς προφανώς φοβάται».

    [09] Συζητούν για το καμποτάζ

    Το σχέδιο νόμου για την άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα θα εξεταστεί σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το θέμα. Το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνο της Ισπανίας και της Ιταλίας.

    Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που είναι αντίθετη στην άρση του καμποτάζ, έχει εξαγγείλει νέα κινητοποίηση, αποκλειστικά για το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" που καταπλέει σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Zenith έχει προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου ή παρεμποδιστεί η επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών, τότε το κρουαζιερόπλοιο θα εγκαταλείψει το λιμάνι του Πειραιά.

    [10] Απορρίπτει την πρόταση

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ θα απορρίψει την ιδέα μιας διεθνούς επιτροπής για τη μελέτη της επιδρομής των κομάντο στο πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα κατα την οποία εννέα φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

    "Απορρίπτουμε μια διεθνή επιτροπή. Συζητούμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο η έρευνά μας θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο Όρεν στο "Fox News Sunday".

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει προτείνει τη διεξαγωγή πολυεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς νηπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές.

    Ο Μπαν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχθεί τη διεξαγωγή μιας "αξιόπιστης και αντικειμενικής έρευνας" για την επέμβαση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον του "Στολίσκου της Ελευθερίας", έρευνα στην οποία η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    "Όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος Σαρκοζί υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση μιας λύσης με στόχο τον τερματισμό του αποκλεισμού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο Σαρκοζί πρότεινε "μηχανισμούς που εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό με προϊόντα του εδάφους, με σεβασμό στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας "ζήτησε επίσης την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, προκειμένου να επιτευχθεί μέσα στις καλύτερες προθεσμίες η εφαρμογή πάνω σε κοινά αποδεκτές βάσεις, της λύσης των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο, ειρηνικά και με ασφάλεια".

    [11] "Ναι" στην επιδιαιτησία

    Οι Σλοβένοι ψηφοφόροι έδωσαν το "πράσινο φως" στη κυβέρνησή τους υπερψηφίζοντας σε δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Κροατία για τη διευθέτηση με διεθνή διαιτησία των συνοριακών διαφορών τους που χρονολογούνται από το 1991.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή στη Λιουμπλιάνα, το "ναι" για το οποίο διεξήγαγε εκστρατεία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ και ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ συγκεντρώνει ποσοστό 51,74%, έναντι 48,26% που απέσπασε το "όχι" που ζητούσε η συντηρητική αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι πλήττονται τα συμφέροντα της χώρας.

    Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται στο 41,81%, ενώ 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες.

    Η επιτυχία του "ναι" άρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ταχεία ένταξη του Ζάγκρεμπ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Σλοβενία, η πρώτη χώρα από την πρώην Γιουγκοσλαβία που έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, είχε ζητήσει τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς πριν από την ένταξη της Κροατίας, που το Ζάγκερμπ ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί το 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 6:30:38 UTC