Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας
  • [02] Ζητούν έλεγχο "πόθεν έσχες"
  • [03] Κυρώσεις κατά του Ιράν

  • [01] Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

    Συμφωνία στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης υπεγράφη σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη.

    Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι μίλησε για ιστορική μέρα, ενώ ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε ο Μουάμαρ Καντάφι είναι με κάθε τρόπο να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε λόγο για καθαρό μήνυμα και για αναβίωση μιας παλιάς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών η οποία είχε αρχίσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μουάμαρ Καντάφι.

    Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και από τη Λιβυκή ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού.

    Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της.

    Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.

    [02] Ζητούν έλεγχο "πόθεν έσχες"

    Eπιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ζητώντας παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξεταστική Επιτροπή για την διερευνώμενη υπόθεση.

    Με την ίδια επιστολή, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία εικοσαετία.

    Εξ άλλου, με δεύτερη επιστολή της, η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol.

    Τρίτη επιστολή της επιτροπής απευθύνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων περίπου 25 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Τέλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επέκρινε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι, ενημερώνοντας τον Μάιο του 2008, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens Ρούντολφ Φίσερ, ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για τα δώρα προς τους πολιτικούς, ουσιαστικά "έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία".

    Έγινε γνωστό ότι μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενω θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.

    Στο Συμβούλιο Εφετών ο Τ. Μαντέλης

    Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών βρέθηκε για δυόμισι ώρες ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του για το θέμα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του έχει επιβληθεί.

    Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος παρέδωσε στους εφέτες υπόμνημα με τους ισχυρισμούς του, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Εφετών πως βούλησή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, παραιτήθηκε αυτοβούλως από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν.

    "Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται", είπε.

    Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαρύνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά την κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998.

    Για το δεύτερο έμβασμα - το 2000- όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαντέλης, δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.

    Στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης, τονίζει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και σε κάθε περίπτωση ότι δεν συνδέεται με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ που έγιναν το 1997.

    Τονίζει, επίσης, ότι με βάση νόμο του 1996 οι προγραμματικές συμβάσεις ελάμβαναν έγκριση από ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια, εγκρίνονταν από το υπουργείο Μεταφορών.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι ο υπουργός Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου, περιοριζόταν στον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και δεν είχε δικαίωμα να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες είχαν λάβει έγκριση από το ΔΣ του ΟΤΕ.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης, ανέφερε ότι υποστήριξε στο Συμβούλιο όσα κατέθεσε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τόνισε, ότι η μομφή που του αποδόθηκε πως έλαβε το 1997 "μίζα" 10 εκατ. μάρκων είναι απολύτως ψευδής.

    Το Συμβούλιο αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχει εκδώσει το βούλευμά του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών Κώστας Χατζίκος έχει ζητήσει την επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κρίνοντας ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης από παράνομη δραστηριότητα δεν είναι παραγεγραμμένη.

    Εξηγήσεις Τ.Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου, έδωσε χθες έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης αναφέρει ότι τις δύο αυτές χορηγίες, τις οποίες δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα.

    Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.

    Καταθέσεις στον εισαγγελέα της Κ.Τσακάλου

    Kατάθεση για σκέλη της υπόθεσης Siemens έδωσε σε εισαγγελείς πρωτοδικών το στέλεχος της Siemens, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην εταιρεία, Κατερίνα Τσακάλου.

    Η κ. Τσακάλου κλήθηκε σε κατάθεση από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Νίκο Ορνεράκη, που ερευνά την υπόθεση των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού και από την εισαγγελέα πρωτοδικών, Αθανασία Βλάχου, η οποία ερευνά την εξαγορά ποσοστού του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από τον ΟΤΕ.

    Μετά την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, ο συνήγορος της κ. Τσακάλου, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: «Η κ. Τσακάλου με αίσθημα ευθύνης και υπό την ιδιότητά της πλέον του στελέχους στο τμήμα διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου της Siemens και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, αυτή τη χρονική στιγμή, η διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens, κατέθεσε τόσο στον κ. Ορνεράκη, όσο και στην κ. Βλάχου, για τις δύο υποθέσεις, του ΟΣΕ και της ΑΡΜΕΝΤΕΛ. Kαι στους δύο εισαγγελείς, κατέθεσε με ποια πρόσωπα, είτε πολιτικά, είτε φυσικά, είχε συναντήσεις ο κ. Χριστοφοράκος, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα να καταθέσει ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, καθώς δεν ήταν παρούσα».

    Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, για το πόρισμα που παρέδωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

    " Η παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένη: "Διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το περιεχόμενο του λογαριασμού που αφορούσε την δωρεάν παροχή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε πολιτικά πρόσωπα και ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί με τα στοιχεία "Κέντρο Κόστους 101000"".

    " Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 τα στοιχεία τα οποία συλλέχτηκαν, κρατήθηκαν από τις δικαστικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.

    " Ο έλεγχος από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα Βιβλία και Στοιχεία της επιχείρησης Siemens διενεργήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 2010, ύστερα από την σχετική παραγγελία.

    " Για την εξακρίβωση των παραληπτών των συγκεκριμένων ειδών που αντιστοιχούσαν στις λογιστικές εγγραφές των Βιβλίων, καθώς και αυτών που αναγράφονταν σε φορολογικά στοιχεία, τα οποία κατασχέθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. και που οι παραλήπτες είχαν σβηστεί από την επιχείρηση Siemens πολύ πριν τον έλεγχο του Σ.Δ.Ο.Ε., χρειάστηκε να διενεργηθούν διακλαδικοί έλεγχοι στις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα ανεγράφησαν αναλυτικά στο πόρισμα.

    " Μετά από νέα στοιχεία, παραδόθηκαν δύο φάκελοι σχετικοί με τον συγκεκριμένο λογαριασμό από την Εξεταστική Επιτροπή στο Σ.Δ.Ο.Ε. στις 8 Ιουνίου 2010, γι' αυτό οι αντιπαραβολικοί έλεγχοι συνεχίζονται και θα υπάρξει συμπληρωματικό πόρισμα.

    [03] Κυρώσεις κατά του Ιράν

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, για τέταρτη φορά από το 2006, για να το πείσει να αναστείλει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα για τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε για τον σκοπό αυτό την απόφαση 1929, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε.

    Το κείμενο ενσωματώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο--τον Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008.

    Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα. Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.

    Η απόφαση απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

    Η απόφαση περιλαμβάνει τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις--πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.

    Τα παραρτήματα περιέχουν ένα μόνο συγκεκριμένο όνομα, Τζαβάντ Ραχίκι, που είναι ο επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), αλλά 40 ονόματα φορέων και τραπεζών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 16:30:40 UTC