Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικυρώθηκε η αναστολή
  • [02] Ρύθμιση για τα χρέη νοσοκομείων
  • [03] Πρυτανικές εκλογές
  • [04] Αγνοήστε τον τερματοφύλακα... για να μπει το πέναλτι
  • [05] Αντιπαλεύουμε το μνημόνιο
  • [06] Ανεξάρτητοι οι τέσσερις
  • [07] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι
  • [08] Ψήφος εμπιστοσύνης

  • [01] Επικυρώθηκε η αναστολή

    Επικυρώθηκε από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ η αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή συνήλθε σήμερα σε τακτική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη και επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Διαφάνειας του Κινήματος, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    [02] Ρύθμιση για τα χρέη νοσοκομείων

    Με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί εντός του τρέχοντα μήνα στη Βουλή, θα προβλέπεται η εξόφληση με ομόλογα των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Επίσης όπως σημειώνεται δόθηκαν οι σχετικές εντολές, για καταβολή από τα Νοσοκομεία οφειλομένων του έτους 2010.

    Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι:

    1. Η πληρωμή των χρεών των ετών 2005, 2006 και μερικώς του α' εξαμήνου του 2007, γα το σύνολο των προμηθευτών, έχει γίνει (1,5 δισ. ευρώ) ή έχει διασφαλιστεί να γίνει, από το Υπουργείο Οικονομικών, εντός του τρέχοντα μήνα (240 εκατ. ευρώ περίπου).

    2. Τα χρέη των ετών 2007, 2008, 2009 ύψους 5,36 δισ. θα εξοφληθούν με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου. Με βάση τα τρέχοντα επιτόκια , το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του υπολοίπου του 2007, ύψους 1.110.000.000 ευρώ) με διετή διάρκεια εκτιμάται σε 12 - 14%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2008, ύψους 2.200.000.000 ευρώ) τριετούς διάρκειας εκτιμάται σε 20 - 22%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2009, ύψους 2.050.000.000 ευρώ) τετραετούς διάρκειας εκτιμάται σε 30 - 32%, εφόσον προεξοφληθούν.

    3. Σε περίπτωση που οι προμηθευτές εξοφλήσουν τα ανωτέρω ομόλογα έως και τις 2/1/2011, τα μετρητά που εκτιμάται ότι συνολικά θα έχουν λάβει είναι πλησίον των 6 δισ. Η ανωτέρω "έκπτωση" αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό περίπου 19%.

    [03] Πρυτανικές εκλογές

    Το ψηφοδέλτιο στο οποίο ήταν επικεφαλής ο καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης και αντιπρυτάνεις τους καθηγητές κυρίους Συκόπουλο, Δουκαδάκη και Λιακάκο συγκέντρωσε την πλειοψηφία, κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα των επαναληπτικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Όπως έγινε γνωστό ο κ. Πελεγρίνης επικράτησε του ψηφοδελτίου στο οποίο ηγείτο ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης με ποσοστό 55%, έναντι 45% του κ. Στεφανάδη.

    [04] Αγνοήστε τον τερματοφύλακα... για να μπει το πέναλτι

    Αν οι ποδοσφαιριστές στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (αρχίζει στις 11 Ιουνίου), οι οποίοι θα χτυπήσουν πέναλτι, θέλουν να βρουν τα δίχτυα, θα πρέπει να αγνοήσουν τελείως τον τερματοφύλακα που θα έχουν 11 βήματα μπροστά τους και να εστιάσουν μόνο στο σημείο που θέλουν να στείλουν την μπάλα. Αυτή είναι η κύρια συμβουλή που έχουν να δώσουν οι επιστήμονες στους παίκτες που αγωνιούν μπροστά στο τέρμα και συχνά τα β¦κάνουν μούσκεμα.

    Η σχετική μελέτη έγινε από τον αθλητικό ψυχολόγο Γκρεγκ Γουντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ και πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό για τις αθλητικές επιστήμες "Journal of Sports Sciences", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τις εφημερίδες "Γκάρντιαν" και "Ιντεπέντεντ".

    Η νέα επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι το άγχος των ποδοσφαιριστών συχνά τους "κόβει τα πόδια" και τονίζει την ανάγκη οι παίκτες να παραμείνουν ήρεμοι και κυρίως να μην διασπούν την προσοχή τους από την παρουσία ή τα "κόλπα" που μπορεί να κάνει ο τερματοφύλακας απέναντί τους. Σύμφωνα με τον Γουντ, όσο περισσότερο ένας τερματοφύλακας επίτηδες κουνιέται ή χοροπηδάει για να διαταράξει τη συγκέντρωση του παίκτη, τόσο όντως τα καταφέρνει και έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκρούσει την μπάλα.

    "Είμαστε εκ φύσεως προγραμματισμένοι να εστιάζουμε σε εκείνα τα πράγματα του περιβάλλοντός μας που θεωρούμε απειλητικά και σε μια δοκιμασία πέναλτι το μόνο πράγμα που απειλεί την επιτυχή εκτέλεση ενός κτυπήματος, είναι ο αντίπαλος τερματοφύλακας, συνεπώς τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτόν και να παρακολουθούμε τις κινήσεις του. Όμως, αντίθετα, θα έπρεπε να κοιτάζουμε εκεί μόνο όπου σκοπεύουμε να στείλουμε την μπάλα και να αγνοούμε τον τερματοφύλακα", δήλωσε ο Γουντ. "Ο έλεγχος ανήκει στον παίκτη, πρέπει να το συνειδητοποιήσει, να αποκτήσει εμπιστοσύνη από αυτό, να εστιάσει τη ματιά του και να αφήσει τα μάτια του να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλό του με τις αναγκαίες πληροφορίες για το ακριβές χτύπημα της μπάλας", πρόσθεσε.

    Η μελέτη -που, μεταξύ άλλων, εφοδίασε εθελοντές με ειδικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής του βλέμματος του παίκτη- διαπίστωσε ότι όσο πιο πολύ άγχος είχε ο ποδοσφαιριστής, τόσο περισσότερο εστίαζε στην "απειλή" του, δηλαδή στον αντίπαλο τερματοφύλακα, με συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες να στείλει την μπάλα πάνω ή κοντά του και όχι εκεί που θα έπρεπε.

    Από την άλλη, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τερματοφύλακες τείνουν να εστιάζουν το βλέμμα τους στην ίδια την μπάλα ή στα πόδια του παίκτη απέναντί τους και όχι στο πρόσωπο ή τα μάτια του, άρα είναι μικρή η πιθανότητα να "διαβάσουν" την πρόθεση του αντιπάλου τους για το που σκοπεύει να στείλει την μπάλα. Τα πειράματα έδειξαν ότι όταν οι παίκτες είναι αγχωμένοι, σχεδόν τα μισά (45%) από τα σουτ που έκαναν προς την αντίπαλη εστία, αποκρούσθηκαν από τον τερματοφύλακα, ενώ όταν ήσαν ήρεμοι, μόνο το 20% αποκρούστηκαν κατά μέσο όρο.

    Πέναλτι μπορεί να χτυπηθούν στην τελική φάση του Μουντιάλ (παιγνίδια "νοκ-άουτ"), η οποία αρχίζει στις 26 Ιουνίου και ολοκληρώνεται με τον τελικό στις 11 Ιουλίου. Η ιστορία των Μουντιάλ δείχνει ότι μερικές ομάδες (Αγγλία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Μεξικό, Ελβετία) είναι "καταραμένες", καθώς έχουν χάσει όλα σχεδόν τα πέναλτι που κλήθηκαν να χτυπήσουν. Σύμφωνα με τον Γουντ, αυτή η αρνητική προϊστορία, από ψυχολογική άποψη, αποτελεί "βαρίδι" για τους επόμενους παίκτες και τείνει να λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για την συγκεκριμένη ομάδα.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [05] Αντιπαλεύουμε το μνημόνιο

    Σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται σε "καλό δρόμο" λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα.Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι "είναι πολύ αισιόδοξος ο υπουργός σκοπίμως, ή ενδεχομένως δεν έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ορισμένα πράγματα, τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την ευρωζώνη΄".

    Αυτό όμως, τόνισε η κ.Παπαρήγα, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: "Το χρέος που υπάρχει και τα ελλείμματα, χάριν των οποίων έγινε το μνημόνιο, εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε και δεν πρέπει να τα αναγνωρίσει και ο ελληνικός λαός, διότι δεν τα προκάλεσε ο ελληνικός λαός. Με βάση, λοιπόν, αυτή τη θέση αντιπαλεύουμε το μνημόνιο. Η κυβέρνηση να πάει να βρει το δικό της δρόμο για να αντιμετωπίσει το χρέος.Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι".

    Η κα.Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί περιοδεία στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

    [06] Ανεξάρτητοι οι τέσσερις

    Η αποχώρηση τεσσάρων βουλευτών, εκλεγμένων με το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αρνητική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσημη ανεξαρτητοποίηση των κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρη Ψαριανού.

    Οι παραιτήσεις των τεσσάρων υποβλήθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όπως δήλωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, του γνωστοποιούν ότι αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο εξής θα είναι ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης στη ΝΕΤ, μέλημά τους από δω και μπρος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης σημείωσε, ότι δεν υπήρξε καμιά επαφή με άλλα κόμματα, ωστόσο υπάρχει η αναζήτηση συμπόρευσης με τις δυνάμεις της πολιτικής Οικολογίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σε περιόδους κρίσης το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός. Απευθύναμε, πρόσθεσε, ύστατη έκκληση, η αποχώρηση που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή να μην πραγματοποιηθεί, αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει με μεγαλύτερο πείσμα μέσα και έξω από τη Βουλή, να δίνει αγώνες για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να πράξουν όλοι, επισημαίνοντας ότι αυτός ίσως είναι ένας τρόπος για να ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί στους αγώνες.-

    Ο κ. Τσούκαλης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, είπε ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ομαλή και χωρίς εντάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είμασταν αντιπαραθετικοί, ούτε ανταγωνιστικοί και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι έντονες και ενδιαφέρουσες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στις τοπικές εκλογές να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λεβέντης θα υποβάλει την παραίτησή του και από τη θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημούλης, που παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε στην τοποθέτησή του ότι ήταν μια αρνητική εξέλιξη η σημερινή και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο είναι και οδυνηρή και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους παραιτηθέντες βουλευτές ήταν βεβιασμένες, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες.

    Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να αποτραπούν οι εξελίξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών θα συνεχιστεί σαν να είναι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [07] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι

    Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί, ενώ 77 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλια γιορτή στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας σήμερα Πέμπτη.

    "Βομβιστής αυτοκτονίας πήγε στη γιορτή όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι και ανατινάχθηκε", είπε ο αξιωματούχος σχετικά με την έκρηξη στην περιοχή Αργκαντάμπ, βόρεια της Κανταχάρ, όπου οι ξένες δυνάμεις αναμένεται να διεξάγουν επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες για να απομακρύνουν δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Εκπρόσωπος της Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν, ή ISAF, η οποία διοικείται από το NATO, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για την έκρηξη και ότι παρασχέθηκε βοήθεια στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

    "Είναι Αφγανικό ζήτημα", είπε η εκπρόσωπος.

    Οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για τους περισσότερους θανάτους αμάχων στη χώρα, αλλά και οι ξένες δυνάμεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άμαχους--είτε θεωρώντας ότι επρόκειτο για αντάρτες, είτε κατά λάθος, είτε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

    Οι γαμήλιες γιορτές στις επαρχίες του Αφγανιστάν είναι συχνά πολύβουες, με πολύ κόσμο να συγκεντρώνεται. Συχνά οι συμμετέχοντες πυροβολούν στον αέρα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υπάρξει επιθέσεις από ξένες δυνάμεις.

    Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ανασυγκροτηθεί, στοχοποιούν συχνά ανθρώπους που συμμαχούν με την κυβέρνηση, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη χώρα αποτελεί ενίοτε το πρόσχημα για το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών.

    [08] Ψήφος εμπιστοσύνης

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δηλώνει "αποφασισμένος" να μειώσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιεί η αστυνομία και να τιμωρεί αυστηρά όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν απομαγνητοφωνήσεις προϊόντων υποκλοπής, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά του να προωθήσει το σχετικό νομοθέτημα, που επικριτές του χαρακτήρισαν "νόμο φίμωσης" του Τύπου.

    Η κίνηση του Μπερλουσκόνι προοιωνίζεται σκληρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα και την αντιπολίτευση, ενώ εξαναγκάζει τους βουλευτές του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράσσει στο ζήτημα. Η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έχει ευρεία πλειοψηφία, αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα Πέμπτη.

    Ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη απευθύνει τελεσίγραφο στα μέλη του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ΜΜΕ και του δικαστικού σώματος να αποσύρει το πακέτο μέτρων, που όπως λένε πρόκειται μόνο να βοηθήσει τους εγκληματίες φιμώνοντας τον εγχώριο Τύπο.

    Ο Καβαλιέρε δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προστασία της "ιδιωτικής ζωής" των πολιτώνΒ· η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως προσπαθεί να συγκαλύψει την διαφθορά στις τάξεις της με άλλον ένα φωτογραφικό νόμο.

    "Μόνο ένα μικρό λόμπι δημοσιογράφων και δικαστικών αντιτίθενται σε αυτό το νόμο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει κουραστεί από το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο εξ αιτίας του φόβου των παρακολουθήσεων", υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι.

    Το κόμμα Ιταλία των Αξιών άρχισε καθιστική διαμαρτυρία στη Γερουσία με στόχο, όπως ανακοίνωσε, να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    "Διαδηλώνουμε ενάντια σε ένα επονείδιστο μέτρο που παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση, πλήττει τις προσπάθειες καταπολέμησης του εγκλήματος και της μαφίας, και φιμώνει τον Τύπο", δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Αντόνιο ντι Πιέτρο, πρώην εισαγγελέας.

    Η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων κάλεσε να υπάρξει "ολοκληρωτική αντίσταση χωρίς τέλος".

    Το νομοσχέδιο, το οποίο η Γερουσία πρέπει να αναπέμψει στην βουλή για την τελική του κύρωση, αράχνιαζε στο κοινοβούλιο εδώ και μήνες. Αλλά η κυβέρνηση το ξεσκόνισε βιαστικά και το προώθησε ξανά όταν οι εφημερίδες δημοσίευσαν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υπεκλάπησαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο, σχετικά με δημόσια έργα. Η έρευνα ανάγκασε τον υπουργό Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκαγιόλα να παραιτηθεί--καθώς αποκαλύφθηκε ότι απέκτησε το πολυτελές διαμέρισμά του στη Ρώμη, σε περιοχή με θέα το Κολοσσαίο, εν μέρει με χρήματα που κατέβαλε ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει φυλακιστεί για διαφθορά.

    Βάσει του νομοσχεδίου, οι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις μόνο εάν έχουν σοβαρά στοιχεία ότι διαπράττεται έγκλημα. Οι υποκλοπές θα πρέπει να εγκρίνονται από σώμα τριών δικαστών και θα διαρκούν έως και 75 ημέρες. Οι παρατάσεις τους θα εξασφαλίζονται δυσκολότερα, και μόνο για τρεις ημέρες κάθε φορά. Θα χρειάζεται ειδική άδεια για να παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις μελών του κοινοβουλίου και ιερέων.

    ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Στα ΜΜΕ θα απαγορεύεται να τυπώνουν απομαγνητοφωνήσεις, περιλήψεις και ακόμα και ρεπορτάζ σχετικά με έρευνες σε εξέλιξη, έως ότου ολοκληρωθούν--κάτι που συχνά παίρνει χρόνια.

    Οι εκδότες που θα παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 450.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους.

    Οι διατάξεις του νόμου προκάλεσαν κατακραυγή στα μέσα ενημέρωσης.

    "Η ευνομία και τα μέσα ενημέρωσης είναι εφιάλτες για την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι", σχολίασε η εφημερίδα La Repubblica, η οποία υπογράμμισε με κίτρινο χρώμα όλα τα ρεπορτάζ που δε θα δημοσιεύονταν βάσει του νέου νόμου.

    Η εφημερίδα Il Fatto από την πλευρά της κάλεσε τους δημοσιογράφους να προβούν σε "πράξεις πολιτικής ανυπακοής", αψηφώντας το νόμο και πηγαίνοντας στο ανώτατο δικαστήριο ώστε να κριθεί αντισυνταγματικός.

    Συνδιαλέξεις από περίπου 120.000 τηλέφωνα υποκλάπηκαν στο πλαίσιο ερευνών στην Ιταλία το 2009. Οι πολίτες έχουν συνηθίσει να διαβάζουν απομαγνητοφωνημένες "διαρροές" από υποκλοπές με τον πρωινό τους καφέ--που συχνά αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε τίποτε το αξιόμεμπτο.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι "θέλει να προστατεύσει" τους αθώους πολίτες, πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, ενώ αστυνομικοί και δικαστικοί επισημαίνουν ότι η σύλληψη εγκληματιών και μαφιόζων δε θα ήταν δυνατή σε πολλές περιπτώσεις εάν δεν είχαν γίνει υποκλοπές συνδιαλέξεων. Ανησυχία για τις συνέπειες του νόμου στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος εξέφρασε και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 June 2010 - 6:30:32 UTC