Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία"
  • [02] "Οι ηγέτες της ΕΕ να δείξουν πολιτικό θάρρος"

  • [01] "Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία"

    Την εγκατάλειψη της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης και την πλήρη αναδόμηση της οικονομίας, ως καθήκον, καθώς και την ανάγκη επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ύπαρξης του κοινωνικού κράτους, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον από χρεοκοπία.

    Απαντώντας σε όσους προεξοφλούν την χρεοκοπία της Ελλάδας προσκαλεί "τους κυρίους αυτούς να έρθουν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την κατάσταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ορισμένες φορές κάνει καλό να γνωρίζει κανείς πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει τους δικούς της θεσμούς. Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για το ευρώ, την ευρωζώνη και την Ελλάδα. Πήραμε δάνεια για να εφαρμόσουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξάλλου, δίπλα στο 75% υπάρχει και το υπόλοιπο 25%".

    Στην ολοσέλιδη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με τον μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους».

    Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ο ίδιος, δε, συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.

    Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη πως μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. «Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων», λέει.

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη «Ντερ Στάνταρντ» συνοδεύεται από βιογραφικό και φωτογραφία του, στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και από διάφορες επισημάνσεις από την πλευρά των δύο συντακτών της εφημερίδας, όπως για τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και τα γεγονότα, που επακολούθησαν.

    [02] "Οι ηγέτες της ΕΕ να δείξουν πολιτικό θάρρος"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν «ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος» για να ανταπεξέλθουν σε τούτη την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ΕΕ.

    «Η στιγμή δεν προσφέρεται για δισταγμούς. Χρειάζεται ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος. Η αναβίωση των εθνικών εγωϊσμών και των μονομερών λύσεων αποτελούν πειρασμούς που δεν επιλύνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα», τόνισε ο Μπαρόζο.

    Είναι σημαντικό τα κράτη της Ευρώπης «να βλέπουν την ΕΕ ως κοινό τους σχέδιο και να επενδύσουν στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης», τόνισε ο ίδιος με αφορμή την 25η επέτειο της συνθήκης ένταξης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ).

    Μείωση δημοσίων δαπανών στη Γαλλία

    Τη μείωση κατά 45 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών της έως το 2013, προκειμένου να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία έχει δεσμευθεί όπως και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της για μία οικονομική πολιτική λιτότητας.

    «Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση έως το 2013 να φέρουμε το έλλειμμά μας από το 8% στο 3% και όλες οι προσπάθειές μας θα εστιασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 100 δισ. ευρώ έως το 2013», τόνισε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σε δημόσια ομιλία του.

    «100 δισ. που πρόκειται να τα βρούμε κατά το ήμισυ από τη μείωση των δαπανών και κατά το άλλο ήμισυ από την αύξηση των εσόδων», έσπευσε να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός.

    Κατά των ίδιον, τα 50 δισ. ευρω των οικονομιών θα βρεθούν από τη μείωση κατά 45 δισ.ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες και τα υπόλοιπα 5 δισ. από τη μείωση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

    Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Φιγιόν αισιοδοξεί για «την ανάκτηση μετά την κρίση 35 δισ. ευρώ από τις απώλειες εσόδων λόγω της γενικευμένης οικονομικής συγκυρίας». «Όσο επανέρχεται η ανάκαμψη, τα έσοδα αρχίζουν να μαζεύονται», τόνισε ο Φιγιόν.

    Τα άλλα 15 δισ. «αντιστοιχούν στην κατάργηση των μέτρων που ελήφθησαν για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα οποία φυσικά δεν προβλέπεται να διαρκέσουν και πέραν της περιόδου της ανάκαμψης».

    Με την πίεση των αγορών και της Γερμανίας, μετά τα επακόλουθα της ελληνικής κρίσης, η Γαλλία δεσμεύθηκε να λάβει μία σειρά μέτρων για την μείωση των ελλειμμάτων της. Το Παρίσι ευελπιστεί ότι θα μειώσει στο 6% το έλλειμμά της έως το 2011, σε 4,6% το 2012 και εν τέλει στο 3% το 2013.

    Διαδηλώσεις στη Γερμανία

    Αντίπαλοι του προγράμματος της λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση πλημμύρισαν τους δρόμους σε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας, την ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας.

    Στην σημαντική για την αυτοκινητοβιομηχανία πόλη της Στουτγάρδης οι διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ της αύξησης του ανώτατου φορολογητέου ορίου αντί για μείωση των κοινωνικών παροχών. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις με κεντρικό σύνθημα «Αυτή δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη».

    Παρόμοια κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και στην πρωτεύουσα Βερολίνο.

    Σε συνέντευξή της, από τις σελίδες της εφημερίδας Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, η Μέρκελ αρνήθηκε τις κατηγορίες πως είναι οι φτωχοί εκείνοι που καλούνται να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη.

    «Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε το χρέος. Τα μέτρα στην αγορά εργασίας αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας απβ ότι στο παρελθόν», τονίζει η Μέρκελ.

    Η καγκελάριος δηλώνει πως και άλλοι τομείς καλούνται να μοιρασθούν τα βάρη.

    «Μαζύ με τις αναγκαίες περικοπές στον κοινωνικό προϋπολογισμό, οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να συμβάλλουν μαζύ με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους διοικητικούς οργανισμούς», τονίζει.

    Παραταύτα, ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει να τροποποιηθεί το πακέτο λιτότητας στο Κοινοβούλιο, ώστε να περιλάβει αυξήσεις στη φορολογία για τα ανώτερα εισοδήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 June 2010 - 4:30:17 UTC