Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη αυτονομιστών στο Βέλγιο

  • [01] Νίκη αυτονομιστών στο Βέλγιο

    Επικράτηση του αυτονομιστικού κόμματος των Φλαμανδών Ν-VA με ποσοστό 29% στην Φλάνδρα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της κρατικής τηλεόρασης VRT.

    Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ποσοστό καθώς είναι ένα κίνημα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι προβλέψεις της οποίας βασίζονται σε μερικά αποτελέσματα το N-VA βρίσκεται αρκετά μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) του σημερινού πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, ο οποίος συγκεντρώνει μόνο το 17,5% των ψήφων.

    Το φλαμανδικό κόμμα Open VLD φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang κερδίζει 12,5%.

    Το ζήτημα της εκ νέου θεσμικής μεταρρύθμισης του κράτους κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας, καθώς oι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των ορίων της εκλογικής περιφέρειας Βρυξελλών-Ηal -Volvorde (BHV). Πρόκειται για ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελάσσονος σημασίας, αλλά στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η διαμάχη ανάμεσα στις δύο βασικές κοινότητες του Βελγίου Η αναβολή της σχετικής ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή προκάλεσε την αποχώρηση των Φλαμανδών Φιλελεύθερων από την πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού και την παραίτηση της κυβέρνησης του Υβ Λετέρμ, μόλις πέντε μήνες μετά από το σχηματισμό της.

    Η ρητορική του προπορευόμενου στις δημοσκοπήσεις φλαμανδικού κόμματος N-VA και ειδικότερα του αρχηγού του Μπαρτ Ντε Βέφερ (υπέρ της συνομοσπονδιοποίησης του Βελγίου και της σταδιακής ανεξαρτητοποίηση της Φλάνδρας), έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Βαλόνους του Βελγίου. Παρότι τα γαλλόφωνα κόμματα αποδέχονται την ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους και εκφράζουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το κλίμα εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά από δηλώσεις του αρχηγού του N-VA περί κατάργησης της αυτόνομης περιφέρειας Βρυξελλών και προώθησης ενός κοινού σχήματος διοίκησης της πρωτεύουσας (από Βαλονία και Φλάνδρα).

    Οι δηλώσεις του Ντε Βέφερ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όλων των γαλλόφωνων κομμάτων τα οποία διαμήνυσαν στο N-VA ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Φλάνδρας θα πρέπει να γίνει χωρίς τις Βρυξέλλες. Το δε γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έφθασε στο σημείο να αναφερθεί στην ύπαρξη «σχεδίου Β» σε περίπτωση που τα φλαμανδικά κόμματα επιδιώξουν την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Ελιο ντι Ρούπο (αρχηγός του PS και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός) είπε: «Εάν μια μέρα φθάσουμε σε αυτό το σημείο -παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε- τότε να είστε σίγουροι ότι τα γαλλόφωνα κόμματα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Αντίστοιχα, η αρχηγός των γαλλόφωνων Χριστιανοδημοκρατών (CdH), Ζοέλ Μιλκέ είπε: «Εάν η Φλάνδρα θέλει να φύγει, ας το κάνει, παρότι δεν είναι η επιθυμία μας. Αλλά θα είναι χωρίς τις Βρυξέλλες». Είναι χαρακτηριστικό πάντως το ότι για πρώτη φορά από επίσημα χείλη, η πιθανότητα διάλυσης του Βελγίου αντιμετωπίζεται ως ένα πιθανό σενάριο μετά τις 13 Ιουνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 June 2010 - 18:30:19 UTC