Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο η πορεία της οικονομίας
  • [02] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Βατοπέδι

  • [01] Στο μικροσκόπιο η πορεία της οικονομίας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει, στις 3 το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με την πηγές του υπουργού υπάρχουν και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

    Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

    Αύριο, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικας θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

    Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

    «Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική κρίση που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας μας, έφερε αντιμέτωπους με τον κακό εαυτό της χώρας του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι "κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις".

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε στιγμή να λάβει αυτές τις αποφάσεις, "αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κόστος, μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε".

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία, "που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς κρύψει κάτω από το χαλί".

    Για το εάν είναι πλασματική η μείωση του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στον ΦΠΑ ως προς την επιστροφή του.

    "Δεν μπορούμε όμως χωρίς έλεγχο να επιστρέφουμε το ΦΠΑ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις βάσει του οποίου και προχωράει.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι του το κράτος ήταν ανενεργά, ότι είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμούς για τον έλεγχο και την είσπραξη των εισοδημάτων, κατόπιν διερεύνησής τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του τριμελούς κλιμακίου,ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα κάνει τις επαφές που έχει δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

    "Εμείς έχουμε να προβάλλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε και πιο πάνω από αυτούς, άρα πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το οποίο έχουμε δεσμευτεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημ. «Realnews», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προσθέτει πως «παρότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

    [02] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Βατοπέδι

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, που απαρτίζεται από τις πέντε εκθέσεις των κομμάτων.

    «Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού» εκτίμησε ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

    Επισκοπώντας το πόρισμα που εκφράζει μονάχα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή, ο κος Μπεντενιώτης υπολόγισε την ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «ανταλλαγές» δημοσίων γαιών έναντι της - παραχωρηθείσας στη Μονή - λιμνοθάλασσας της Βισθωνίδας, σε 1 δισ. ευρώ, υπολογισμό στον οποίο είχε προβεί το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την πρώτη Εξεταστική Επιτροπή του 2008. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη του σκανδάλου σύμφωνα με την πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά «παραπλανήθηκαν» - κατά τις αρχικές κατευθύνσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά - αλλβ αντιθέτως, «επιβεβαιώνεται ο κεντρικός συντονισμός και η ύπαρξη άνωθεν καθοδήγησης», ενώ η ΚΕΔ καθοδηγείται από έμπειρους υπαλλήλους και υπουργούς, «να προχωρήσει με καταστρατήγηση των νομικών κανόνων στις ανταλλαγές».

    Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, τέλος, προανήγγειλε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση μιας Προκαταρκτικής-Προανακριτικής Επιτροπής, τόσο για την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών διαστάσεων έξι υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όσο για την ολοκλήρωση των τραπεζικών, φορολογικών και χρηματιστηριακών ελέγχων, οι οποίοι εκκρεμούν ήδη από την προηγούμενη Εξεταστική.

    Σε αντίθεση με τον κο Μπεντενιώτη, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, υπογράμμισε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν μπορεί να αποτελούν το κριτήριο απόφασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής και μιας ποινικής διερεύνησης. Η απόδοση της αλήθειας δεν θα βοηθηθεί αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και αποσείοντας τις ευθύνες όλων των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική εντιμότητα συνιστά να μπορεί κανείς να πηγαίνει ενάντια στο κλίμα» τόνισε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας πως από τις καταθέσεις, «δεν υπάρχει ούτε μία φράση» που να αποδεικνύει δόλο των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεσή τους να προβούν στις ανταλλαγές.

    Άλλο τόσο, κατά την ΝΔ, η Εξεταστική Επιτροπή δεν επιτέλεσε το έργο της, αφού δεν φώτισε τις διαδρομές των κεφαλαίων από και προς τη Μονή, ούτε βεβαίως κατέληξε σε ροή πολιτικού χρήματος - «και όταν προσεγγίσαμε μια οφ σορ που αναφέρθηκε ως έχουσα σχέση με συγγενικά συμφέροντα πρώην υπουργού (σ.σ. του Άκη Τσοχαζόπουλου) μας είπαν ότι η εταιρεία δεν κινείτο στον πυρήνα της υπόθεσης και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διερευνηθούν».

    Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο, ευθύνες για το σκάνδαλο έχουν και οι δύο κυβερνήσεις, καθώς «υπήρχε θέληση και επί ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο επί ΝΔ, να ευνοηθεί η Μονή με νύχια και με δόντια». Άλλωστε και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, «ποτέ δεν σηκώνουν κεφάλι και σκίζονται να εξυπηρετήσουν την εικαζόμενη θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης».

    «Η ταχύτητα και η αλληλουχία των γεγονότων προδίδει συντονισμό» εκτίμησε ο κος Σκυλλάκος. Υπάρχει ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου, «τουλάχιστον ευθύνη Αγγέλου», ενώ και «ο ρόλος των κ.κ. Σανιδά και Καρούτσου αποδείχθηκε πιο καθαρά, για να δούμε πόσο ανεξάρτητα λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Πάνω απβ όλα ωστόσο, χρειάζεται θεσμική παρέμβαση που να αφαιρεί από τα βυζαντινά χρυσόβουλα και τα οθωμανικά φιρμάνια την ισχύ των τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και μια νομοθετική παρέμβαση ειδικά για το Βατοπέδιο, σαν αυτή που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.

    Επιθετικός ενάντια και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα εμφανίστηκε και ο Θ. Πλεύρης. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ αρνήθηκε να αναγνωρίσει οιαδήποτε ευθύνη στον Σ. Ξυνίδη (το όνομα του οποίου είχε επικαλεστεί ο Ν. Δένδιας επισκοπώντας την περίοδο ΠΑΣΟΚ), αλλά απέρριψε ρητά τις επιλογές του Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση, πως για να μην κατηγορηθεί πως κάνει πίσω έναντι της Μονής, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια περιουσία: «Μπορεί κανείς να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Εφετείου και Αρείου Πάγου; Και ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να κόψουμε τις ανταλλαγές και να γυρίσουμε στο θέμα της κυριότητας, όπου η Μονή δεν έχει ουσιαστικά δικαιώματα γιατί βαρύνεται με την κοινοχρησία της λίμνης, κινδυνεύουμε, εάν χάσουμε τη δίκη, να νομιμοποιηθούν όλες οι ανταλλαγές».

    Τέλος, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα από την Κ.Ο. του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμα εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής», επεσήμανε την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και προειδοποίησε για την έκβαση άλλων δύο υποθέσεων - εκείνης της Μονής Τοπλού στην Κρήτη και των διεκδικήσεων της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο.

    Ομιλία Αλ.Κοντού

    «Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έπιασε κανέναν απβ τους στόχους που έθεσε και έγινε για αποπροσανατολισμό του λαού από τα οικονομικά προβλήματα. Διαπόμπευσε αθώους ανθρώπους, βασίστηκε σε μια κοινοβουλευτική εκτροπή και έκλεισε άρον-άρον τις εργασίες της, όταν οι πληροφορίες ήθελαν μία εταιρεία που ελεγχόταν για την συμμετοχή της στην υπόθεση, να σχετίζεται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο».

    Τα παραπάνω ανέφερε στην ομιλία του επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Κοντός, ένας από τους πρώην υπουργούς, για τους οποίους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ευθυνών τους.

    Ο κος Κοντός εκτίμησε πως η Εξεταστική Επιτροπή δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει «ούτε κατβ ελάχιστον τους στόχους της, που δεν ήταν άλλοι από την έρευνα ης κίνησης των λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου και την επανεκτίμηση των ακινήτων που αντηλλάγησαν, αφού τελικά ερευνήθηκαν μόνον 1500 από τις περίπου 7500 κινήσεις λογαριασμών, ενώ επανεκτίμηση δεν έγινε ώστε να διαπιστωθεί εάν τελικά υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο».

    «Λόγω προφανούς ένδειας που υπήρξε στην εξεύρεση οποιωνδήποτε στοιχείων εναντίον πρώην υπουργών της ΝΔ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει σε ακραίες αντιδημοκρατικές κινήσεις, ψηφίζοντας νόμο τάχα για την προστασία των μαρτύρων. Στην ουσία πρόκειται για τον «νόμο Μαντέλη», μια ντροπή για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη, που ώθησε πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να χρησιμοποιήσει στην απολογία της στην ανακρίτρια, ψεύδη και συκοφαντίες κατά πρώην πολιτικών προσώπων του υπουργείου και εμού προσωπικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κοντός.

    «Έως και αυτή την στιγμή, ουδέποτε απήντησα στις επιθέσεις του κου Κοντού κατά της διάταξης, γιατί θεωρούσα απολύτως δικαιολογημένο να έχει προσωπική φόρτιση» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. «Αλλά μέχρι του σημείου του να επαναλαμβάνει στη Βουλή, ότι πρόκειται για «διάταξη-ντροπή», του οφείλω μιαν απάντηση: Ούτε κοιμόμασταν, ούτε ξυπνάγαμε με τη σκέψη στον κο Κοντό.

    Η ανακοίνωση της ρύθμισης έχει γίνει σε ανύποπτο χρόνο αρχές του 2009 από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους τομεάρχες. Επανελήφθησαν οι δεσμεύσεις αυτές και στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Από το Δεκέμβριο τις είχα ανακοινώσει και από το Γενάρη είχε παραδοθεί το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Είχαμε στο νου μας μιαν ευρέως διαδεδομένη ευρωπαϊκή εμπειρία. Αυτό δεν αφορά τον κο Κοντό. Δεν υπάρχουν άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις; Δεν μιλούν για πράσινο σκάνδαλο οι συνάδελφοι της ΝΔ - εκεί δεν ισχύει ο νόμος Καστανίδη; Διατάξεις που διευκολύνουν την πάταξη της διαφθοράς είναι τιμή για το Κοινοβούλιο που τις ψήφισε, τιμή για όλους».

    «Η ρύθμιση έγινε μια μέρα πριν απβ την απολογία της κας Μαντέλη, η οποία πήρε τρεις αναβολές πριν να απολογηθεί και που άλλα είπε ενόρκως στην πρώτη Εξεταστική για το Βατοπέδι, άλλα λίγους μήνες αργότερα και άλλα μια μέρα μετά την ψήφιση του νόμου» ανταπάντησε ο Αλ. Κοντός. «Εφαρμογή δεν βρήκε πουθενά σε καμία άλλη περίπτωση η διάταξη. Και ένα είναι σίγουρο: ότι συζητιόταν πολύ νωρίτερα από τον συνήγορό της και τα μμε που γνώριζαν τι θα συμβεί».

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ

    Για ενδοσυνεννόηση προκειμένου να αποτραπεί η κλήση των πρώην Πρωθυπουργών κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή, στις Εξεταστικές Επιτροπής για την Siemens και το Βατοπέδι αντίστοιχα, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

    «Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν την δύναμη να ομολογήσουν πως έφταιξαν οι δικοί τους. Είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι αντίπαλοι; Εμείς κάναμε εξαιρετική προσπάθεια - μαζί και ο κος Τσούκαλης του ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί κοινός τόπος για συμπεράσματα. Και αυτό τορπιλίστηκε από σκοπιμότητες και των δύο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κος Καρατζαφέρης στην επιστολή Ψωμιάδη προς τον Κώστα Καραμανλή, την οποία χειρίστηκε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου, Γ. Αγγέλου. «Όταν λοιπόν είπαμε ότι δεν μπορεί ο κος Αγγέλου να παίρνει τέτοιες αποφάσεις και ζητήσαμε να έρθει ο προϊστάμενός του, το ΠΑΣΟΚ είπε όχι. Δεν δημιουργεί ενοχή η μαρτυρία - αλλά δεν μπήκατε στον πειρασμό να ρωτήσουμε τον κο Καραμανλή, «τι έκανες την επιστολή;». Αλλά αυτομάτως που ψηφίσατε όχι για τον κο Καραμανλή, έπαψε στην άλλη Επιτροπή η ΝΔ να ζητά κλήση για Σημίτη. Αυτό δεν ακούγεται σαν κομπρομί;» αναρωτήθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Siemens σημειώνοντας πως το κόμμα του αποχώρησε από την Εξεταστική «για μια σειρά θεμάτων που αυτομάτως ικανοποιήθηκαν με την αποχώρησή μας και τώρα η επιστροφή μας και η συμμετοχή μας σβ αυτήν θα είναι πιο δυναμική» - και κατέληξε:

    «Το θέμα στην υπόθεση του Βατοπεδίου, είναι να βρούμε ποιος κέρδισε λεφτά. Δεν το βρίσκουμε. Μήπως κάποιος επένδυσε σβ αυτήν για πολιτικό όφελος; Ας φύγει τότε απβ τη Ραφήνα να πάει στο Βατοπέδι να τον ευλογήσει⦻

    O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    Σκληρή επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Βατοπεδίου «ως ένα καραμπινάτο γαλάζιο και πράσινο σκάνδαλο». Τα κατηγόρησε ότι «προχωρούν σε λελογισμένη κάθαρση με καταλογισμό ευθυνών σε απόστρατους και βαρίδια» ενώ ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής «με την ελπίδα να βγουν στο φως όσα το δικομματικό σύστημα θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «μας δουλεύουν ψιλό» σημειώνοντας ότι ενώ διαβεβαιώνουν πρόθυμοι να ματώσουν, την ίδια ώρα η Εξεταστική Επιτροπή κατέληξε σε 5 πορίσματα με τα δύο κόμματα να υποδεικνύουν ενόχους μόνο για το άλλο κόμμα.

    «Εδώ και μήνες παίζετε ένα ιδιότυπο ντέρμπι ποιος λεηλάτησε λιγότερο την δημόσια περιουσία. Την ώρα που βουλιάζει η χώρα εσείς παίζετε πόκερ στα δελτία των 8. Είστε ανίκανοι να καταλήξετε σε στοιχειώδη αποτίμηση του δικομματικού σκανδάλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    Ταυτόχρονα άσκησε καυστική κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι ανατριχιαστικοί, όπως με τους νεφροπαθείς, επειδή τελειώνουν τα φίλτρα καθαρισμού και την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παριστάνουν τους αρχάγγελους κάθαρσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, ενώ μίλησε για ανεύθυνη στάση που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των προμηθευτών και του ΔΝΤ και το μόνο που αγωνίζεται να εγγυηθεί είναι τα δικαιώματα των κερδοσκόπων και των δανειστών.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση του Βατοπεδίου ως το μεγαλύτερο διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο, όπως και σειρά άλλων σκανδάλων, όπως είπε, γιατί τους το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν τα δύο κόμματα μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του.

    «Υπό την πίεση και την αγανάκτηση των πολιτών αποφασίσατε να προχωρήσατε σε μία λελογισμένη κάθαρση για κάποιους απόστρατους και βαρίδια, που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν στο πολιτικό σύστημα. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ματώσουμε. Το μαχαίρι θα φτάσει τόσο όσο έφτασε και με τα ομόλογα, τις υποκλοπές, ή τους ολυμπιακούς αγώνες», σημείωσε ο κ Τσίπρας.

    Ακόμα, μίλησε για ιερή σιωπή κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σκάνδαλο Βατοπεδίου που ξεκίνησε, όπως υποστήριξε από το 1998 και που ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταγγείλει επανειλημμένα και το έφερε στη Βουλή, «δεν ίδρωσε κανενός το αυτί».

    Παράταση θα ζητήσει η εξεταστική για Siemens

    Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει και θα λάβει η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens στην προοπτική να ανοίξουν όλοι οι υπό έρευνα τομείς πέραν των ήδη διερευνώμενων, δηλαδή και για την υγεία, τους εξοπλισμούς και τον πολιτισμό.

    Ταυτόχρονα προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η αποστολή κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία στην προοπτική να εξεταστούν σίγουρα, αφού το έχουν αποδεχτεί τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και να καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, η παρουσία εφέτη ανακριτή μαζί με το κλιμάκιο των βουλευτών αποσκοπεί ακριβώς στο να ενημερωθεί με το θεσμικό πρωτόκολλο αν τυχόν θελήσει ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων ή κατηγορουμένων που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

    Ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο» για να εξασφαλιστούν ουσιαστικές πληροφορίες για το «ποιοι, πότε, πόσα, πώς και γιατί δωροδοκήθηκαν», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε ότι θα πρέπει να καλλιεργούνται σημαντικές προσδοκίες.

    Στη Γερμανία η αποστολή των τριών βουλευτών (Βάσω Τσόνογλου, Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παφίλης) θα έχει εκτός των άλλων συνεννοήσεις με την Εισαγγελία του Μονάχου, την ίδια τη μητρική εταιρεία και τον εκπρόσωπο της νομικής εταιρείας Debevoise Κάρολο Ζίγκερ.

    Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η επιτροπή είναι εξεταστική των πραγμάτων και διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με απλές σοβαρές ενδείξεις και όχι υποκατάσταση της Δικαιοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι η επιτροπή δεν θα βασιστεί στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που χρονίζουν.

    Πάντως η πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση αποστολή της επιστολής του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον αντίκτυπο που είχε τόσο στην ελληνική εταιρεία, όσο και στη μητρική και την υπόσχεση για συνεργασία.

    Αντιθέτως από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκαν ενστάσεις ότι η επιστολή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα κι ότι θα είχε ενδεχομένως ουσιαστικότερο αποτέλεσμα μια επιστολή υπογραφόμενη από τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προς την κ. Μέρκελ.

    Κατά τα άλλα στο ανακριτικό έργο της επιτροπής εξετάστηκε πρώτη η εισαγγελέας πρωτοδικών Αθανασία Βλάχου η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για επτά συμβάσεις του 2006 που έχουν συναφθεί μεταξύ της ελληνικής Siemens και της Armentel, τον αρμενικό τηλεπικοινωνιακό φορέα ύψους 2,7 εκ. ευρώ.

    Η μάρτυρας δεν μπόρεσε να διαφωτίσει την επιτροπή, δεδομένου ότι το έργο της καλύπτεται από το απόρρητο, αλλά απλώς είπε ότι η έρευνα της είχε ανατεθεί αρχικά το 2008, της αφαιρέθηκε η δικογραφία και άρχισε πάλι να την ερευνά από τις αρχές του 2010.

    Για σημαντικές σπατάλες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, έκανε λόγο ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργαζόμενος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Βασίλης Τσιμπίδης.

    Αναφέρθηκε σε επτά συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens, την HTW THYSSEN της περιόδου 2001-2002, τρεις από τις οποίες εκτελέσθηκαν με καθυστερήσεις.

    Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασπάθισης χρήματος το 2002-4 με την προμήθεια 24 ηλεκτρομηχανών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν ανενεργές, δεδομένου ότι το μόνο ηλεκτροδοτούμενο τμήμα του δικτύου είναι αυτό της Θεσσαλονίκης -Ειδομένης.

    Εξάλλου το 2006 ο ΟΣΕ ενοικίασε για οκτώ μήνες από τη Siemens 8 ηλεκτράμαξες του Προαστιακού αντί 850.000 ευρώ τον μήνα με επιπλέον επιβάρυνση 250.000 για τη συντήρηση, όταν η αξία αγοράς τους ήταν 10 εκ., τιμή στην οποία τελικά πωλήθηκαν μετά το οκτάμηνο στην Ουγγαρία.

    Για συνθήκες απόλυτης αναρχίας μίλησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τζαβάρας της ΝΔ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για λεηλασία του εθνικού πλούτου.

    Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ στην επιστολή υπογραμμίζεται πως "η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει".

    Από την μεριά του, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Παμπούκη, ο διεθύνων σύμβουλος της Siemens, Παναγιώτης Ξυνής, αναφέρει πως "θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί", ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι "το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας".

    Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Ξυνή,

    Όπως γνωρίζετε, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων διερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της SIEMENS, μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα.

    Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τόσο στην ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές. Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παράνομων "χρηματοδοτήσεων" συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

    Γιατί ευθύνη έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν όσο και αυτοί που τα δίνουν. Η Κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που ζημιώθηκε από τη διαφθορά, αιτία εν μέρει της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε. Και με τον Ελληνικό λαό να υποβάλλεται σε μεγάλη θυσία θέλοντας να κατακτήσει ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο.

    H εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

    Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει.

    Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

    Την αλήθεια αυτή η εταιρεία σας την οφείλει. Και όλοι μας οφείλουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ηθικά, πολιτειακά, νομικά. Για να μπει μία οριστική τελεία, να αποδοθούν και να αναληφθούν συγκριμένες ευθύνες και να γίνει μία νέα αρχή.

    Μετά τιμής

    Χαράλαμπος Παμπούκης

    Υπουργός Επικρατείας»

    Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του κ. Ξυνή έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Δια της παρούσας θα ήθελα να επιβεβαιώσω την παραλαβή της σημερινής επιστολής σας, την οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει και στην Διοίκηση της Siemens AG.

    Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική μου δέσμευση για την πλήρη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι δικαστικές αρχές και την διαρκή δέσμευσή μου για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια.

    Την ανωτέρω δέσμευσή μου υπαγορεύει η μετά βεβαιότητας πίστη μου ότι το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό, στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους υπαλλήλους μας εδώ στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είναι το σωστό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας.

    Προσωπικός μου στόχος και στόχος και των λοιπών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AE είνα να διαδραματίσει η νέα Siemens Ελλάδος έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, συνδράμοντας στην προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια.

    Γι' αυτό το σκοπό, θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί.

    Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν.

    Για την Siemens AE

    Πάνος Ξυνής

    Διευθύνων Σύμβουλος»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 4:30:22 UTC