Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αδικαιολόγητη κίνηση η υποβάθμιση"
  • [02] Εντεκα νεκροί από πλημμύρες στη Γαλλια
  • [03] Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
  • [04] Στη Μαδρίτη ο Στρος-Καν
  • [05] Απαγόρευση εξόδου και στον κουμπάρο
  • [06] Κινητοποιήσεις
  • [07] Στα ύψη ο υδράργυρος

  • [01] "Αδικαιολόγητη κίνηση η υποβάθμιση"

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αύριο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Αναφερόμενος στη σύνοδο ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Είπε, επίσης, ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

    Σε κάθε περίπτωση παρατήρησε ότι το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

    Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. Εμείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων.

    Η δική μας θέση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορά που έχουν συνδυάσει και τα δύο.

    Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

    Θέμα αναπλήρωσης όσων έχασε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, έθεσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σημείωσε ότι .

    Στόχος μας, τόνισε, είναι να φθάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία και πρόσθεσε ότι με την επίτευξη του στόχου αυτού όχι μόνο δεν θα ξαναχρειαστεί να σκεφτεί κάποιος νέες θυσίες, "αλλά να μπορούμε να αναπληρώσουμε και αυτά που έχασε ο ελληνικός λαός".

    Προς επίρρωση της φράσης του αυτής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είναι και πατριωτικό και εθνικό θέμα η διάσταση αυτού του εγχειρήματος", σημειώνοντας ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ομοψυχία και συναίνεση, και πρόσθεσε ότι αναγκαιότητα είναι και το κράτος πρόνοιας, το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως ώστε να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο "Moody's" χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων" και επισήμανε το παράδοξο ότι στην ίδια ανακοίνωσή του ο οίκος διαπιστώνει ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Επισήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη έκθεση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνει η κυβέρνηση αποτελούν μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και ότι τα νομοσχέδια που τέθηκαν στη συζήτηση είναι μέρος του μνημονίου.

    Είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας και έναν τόνο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας σε αυτούς τους οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Και σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

    Επίσης επισήμανε ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Σημείωσε ακόμη ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά καθώς και ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε το μνημόνιο. Τέλος, για την πορεία του χρέους τόνισε ότι παρότι παραμένει ανοδική, αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του από το 2013.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν περίπου 13 νομοσχέδια και ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πληθώρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι επιταχύνεται το έργο της κυβέρνησης. Οι ρυθμοί, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι πλέον διαφορετικοί και πρέπει να γίνουν ακόμα πιό γρήγοροι. Η προτεραιότητά μας τόνισε χαρακτηριστικά είναι να πατήσουμε γκάζι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

    Υποβάθμιση από τον οίκο "Moody's"

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν χαρακτήρισε "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας -από την κατηγορία Α3 στην κατηγορία BΑ1, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της.

    "Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σημείωσε ότι η απόφαση του οίκου Moody's "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού".

    Για "παράλογη" υποβάθμιση έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο".

    "Οι χρηματοπιστωτικές ααγορές ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους έπειτα από ένα σεμινάριο για την Ευρώπη που έγινε στο Όσλο..

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς "αυστηρούς" όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την παρέμβασή του. "Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο".

    Διευκρινίσεις

    Κορυφαία αναλύτρια του οίκου Moody's υπεραμύνθηκε της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, από A3 σε Ba1, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθεςΤρίτη.

    Ερωτηθείσα για την υποβάθμιση - που πάρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ίδιας εταιρείας αναφέρεται σε απομάκρυνση της πιθανότητας πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σάρα Κάρλσον, ως κύρια αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισήμανε:

    «Οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών».

    Απαντώντας στην κριτική ότι η απόφαση επαναφέρει το «φάσμα» μιας πιθανής πτώχευσης ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διεθνείς αγορές, η κ. Κάρλσον είπε ότι «η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός».

    Επίσης, είπε ότι η Moodyβs είχε προειδοποιήσει ότι θα άλλαζε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα αφού πρώτα ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, «και αφού αξιολογούσαμε πλήρως την επίδρασή τους στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική θέση (της χώρας)».

    Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενη βιασύνη της Moodyβs να προβεί σε νέα υποβάθμιση πριν την έκθεση της «Τρόικας» όσον αφορά τα κριτήρια του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

    «Είπαμε περίπου και πότε θα γινόταν η υποβάθμιση. Τέλος, είχαμε υποδείξει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση θα ήταν, πιθανόν, πολλαπλών βαθμίδων» κατέληξε η κ. Κάρλσον.

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις κύριες ελληνικές τράπεζες

    Χθες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, προχώρησε στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών ως συνέπεια της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου στο Ba1 από A3.

    Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

    Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού.

    [02] Εντεκα νεκροί από πλημμύρες στη Γαλλια

    Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δώδεκα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή χθες και στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό.

    Οι πλημμύρες σημειώθηκαν στο διαμέρισμα του Βαρ. Η πόλη Ντραγκινιάν, με πληθυσμό 40.000 κατοίκων, επλήγη περισσότερο καθώς το ύψος των υδάτων έφτασε στους δρόμους της τα δύο μέτρα.

    Μπροστά στο μέγεθος των ζημιών, οι σωφρονιστικές αρχές αποφάσισαν σήμερα τη μεταφορά των 500 κρατουμένων της φυλακής της πόλης.

    Στη διάρκεια της καταιγίδας 200.000 κατοικίες στο Βαρ έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερα από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

    [03] Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά στη ζώνη του ευρώ, στο 1,6% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2008, έναντι 1,5% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

    Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από τον στόχο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τοποτηρητή της σταθερότητας των τιμών, μεσοπρόθεσμα κάτω του 2%.

    Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη είχαν αρχίσει να αυξάνονται τον Νοέμβριο 2009, έπειτα από υποχώρηση πέντε μηνών, ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης , αλλά και ακολουθώντας την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός κατά το Μάιο, στο 2%. Σε σχέση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το Μάϊο σε δώδεκα κράτη - μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε πέντε κράτη - μέλη και μειώθηκε σε δέκα κράτη - μέλη.

    Οι υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, 5,3%, στην Ουγγαρία (4,9) και στη Ρουμανία (4,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (-2,4%), την Ιρλανδία (- 1,9%) και την Ολλανδία (0,4%).

    Η αύξηση των τιμών είναι ενισχυμένη στον τομέα των μεταφορών (5,5), των αλκοολούχων ποτών και του καπνού (4,4%). Στον τομέα της ενέργειας η αύξηση είναι 9,2%.

    Εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι 0,8% τον Απρίλιο.

    [04] Στη Μαδρίτη ο Στρος-Καν

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν φθάνει σήμερα στη Μαδρίτη, τη στιγμή που η ισπανική εφημερίδα El Economista κάνει λόγο για την προετοιμασία σχεδίου οικονομικής βοήθειας για την Ισπανία, πληροφορία που διέψευσε η ισπανική κυβέρνηση.

    Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να προσδιορίσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η El Economista , οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ προετοιμάζουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία, το οποίο προβλέπει γραμμή πίστωσης 200 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    "Τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μία πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

    Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε και πάλι σήμερα την προετοιμασία οποιουδήποτε σχεδίου οικονομικής υποστήριξης. "Σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω πια με ποιόν τρόπο θέλετε να το διαψεύσουμε", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου "είναι πιθανόν να ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης και μυστικής σύσκεψης της διεύθυνσης του ΔΝΤ, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας".

    Η γραμμή πιστώσεων θα περιλαμβάνει πόρους του ΔΝΤ και πόρους του ταμείου της ΕΕ, που προβλέπει δανειακές εγγυήσεις ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη που βρίσκονται σε αδυναμία να βρουν χρήματα στις αγορές, όπως η Ελλάδα.

    Πληροφορίες για προετοιμασία σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ισπανίας έχουν δημοσιευθεί από την περασμένη Παρασκευή και στον γερμανικό Τύπο.

    Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον γερμανικό Τύπο.

    EPC: Προτείνει μεταρρυθμίσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία

    Ως "μη διατηρήσιμη" χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre, EPC), τονίζοντας την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή των δύο κρατών στην οδό της ανάπτυξης.

    Αντίστοιχες επισημάνσεις επιφυλλάσσει το "EPC" και για την Ισπανία, η οποία "κινδυνεύει" να έχει την ίδια πορεία με την Ιταλία και την Πορτογαλία.

    Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έσπειρε τον πανικό στην διάρκεια των προηγουμένων μηνών, εντείνονταςτις ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε κράτη όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

    "Η προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη σε σειρά κρατών εφόσον επιθυμούμε να αποφύγουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον. Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις", σημειώνει το EPC σε μελέτη που εξέδωσε, στις Βρυξέλλες.

    Η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης πρέπει να αναμορφώσουν τις οικονομίες τους, "ώστε να βελτιωθεί η διακυβέρνηση, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις"

    Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Οικονομικής Διατηρησιμότητας κατατάσσει τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει της οικονομικής τους ανάπτυξης, του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης και του χρέους, της διαφθοράς και της επιβάρυνσης που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομία το ασφαλιστικό σύστημα.

    Οι οικονομικές πορείες της Ελλάδας, η οποία κατατάχθηκε στη χαμηλότερη βαθμίδα σχεδόν κάθε κατηγορίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, χαρακτηρίστηκαν "μη διατηρήσιμες", καθώς τελούν υπο το βάρος υψηλού χρέους, χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης, υψηλού ασφαλιστικού κόστους και διαφθοράς.

    "Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς είναι σε ιδιαίτερα δυσμενέστερη θέση, τόσο στους βραχυπρόθεσμους όσο και στους μακροπρόθεσμους δείκτες, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεδομένου ότι οι αγορές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν την προσοχή τους στους μακροπρόθεσμους δείκτες, η Ιταλία έχει επίσης βρεθεί στο μικροσκόπιό τους. Η Πορτογαλία επίσης έχει σαφή δομικά προβλήματα", σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

    Η Ισπανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα,η Λιθουανία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιρλανδία κατατάχθηκαν στη βαθμίδα "κινδύνου" να βρεθούν σε "μη διατηρήσιμη" κατάσταση, με την Ισπανία να καταλαμβάνει τη δυσμενέστερη θέση.

    Στο άλλο άκρο της ίδιας κλίμακας, η Σουηδία διαθέτει την πλέον εύρωστη οικονομία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

    [05] Απαγόρευση εξόδου και στον κουμπάρο

    Διάταξη για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον επιχειρηματία κ. Γιώργο Τσουγκράνη, σε λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν 450 χιλιάδες μάρκα που προορίζονταν για τον πρώην υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη, εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκος.

    Ο επιχειρηματίας, που αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ (Siemens) ότι το 1998 άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα στο όνομα "Α. ROCOS", προκειμένου η ΖΗΜΕΝΣ να καταθέσει εκεί χρήματα για τον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη. Στον επίμαχο λογαριασμό κατατέθηκαν το 1998, 200 χιλιάδες μάρκα και το 2000 άλλα 250 χιλιάδες μάρκα.

    [06] Κινητοποιήσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης.

    Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα «κλειδώσουν» αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν επίσης οι προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

    Οι επικεφαλείς της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    Για τις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, θα υπάρξουν προεδρικά διατάγματα.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με στελέχη της "τρόκιας" για τη δευθέτηση κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

    Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα και αύριο το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 285 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ για αύριο τα σωματεία αποφάσισαν να προβούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει ούτε αύριο. Σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από το πρωί οιι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τα γραφεία της ΑΜΕΛ (Εταιρίας Λειτουργίας του Μετρό) στην Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

    Αύριο επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.

    Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές

    Να συνεχιστεί η αποχή των βαθμολογητών ως την προσεχή Παρασκευή αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Αύριο, σε νέα ασυνεδρίαση θα αποφασιστεί η πορεία για την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πέππες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ικανοποιήθηκε το ένα αίτημα των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, να πληρωθούν με χρηματικά εντάλματα τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά παραμένει το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές.

    Η απόφαση για την παράταση της απεργίας όσον αφορά την βαθμολογία των γραπτών αδικεί τους μαθητές, αδικεί τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο νιώθοντας την αγωνία χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους, κατανοώντας τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, προσπάθησε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την αμοιβή τους.

    Δόθηκε μια λύση που θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική. Πιστεύουμε ότι ο Ελληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στο μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του, πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Να δώσει άμεσα λύση "ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα", καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    «Η αδυναμία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να διαχειρισθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις προσλαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις. Την ώρα που δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής 90.000 ελληνικών οικογενειών, η Υπουργός Παιδείας - με τις προκλητικές δηλώσεις της - ρίχνει λάδι στη φωτιά, εντείνοντας την αγανάκτηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες της ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας», σημειώνει η κ. Βόζεμπεργκ. Κάνει ακόμη λόγο για ανακολουθία λόγων και έργων με την ανάκληση της απόφασης για τις αμοιβές.

    -

    [07] Στα ύψη ο υδράργυρος

    Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα σε όλη τη χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και πιθανώς κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

    Στους 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς τοπικά 40, ο υδράργυρος στην Αθήνα, στους 36 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη.

    Τους 40 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο και στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ σποραδικές καταιγίδες μπορεί να σημειωθούν το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά ορεινά.

    Στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

    Αύριο αναμένεται μικρή ενίσχυση των βόρειων ανεμών στα πελάγη, ωστόσο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, με μικρή πτώση στα ηπειρωτικά.

    Βελτίωση του καιρού, με πτώση του υδραργύρου από τα βόρεια, θα παρατηρηθεί από την Παρασκευή. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 June 2010 - 12:30:43 UTC