Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς
  • [04] Δηλώσεις Γ. Καρατζαφέρη
  • [05] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
  • [06] Αποζημιώσεις 20 δισ. δολαρίων από ΒΡ
  • [07] Ανυπολόγιστες απώλειες από την ερημοποίηση της γης
  • [08] Προβλήματα στις μετακινήσεις
  • [09] "Να σταματήσει η ομηρία"
  • [10] Πρόταση για Προανακριτική
  • [11] Αποδείξεις από 1η Ιουλίου
  • [12] Θεομηνία στη Γαλλία
  • [13] Με στόχο τη νίκη

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση

    Η στρατηγική της "Ευρώπης 2020" και οι προοπτικές της οικονομικής διακυβέρνησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η είσοδος της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ αλλά και το αίτημα της Ισλανδίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Ενόψει της συνόδου έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ισπανία ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο ταμείο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, κυρίως λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

    "Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Ισπανία θα βρεθεί σε θέση ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη χρήση του ταμείου που έχουμε δημιουργήσει. Οι φήμες είναι πραγματικά μη φιλικές έναντι της Ισπανίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

    Η "Στρατηγική ΕΕ 2020" και "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είναι δύο ψηφίσματα που ενέκρινε η Ολομέλεια του ΕΚ, ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου.

    Και τα δύο ψηφίσματα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, οι οποίες τελικά συμβιβάστηκαν και κατέθεσαν από κοινού τα εν λόγω ψηφίσματα.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Γκρούεφσκι

    Στο πλαίσιο της πρακτικής που έχει εγκαινιάσει η ελληνική κυβέρνηση και στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών η ελληνική πλευρά πρότεινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ να συναντηθεί το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή και η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 9:15 (ώρα Βελγίου) στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον αρμόδιο επίτροπο Στέφαν Φίλε.

    Καλύτερη εποπτεία της διεθνούς αγοράς

    "Είμαστε σε καλό δρόμο, συνεχίζουμε σε εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για μια πολιτική ευνομία και μια κοινωνική ευημερία", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πολ Ρασμούσεν, υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του και υπογράμμισε την αξία του εγκωμιαστικού άρθρου που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" για τον Έλληνα πρωθυπουργό και το έργο του. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους παρατήρησε πως το θέμα της ελληνικής κρίσης ανέδειξε τις αδυναμίες της διεθνούς αγοράς και την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών. "Σήμερα έχουμε ένα μηχανισμό στήριξης" είπε, "που πρέπει όμως να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί και να συμπληρωθεί από ένα ταμείο στήριξης".

    "Χρειάζεται επίσης μια καλύτερη εποπτεία της Διεθνούς αγοράς, η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια και η θέσπιση κανόνων" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να προωθηθεί και στο G-20".

    Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ακόμη πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν πως δεν αρκεί η δημοσιονομική ισορροπία, χρειάζονται και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορεί να γίνει με νέα μέσα - όπως είναι η δασμολόγηση των συναλλαγών (που μπορεί να αποδώσει 200 δισ. ευρώ ετησίως) ο πράσινος φόρος και τα ευρωομόλογα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τέλος πως οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή καθώς επίσης την μετατροπή της οικονομίας σε πράσινη ανταγωνιστική οικονομία. "Αυτή είναι η προοδευτική πρότασή μας", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Στους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας η ΓΣΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τονίζει ότι το περιεχόμενο του ΠΔ, ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί, επισημαίνει ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά και το επιστρέφει στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο.

    Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Το τσεκούρωμα των αποζημιώσεων θα αποτελέσει το δρόμο για την προώθηση ενός νέου απάνθρωπου εκμεταλλευτικού καθεστώτος στο χώρο της εργασίας, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Συνάντηση με την τρόικα για το ασφαλιστικό

    Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλείς της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    [03] Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς είχε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους, την ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το διαφορετικό ρόλο που θα πρέπει να παίζει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και οι χώρες - μέλη, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης ή ανάπτυξης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι στην αξιολόγηση των δαπανών κάθε χώρας, θα πρέπει η Ευρώπη να συνυπολογίζει το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα, και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης.

    [04] Δηλώσεις Γ. Καρατζαφέρη

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ ότι «όλο και μετακινούν την κόκκινη γραμμή».

    Εμμέσως δε ζήτησε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξει διμερής συμφωνία και επικαλέστηκε ανάλογη κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος, όπως είπε ο κ.Καρατζαφέρης, επέβαλλε την «κόκκινη γραμμή».

    «Στο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, όλο και μετακινούν την κόκκινη γραμμή. Αυτός, όμως, που την επέβαλε είναι ο κ. Γκρούεφσκι απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα στην χώρα του, κάτι που στην Ελλάδα φοβούνται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης SIEMENS, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως ενώ μέχρι τώρα στην Εξεταστική επιτροπή το κόμμα του είχε διαφορετική προσέγγιση από τα υπόλοιπα κόμματα, «τώρα έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στα ίδια τα κόμματα».

    Σημείωσε ότι αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος για να βγει στο φως όλη η αλήθεια και πρότεινε στην κυβέρνηση «να εγείρει αξιώσεις αστικών αποζημιώσεων για όλα αυτά τα μεγάλα καπέλα που μπήκαν στις συμβάσεις. Και καλούς νομικούς έχουμε και το δίκαιο είναι με το μέρος του Ελληνικού Δημοσίου».

    Τέλος ο Γ.Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην στάση των καθηγητών - βαθμολογητών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, λέγοντας: «Η ρήση του Σωκράτη "δάσκαλε που δίδασκες και Νόμους δεν εκράτεις" είναι πολύ επίκαιρη με τους καθηγητές. Οι καθηγητές σήμερα εκβιάζουν τους μαθητές τους, εκβιάζουν για να πάρουν περισσότερα χρήματα. Είναι μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η κοινωνία δεν πρέπει να εκβιάζεται από κανέναν».

    [05] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

    Συλλαλητήριο πραγματοποιεί το απόγευμα το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενώ εξήγγειλε απεργία στις 23 Ιουνίου.

    Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, για «την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης" .

    "Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ενώ προσθέτει πως είναι αποφασισμένη να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της για την υπογραφή μια ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ που θα ισχυροποιεί τον Θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και θα ικανοποιεί τα δίκαια οικονομικά και εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων.

    [06] Αποζημιώσεις 20 δισ. δολαρίων από ΒΡ

    Η εταιρεία ΒΡ συμφώνησε με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να τοποθετήσει σε έναν ειδικό λογαριασμό περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα θύματα της ρύτπανσης της θαλάσσιας περιοχής στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με τους New York Times.

    Σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής εφημερίδας, ο διάσημος δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ, ο οποίος είχε αναλάβει τις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, θα επιβλέπει τον λογαριασμό της BP, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα για αρκετά χρόνια μέχρι να καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις.

    Η ανακοίνωση για την συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά από τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και κορυφαίων αξιωματούχων της BP.

    [07] Ανυπολόγιστες απώλειες από την ερημοποίηση της γης

    Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 17ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις γνωστές μας ερήμους, αλλά απειλεί και πολλές άλλες περιοχές της γης. Είναι γνωστό ότι η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, προκαλεί μείωση ή απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας της γης.

    Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας, πολλοί έχουν μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Υπάρχουν ήδη 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ανεβεί στα 200 εκατομμύρια έως το 2050.

    Η ερημοποίηση της γης έχει ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες απώλειες σε γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, καθώς επίσης και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

    Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών μας, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας.

    Η γεωργία σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηνοτροφίας απορροφούν το 70 τοις εκατό της κατανάλωσης του γλυκού νερού ενώ ευθύνονται για το 80 τοις εκατό της αποψίλωσης των δασών. Η αυξανόμενη ζήτηση για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους σπάνιους πόρους, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αειφόρο διαχείρισή τους.

    Το 35% της ελληνικής γης εξακολουθεί να κινδυνεύει από το φαινόμενο της ερημοποίησης επισημαίνουν Ελληνες επιστήμονες. Στο κόκκινο βρίσκονται η Ανατολική Στερεά, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Δωδεκάννησα, η Θεσσαλία και οι Κυκλάδες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων. Το φαινόμενο ενισχύεται επίσης απο την υπεράντληση υδάτων.

    Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης θα έπρεπε να αποσυρθούν από την παραγωγή, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν, ενώ 4,5 εκατ. στρέμματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάβρωσης.

    «Με αφορμή την ημέρα αυτή στέλνουμε το μήνυμα ότι η γεωργία, ως θεματοφύλακας της υπαίθρου και παραγωγός δημοσίων αγαθών, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση που ονομάζεται ερημοποίηση. Με τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων - μέσα και από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου - μπορεί να επιτευχθεί μια ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της ερημοποίησης γενικότερα.

    Η εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών με σεβασμό στο περιβάλλον συντελούν επίσης στην άμβλυνση του φαινόμενου και στη διασφάλιση και διαφύλαξη των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές.

    Χαράζουμε μια νέα κατεύθυνση για την 'πράσινη' ανάπτυξη και την αειφορία» τονίζει στο μήνυμά της για την ημέρα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    [08] Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Χωρίς Προαστιακό και τρένα ΟΣΕ από τις 12:00 μέχρι τις 04:00.

    Δεν θα κυκλοφορήσει και σήμερα το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 285 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Τα σωματεία εργαζομένων του Μετρό αποφάσισαν να προβούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει ούτε σήμερα. Σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    [09] "Να σταματήσει η ομηρία"

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο της ΟΛΜΕ με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη για το θέμα της μη περικοπής των αμοιβών που παίρνουν όσοι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Να σημειωθεί ότι ήδη η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει τη συνέχιση της αποχής των βαθμολογητών μέχρι και την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις μετά τις εξελίξεις από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Εκκληση απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους".

    Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

    Χαρακτήρισε το θέμα της αποχής των βαθμολογητών σημαντικό και ευαίσθητο και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να έχουν πλήρη εικόνα. Για όλους, τόνισε, έρχεται η στιγμή που βάζουν πάνω από όλα την ευθύνη.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαπραγμάτευση που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών και την ικανοποίηση του ενός από τα δύο αιτήματα των βαθμολογητών, το οποίο ήταν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

    Επισήμανε ότι είναι "εξτρά" αμοιβές και προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης-καταχώρησης των βαθμών από του χρόνου, έτσι ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν τόσο πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλα θα είναι έτοιμα για να ανακοινωθούν οι βαθμοί.

    Οταν ρωτήθηκε εάν σήμερα η ΟΛΜΕ αποφασίσει αποχή διαρκείας η οποία θα περιλάβει και τις πανελλήνιες εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που αρχίζουν 24 Ιουνίου, είπε χαρακτηριστικά "Αύριο είναι άλλη ημέρα".

    [10] Πρόταση για Προανακριτική

    Κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η αναμενόμενη πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής («Προανακριτικής») Επιτροπής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η πρόταση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, (πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής), αφορά τους κ.κ. Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, το οποίο συντάχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της στάσης των ως άνω πολιτικών προσώπων, σε ό,τι αφορά την αμοιβαία παραίτηση του Δημοσίου και της Μονής, από την αγωγή που είχε ασκήσει η τελευταία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, (αγωγή που τελικά κέρδισε πρωτοδίκως το ελληνικό Δημόσιο) και τις «ανταλλαγές» εκτάσεων που ακολούθησαν, με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο - κατά το πόρισμα - κατά 1 δισ. ευρώ.

    Για τη Ζήμενς

    Πρόταση προς τους διατελέσαντες υπουργούς της τελευταίας εικοσαετίας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε υπογραφή συμβάσεων με τη Siemens Α.Ε. να δώσουν αυτοβούλως την άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, πέρασε ομόφωνα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τακτική της μητρικής και εδώ εταιρείας να μη δίνει βασικές πληροφορίες για την εξεταζόμενη υπόθεση:

    "Η Siemens καλά γνωρίζει ποιος, πότε, πόσα, πώς και γιατί. Σε αυτά τα ερωτήματα, με ονοματεπώνυμο παρακαλώ, θέλουμε απάντηση και ας σταματήσουν τα λουλούδια, τα καλάθια και δεν ξέρω ποια άλλα, με τα οποία μας κοροϊδεύει".

    Η νεώτερη πρόταση για τους προσωπικούς λογαριασμούς καθώς και των οικείων τους κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα στην προοπτική να κερδίσει χρόνο η επιτροπή.

    Με τον τρόπο αυτό θα ερευνηθεί, αν υπάρχει χρονική και ποσοτική ταύτιση εμβασμάτων που διακινήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στο εξωτερικό με αντίστοιχες συναλλαγές των υπουργών στο εσωτερικό (συμψηφιστικές πληρωμές μέσω τρίτων).

    Για όσους υπουργούς αρνηθούν να το κάνουν, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας, όπως έχει ζητηθεί.

    Για τον έλεγχο ποσών που πιθανώς καταβλήθηκαν προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα απευθείας στο εξωτερικό, προτείνεται να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πρώτα από όλα οι παραλήπτες εμβασμάτων 37,5 εκ. ευρώ (75 εκ. μάρκων) τα οποία η Siemens φέρεται να κατέβαλε σε σχέση με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο της SIEMENS που υπάρχει στη δικογραφία με ημερομηνία 19/7/1998.

    Η έρευνα θα αφορά όχι μόνον τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και αγορές ακινήτων, μετοχών, ή ομολόγων, τα οποία κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της αποστολής του εμβάσματος, είχαν υπηρεσιακή συναλλαγή με τη Siemens.

    Εγκρίθηκε επίσης πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου να ανοίξει ο λογαριασμός και της θυγατρικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. από την οποία σύμφωνα με κατάθεση του διαχειριστή τω μαύρων ταμείων Ράϊνερ Νιντλ στην έκθεση της Debevoise & Plimpton δίδονταν μαύρα χρήματα σε πολιτικούς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στην αμερικανική ελεγκτική εταιρεία ο Νιντλ, υπήρχε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της μητρικής Siemens και της Siemens Ελλάδος για την καταβολή του 2% του ετήσιου τζίρου της εδώ εταιρείας σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Χριστοφοράκο.

    Με την εξέταση του φακέλου ΟΣΕ συνέχισε το ανακριτικό της έργο η εξεταστική με πρώτο μάρτυρα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Δημήτρη Οικονόμου.

    Ο μάρτυρας δύο φορές ασχολήθηκε με μηνυτήρια αναφορά του συνδικαλιστή του ΟΣΕ Δημήτρη Καραπάνου με την οποία κατηγορούσε τόσο τους πρώην υπουργούς Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, όσο και τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Γιαννακό για απιστία για το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου "Τρεις Γέφυρες Πειραιάς".

    Ο δικαστικός επανέλαβε τη θέση του ότι κατά την άποψή του ορθώς μπήκε η υπόθεση δύο φορές στο αρχείο, γιατί δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ διέψευσε ότι ο ίδιος είχε διαμηνύσει τον Μάιο του 2009, ότι αν δεν είχε κλείσει πρόωρα η κοινοβουλευτική σύνοδος, θα είχε στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

    Με πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, θα ζητηθεί από την εισαγγελέα εφετών Ξένια Δημητρίου να ανακληθεί ο φάκελος και να επαναληφθεί η έρευνα.

    Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, καθηγητής σιδηροδρομικής Κώστας Γιαννακός, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, δήλωσε με σαφήνεια ότι "οι μίζες που αναφέρει ο Ρ.Σίκατσεκ ότι δόθηκαν το 2001-2002, αν δόθηκαν, δεν αφορούν αυτή την περίπτωση, αλλά παρελθούσες ιστορίες, όπως π.χ. την υπογραφή ή την ενεργοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών".

    Ο μάρτυρας έσπευσε να πει ότι ο ίδιος διαχειρίστηκε τις 13 προγραμματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1997 και ενεργοποιήθηκαν το 1999:

    "Με το δεδομένο ότι διετέλεσα διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ από τις 12 Φεβρουαρίου 2002 έως 23 Δεκεμβρίου 2005, είναι προφανές ότι ουδεμία απολύτως συμμετοχή είναι στη διαδικασία προμήθειας στην υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών, στην παραλαβή, όπως στην εν συνέχεια διαχείριση τροχαίου υλικού.

    Πάντως σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αν έχει υπόψη του την έκθεση Debevoise αναφορικά με τον ΟΣΕ, στην αρνητική απάντηση του μάρτυρα, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι κατά τον Σίκατσεκ μίζες δόθηκαν και κατά την τροποποίηση των προγραμματικών συμβάσεων.

    Ο κ. Γιαννακός υπερασπίστηκε απολύτως το έργο του υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΣΕ δεν υπέστη επί των ημερών του ζημία, αντιθέτως το ισοδύναμο τροχαίο υλικό που δόθηκε εξαιτίας προφανών καθυστερήσεων των αναδόχων κοινοπραξιών, δόθηκε στον ΟΣΕ χωρίς αντίτιμο ενοικίου ή πώλησης από τις κοινοπραξίες ως αποθετική ζημία και είναι επιπλέον των ποινικών ρητρών, οι οποίες εισπράχθηκαν κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες συμβάσεις.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ο μάρτυρας πήρε αποστάσεις από την κοινή υπουργική απόφαση Βερελή-Τσοχατζόπουλου- Χριστοδουλάκη για τροποποίηση των προγραμματικών συμφωνιών μετά την πώληση των Ναυπηγείων στην γερμανική HDW, ενώ κατέθεσε επιστολή του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή, με την οποία ζητούσε σύγκληση της γενικής συνέλευσης του ΟΣΕ για έκπτωση συγκεκριμένης ισπανικής αναδόχου εταιρείας που δεν έγινε -ούτε και επί υπουργίας Αλογοσκούφη- παρά τους τελευταίους μήνες από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

    Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί σήμερα και ενδεχομένως και την άλλη Τρίτη.

    Διάταξη για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον επιχειρηματία κ. Γιώργο Τσουγκράνη, σε λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν 450 χιλιάδες μάρκα που προορίζονταν για τον πρώην υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη, εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκος.

    Ο επιχειρηματίας, που αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ (Siemens) ότι το 1998 άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα στο όνομα "Α. ROCOS", προκειμένου η ΖΗΜΕΝΣ να καταθέσει εκεί χρήματα για τον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη. Στον επίμαχο λογαριασμό κατατέθηκαν το 1998, 200 χιλιάδες μάρκα και το 2000 άλλα 250 χιλιάδες μάρκα.

    [11] Αποδείξεις από 1η Ιουλίου

    Νέες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων από 1η Ιουλίου 2010, όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου. Έτσι, υποχρεωτικά θα εκδίδουν αποδείξεις από τον επόμενο μήνα:

    - ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν

    - ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων

    - πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ)

    - πωλητές εφημερίδων και περιοδικών

    - ασφαλιστικοί σύμβουλοι

    - ταξιτζήδες και εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζομένων δωματίων

    - φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

    Παράλληλα, υποχρεωτικά θα κόβουν αποδείξεις από 1/10/2010 οι αγρότες, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές.

    Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σε όλες τις εφορίες και την εγκύκλιο με τις νέες ποινές και πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και για άλλες περιπτώσεις διαφυγής.

    Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Επίσης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες, καθώς και λουκέτα σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων.

    [12] Θεομηνία στη Γαλλία

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφό, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί διότι υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

    Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένες την εποχή αυτή στη νοτιοανατολική Γαλλία και η σφοδρότητα των φαινομένων αιφνιδίασε τους κατοίκους και τις αρχές.

    Όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής Βαρ, όπου περίπου 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση στη διάρκεια της καταιγίδας. Μέχρι αργά το βράδυ η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια.

    Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους με ελικόπτερα, καθώς πλημμύρισαν αρκετά ποτάμια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πόλη Ντραγκινιάν, το ύψος των νερών στους δρόμους έφτασε σε ορισμένα σημεία τα δύο μέτρα..

    [13] Με στόχο τη νίκη

    Η εθνική μας ομάδα καλείται να δηλώσει «παρούσα» το απόγευμα (16:00 τοπική ώρα) στο «Φρι Στέιτ Στάντιουμ» του Μπλουμφοντέιν, να καταθέσει περίσσευμα ψυχής απέναντι στη Νιγηρία του Λαρς Λάγκερμπακ και να προσπαθήσει για τη νίκη, προκειμένου να συντηρήσει τις ελπίδες πρόκρισης στη β΄ φάση του Μουντιάλ.

    Ο Σουηδός προπονητής του αφρικανικού συγκροτήματος ήταν αντίπαλος της Ελλάδας και στην πρεμιέρα του Euro 2008, ως προπονητής της Σουηδίας που είχε νικήσει την πρωταθλήτρια του 2004 με 2-0.

    Ο αγώνας είναι θεωρητικά πιο δύσκολος από εκείνον της πρεμιέρας απέναντι στη Νότια Κορέα, στην πράξη όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκολότερος καθώς κατά γενική ομολογία οι Ασιάτες διαθέτουν καλύτερο σύνολο ενώ οι Νιγηριανοί ανώτερες ποδοσφαιρικές μονάδες.

    Την νίκη που θα τους φέρει στους «16» του Μουντιάλ, ψάχνουν η Αργεντινή και η Νότια Κορέα, που θα αναμετρηθούν (14:30 ώρα Ελλάδας) στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την δεύτερη ημέρα του 2ου ομίλου στην κορυφαία διοργάνωση.

    Κόντρα χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή, μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Πίτερ Μοκάμπα» της Πολοκουάνε (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλία και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής, σημειώθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα έκπληξη του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ελβετία νίκησε 1-0 την Ισπανία στο Ντέρμπαν, για τον 8ο όμιλο, αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στους "16". Το γκολ πέτυχε ο Ζέλσον Φερνάντες στο 52ο λεπτό.

    «Με το δεξί» μπήκε η Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα επιβλήθηκε της Ονδούρας με 1-0, στο πλαίσιο της εναρκτήριας αναμέτρησης για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ, η οποία διεξήχθη στο «Μπομπέλα Στέιντιουμ» του Νέλσπρουιτ. Το «χρυσό» γκολ των Χιλιανών σημείωσε ο Μποσεζούρ στο 34΄.

    Αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε η Ουρουγουάη, που επικράτησε 3-0 της Νότιας Αφρικής στο "Λόφτους Βέρσφελντ" της Πρετόρια, στο πλαίσιο του 1ου ομίλου. Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η 2η αγωνιστική του Μουντιάλ, οι Λατινοαμερικάνοι πανηγύρισαν την πρώτη νίκη τους χάρη σε δύο γκολ του Φορλάν (24΄ και 80΄ με πέναλτι) κι ένα του Αλβάρο Περέιρα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, έφτασαν τους τέσσερις βαθμούς, αφήνοντας τους οικοδεσπότες στον έναν. Οι ηττημένοι τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Κούνε στο 76΄ (στην φάση του πέναλτι).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 6:30:40 UTC