Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα εργασιακά
  • [02] Παραπομπή για μετοχές-φούσκες
  • [03] Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση
  • [04] Στο υψηλότερο επίπεδο το γιουάν
  • [05] Πολωνία-Στο δεύτερο γύρο η προεδρία
  • [06] "Η ελληνική παραλία στον Τάμεση"

  • [01] Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα εργασιακά

    Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει αύριο για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ, εντός της σήμερον, αποστέλλει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για γνωμοδότηση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, στο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση.

    Το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα προβλέπει μειωμένη αποζημίωση έως και 50% εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του από έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα. Χρόνος προειδοποίησης ο οποίος εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας του. Στις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ο ανώτατος χρόνος προειδοποίησης να αυξηθεί στους έξι μήνες.

    Εκτός από το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τεθεί αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    Επιστολή Α.Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Για αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και επισημαίνει στον κ. Παπούλια ότι "οι τελευταίες εξελίξεις με παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος".

    Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει ότι δεν εισηγείται την πρόκληση θεσμικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Παπούλια, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος να ελέγξει την τήρηση και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, τουλάχιστον, ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει και παράλληλα του προτείνει "πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις να αναμείνετε την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει στην επιστολή του ότι "οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, έφεραν σημαντικές ανατροπές στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σύμφωνα, άλλωστε, και με δικές σας δηλώσεις, η κρίση δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι κρίση ηθική και κοινωνική. Κατά την εκτίμησή μας είναι και κρίση του κοινοβουλευτισμού".

    Έτσι, για παράδειγμα, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υποστηρίζει ότι η ψήφιση του Ν. 3845/2010 ("Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης") θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή και συγκεκριμένα, με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

    Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι, με τροπολογία που κατατέθηκε την επόμενη ημέρα της ψήφισης του Ν.3845/2010 αφαιρέθηκε η καθοριστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Πρόσφατα, αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ψηφίστηκε ο Ν.3846/2010 ("Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις"), παρά τις σημαντικότατες ενστάσεις της Επιστημονικής Διεύθυνσης της Βουλής.

    Ειδικότερα για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "εκτός της ευρείας εξουσιοδότησης που δίνει για περαιτέρω ρυθμίσεις μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, αποτελεί τη βάση για δραστικότατους περιορισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλονίζει τον κοινωνικό ιστό, ωθεί ευάλωτες κατηγορίες στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση" και προσθέτει:

    "Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- διατύπωσε τις έντονες ανησυχίες της για την ``υπαρκτή διατάραξη των κοινωνικών ισορροπιών σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολλαπλές, αλυσιδωτές και παράλληλες επιπτώσεις στην εγγύηση απόλαυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω της διακινδύνευσης των ατομικών δικαιωμάτων και το αντίστροφο``. Ταυτόχρονα ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού διακυβεύονται βασικές αρχές του Συντάγματος και τίθεται υπό αμφισβήτηση ο δικαιοκρατικός χαρακτήρας της ελληνικής Πολιτείας".

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει στη συνέχεια ότι "οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης".

    Τέλος ο κ. Τσίπρας τονίζει:

    "Εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει".

    Ενημέρωση Παπούλια

    Τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο δέχθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικώς με το περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργού.

    Κατά την υποδοχή του κ. Λοβέρδου, δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο λεγοντας ότι "οι εργαζόμενοι πρσβλέπουν σε σας να μην υπογράψετε τουλάχιστον το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε όταν απολυόμαστε".

    Ο κ. Παπούλιας ωστόσο στράφηκε προς τον κ. Λοβέρδο, έκανε λόγο για δύσκολες ώρες και σημείωσε:

    "Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες μέρες".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργσίας παραδέχθηκε ότι περνάει "πάρα πολύ δύσκολες ώρες", αλλά τόνισε ότι δεν κάμπτεται.

    "Με στηρίζει η πίστη ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και εμείς οι υπουργοί είναι μια προσπάθεια για να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σ' αυτό δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανέναν λόγο", πρόσθεσε.

    Και συνέχισε:

    "Πιστεύω ότι η χώρα θα ξεφύγει με τις δικές της προσπάθειες από αυτή τη μέγγενη. Για αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε, σε συνεννόηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας, να πάρουμε τα μέτρα που έχουμε υποχρέωση να πάρουμε, κατοχυρώνοντας όσα περισσότερα μπορούμε, σ'αυτές τις δύσκολες περιστάσεις".

    Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για "τραχύ αγώνα", αλλά μετέφερε στον Πρόεδρο ενα, όπως είπε, "ευχάριστο μήνυμα", αναφερόμενος στην συμφωνία οι αναπληρώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι κοντά στο 63-64 %.

    Επισήμανε ακόμη ότι για τα εργασιακά δεν υπήρξε εκ μέρους της "Τρόικας" κάποια άλλου είδους πρόταση και πρόσθεσε ότι "έχουμε μεγάλο περιθώριο να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι σχέσεις".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε προς τον δημοσιογράφο ο οποίος είχε παρέμβει νωρίτερα, λέγοντας:

    "Να διαβάσετε καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα".

    Μετά το τέλος της συνάντησης, κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε νέα παρέμβαση από τον ίδιο δημοσιογράφο, ο οποίος τον αποκάλεσε "υπουργό των ανέργων και εξαθλιωμένων", για να απαντήσει:

    " Σ' αυτόν τον τόπο οι περιστάσεις επιβάλλουν να υπάρξουν πολιτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνες. Ελπίζω, εύχομαι και προσδοκώ, ο κόσμος κάποια στιγμή να με κατατάξει ανάμεσα σε αυτούς".

    [02] Παραπομπή για μετοχές-φούσκες

    Την παραπομπή σε δίκη συνολικά 16 προσώπων, μεταξύ των οποίων και η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμούλια, για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με σκέλος της υπόθεσης χειραγώγησης μετοχών το 1999-2000, αποφάσισε με βούλευμά του του Συμβούλιο Εφετών.

    Οι Εφέτες παραπέμπουν σε δίκη για τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα την πρώην δικαστική λειτουργό, που είχε χειριστεί τις δικογραφίες για το λεγόμενο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, με συγκατηγορούμενούς της, επιχειρηματίες, χρηματιστές, ιδιώτες, έναν δικηγόρο και έναν τραπεζικό υπάλληλο.

    Η υπόθεση απασχόλησε τους εφέτες ειδικούς ανακριτές που ερεύνησαν την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, καθώς με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο για την πρώην δικαστικό, έλαβαν στοιχεία για κατάθεση 300.000 ευρώ σε λογαριασμό της κ. Μπουρμπούλια σε ελβετική τράπεζα από εμπλεκόμενο στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

    [03] Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση

    Έντονη χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, που έπληξε επί σαράντα λεπτά, το βράδυ του Σαββάτου, τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ορφανού, δυτικά της Καβάλας, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες.

    Ο δήμαρχος Ορφανού Απόστολος Κατεβάογλου σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ κάνει λόγο για συνολική καταστροφή σε αμπελοκαλλιέργειες κυρίως στις ποικιλίες Σουλτανίνα και Βικτόρια όπως και σε πολλές ποικιλίες κρασοστάφυλων. Ο δήμαρχος τονίζει ότι η ισχυρή νεροποντή που ακολούθησε της χαλαζόπτωσης είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, κατοικίες και καταστήματα στην παραλία Οφρυνίου, μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Οι περισσότερες καταστροφές μέχρι στιγμής εντοπίζονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ακροποτάμου και Κάρυανης.

    Όμως και στα ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα Φωλιάς και Μυρτοφύτου του γειτονικού Δήμου Ελευθερών έπεσε χαλάζι νωρίς σήμερα το πρωί χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν.

    Ο δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι από χθες το μεσημέρι έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία τα αντιχαλαζικά κανονάκια ασετιλίνης προκειμένου να προληφθεί η έντονη χαλαζόπτωση κυρίως στις περιοχές του δήμου που υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες σουλτανίνας.-

    [04] Στο υψηλότερο επίπεδο το γιουάν

    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών αναρριχήθηκε το γιουάν έναντι του δολαρίου (6,8089 γιουάν ανά δολάριο), στη διατραπεζική αγορά, δύο μέρες μετά τη δέσμευση του Πεκίνου για ενίσχυση της ευελιξίας του κινεζικού νομίσματος, μετέδωσε το Dow Jones Newswire.

    Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την επανεκτίμησή του κατά 2,1% έναντι του δολαρίου στις 21 Ιουλίου 2005, οπότε η ισοτιμία είχε μεταβληθεί από 8,28 γιουάν σε 8,11 δολαρίου έναντι του δολαρίου.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διευκρίνισε την Κυριακή ότι η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του γιουάν θα γίνει σταδιακά, ενώ ο εκπρόσωπός της σημείωσε ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο της διακύμανσης των ισοτιμιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Πεκίνο προτίθεται να διατηρήσει τον έλεγχο επί της ισοτιμίας του γιουάν και να μην επιτρέψει την ταχεία προσαρμογή της. «Η θεμελιώδης σταθερότητα του γιουάν θα διατηρηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Κεντρικής Τράπεζας, για να προσθέσει: «Η διαχείριση και η προσαρμογή της ισοτιμίας του γιουάν θα γίνει σταδιακά».

    [05] Πολωνία-Στο δεύτερο γύρο η προεδρία

    Ο φιλελεύθερος υποψήφιος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι πρώτευσε με 41, 22% στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, μπροστά από τον συντηρητικό Γιάροσλαβ Καζίνσκι (36,74%), σύμφωνα με την καταμέτρηση του 94,3% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Οι δύο αντίπαλοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 4 Ιουλίου.

    Ο υποψήφιος της αριστεράς, ο σοσιαλδημοκράτης Γκρέγκορζ Ναπιεράλσκι έκανε την έκπληξη φθάνοντας στην τρίτη θέση με 13,7%.

    Πάνω από το 52% του εκλογικού σώματος εκτιμάται ότι προσήλθε στις κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο στη Ρωσία.

    [06] "Η ελληνική παραλία στον Τάμεση"

    Σε ένα πολύ εμπορικό μέρος στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στο νότιο Λονδίνο, προβάλλεται από χθες και για μια εβδομάδα ο ελληνικός τουρισμός, σε έκθεση με τίτλο "Η ελληνική παραλία στον Τάμεση".

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προσφέρεται στους επισκέπτες η ευκαιρία να ξαπλώσουν σε καρέκλες για ηλιοθεραπεία, να δοκιμάσουν συνταγές της ελληνικής κουζίνας και ελληνικά ποτά, να παίξουν τα παιδιά στην άμμο, να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων του Λονδίνου και να ακούσουν σύγχρονη ελληνική μουσική από τον μουσικό Γιάννη Πολυκανδριώτη, ο οποίος διδάσκει μπουζούκι σε ελληνικά σχολεία του Λονδίνου.

    Την έκθεση "Η ελληνική παραλία στον Τάμεση" εγκαινίασε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, παρουσία του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο Αρη Σάνδη και του προέδρου του ΕΟΤ Νικόλα Κανελλόπουλου.

    "Το μήνυμα που φέρνει η έκθεση προς τους Βρετανούς τουρίστες είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και πολύ φιλόξενη χώρα, γεμάτη πολιτισμό, ομορφιά και έχει υπέροχο τρόπο ζωής", ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε:

    "Καλούμε όλους τους φίλους μας εδώ στην Αγγλία, καλούμε κάθε υποψήφιο επισκέπτη από οπουδήποτε, να έλθουν φέτος στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και σήμερα η σχέση τιμών και υπηρεσιών είναι άριστη, είναι η καλύτερη. Μπορεί οποιοσδήποτε να μπει στο Διαδίκτυο και να το ελέγξει. Θα διαπιστώσει ότι αυτό που λένε οι Αγγλοι "value for money" είναι σε ένα εκπληκτικό επίπεδο. Η αγγλική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τουρισμό μας και μαζί με τη γερμανική είναι οι σημαντικότερες αγορές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση, προσπαθούμε να ανατάξουμε αυτό το κλίμα , υπάρχει μια αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αγγλίας και είμαι βέβαιος ότι το κλίμα αυτό θα αντιστραφεί και θα έχουμε πολύ περισσότερους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 8:30:29 UTC