Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό, εργασιακά και ασφαλιστικό
  • [02] Συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Διαμαντοπούλου για το "νέο σχολείο"
  • [04] Στη Βουλή το ν/σ για το ΕΣΥ
  • [05] ΣτΕ για τα πρόστιμα της εφορίας
  • [06] Ξανά στις χρηματαγορές η Αργεντινή
  • [07] Οι φάλαινες θανατώνονται όπως την εποχή του ...Μόμπι Ντικ
  • [08] Αντιπαράθεση για το λιμάνι
  • [09] Συγχωνεύσεις και καταργήσεις
  • [10] Ελέγχονται λογαριασμοί
  • [11] Σήμα ποιότητας
  • [12] Τραγικό δυστύχημα
  • [13] "Τέλος εποχής"

  • [01] Στο Υπουργικό, εργασιακά και ασφαλιστικό

    Θέματα του Υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται, στις 2 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια νόμου για τη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού ταμείου, το λεγόμενο νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, που είναι μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης του Προϋπολογισμού και συνολικά των δαπανών στη γενική κυβέρνηση, αλλά και το ν/σ για το δημόσιο ασφαλιστικό.

    Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

    Η βελτίωση ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, κυριάρχησε χθες στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ έλεγαν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί, γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα, όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, που τα μέτρα πλήτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τί βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;", έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Επίσης ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε τη 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο απάντησε "θα το δούμε".

    Ενα άλλο σημείο το οποίο επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η "θολή εικόνα" που, όπως είπαν, επικρατεί σε ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.

    Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών,επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

    Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.

    "Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;", ρωτούσαν , ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις "να τα παρατήσουν" και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.

    Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή "αποτελεί κράτος εν κράτει". Ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις.

    Τέλος, το θέμα του πληθωρισμού αποτέλεσε εξίσου ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τί ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το θέμα των αλλαγών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

    Στην επιστολή του προς εργοδότες και εργαζόμενους τους ζητά να συμφωνήσουν έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ή έστω έως τη συζήτησή του στην διαρκή επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στην περίπτωση, όπως επισημαίνει ο υπουργός, που δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του.

    Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί άριστα τα τελευταία 20 χρόνια ανέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, προσθέτοντας ότι γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους η Συνομοσπονδία τάσσεται κατά κάθε επιχειρούμενης αλλαγής.

    Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών για το ασφαλιστικό

    «Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες», παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα (εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και εξομοίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.) συνεπεία της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου, είναι ακόμα εν εξελίξει.

    Απέναντι δε, στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τον επιλεγέντα χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενισχύσουν την παρούσα.

    Πράγματι, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή. «Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική" υπενθύμισε ο Γιάννης Βρούτσης.

    "Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.

    «Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;",παρενέβη ο Ν. Λέγκας. «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».

    «Η Κομισιόν μας είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο και πως δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Κατά τα άλλα, έκδηλες υπήρξαν και σήμερα από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ανησυχίες για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα - κάτι που αναγνώρισε κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, πιστώνοντας στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, φιλότιμη προσπάθεια να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια του μνημονίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

    «Ίσως δεν ανατρέψουμε τα μέτρα, αλλά θα επιδιώξουμε να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται».

    Έτσι, ο Κ. Γείτονας ζήτησε «περισσότερα κοινωνικά αντίβαρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και Χ. Μαγκούφης, έκριναν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση βελτιώσεων του νέου συστήματος, τουλάχιστον για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ή τον χρόνο προσαρμογής.

    «Είναι θέμα ηθικής κυρίως και όχι ουσίας», ανέφερε ο πρώτος.

    "Και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές, άνθρωποι είναι και θα καταλάβουν», εκτίμησε ο δεύτερος.

    «Καλύτερη περίοδο προσαρμογής ζητήσαμε, αλλά δεν την λάβαμε κε Μαγκούφη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε για «πολιτική απατεωνιά» το υπουργείο Οικονομικών.

    «Αν θέλατε ισονομία, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, ήταν η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης - αλλά αυτό δεν το κάνετε. Κάτω από εύηχους χαρακτηρισμούς, καταπατάτε οιοποδήποτε εργασιακό δικαίωμα», τόνισε .

    «Δεν θα γλυτώσουμε το κύμα φυγής απ' το Δημόσιο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσλήψεις - με αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα», προέβλεψε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    Ο βουλευτής πρότεινε επίσης «να μπει κριτήριο στις συντάξεις χηρείας, αν υπάρχει δόλος από πλευράς της συζύγου. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιες εικοσάχρονες αλλοδαπές ερωτεύτηκαν έλληνες ογδοντάρηδες».

    «Νομίζω ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στις αξιώσεις του Μνημονίου - και τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της, ενθέρμως και υπερθεματίζοντας»,εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Το μέλλον που ανοίγει για το κράτος και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της μονιμότητας - και το οποίο σαφώς εξαγγέλλεται, απβ τη στιγμή που όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι στο ΙΚΑ», εκτίμησε ο βουλευτής.

    Παναγιωτόπουλος: H κρίση βαθαίνει

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε πως από όσα είπε στην επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, προκύπτει ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πείσει κανέναν ότι ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα του προβλήματος.

    Εμείς είπαμε ναι σε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο προϋποθέσεις, γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, συνέχισε. Η πρώτη, είπε, είναι να υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί προστασίας των εργαζομένων και η δεύτευρη μέτρα ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας. "Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η ελαστικοποίηση δημιουργεί επικίνδυνα αδιέξοδα. Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι μια πολιτική που πετά τον εργαζόμενο στον Καιάδα δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκες των καιρών", επεσήμανε, σημειώνοντας πως ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία και κοινωνία να ξεπεράσουν την κρίση.

    "Με το να πετάμε τον εργαζόμενο στον Καιάδα η κρίση βαθαίνει και τα πράγματα γίνονται πιο άγρια" ,συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για το εργασιακό, είπε ότι η ΝΔ θα κάνει ευρεία συζήτηση στους κόλπους της, αλλά και με την κοινωνία και με όλους τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις το κόμμα θα πάει συντεταγμένο στη Βουλή.

    Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα καταθέσει προτάσεις για εργασιακό και ασφαλιστικό, είπε ότι αυτές δεν θα είναι αποκομμένες από τη συνολική πρόταση για μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας που θα παρουσιάσει ο Α Σαμαράς αμέσως μετά το συνέδριο.

    Σχετικά με ενδεχόμενη διαφωνία της ΝΔ σε συγκεκριμένες διατάξεις για τα εργασιακά, σημείωσε ότι το να γίνει η γενιά των 700 ευρώ , γενιά των 500 ευρώ δεν αποτελεί λύση για την οικονομία.

    [02] Συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη

    Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), στην Κωνσταντινούπολη.

    "Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

    "Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη "βαλκανοποίηση" ταυτίστηκε με την αποσύνθεση",είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γιαυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014", επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επαφές με την τουρκική ηγεσία

    Την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συζήτηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει χωρίς περιστροφές την απόφαση του δικαστηρίου και επανέλαβε τη θέση αυτή σήμερα στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

    Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, είχε και μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    Επίσκεψη στο Φανάρι

    «Για μας στην Ελλάδα τα λόγια σας και η συμπαράστασή σας είναι πάντα χρήσιμα, κάτι που μας δίνει κουράγιο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συναντήθηκε στο Φανάρι.

    «Μας δίνουν κουράγιο, γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση. Κρίση την οποία θα ξεπεράσουμε, όπως είπατε, με πόνο, με θυσίες. Αλλά θα την ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση», είπε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ήδη βρισκόμαστε με βήματα σταθερά και θετικά, στην απόδοση των δύσκολων μέτρων αλλά και των αλλαγών που ήταν απαραίτητες».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ότι «Η προσευχή μας είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της».

    Πριν την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ομογένειας που είχε συγκεντρωθεί στο Φανάρι για να τον υποδεχτεί.

    [03] Διαμαντοπούλου για το "νέο σχολείο"

    Για το "νέο σχολείο" μίλησε η υπουργός Παιδείας , Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε και παρουσιάσθηκε το βιβλίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με θέμα : " Η αναβάθμιση του Λυκείου και τα Συστήματα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση".

    Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασ. Παπάζογλου, καθώς και πολλοί καθηγητές ΑΕΙ, ενώ συντόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Πανεπιστημίου Ν. Σταυρακάκης.

    Η υπουργός επισήμανε ότι το "νέο σχολείο" είναι κομβική μεταρρυθμιστική τομή στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, ενώ πρόσθεσε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο έχει να κάνει με αυτό της ελληνικής γλώσσας, με την αξιοποίηση του πλούτου της γλώσσας μας στο σχολείο. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η ποσοτική αλλαγή ( σε επίπεδο διδακτικών ωρών) αλλά και η ποιοτική ( αλλαγή προγράμματος σπουδών), όπως επίσης και η αναβάθμιση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

    Ένα άλλο σημείο που τόνισε η υπουργός, έχει σχέση με τα υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία θα λιγοστεύσουν ενώ θα εισαχθούν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β΄και Γ΄ λυκείου. Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε ακόμη, στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στην απόκτηση συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων των μαθητών στο νέο τύπο λυκείου.

    " Ο μαθητής", ανέφερε η υπουργός, " πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Να παίρνει πρωτοβουλίες , πως να επικοινωνεί με τους άλλους, πως να σέβεται το διαφορετικό και να συνυπάρχει μαζί του, πως να πολιτεύεται , πως να αποκτά αυτογνωσία και αυτοβελτιώνεται. Από το νέο λύκειο δεν μπορεί να απουσιάζουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας, ενώ θα θεσπιστεί και "ο θεσμός του μέντορα-καθηγητή" που υπάρχει σε άλλες χώρες .Εξάλλου, είναι η σημαντική και η ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης ενώ η αξιολόγηση του μαθητή θα είναι πιο ολοκληρωμένη και δεν θα βασίζεται απλά στις εξετάσεις, αλλά στο συνολικό έργο του και την προσπάθεια.

    [04] Στη Βουλή το ν/σ για το ΕΣΥ

    Τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και επίλυσης πολυετών προβλημάτων, βάσει και των νέων οικονομικών δεδομένων της χώρας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσα από τις βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου νόμου, παρουσίασε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Δέκα στόχοι για τη βελτίωση των υπηρεσιών, προσβασιμότητας, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικής διάρθρωσης, ελεγκτικών μηχανισμών, κοινωνικής λογοδοσίας, εθελοντισμού στο ΕΣΥ και αλλαγές στην υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς επίσης και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι "τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση" για την Υγεία, όπως εξήγησε η υπουργός.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

    Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

    Θεσπίζεται, όπως πρόσθεσε η υπουργός, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

    Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

    Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής - πολλά από τα οποία σε γενικές γραμμές έκριναν θετική την κατεύθυνση των μέτρων- σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τους επικουρικούς ιατρούς, τις εφημερίες κ.α. η κα Ξενογιαννακοπούλου στη δευτερολογία της χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

    Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, είπε χαρακτηριστικά, και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες προς περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια.

    [05] ΣτΕ για τα πρόστιμα της εφορίας

    Το Ββ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπβ αριθμ. 282/2010 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Λάρισας που είχε επικυρώσει δύο πρόστιμα ύψους 16.331 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε αγρότη για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και ανέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο Εφετείο για νέα κρίση.

    Το ΣτΕ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος η Εφορία πριν επιβάλει τα πρόστιμα έχει υποχρέωση να καλέσει το φερόμενο παραβάτη να εκθέσει τις απόψεις του επί της παράβασης που του αποδίδεται.

    Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής προς την υποχρέωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας η οποία δεν αναπληρώνεται από τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος από τον ΚΒΣ να ζητήσει διοικητική επίλυση της διαφοράς, μετά την επιβολή του προστίμου.

    Τη Δικαιοσύνη την απασχόλησε περίπτωση αγρότη της Καρδίτσας ο οποίος αφού ελέγχθηκε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα για έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων. Ανάλογα πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε άλλους αγρότες οι οποίοι ελέγχθηκαν και αυτοί από το ΣΔΟΕ.

    [06] Ξανά στις χρηματαγορές η Αργεντινή

    Η Αργεντινή αποπειράθηκε χθες επιτυχώς να επανέλθει, πρώτη φορά από το 2001, στις χρηματαγορές για δανεισμό, πετυχαίνοντας ανταπόκριση ("κάλυψη") σε ποσοστό 66% στην προσφορά κρατικών τίτλων της, όπως ανακοίνωσε στο Μπουένος Αϊρες ο υπουργός Οικονομίας, κ. Αμάντο Μπουντού.

    Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό της "κάλυψης" στην πώληση κρατικών τίτλων τον "ικανοποιεί απολύτως".

    -Με τη κίνηση αυτή , το Μπουένος Αϊρες πετυχαίνει στην πράξη την αναδιαπραγμάτευση του 92,4% του κρατικού χρέους του, σε εκκρεμότητα, που είχε έως το 2001. Προηγήθηκε περιοδεία των συνεργατών του κ. Μπουντού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία.

    -Η Αργεντινή είχε κάνει ακόμα μία παρόμοια προσπάθεια, τον Ιούνιο 2005, όμως είχε αποτύχει πλήρως. Η προσπάθεια είχε γίνει επί προεδρίας του Νέστορα Κίρχνερ, από το 2003 έως το 2007 στην προεδρία. Τότε, πάντως, το Μπουένος Αϊρες δεν ζητούσε καν να αγοραστεί το 100% των προσφερόμενων προς πώληση κρατικών τίτλων, αλλά ποσοστό τους 76,15%, αξίας, τότε, 81,8 δισ.δολαρίων ΗΠΑ. Όμως, η απόπειρα απέτυχε, επειδή υπονομεύθηκε από τους κατόχους του ποσοστού 23,85% της αξίας αυτών των τίτλων (του υπολοίπου).

    [07] Οι φάλαινες θανατώνονται όπως την εποχή του ...Μόμπι Ντικ

    Τα φαλαινοθηρικά είναι εξοπλισμένα σήμερα με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι φάλαινες, όμως, φονεύονται από τους φαλαινοθήρες, όπως και πριν από περίπου ενάμιση αιώνα, τη χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε ο «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ. Κι αυτό παρά το διεθνές μορατόριουμ για το εμπόριο της φάλαινας που έχει επιβληθεί το 1986.

    Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στην πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Εκπρόσωποι από 88 χώρες συζητούν για τη μοίρα της φάλαινας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το «κλαμπ» των φαλαινοθήρων συνασπίζεται απέναντι στις χώρες που ζητούν να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για το κυνήγι της φάλαινας. Το ζήτημα αυτό προκαλεί παραδοσιακά τις οξύτερες διαμάχες στον τομέα του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πολιτικό και διπλωματικό ισοδύναμο των μαχών που δίνουν οι «πολεμιστές» της οργάνωσης Sea Sheperd Conversation Society εναντίον των Ιαπώνων φαλαινοθήρων χρησιμοποιώντας για όπλα κανονάκια νερού, αμπούλες βρώμας, σπρέι πιπεριού και καραβόσκοινα, στόχος των οποίων είναι οι προπέλες των εχθρικών πλοίων.

    Στο Αγκαντίρ υποτίθεται ότι η μάχη διεξάγεται με λέξεις και περιστρέφεται γύρω από ένα ερώτημα: το μορατόριουμ του 1986 πρέπει να διατηρηθεί ως έχει ή να τροποποιηθεί; Το ερώτημα είναι ελαφρώς παραπλανητικό. Ακόμη και το καλύτερο αποτέλεσμα για το μέτωπο του «όχι» δεν θα γλιτώσει από το θάνατο χιλιάδες φάλαινες. Γιατί αυτό που αναζητείται είναι ένας συμβιβασμός σε μια πρόταση που έχουν καταθέσει ο επικεφαλής της IWC και ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης με την οποία ζητούν στην ουσία να επιτραπεί επισήμως η εμπορική φαλαινοθηρία. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ο επικεφαλής της IWC, Κριστιάν Μακουιέρια, ισχυρίζεται ότι θέλει να σώσει τις φάλαινες. Το σκεπτικό του είναι ότι με τη νομιμοποίηση της εμπορικής φαλαινοθηρίας και με αυστηρές ποσοστώσεις θα υπάρξει έλεγχος στις δραστηριότητες των φαλαινοθήρων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς παραβιάζουν την απαγόρευση του 1986.

    Όπως σημειώνει, πάντως, η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", στο μεγάλο τσίρκο των παγκόσμιων συνόδων, οι συνεδριάσεις της IWC έμοιαζαν πάντα με φάρσα. Τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων ήταν πάντα πιο φτωχά ακόμη και από τα αποτελέσματα των συνόδων για το κλίμα ή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Κάθε χρόνο, οι σύνεδροι δίνουν ραντεβού στα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη για να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν να πουν τίποτε συγκεκριμένο, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας δημιουργήθηκε το 1946 έπειτα από αιώνες αχαλίνωτου κυνηγιού των κητοειδών με στόχο την οργάνωση της αειφόρου εκμετάλλευσης των θαλάσσιων θηλαστικών. Το 1986 η IWC αποφάσισε να απαγορεύσει τη φαλαινοθηρία, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Γερμανία, είχαν ήδη εγκαταλείψει το "σπορ" επειδή η τεχνολογική πρόοδος επέτρεπε πλέον να μην είναι απαραίτητες οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν σε αυτά τα θηλαστικά.

    Για τις υπόλοιπες χώρες, όμως, η απόφαση αυτή ήταν ένα χαστούκι. Ο θεσμός στον οποίο είχαν γίνει μέλη για να μπορούν να ψαρεύουν με βάση ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, είχε αλλάξει ρότα και είχε μεταμορφωθεί σε ένα ινστιτούτο για την προστασία των κητοειδών. Οι φαλαινοθηρικές χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με διάφορες προφάσεις στην απόφαση της πλειοψηφίας και συνέχισαν να εξολοθρεύουν τις φάλαινες. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι κυνηγοί της Ιαπωνίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας έχουν σκοτώσει με τα καμάκια τους περισσότερες από 14.000 φάλαινες - τα θύματά τους προέρχονται ακόμη και από είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

    Το παραθυράκι που έχουν ανακαλύψει οι φαλαινοθήρες στο μορατόριουμ και επικαλούνται είναι ότι στη συμφωνία του 1986 η φαλαινοθηρία επιτρέπεται για επιστημονικούς λόγους. Για να καλυφθεί πλήρως η ιαπωνική βιομηχανία της αλιείας δημιούργησε για κάλυψη ένα ίδρυμα, το Ινστιτούτο Ερευνας για τα Κήτη. Η έδρα του βρίσκεται στο λιμάνι του Τόκιο και - κάπως παραδόξως για επιστημονικό Ινστιτούτο - η είσοδος απαγορεύεται στους δημοσιογράφους. Οι ειδικοί έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη το Ινστιτούτο και τις δήθεν επιστημονικές εκθέσεις του για απάτη.

    Στο μεταξύ, η οξεία διαμάχη συνεχίζεται. Οι μεν θεωρούν τις φάλαινες ένα είδος για ψάρεμα όπως τις ρέγκες και τις γαρίδες και οι δε βλέπουν αυτά τα κήτη περίπου σαν ένα ιερό ζώο, όπως οι Ινδοί τις αγελάδες. Στην κοινή γνώμη της Δύσης, οι φάλαινες έχουν γίνει οι άγγελοι της νέας θρησκείας της οικολογίας, κάτι σαν αγγελιοφόροι της Μητέρας Φύσης. Στο πλαίσιο της IWC, οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τη διπλωματία και προωθούν την ένταξη στην Επιτροπή μικρών νήσων που συμμερίζονται τις απόψεις τους. Στο άλλο μέτωπο, συνασπίζονται χώρες που δεν βρέχονται καν από τη θάλασσα και η σχέση τους με την αλιεία είναι ανύπαρκτη. Από αυτή την άποψη, είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους υποστηρικτές της αειφόρου εκμετάλλευσης, τι δουλειά έχουν στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας χώρες όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία ή η Ουγγαρία. Στο μεταξύ, οι φάλαινες εξακολουθούν να θανατώνονται όπως την εποχή του Μόμπι Ντικ.

    Κείμενο: Π. Δημητρολόπουλος

    [08] Αντιπαράθεση για το λιμάνι

    Επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε χθες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Γ. Πεταλωτής κάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα να σκεφτεί τις συνέπειες των ενεργειών του και το κατηγόρησε ότι "επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα".

    "Ο λαός καταλαβαίνει" είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση.

    Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. "Αν επεδείκνυε αδράνεια, σε λίγους μήνες θα διαλύονταν το ασφαλιστικό σύστημα", είπε.

    Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του ΚΚΕ ο κ. Πεταλωτής, με αφορμή τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει πριν, να εξηγήσει πως η Ελλάδα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστικούς στόλους παγκοσμίως, πως γίνεται να έχει και δεκάδες χιλιάδες άνεργους ναυτικούς».

    Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας με μισθούς πείνας, με μισθούς Ινδίας ή Αφρικής. Το ΚΚΕ παλεύει 92 χρόνια για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα. Και ποτέ δεν έβαλε σημάδι την κάλπη. Ας μη λέει λοιπόν, ότι οργανώνουμε τους αγώνες για εκλογικά οφέλη. Πάντοτε λειτουργούμε ανεξαρτήτως κόστους, αυτό που τ' άλλα κόμματα ονομάζουν πολιτικό κόστος. Και δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό της ψηφοθηρίας».

    "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη", κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι ευθύνονται ή έχουν κρίσιμο ρόλο.

    "Να αποφύγουν τέτοιες κινήσεις. Δεν είναι λύση. Να διαδηλώσουν. Δεν είναι όμως τρόπος να κλείνουμε το λιμάνι του Πειραιά και να νεκρώνουμε κάθε δραστηριότητα", τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα λιμάνια είναι πνεύμονας της ελληνικής οικονομίας και όποιος τα κλείνει μειώνει το οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

    "Η ΝΔ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές και κυρίως σε όσους αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις, να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων, γιατί δεν αμβλύνουν τα προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν και τα οξύνουν",συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε για το θέμα: «Από ό,τι φαίνεται, η κ. Παπαρήγα διεκδικεί πλέον ρόλοβ¦"κεντρικού λιμενάρχη" στον Πειραιά. Σήμερα απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων, αύριο είπε ότι θα τον επιτρέψειβ¦ Και μη χειρότερα... ».

  • ** Τα προβλήματα στον Πειραιά άρχισαν να αποκαθίσταται το βράδυ της Τετάρτης, όταν περίπου στις 22:30 αναχώρησε το «Νήσος Ρόδος».

    Ανακοίνωση του Hatta

    Για ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Πειραιά κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος Hatta με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά επισημαίνοντας, ότι ξεπεράστηκε κάθε διαχειρίσιμο όριο από τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.

    Τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να σχεδιάσουν κανένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα και να έχουν τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν και να το εκτελέσουν όπως το έχουν προγραμματίσει. Η μη εκτέλεση, όμως, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, επιφέρει κυρώσεις -τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσεως- για τα γραφεία. Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

    Ο Hatta καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, των επαγγελματιών του τουρισμού και των εργαζομένων, που αγωνίζονται μόνοι σήμερα, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

    [09] Συγχωνεύσεις και καταργήσεις

    Σε διαβούλευση, έως και τις 28 Ιουνίου, τέθηκε το σχέδιο νόμου που αφορά στην «κατάργηση, συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων στο δημόσιο τομέα», στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων.

    Σύμφωνα με το σ/ν κλείνουν 19 οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ προβλέπεται και η συγχώνευση ακόμη 12 οργανισμών. Στους υπό κατάργηση Οργανισμούς προβλέπεται η απόλυση των συμβασιούχων, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει σε 15 ημέρες να αιτηθούν μετάταξη.

    Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [10] Ελέγχονται λογαριασμοί

    Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα ελεγχομένων προσώπων από το σύνολο των 25 που ζήτησε να ανοιχθούν η επιτροπή στις αρχές Ιουνίου.

    Με επιστολή του προς την εξεταστική ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημειώνει, ότι για τα υπόλοιπα πρόσωπα - τα περισσότερα επιχειρηματίες και χρηματιστές - η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι ύστερα θα επιληφθεί η Τράπεζα.

    Πάντως κατά την άποψη του κ. Προβόπουλου κρίνεται αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών για αποτελεσματικότερη διερεύνησή τους.

    Υφίσταται πάντως θέμα για την εξεταστική επιτροπή από τους ρυθμούς λειτουργίας της Επιτροπής Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα Στυλιανό Γκρόζο.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.

    O κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ακόμη ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για διευκόλυνση του έργου της εξεταστικής ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατέθεσε πρόταση να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική και στην εδώ εταιρεία για να προσωποποιήσει συγκεκριμένα και ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών.

    Κατατίθενται συγκεκριμένα τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους Χριστοφοράκο ή Κουτσενρόιτερ "το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς".

    Η ταυτοποίηση των πληρωμών μαύρου χρήματος, τονίζεται στην επιστολή Τζαβάρα, εναπόκειται απολύτως στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας των ως άνω προσώπων, αφού ανάγεται στη σφαίρα δράσης των στελεχών της Siemens.

    Εκτός αυτού, επιβάλλεται η διάθεση στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του Οκτωβρίου 2003 κατά της Διαφθοράς, που αποτελεί ήδη εσωτερικό δίκαιο.

    Στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου εξετάσθηκε σήμερα από την εξεταστική το πρώην στέλεχος της τράπεζας Societe Generale Iωάννης Παναγιωτόπουλος το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία με το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas.

    Ο ίδιος εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που έφερε σε επαφή με τον Μαυρίδη με τον Ελβετό τραπεζίτη της Dresdner Bank Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, γιατί ήθελε να ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετική Τράπεζα.

    Ο μάρτυρας είπε ότι είχε στενή προσωπική συνεργασία με το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens, δεδομένου ότι του έκανε πάντα διαχείριση των λογαριασμών του -private banking- και δέχθηκε τέλη του 2004 και αρχές 2005 δύο καταθέσεις 15 και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στη Societe Generale της Κηφισιάς κάνοντας χρήση της ευνοϊκής διάταξης για επαναπατρισμό κεφαλαίων που είχε ψηφιστεί από την τότε κυβέρνηση.

    Ο μάρτυρας παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι αγνοούσε απολύτως τις παράνομες δραστηριότητες του πελάτη του, αλλά και της Siemens, όπως αγνοούσε και τις τυχόν άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ για το ποσό που εμβάστηκε στο λογαριασμό της γυναίκας του ύψους 167.000 ευρώ, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, συνιστά προμήθεια για τη μεγάλη τραπεζική κατάθεση Μαυρίδη, αλλά δεν εξήγησε γιατί προήλθε από την Dresdner Bank.

    Διέψευσε επίσης κατάθεση του τραπεζίτη Όσβαλντ ότι όποτε γινόταν κίνηση του λογαριασμού Μαυρίδη, έμπαιναν χρήματα στο λογαριασμό της συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου.

    Ο μάρτυρας απομακρύνθηκε πάντως από τη θέση του στην γαλλική τράπεζα ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η τράπεζα εναντίον του με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και κακουργηματικές υπεξαιρέσεις.

    Ο ίδιος το θεώρησε ως "παράπλευρη απώλεια" στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον των πάντων η Siemens, όταν βρέθηκε σε δυσχερή θέση.

    Στη συνέχεια εξετάστηκε το μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Ιάκωβος Γεωργάνας, ενώ αύριο θα εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός με το αρχιμηχανικό του ΟΣΕ Μανώλη Παναγιώτου με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

    [11] Σήμα ποιότητας

    Την προώθηση ενός σήματος ποιότητας για τα ελληνικά τρόφιμα που αποτελούν τη μεσογειακή διατροφή εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής.

    Η κυρία Μπατζελή επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

    " Η βελτίωση του εμπορικού και αγροτικού ισοζυγίου μας μέσα από την προώθηση ενός μοντέλου ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, είναι στόχος και δέσμευσή μας.

    " Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας.

    " Η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για την επιτυχία μας. Εξωστρέφεια σημαίνει συμμαχίες, σημαίνει ουσιαστικές συνεργασίες και διέξοδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

    " Προωθούμε την δημιουργία ενός εθνικού σήματος για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή με πολλαπλά οφέλη: εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων μας, συμβολή στην αναγνωρισιμότητα τους και βεβαίωση του τόπου προέλευσης και της χώρας καταγωγής που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας.

    " Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν μια πολύτιμη τοπική, εθνική ταυτότητα, ένα διαβατήριο ποιότητας στην παγκόσμια αγορά, που θα υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο.

    " Διαμορφώνοντας τις διατροφικές συνήθειες των νέων μας από τη μικρή ακόμη ηλικία, φέρνοντας τους κοντά στη φύση και στην αγροτική παραγωγή, προασπίζουμε την υγεία τους και δημιουργούμε τους νέους Πρεσβευτές της Διατροφικής μας Διπλωματίας.

    [12] Τραγικό δυστύχημα

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν υπερταχεία τους χτύπησε ενώ πέρναγαν τις γραμμές του τρένου κοντά στη Βαρκελόνη, μετέδωσαν σήμερα Πέμπτη Ισπανικά ΜΜΕ.

    Άλλοι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο πολύ σοβαρά, από το δυστύχημα, που σημειώθηκε περίπου στις 23:30 την Τετάρτη (00:30 την Πέμπτη, ώρα Ελλάδας) καθώς μια ομάδα νεαρών πήγαινε να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Αγίου Ιωάννη, ανέφεραν εγχώριοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

    Τα μέλη της ομάδας πέρασαν από τις γραμμές του τρένου που συνδέουν Βαρκελόνη και Αλικάντε, αντί να χρησιμοποιήσουν την υπόγεια διάβαση, σύμφωνα με έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Μόλις είχαν κατέβει από ένα τρένο και κατευθύνονταν στην παραλία, σύμφωνα με διασώστες.

    Οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν διαμελισμένα πτώματα σκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση, στο σταθμό Καστεγντέφελς Πλάγια, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pa?s.

    Εκατοντάδες, κυρίως νέοι, συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    [13] "Τέλος εποχής"

    Το «τέλος εποχής» του Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της εθνικής σηματοδότησε η ήττα 2-0 από την Αργεντινή για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός, ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία» της γαλανόλευκης το 2001, αποχωρεί μετά από εννέα χρόνια από το «τιμόνι» της εθνικής.

    Την απόφασή του αυτή, ανακοίνωσε στους διεθνείς στη διάρκεια της πτήσης προς το Ντέρμπαν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια ωραία εμπειρία αυτά που ζήσαμε».

    Προάγγελος αυτής της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση Τοπαλίδη, ο οποίος δήλωσε μετά τον αγώνα με την «αλμπισελέστε» ότι αποχωρεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο βοηθός του Γερμανού όσο και ο ίδιος ο Ρεχάγκελ είναι πλέον εκτός συμβολαίου. Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών ήταν αναμενόμενο και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτραπεί, εάν ο 71χρονος τεχνικός οδηγούσε την εθνική Ελλάδας στους «νοκ άουτ» αγώνες του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

    Η αποστολή θα μεταβεί από το Ντέρμπαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν καταλύσει τα συγγενικά πρόσωπά τους, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης (01:00) είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός δεν θα γυρίσει με την αποστολή, καθώς στη Νότια Αφρική βρίσκονται η σύζυγός του, η Μπεάτε, και ο γιός του, με αποτέλεσμα να κάνει διακοπές.

    Υπό την τεχνική καθοδήγηση του «Όθωνα», η εθνική Ελλάδας προκρίθηκε δύο φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο στη διοργάνωση του 2004, η οποία φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Πορτογαλίας, καθώς και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Έως τις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΠΟ το όνομα του προπονητή, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της εθνικής. Δεδομένου ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η «γαλανόλευκη» ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του EURO 2012, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κι έτσι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένεται να γίνει γνωστός ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, με την ΕΠΟ να επιβεβαιώνει ότι ο Φερνάντο Σάντος είναι ο πρώτος υποψήφιος.

    Οι αγώνες του μουντιάλ

    Τον πρώτο λόγο για τη νίκη και την πρόκριση θα έχει η Παραγουάη στο παιχνίδι κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας του 6ου ομίλου του Μουντιάλ (17:00), που θα διεξαχθεί στο «Πίτερ Μμποκάμπα» του Πολοκουάνε.

    Η Ιταλία είναι το ξεκάθαρο φαβορί στην αναμέτρηση του 6ου ομίλου (3η ημέρα) του Μουντιάλ, κόντρα στη Σλοβακία (17:00). Οι Ιταλοί έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της νίκης, στον αγώνα που θα διεξαχθεί στο «Ελις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ, αν και στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν έπεισαν με την Παραγουάη και τη Νέα Ζηλανδία (ισοπαλίες). Από την άλλη πλευρά οι Σλοβάκοι κυνηγούν το θαύμα...

    Απαλλαγμένοι από το άγχος, οι παίκτες της Ολλανδίας και του Καμερούν, αναμετρώνται (21:30 ώρα Ελλάδας) στο Κέιπ Τάουν, για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου στο Μουντιάλ. Οι «οράνιε» έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16», καθώς έχουν δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, αντίθετα με τους Αφρικανούς, που αποκλείσθηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν βαθμό.

    Χαρακτήρα τελικού έχει η αναμέτρηση της Δανίας με την Ιαπωνία, που θα διεξαχθεί (21:30 ώρα Ελλάδας) στο Ρούστενμπουργκ για τον 5ο όμιλο του Μουντιάλ, καθώς όποια ομάδα επικρατήσει θα πάρει την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, ενώ οι Ασιάτες ευνοούνται και σε περίπτωση ισοπαλίας.

    Στη φάση των «16» του Μουντιάλ προκρίθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που νίκησαν 1-0 την Αλγερία στο «Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ» της Πρετόρια, σε αναμέτρηση για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ που χάρισε τη νίκη στους Αμερικανούς σημείωσε ο Ντόνοβαν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα του Μπομπ Μπράντλεϊ πήρε την πρώτη θέση στο γκρουπ.

    Την πρόκριση στους "16" ως δεύτερη του 3ου ομίλου εξασφάλισε η Αγγλία, επικρατώντας 1-0 της Σλοβενίας, η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ και το μοναδικό γκολ σημείωσε στο 23ο λεπτό ο Τζερμέιν Ντεφόου.

    Με γκολ του Οζίλ στο 60' η Γερμανία νίκησε 1-0 την Γκάνα στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου, αλλά προκρίθηκαν και οι δύο. Η Γερμανία ως πρώτη θα βρεθεί αντίπαλος με την Αγγλία στις 27/6, ενώ η Γκάνα ως δεύτερη θα παίξει με τις ΗΠΑ στις 26/6.

    Η Αυστραλία επικράτησε 2-1 της Σερβίας στο στάδιο "Μπομπέλα" του Νελσπρούιτ, σε αγώνα για την 3η ημέρα του 4ου ομίλου του Μουντιάλ, αποτέλεσμα που, σε συνδυασμό με τη νίκη της Γερμανίας επί της Γκάνας, άφησε και τις δύο ομάδες εκτός της επόμενης φάσης. Ο Κέιχιλ στο 69΄ και ο Χόλμαν στο 73΄ πέτυχαν τα γκολ των νικητών, ενώ για τους "πλάβι" μείωσε στο 84΄ ο Πάντελιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 6:30:47 UTC