Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Συγχωνεύσεις/καταργήσεις οργανισμών
  • [03] Ποινική δίωξη το πρόγραμμα "Ερμής"
  • [04] Υφαλμύρωση, καθιζήσεις και ρηγματώσεις, σε περιοχές του θεσσαλικού κάμπου
  • [05] Στο δρόμο για το συνέδριο
  • [06] "Ιδρύουμε νέο κόμμα"
  • [07] Απίστευτο ρεκόρ

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    Θέματα του Υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια νόμου για τη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού ταμείου, το λεγόμενο νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, που είναι μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης του Προϋπολογισμού και συνολικά των δαπανών στη γενική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ο κ. Γιώργος Παναδρέου θα απαντήσει αύριο από το βήμα της Βουλής στα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας, Μνημόνιο, εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομία, με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των τριών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα, θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» στις ερωτήσεις, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά θέματα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την κατάσταση στην οικονομία και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το Μνημόνιο.

    Συνεδριάση του ΚΤΕ Οικονομίας

    Η βελτίωση ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, κυριάρχησε χθες στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ έλεγαν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί, γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα, όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, που τα μέτρα πλήτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τί βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;", έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Επίσης ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε τη 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο απάντησε "θα το δούμε".

    Ενα άλλο σημείο το οποίο επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η "θολή εικόνα" που, όπως είπαν, επικρατεί σε ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.

    Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών,επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

    Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.

    "Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;", ρωτούσαν , ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις "να τα παρατήσουν" και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.

    Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή "αποτελεί κράτος εν κράτει". Ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις.

    Τέλος, το θέμα του πληθωρισμού αποτέλεσε εξίσου ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τί ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το θέμα των αλλαγών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

    Στην επιστολή του προς εργοδότες και εργαζόμενους τους ζητά να συμφωνήσουν έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ή έστω έως τη συζήτησή του στην διαρκή επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στην περίπτωση, όπως επισημαίνει ο υπουργός, που δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του.

    Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί άριστα τα τελευταία 20 χρόνια ανέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, προσθέτοντας ότι γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους η Συνομοσπονδία τάσσεται κατά κάθε επιχειρούμενης αλλαγής.

    Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών για το ασφαλιστικό

    «Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες», παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα (εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και εξομοίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.) συνεπεία της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου, είναι ακόμα εν εξελίξει.

    Απέναντι δε, στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τον επιλεγέντα χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενισχύσουν την παρούσα.

    Πράγματι, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή. «Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική" υπενθύμισε ο Γιάννης Βρούτσης.

    "Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.

    «Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;",παρενέβη ο Ν. Λέγκας. «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».

    «Η Κομισιόν μας είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο και πως δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Κατά τα άλλα, έκδηλες υπήρξαν και σήμερα από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ανησυχίες για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα - κάτι που αναγνώρισε κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, πιστώνοντας στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, φιλότιμη προσπάθεια να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια του μνημονίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

    «Ίσως δεν ανατρέψουμε τα μέτρα, αλλά θα επιδιώξουμε να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται».

    Έτσι, ο Κ. Γείτονας ζήτησε «περισσότερα κοινωνικά αντίβαρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και Χ. Μαγκούφης, έκριναν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση βελτιώσεων του νέου συστήματος, τουλάχιστον για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ή τον χρόνο προσαρμογής.

    «Είναι θέμα ηθικής κυρίως και όχι ουσίας», ανέφερε ο πρώτος.

    "Και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές, άνθρωποι είναι και θα καταλάβουν», εκτίμησε ο δεύτερος.

    «Καλύτερη περίοδο προσαρμογής ζητήσαμε, αλλά δεν την λάβαμε κε Μαγκούφη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε για «πολιτική απατεωνιά» το υπουργείο Οικονομικών.

    «Αν θέλατε ισονομία, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, ήταν η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης - αλλά αυτό δεν το κάνετε. Κάτω από εύηχους χαρακτηρισμούς, καταπατάτε οιοποδήποτε εργασιακό δικαίωμα», τόνισε .

    «Δεν θα γλυτώσουμε το κύμα φυγής απ' το Δημόσιο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσλήψεις - με αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα», προέβλεψε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    Ο βουλευτής πρότεινε επίσης «να μπει κριτήριο στις συντάξεις χηρείας, αν υπάρχει δόλος από πλευράς της συζύγου. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιες εικοσάχρονες αλλοδαπές ερωτεύτηκαν έλληνες ογδοντάρηδες».

    «Νομίζω ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στις αξιώσεις του Μνημονίου - και τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της, ενθέρμως και υπερθεματίζοντας»,εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Το μέλλον που ανοίγει για το κράτος και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της μονιμότητας - και το οποίο σαφώς εξαγγέλλεται, απ' τη στιγμή που όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι στο ΙΚΑ», εκτίμησε ο βουλευτής.

    [02] Συγχωνεύσεις/καταργήσεις οργανισμών

    Στο διαδικτυακό τόπο της κυβέρνησης www.opengov.gr τέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην «κατάργηση, συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων στο δημόσιο τομέα», στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων.

    Έως τις 28 Ιουνίου, οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση 19 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και η συγχώνευση ακόμη 12 οργανισμών.

    Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε χωρίς χρονοτριβή να ξεκινήσει η διοικητική μεταρρύθμιση.

    Συγκεκριμένα, με τη δημοσίευση του νόμου θα καταργηθούν οι εξής υπηρεσίες και φορείς του Δημόσιου Τομέα:

    α) Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου

    β) Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.)

    γ) Το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ.)

    δ) Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

    ε) Η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.)

    στ) Η Ιόνιος Ακαδημία

    ζ) Η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία

    η) Η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ)

    θ) Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.) καθώς και το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), αυτοτελής οργανική μονάδα του εν λόγω Κέντρου (Ε.Κ.Ε.Υ.),

    ι) Το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (Κ.Κ.Ν.Α.)

    ια) Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.)

    ιβ) Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ)

    ιγ) Τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης,

    ιδ) Η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας

    ιε) Το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.)

    Επίσης, από τη δημοσίευση του νόμου:

    α) καταργείται η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής "Λεύκιππος" Α.Ε.

    β) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση, οι εξής ανώνυμες εταιρείες:

    αα) η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.)

    ββ) το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.)

    γγ) το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.

    δδ) η «Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε, (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.)

    Με το άρθρο 3 το νομοσχεδίου συγχωνεύονται :

    1. Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) συγχωνεύεται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

    2. Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.) απορροφάται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

    Με το άρθρο 4 συγχωνεύεται το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Με το άρθρο 5 συγχωνεύονται οι εξής Ανώνυμες Εταιρείες.

    α) Οι εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, Α.Ε.» (ΕΛΚΕΑ ΑΕ.), «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.), «Κ.Ε.Κ. ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης στην «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.».

    β) Η «Εταιρεία Διανομής Αερίου» (Ε.Δ.Α. Α.Ε.) και η ανώνυμη εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου» (Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.) συγχωνεύονται με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη.

    Στις γενικές διατάξεις του νομοσχεδίου -μεταξύ άλλων- προβλέπονται τα εξής.

    1. Αίτηση μεταφοράς ή μετάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος υποβάλει και το τακτικό προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορέων και υπηρεσιών που υπηρετεί με απόσπαση, κατά τη δημοσίευση του παρόντος.

    2. Η μη υποβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του παρόντος νόμου αίτησης μεταφοράς του τακτικού προσωπικού των καταργούμενων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, ή συγχωνευόμενων φορέων και υπηρεσιών, συνεπιφέρει την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και την απόλυσή τους, χωρίς αποζημίωση για την αιτία αυτή.

    3. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές, για τη μεταφορά ή μετάταξη προσωπικού καταργούμενων, ή συγχωνευόμενων, ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης υπηρεσιών και φορέων, καταργούνται αυτοδικαίως, όταν για οποιοδήποτε λόγο κενωθούν.

    4. Από τη δημοσίευση του νόμου αίρονται αυτοδίκαια οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού που υπηρετεί στους καταργούμενους, ή συγχωνευόμενους ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορείς και υπηρεσίες.

    5. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του μετατασσόμενου ή μεταφερόμενου προσωπικού που έχει διανυθεί στους φορείς προέλευσης και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας, θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης και για κάθε άλλη συνέπεια.

    6. Το τακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων υπηρεσιών και φορέων ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ανωνύμων εταιρειών και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου, απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής κείμενης νομοθεσίας.

    7. Όσοι ζητήσουν τη μεταφορά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον δεν παρουσιαστούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την δημοσίευση της πράξης μετάταξης ή μεταφοράς τους για ανάληψη υπηρεσίας, θεωρείται ότι κατήγγειλαν τη σύμβαση τους και δεν δικαιούνται αποζημίωση για την αιτία αυτή. Σε περίπτωση πράξεων μετάταξης ή μεταφοράς που δεν δημοσιεύονται, η σχετική προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία επίσημης γνωστοποίησής τους στους ενδιαφερομένους.

    8. Η μετάταξη ή μεταφορά του τακτικού προσωπικού των καταργούμενων, ή συγχωνευόμενων, ή υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης υπηρεσιών ή φορέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, γίνεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

    9. Για όλες τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μεταφοράς προσωπικού καταργούμενων ή συγχωνευόμενων ή τιθέμενων σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης φορέων, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του εποπτεύοντος τον φορέα υποδοχής υπουργού ή του αρμόδιου υπουργού που προΐσταται των υπηρεσιών υποδοχής, η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    10. Το μετατασσόμενο ή μεταφερόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τακτικό προσωπικό κατατάσσεται σε μισθολογικά κλιμάκια της οικείας κατηγορίας, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας και λαμβάνει τις αποδοχές της υπηρεσίας υποδοχής. Τυχόν πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές και ειδικά επιδόματα οποιασδήποτε ονομασίας δεν διατηρούνται ως προσωπική διαφορά.

    11. Το μετατασσόμενο ή μεταφερόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου προσωπικό εξακολουθεί να υπάγεται ως προς την κύρια και επικουρική ασφάλιση στους φορείς που υπάγονταν πριν τη μετάταξη ή τη μεταφορά του

    [03] Ποινική δίωξη το πρόγραμμα "Ερμής"

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σκέλος της υπόθεσης της Siemens, άσκησε κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.

    Η υπόθεση αφορά το πρόγραμμα "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού και οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η φάση 2 του προγράμματος "Ερμής", κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.

    Ελέγχονται λογαριασμοί

    Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα ελεγχομένων προσώπων από το σύνολο των 25 που ζήτησε να ανοιχθούν η επιτροπή στις αρχές Ιουνίου.

    Με επιστολή του προς την εξεταστική ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημειώνει, ότι για τα υπόλοιπα πρόσωπα - τα περισσότερα επιχειρηματίες και χρηματιστές - η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι ύστερα θα επιληφθεί η Τράπεζα.

    Πάντως κατά την άποψη του κ. Προβόπουλου κρίνεται αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών για αποτελεσματικότερη διερεύνησή τους.

    Υφίσταται πάντως θέμα για την εξεταστική επιτροπή από τους ρυθμούς λειτουργίας της Επιτροπής Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα Στυλιανό Γκρόζο.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.

    O κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ακόμη ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για διευκόλυνση του έργου της εξεταστικής ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατέθεσε πρόταση να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική και στην εδώ εταιρεία για να προσωποποιήσει συγκεκριμένα και ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών.

    Κατατίθενται συγκεκριμένα τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους Χριστοφοράκο ή Κουτσενρόιτερ "το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς".

    Η ταυτοποίηση των πληρωμών μαύρου χρήματος, τονίζεται στην επιστολή Τζαβάρα, εναπόκειται απολύτως στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας των ως άνω προσώπων, αφού ανάγεται στη σφαίρα δράσης των στελεχών της Siemens.

    Εκτός αυτού, επιβάλλεται η διάθεση στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του Οκτωβρίου 2003 κατά της Διαφθοράς, που αποτελεί ήδη εσωτερικό δίκαιο.

    Στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου εξετάσθηκε σήμερα από την εξεταστική το πρώην στέλεχος της τράπεζας Societe Generale Iωάννης Παναγιωτόπουλος το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία με το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas.

    Ο ίδιος εξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που έφερε σε επαφή με τον Μαυρίδη με τον Ελβετό τραπεζίτη της Dresdner Bank Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, γιατί ήθελε να ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετική Τράπεζα.

    Ο μάρτυρας είπε ότι είχε στενή προσωπική συνεργασία με το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens, δεδομένου ότι του έκανε πάντα διαχείριση των λογαριασμών του -private banking- και δέχθηκε τέλη του 2004 και αρχές 2005 δύο καταθέσεις 15 και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στη Societe Generale της Κηφισιάς κάνοντας χρήση της ευνοϊκής διάταξης για επαναπατρισμό κεφαλαίων που είχε ψηφιστεί από την τότε κυβέρνηση.

    Ο μάρτυρας παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι αγνοούσε απολύτως τις παράνομες δραστηριότητες του πελάτη του, αλλά και της Siemens, όπως αγνοούσε και τις τυχόν άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ για το ποσό που εμβάστηκε στο λογαριασμό της γυναίκας του ύψους 167.000 ευρώ, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, συνιστά προμήθεια για τη μεγάλη τραπεζική κατάθεση Μαυρίδη, αλλά δεν εξήγησε γιατί προήλθε από την Dresdner Bank.

    Διέψευσε επίσης κατάθεση του τραπεζίτη Όσβαλντ ότι όποτε γινόταν κίνηση του λογαριασμού Μαυρίδη, έμπαιναν χρήματα στο λογαριασμό της συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου.

    Ο μάρτυρας απομακρύνθηκε πάντως από τη θέση του στην γαλλική τράπεζα ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η τράπεζα εναντίον του με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και κακουργηματικές υπεξαιρέσεις.

    Ο ίδιος το θεώρησε ως "παράπλευρη απώλεια" στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον των πάντων η Siemens, όταν βρέθηκε σε δυσχερή θέση.

    Στη συνέχεια εξετάστηκε το μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Ιάκωβος Γεωργάνας, ενώ αύριο θα εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Γιαννακός με το αρχιμηχανικό του ΟΣΕ Μανώλη Παναγιώτου με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

    -

    [04] Υφαλμύρωση, καθιζήσεις και ρηγματώσεις, σε περιοχές του θεσσαλικού κάμπου

    Η υπερεκμετάλλευση του υπόγειου νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, που γίνεται ήδη με ανεξέλεγκτο τρόπο και ρυθμό, άρχισε να δημιουργεί δυσάρεστες επιπτώσεις που θα είναι μη αναστρέψιμες εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά - αυστηρά μέτρα, τονίζει, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη, καθηγήτρια, διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Η ίδια εξηγεί πως πολλοί υπόγειοι υδροφορείς στη θεσσαλική πεδιάδα βρίσκονται κάτω από καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και προσθέτει πως η πτώση της στάθμης είναι συνεχής από το 1985 έως σήμερα και η δυσκολία αναπλήρωσης των αποθεμάτων είναι εμφανής.

    "Υπάρχουν περιοχές με οριακή πτώση (5-10m) και περιοχές με συνθήκες ελλειμματικού ισοζυγίου (25-60m)", σημειώνει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής.

    Στη Θεσσαλία, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα κατεβαίνει πέντε μέτρα κάθε χρόνο. Λόγω του γεγονότος ότι, οι λεκάνες απορροής λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τα νερά της θάλασσας, με την υπεράντληση το θαλασσινό νερό εισέρχεται και καταστρέφει τα αποθέματα του γλυκού νερό.

    "Εξαιτίας της υπεράντλησης έχουμε χάσει πολλά στρέμματα της καλλιεργήσιμης γης, αφού το αλάτι που καταλήγει στην επιφάνεια καταστρέφει τη βλάστηση", υπογραμμίζει η κα Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η υφαλμύρωση, ως φαινόμενο ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών είναι η πρώτη ρύπανση αυτού του είδους, που σημειώθηκε στην Ελλάδα και έχει επιστημονικά διαγνωσθεί εδώ και πολλά χρόνια.

    Η Ελλάδα εξαιτίας του μεγάλου μήκους των ακτών της, παρουσιάζει εξαιρετική ευαισθησία στη θαλάσσια διείσδυση. Ενδεικτικό παράδειγμα, τονίζει η καθηγήτρια, είναι η περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας που έχει υφαλμυρωθεί, λειτουργώντας σε ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο λόγω υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοκκώδης σχηματισμούς, για την άρδευση απαιτητικών, σε νερό, καλλιεργειών, με τη χρήση ιδιαιτέρως καταναλωτικών αρδευτικών συστημάτων.

    Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι περιπτώσεις της ακτογραμμής Βελίκας-Αγιοκάμπου του Νομού Λάρισας και των κοινοτήτων της ανατολικής πλευράς του Παγασητικού κόλπου.

    Όσον αφορά την υπερεκμετάλλευση υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται εκτός ανθρακικών καρστικών σχηματισμών, πρέπει να αναφερθούν οι περιοχές του καρστικού συστήματος της Όσσας στα όρια των Νομών Λάρισας - Μαγνησίας, που υφαλμυρώνονται από τη θάλασσα λόγω εγκάρσιων ρηγμάτων στους ανθρακικούς σχηματισμούς.

    Πέραν, όμως, της υφαλμύρωσης μια ακόμη δυσμενής συνέπεια της πτώσης του υπόγειου ορίζοντα είναι και οι συνεχώς εμφανιζόμενες καθιζήσεις και ρηγματώσεις σε περιοχές του θεσσαλικού κάμπου (Ριζόμυλος-Νίκη- Στεφανοβίκειο), αναφέρει ακόμη η κα Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη.

    "Οι καθιζήσεις και ρηγματώσεις -εξηγεί- πέραν των εμφανών καταστροφών σε δρόμους και κτίρια, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πυκνότητας του εδάφους. Αυτό συνεπάγεται μείωση του πορώδους, δηλαδή του διαθέσιμου χώρου όπου μπορεί να αποθηκευτεί νερό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όσο επιτείνεται το πρόβλημα της πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, τόσο συρρικνώνεται αυτή η φυσική υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Έτσι, στη συνέχεια είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε κατασκευές δαπανηρές, χρονοβόρες και με επιπλέον περιβαλλοντικό κόστος, προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο αποθηκευτικό χώρο, με κατασκευές ταμιευτήρων ή να μεταφέρουμε νερό από άλλες περιοχές με εκτροπές υδατορευμάτων. Και όλα αυτά, επειδή δεν φροντίσαμε εγκαίρως να χρησιμοποιήσουμε αυτή την υπόγεια δεξαμενή με σύνεση δηλαδή με αειφορικό τρόπο".

    Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν ελέγχονται για την ποιότητά τους, είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος του προβλήματος, αφού και αυτά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

    Ένα άλλο επικίνδυνο φαινόμενο, που προκαλείται εν μέρει από την εξάντληση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων είναι αυτό της ερημοποίησης. Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, οι περιοχές της χώρας που απειλούνται άμεσα από αυτό το φαινόμενο της σταδιακής υποβάθμισης των εδαφών ανέρχονται στο 30% της συνολικής έκτασης της χώρας.

    Τι πρέπει να γίνει; Για την Θεσσαλία, επισημαίνει η καθηγήτρια, είναι αναγκαίος ο ακριβής προσδιορισμός των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, που πρέπει να χορηγούν οι αγρότες έτσι ώστε να γίνει ορθολογική διαστασιοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, που έχουν ήδη προγραμματιστεί να κατασκευαστούν ή θα προγραμματιστούν στο μέλλον.

    Οι μελλοντικές ανάγκες της Θεσσαλίας σε νερό για τις διάφορες χρήσεις, εκτιμάται ότι δεν θα μειωθούν. Οι αρδεύσεις στην θεσσαλική πεδιάδα θα συνεχισθούν και στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές επιδοτήσεων ή αναδιαρθρώσεων επιβάλλει η Ε.Ε. Η πρόβλεψη είναι ότι, η καλλιέργεια του βάμβακος παραμένει η επικρατέστερη καλλιέργεια στη Θεσσαλία. Αλλά ακόμη και εάν αντικατασταθεί ως ένα βαθμό από άλλες, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά, τα ενεργειακά ή τα κηπευτικά, ορισμένες από τις καλλιέργειες αυτές, είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο υδροβόρες (καλαμπόκι, μηδική, κ.α.).

    "Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι- καταλήγει η κα Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη- ότι το νερό θα σταματήσει, αν και έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, να είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Θα γίνει πολύτιμο και ακριβό αγαθό όπως το πετρέλαιο ή το χρυσάφι αν δεν το τιμήσουμε ανάλογα και αδιαφορήσουμε για την ύπαρξή του. Και όπως οι θησαυροί δεν πρέπει να σπαταλούνται αλόγιστα, γιατί τότε ο κάτοχός τους κηρύσσει πτώχευση, έτσι θα πληρώσουμε κι εμείς ακριβά το τίμημα αυτής της σπατάλης".

    [05] Στο δρόμο για το συνέδριο

    Χωρίς τη βοήθεια των αποδήμων, δεν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα, όπως της αξίζει. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του προς το Α' Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού, που διεξάγεται στο πλαίσιο του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Παλαιό Φάληρο.

    ίστε το καλύτερο κομμάτι του Ελληνισμού δήλωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος τους συνέδρους και υποσχέθηκε πως, όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, θα φροντίσει τρία πράγματα κατά προτεραιότητα.

    -Να παρακάμψει τη συνηθισμένη γραφειοκρατία ώστε οι απόδημοι να τακτοποιούν όλα τους τα προβλήματα χωρίς να πρέπει να επικοινωνήσουν με όλο το χαρτοβασίλειο....

    -Να δώσει ώθηση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας, ειδικά για τα παιδιά των ομογενών, και όχι μόνο και

    -Να δημιουργήσει συνθήκες για τον επαναπατρισμό όσων θέλουν να επιστρέψουν.

    Σε ότι αφορά τη ψήφο των ομογενών, είπε ότι η ΝΔ το προσπάθησε αλλά βρήκε μεγάλες αντιστάσεις. «Ξέρετε από ποιους. Σας υπόσχομαι να το ξαναπροσπαθήσουμε. Κι αυτή τη φορά θα το καταφέρουμε. Στην εποχή του διαδικτύου οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Οι κοινότητες των Ελλήνων έχουν λόγο και ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας. Κι οφείλουν να έχουν δυνατή φωνή στη Δημοκρατία της. Αυτό σας το υποσχεθήκαμε, και το προσπαθήσαμε. Υπόσχομαι να το ξαναπροσπαθήσουμε και αυτή τη φορά θα το καταφέρουμε», τόνισε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι οι πατρίδες δεν χάνονται μέσα στην παγκοσμιότητα. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το μεγάλο ξεσηκωμό της Ομογένειας παντού στον κόσμο όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη για το Μακεδονικό στη δεκαετία του ΄90. Όπως και για το Κυπριακό πιο πριν στη δεκαετία του '70», συνέχισε και κάλεσε τους απόδημους έλληνες να μην αφήσουν τα πολιτικά πάθη να τους μολύνουν: «Μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολλές διαφορές αλλά για σας που μας βλέπετε απ' έξω είμαστε όλοι ένα», επεσήμανε.

    Νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου συνεδρίου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος. Μεταξύ άλλων είπε ότι «τελειώνουμε με τα συνέδρια των χειροκροτητών και καθιερώνουμε συνέδρια ουσιαστικού διαλόγου» και ανακοίνωσε πως πλέον, μία ημέρα πριν το τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα γίνεται πάντα συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρόσθεσε πως τώρα, σε περίοδο κρίσης, «εμείς θα δώσουμε έμφαση στην εθνική ταυτότητα, την ταυτότητα του οικουμενικού ελληνισμού.-

    "Οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά"

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε χθες το 8ο συνέδριο της ΝΔ ο πρόεδρος της οργανωτικής του επιτροπής και πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει μια καινούργια ΝΔ.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ Αβραμόπουλος, κορυφώνεται η πορεία ευθύνης και προοπτικής της ΝΔ.

    Η επόμενη μέρα θα βρει την ΝΔ με ξεκάθαρη ιδεολογία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, που απομάκρυναν ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

    "Με πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, κάνουμε την αμφίπλευρη διεύρυνση, οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατική αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Είναι ξεκάθαρες οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του κόμματος, είπε ακόμη ο κ Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα με το συνέδριο επανασυνδέεται με την ιστορία της παράταξης.

    Στόχος είναι να καταστήσουμε πάλι την ΝΔ ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση, ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι η ΝΔ απορρίπτει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σέβεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος.

    Σε ερώτηση για το εάν φοβάται κατά την διάρκεια του συνεδρίου αποχωρήσεις δυσαρεστημένων στελεχών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "το συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου" και πρόσθεσε ότι τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων και κανείς δεν βρίσκεται σε αυτά με το ζόρι.

    Είπε ακόμη ότι έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα κόμματα, αλλά δεν προβλέπονται χαιρετισμοί εκπροσώπων.

    Τέλος σε ερώτηση για το εάν θα είναι αντιπρόεδρος μετά το συνέδριο, απάντησε λέγοντας ότι "δεν έτρεχα ποτέ πίσω από θέσεις και αξιώματα, είμαι στην διάθεση του κόμματος και για να γίνει η ΝΔ αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης".

    -

    [06] "Ιδρύουμε νέο κόμμα"

    Ένα βήμα πριν από την τυπική ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι "ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει".

    Την Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη θα εγκριθεί διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή.

    Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι "αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση".

    Επιλέξαμε, είπε, υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις "ασφαλείς" απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

    Ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για "μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο, αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό" και τονίζει:

    "Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό".

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση των στελεχών της "Αριστερής Αναγέννησης" αναφέρεται: «Εμείς, η τάση της "Αριστερής Αναγέννησης", που αποχωρήσαμε από τον Συνασπισμό μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της "Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς", να εκφραστεί ως ανεξάρτητη αριστερή πολιτική δύναμη".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική κοινωνική αριστερά, μακριά από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς και αντιδημοκρατικά στεγανά, απομεινάρια ενός εφιαλτικού και οριστικά ξεπερασμένου παρελθόντος».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Μίλτος Ανδρικόπουλος, Δημήτρης Παπαδάκης, Νίκη Νικόλα, Γιάννης Τσουνίδης, Χρήστος Κουτσονικολής, Ε. Κατσογιάννου, Κυριακή Μαύρη, Νίκος Γεωργόπουλος, Δ. Παπαδάκης, Θανάσης Αθανασούλας.

    [07] Απίστευτο ρεκόρ

    Κάθε ρεκόρ σπάει η αναμέτρηση ανάμεσα στον Αμερικανό Τζον Αϊσνερ και τον Γάλλο Νικολά Μαού, για τον πρώτο γύρο του τουρνουά Γουίμπλεντον. Το συγκεκριμένο παιχνίδι άρχισε χθες και διακόπηκε λόγω σκότους μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου σετ, με τους δύο τενίστες ισόπαλους 2-2. Σήμερα ξαναβρέθηκαν στο γήπεδο Νο18 των εγκαταστάσεων του Λονδίνου για να ολοκληρώσουν το ματς, αλλά τελικά ανανέωσαν εκ νέου το ραντεβού τους για αύριο. Μεσολάβησαν... 118 γκέιμ (μόνο στο πέμπτο σετ) που όλα ολοκληρώθηκαν με επικράτηση αυτού που βρισκόταν στο σερβίς! Το σκορ στο πέμπτο σετ είναι 59-59 και η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού έχει φτάσει περίπου στις δέκα ώρες, κάτι που δεν έχει -καταγεγραμμένο τουλάχιστον- προηγούμενο στην ιστορία του τένις. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν... μόλις έξι ώρες και 33 λεπτά, στον αγώνα του Ρολάν Γκαρός του 2004 μεταξύ των Γάλλων Φαμπρίς Σαντορό και Αρνό Κλεμάν.

    Σημειώνεται ότι στο Γουίμπλεντον, όπως και στο Ρολάν Γκαρός, το τελευταίο σετ (πέμπτο στους άνδρες, τρίτο στις γυναίκες) δεν έχει τάι-μπρέικ και για να αναδειχθεί νικητής πρέπει κάποιος από τους δύο αντιπάλους να πάρει διαφορά δύο γκέιμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 12:30:46 UTC