Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου
  • [02] Καρατζαφέρης: "Να σπάσουν αυγά"
  • [03] Τσίπρας: Δανειακή σύμβαση υποτέλειας
  • [04] "Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά"
  • [05] Αναζήτησε τη δεύτερη ευκαιρία και ενσάρκωσε τον όρο «δια βίου μάθηση»
  • [06] Ζητούμενο η ανάπτυξη
  • [07] Δέσμευση για τον ΟΣΕ
  • [08] Αλλαγές στην Ουόλ Στρίτ
  • [09] Ιστορική απόφαση
  • [10] Η φάση των 16

  • [01] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας".

    [02] Καρατζαφέρης: "Να σπάσουν αυγά"

    Περαιτέρω μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ζούμε μία έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται συστράτευση και συμβολή όλων των κοινωνικών δυνάμεων: «Δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας»

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν η διασφάλιση της συνέχειας ύπαρξης της ελληνικής οικονομίας και της αποτροπής της απειλής χρεοκοπίας.

    Αποφασίστηκε ότι απαιτούνται τομές, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της φοροδιαφυγής με σεβασμό στο κάθε ευρώ του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και λέγοντας ότι «βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και (ότι) οι θυσίες πιάνουν τόπο».

    Στις τομές αυτές περιλαμβάνεται η συνολική απλοποίηση των διαδικασιών, αδειοδότησης, το κτύπημα της μάστιγας της διαφθοράς και ένα σοβαρό πτωχευτικό δίκαιο, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την απλοποίηση και την απελευθέρωση των δυνάμεων της οικονομίας.

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αν και έβλεπε την επιδείνωση της κατάστασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδινε χρήματα απλώς για την εξυπηρέτηση ημετέρων και σε καμία περίπτωση με παραγωγικά κριτήρια.

    «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά η μετάβαση θα γίνει ομαλά», έκλεισε την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από τη πλευρά του διερωτήθηκε, αφού ο πρωθυπουργός κάνει σωστές διαπιστώσεις, τότε γιατί η πολιτεία δεν εφάρμοσε το νόμο όποτε χρειάστηκε στα λιμάνια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη με 65.000 μαγαζιά να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας δείχνουν νεκροταφείο: «Το 45% της λιανικής είναι στα χέρια των Κινέζων, το 20% στην παραοικονομία, άλλο τόσο στα "μεγαλομάγαζα" και μένει μόλις το υπόλοιπο για τον επιχειρηματία του κέντρου και της γειτονιάς που επιβαρύνεται από την εγκληματικότητα κα το φόβο της γκετοποίησης», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να σπάσει αυγά».

    Στην κατεύθυνση αυτή διερωτήθηκε «ποιος τρελός θα ανοίξει σήμερα επιχείρηση στην Ελλάδα με φορολογία 45%, όταν είναι 10% στην Κύπρο και 15% στη Βουλγαρία.

    Κλείνοντας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει θετικά στην πρόταση Πούτιν για το κλίρινγκ, προκειμένου να μην υπάρχει μοναδική εξάρτηση από την τρόϊκα.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για παροχή χαμηλότοκων δανείων, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, αύξηση της ρευστότητας, και με το ευνοϊκό κλίμα από την νομοθέτηση του «Καλλικράτη».

    Κάνουμε εργώδεις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων , υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, και προς τη Ρωσία, όντας ανοιχτοί σε συνεργασία και σε θέματα όπως το κλίρινγκ, προς την Κίνα, τις Ινδίες, τη Λιβύη, το Κατάρ κ.ο.κ. για την επίτευξη σημαντικών επενδύσεων.

    Όμως οι αλλαγές για να πιάσουν τόπο, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, θέλουν χρόνο και πείσμα με ένα «δύσκολο» Δημόσιο, που πρέπει να ξαναμάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και τη συμβολή όλων για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την μοιρολατρία.

    [03] Τσίπρας: Δανειακή σύμβαση υποτέλειας

    «Συνωμοσιολογία», «κυνήγι φαντασμάτων» και «μάχη οπισθοφυλακών» καταλόγισε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ και στον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου για τους όρους της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του, επανήλθε στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, περί διαφορών μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης, ενώ μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις - αλλά και την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».

    «Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών. Καλές οι ευαισθησίες σε φιλολογικές συζητήσεις, αλλά το μείζον για μια προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει βασικά δικαιώματα, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

    Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο». Όσο δε για την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».

    «Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου - κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

    «Με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών, αφού ο περιορισμός στο ύψος των συντάξεων ισχύει για 50 χρόνια; Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ - όσα δηλαδή, πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα δικαιώματά τους. Αν βρούμε τον τρόπο να αποπληρώσουμε το δάνειο πιο νωρίς, θα πληρώσουμε πρόστιμο. Δώσατε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει ό,τι θέλει, λες και είναι η Βουλή λέσχη συζητήσεων. Η δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης υλικής και πολιτισμικής αξίας, κινδυνεύει αν οι δανειστές μας μονομερώς καταγγείλουν τη σύμβαση. Κι επειδή μπορεί να νομιστεί ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καταθέτω πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Guardian", που λέει πως «η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    «Δεν ξέρω αν μετά απβ όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιο αξιόπιστο τον ξένο Τύπο που μας λοιδορεί. Για τα νησιά έχω απαντήσει στην κα Μέρκελ, στους Γερμανούς δημοσιογράφους», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. «Και θέλω να σας πω: Αν δεν είχαμε πάρει δάνειο, θα είχαμε ακόμα δάνεια να αποπληρώσουμε. Τι θα γινόταν; Τότε θα έρχονταν να ζητήσουν τις περιουσίες για τις οποίες εσείς κόπτεστε. Εμείς κατορθώσαμε να διασώσουμε τις περιουσίες αυτές. Μακάρι βεβαίως να ήταν το επιτόκιο ακόμα χαμηλότερο. Είχαμε όμως το δίλημμα να δανειστούμε με διπλάσιο επιτόκιο ή και καθόλου - όπως η Πορτογαλία που δανείστηκε με υψηλότερο επιτόκιο. Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απβ τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου», προέτρεψε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

    [04] "Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά"

    Ένα βήμα πριν από την τυπική ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι «ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει».

    Την Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη θα εγκριθεί διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή.

    Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι «αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση».

    Επιλέξαμε, είπε, υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις "ασφαλείς" απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

    Ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για «μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο, αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό» και τονίζει:

    «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό».

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση των στελεχών της "Αριστερής Αναγέννησης" αναφέρεται: «Εμείς, η τάση της "Αριστερής Αναγέννησης", που αποχωρήσαμε από τον Συνασπισμό μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της "Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς", να εκφραστεί ως ανεξάρτητη αριστερή πολιτική δύναμη".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική κοινωνική αριστερά, μακριά από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς και αντιδημοκρατικά στεγανά, απομεινάρια ενός εφιαλτικού και οριστικά ξεπερασμένου παρελθόντος».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Μίλτος Ανδρικόπουλος, Δημήτρης Παπαδάκης, Νίκη Νικόλα, Γιάννης Τσουνίδης, Χρήστος Κουτσονικολής, Ε. Κατσογιάννου, Κυριακή Μαύρη, Νίκος Γεωργόπουλος, Δ. Παπαδάκης, Θανάσης Αθανασούλας.

    [05] Αναζήτησε τη δεύτερη ευκαιρία και ενσάρκωσε τον όρο «δια βίου μάθηση»

    Η Αθηνά Κιοσσέ, 53 ετών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου, που αναζήτησε τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και ενσάρκωσε επάξια τον όρο «δια βίου μάθηση».

    Αποφοίτησε πριν από περίπου έξι χρόνια από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Νεάπολης, τελείωσε το γενικό λύκειο, σχεδόν μαζί με τον μεγάλο της γιο, αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις και, σήμερα, είναι τριτοετής φοιτήτρια στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πολλές αναζητήσεις και όνειρα για το μέλλον.

    Εζησε τα παιδικά της χρόνια στις Σέρρες, όπου ολοκλήρωσε με άριστα το δημοτικό, ωστόσο ο πατέρας της δεν της επέτρεψε να συνεχίσει το σχολείο, καθώς αυτό «δεν θα ήταν χρήσιμο» για μία σύζυγο και μητέρα. Άλλωστε, αυτή ήταν η τύχη για τις δύο μικρότερες αδελφές της, που παντρεύτηκαν σε ηλικία 14 και 16 ετών.

    Η Αθηνά, όμως, έκανε την επανάστασή της. Έφυγε, σε ηλικία 20 ετών, για τη Θεσσαλονίκη, για να χαράξει τη δική της πορεία στη ζωή. Σχεδόν αυτοδίδακτη και με ελάχιστα μαθήματα λογιστικής, κατάφερε να περάσει με άριστα τις κρατικές εξετάσεις, αλλά δεν μπόρεσε να ασκήσει το επάγγελμα, αφού διέθετε μόνο το απολυτήριο δημοτικού. Έκανε διάφορες δουλειές, παντρεύτηκε στα 26 και έφυγε με τον σύζυγό της στην Ικαρία για περίπου 13 χρόνια, όπου εργάστηκαν, μαζί, σε μάρμαρα για οικοδομές.

    Η επιθυμία της να επιστρέψει κάποτε στο σχολείο, παρέμεινε ζωντανή, αλλά καλά κρυμμένη. «Δεν ήταν εύκολο να κάνω έξι χρόνια στο νυχτερινό σχολείο και όλο αυτό το διάστημα να αφήσω την οικογένειά μου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ωστόσο, η ευκαιρία της παρουσιάστηκε αβίαστα. «Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή, ένας φίλος μας, δάσκαλος, έκανε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα στον γιό μου. Εγώ ήμουν στην κουζίνα και πεταγόμουν να δώσω απαντήσεις κάθε φορά που σκόνταφτε. Βλέποντας κάποιες στοιχειώδεις ικανότητες, ο φίλος μας, με προέτρεψε να συνεχίσω το σχολείο και, μάλιστα, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Νεάπολης, που βρισκόταν δίπλα στο σπίτι μου και χρειαζόταν μόλις δύο χρόνια για να το τελειώσω. Αυτό ήταν. Πέταξα την ποδιά και έτρεξα να γραφτώ», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Η Αθηνά βρέθηκε αντιμέτωπη με περίπου 100 αιτήσεις ανθρώπων που ήθελαν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους. Για δική της τύχη, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κατάφεραν να προσέλθουν στα μαθήματα και έτσι εξασφάλισε μία θέση στο θρανίο. Στο σχολείο ξαναβρήκε τον εαυτό της. «Βγήκαν από μέσα μου πράγματα που είχα ξεχασμένα. Μου άρεσε πάρα πολύ να γράφω, ιδιαίτερα ποίηση, αλλά δεν ήξερα, αν όλα αυτά είχαν καμία αξία. Στο σχολείο με ενθάρρυναν. Πρόσφατα εξέδωσα έξι ποιήματά μου σε μία ποιητική συλλογή και γράφω παιδικές ιστορίες και παραμύθια», δηλώνει ενθουσιασμένη.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις στα 50 και η οικογένεια

    Ολοκληρώνοντας το γυμνάσιο στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), η Αθηνά αποφάσισε, αν και εργαζόμενη μητέρα, να συνεχίσει τα μαθήματα στο γενικό λύκειο. Εμπόδιο δεν στάθηκε μόνο το καθημερινό της πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις σε δουλειά και σπίτι, αλλά και η ηλικία της. Η εγγραφή της απορρίφθηκε από ένα πειραματικό λύκειο και από δύο γενικά. «Δεν με δέχονταν στα σχολεία της περιοχής και απογοητεύτηκα. Μία μέρα, που επέστρεψαν τα παιδιά μου στο σπίτι με τα βιβλία τους, δεν άντεξα και έβαλα τα κλάματα. Ο μεγάλος μου γιός, βλέποντας τη στεναχώρια μου με πήρε ο ίδιος και με πήγε στο λύκειο των Μετεώρων, όπου εκεί ο διευθυντής με βοήθησε πολύ», θυμάται η Αθηνά.

    Τελείωσε τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, με τη συμπαράσταση του συζύγου της και με τη βοήθεια της αδελφής της, που κρατούσε το μαγαζί, τις ώρες που αυτή παρακολουθούσε τα μαθήματα στο σχολείο. Την τελευταία όμως χρονιά, αυτό δεν ήταν εφικτό και η Αθηνά αποφοίτησε από το νυχτερινό σχολείο Αμπελοκήπων. Την ίδια περίοδο, ο μεγάλος της γιος, που είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το σχολείο, συνέχισε επίσης στο νυχτερινό και έτσι, μάνα και γιος, για λίγο, βρέθηκαν συμμαθητές, σε διαφορετικά όμως σχολεία.

    «Παρά το δικό μου πάθημα, δεν μού αρέσει να επιβάλλω στα παιδιά μου αυτό που θέλω εγώ. Ο γιός μου έχει το δικό του χαρακτήρα και με αυτόν θα φτάσει εκεί που θέλει», εξηγεί η Αθηνά, στην εύλογη ερώτηση, γιατί επέτρεψε στον γιό της να αφήσει το σχολείο.

    Παρά τις δυσκολίες, συμμετείχε το 2007 στις πανελλαδικές εξετάσεις για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να γίνει αρχαιολόγος. «Κάθε φορά που περνούσα έξω από τα πανεπιστήμια έλεγα 'θα μπω και ΄γω μέσα'», είπε. Και έτσι έγινε. Η Αθηνά, στα 50 της χρόνια, πέρασε δεύτερη στην Φιλοσοφική, στο τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, και ήταν από τους αριστούχους, στους οποίους το υπουργείο Παιδείας διένειμε δωρεάν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Δεν τον πήρα, γιατί ήδη είχα αγοράσει και φρόντισα να μάθω να χειρίζομαι διάφορα προγράμματα. Είμαι πολύ καλή στο σερφάρισμα», σχολιάζει με χιούμορ.

    Η εισαγωγή της σε ΑΕΙ αποτελεί σπάνιο γεγονός, σχεδόν άθλος, για τους απόφοιτους ενός Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του Σ.Δ.Ε. Νεάπολης, Μαρία Βρέζα, από το 2001 μέχρι σήμερα, από τους 350 αποφοιτήσαντες, μόλις 20 συνέχισαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα σε ΤΕΙ και από αυτούς μόλις τρεις σε ΑΕΙ.

    «Η μάνα του λόχου» στο πανεπιστήμιο

    Σήμερα, απολαμβάνει με ευγνωμοσύνη τα φοιτητικά της χρόνια, αρπάζει τις ευκαιρίες για επιπλέον διάβασμα και έξτρα μαθήματα και κάνει σχέδια για το μέλλον. «Εχω βάλει προτεραιότητες και στόχους, που θα επιδιώξω βήμα- βήμα» λέει. Θέλει να κάνει μεταπτυχιακά στην Αρχαιολογία και στη συνέχεια να τελειώσει το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και μάλιστα- εναρμονισμένη στο πνεύμα της διεπιστημονικότητας- ονειρεύεται να 'παντρέψει' τις δύο επιστήμες, να ψυχογραφήσει, όπως λέει, τους ανθρώπους της αρχαιότητας. «Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν, όταν οι άνθρωποι συνδύασαν δύο πράγματα μαζί. Δεν αρκεί μόνο να σκαλίζουμε το χώμα, αλλά να βγάζουμε και συμπεράσματα», εξηγεί με ενθουσιασμό.

    Παράλληλα, με τα παιδιά της, τον άντρα της, το σπίτι και τη σχολή, η Αθηνά, παρακολουθεί εδώ και ένα χρόνο μαθήματα συγγραφής σεναρίου, στη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, προσπαθώντας να βρει διέξοδο και για το συγγραφικό της ταλέντο.

    Η ζωή της στο πανεπιστήμιο είναι εξίσου πετυχημένη. Οι νεαροί συμφοιτητές της την έχουν ενσωματώσει στις παρέες τους και την αποκαλούν «μαμά του λόχου». Η Αθηνά είναι περιζήτητη ανάμεσά τους, όχι μόνο για το χιούμορ και τη ζωντάνια της, αλλά επειδή παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματα και έχει τις καλύτερες σημειώσεις.

    «Η γιαγιά μου ήταν αγράμματη. Εγώ θα είμαι μία μορφωμένη γιαγιά για τα εγγόνια μου», λέει η Αθηνά, που περιμένει και αυτόν τον ρόλο από την ζωή, με ανυπομονησία.

    Το καλοκαίρι θα βρίσκεται μεταξύ Δισπηλιού Καστοριάς - για τις ανασκαφές που προϋποθέτουν τα μαθήματα - και Θεσσαλονίκης, όπου θα πρέπει να φροντίζει την οικογένειά της και τους ηλικιωμένους γονείς της. «Όταν πηγαίνω στο πανεπιστήμιο ξεκουράζομαι, πνευματικά και σωματικά» υπογραμμίζει.

    Παρά τις πολλές ενασχολήσεις, η 53χρονη φοιτήτρια, δηλώνει άνεργη και θέλει, μετά το πτυχίο, να προσφέρει τις γνώσεις της, ακόμη και εθελοντικά, ως δασκάλα σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή σε κάποιο σχολείο ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

    Η Αθηνά, σε όλες τις αποφάσεις της, έχει συμπαραστάτες τον σύζυγο και τους δυο της γιούς, 25 και 10 ετών, αλλά ξέρει να κερδίζει και για δύο ακόμη λόγους: την ευθύτητα στο πνεύμα και την απλότητα στην ψυχή.

    [06] Ζητούμενο η ανάπτυξη

    Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) άρχισαν την ετήσια διάσκεψη κορυφής που κυριαρχείται από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

    Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Χαντσβιλ του Καναδά ότι "εφθασε ο καιρός για τη μείωση των ελλειμμάτων".

    "Η Ευρώπη έχει βιώσει την εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα", πρόσθεσε η Μέρκελ σε έναν υπαινιγμό για τις πρόσφατες δυσκολίες πολλών χωρών της ΕΕ, ανάμεσα τους η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    Το θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων, που η Ευρώπη θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει το 2011, έχει δημιουργήσει μια ορισμένη ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ που φοβούνται ότι μέτρα λιτότητας πολύ σθεναρά και πολύ γρήγορα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

    Το ζήτημα αυτό είναι κεντρικής σημασίας στις συζητήσεις που θα έχουν οι σημαντικότεροι ηγέτες του πλανήτη, που συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στον Καναδά για τη σύνοδο κορυφής των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών και της G20, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της G8 και τις αναδυόμενες οικονομίες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι "αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, το να διατηρήσουν οι ηγέτες τη συνεργασία που εγκαινίασαν, πέρυσι, στο οικονομικό πεδίο, και η οποία συνετέλεσε ώστε να μην πέσει η διεθνής οικονομία σε βαθιά ύφεση".

    "Θαρρώ ότι μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πρόοδο συντονίζοντας τις (οικονομικές) πολιτικές μας, σε μία προσπάθεια επίτευξης ανάπτυξης, συνέχισης της μεταρρύθμισης του πιστωτικού συστήματος, αλλά και ταυτόχρονης ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας", αποφάνθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Οι οικονομικοί αναλυτές θύμισαν, από την πλευρά τους, στη σκιά της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τη διαφωνία του προέδρου Ομπάμα με ευρωπαίους ομολόγους του, στο θέμα της περιστολής των πολύ μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων. Η Ουάσινγκτον θέλει αυτήν την προσπάθεια χαλαρή, ενώ η Γερμανία τη θεωρεί πολύ επιτακτική, με την ελπίδα αμφοτέρων, πάντως, να 'ξαναπάρει μπροστά, αποφασιστικά' η διεθνή οικονομία".

    Η Ουάσινγκτον, που το χρέος της αγγίζει περίπου το 75%-80% του ΑΕΠ της, κρίνει ότι μία μεγάλη περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος σημαίνει ταυτοχρόνως και "υποθήκευση" για την οικονομική ανάπτυξη.

    Η ΕΕ ακολουθεί τη σωστή πολιτική

    Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει το σωστό, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επισημαίνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της συνόδου κορυφής του G8 και του G20, στον Καναδά.

    Ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους για φέτος και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την ορθότητα της πολιτικής αυτής, προειδοποιώντας ότι με τη μείωση των δαπανών δημιουργούνται κίνδυνοι για νέα ύφεση.

    Οι περικοπές έχουν στόχο "να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Χέρμαν φαν Ρομπάι.

    "Αυτό που προτείνουμε στην Ευρώπη είναι η έναρξη μίας στρατηγικής εξόδου (από την κρίση) και το 2011 πρέπει να είναι αυτή η ημερομηνία", δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [07] Δέσμευση για τον ΟΣΕ

    Τη δέσμευση ότι θα περιφρουρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ και ότι οι περίπου 2.000 που έχει εκτιμηθεί ότι είναι πλεονάζον προσωπικό, σε σύνολο 6.500, δεν θα απολυθούν, αλλά θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

    Απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΤΡΕΝΟΣΕ θα παραχωρηθεί ως το 49% σε ιδιώτες, είτε αφορά εμπορευματικές, είτε επιβατικές υπηρεσίες.

    Ακόμα, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα με εκπροσώπους της COSCO, δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να δει τις προθέσεις του Γάλλου ομολόγου του με τον οποίο θα συναντηθεί την 1η Ιουλίου.

    «Ο ΟΣΕ έχει καταντήσει μια νύφη που κανείς δεν θέλει να παντρευτεί», ανέφερε ο κ. Ρέππας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης του Οργανισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση είναι η καλύτερη πρόσκληση σε ιδιώτες που αξίζει να επενδύσουν».

    «Το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε σε ένα συγκεκριμένο, δυσμενές, οικονομικό περιβάλλον, δεν θέλει εξωραϊσμούς αλλά δραστικές τομές», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή πολιτική της ΝΔ να απαξιώσει τον οργανισμό,για να έχει, όπως είπε, την τύχη της Ολυμπιακής.

    Οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Χατζηδάκης, και Κώστας Μουσουρούλης, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και αδράνεια, που επιβάρυναν, όπως υποστήριξαν, επιπλέον τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να κοστίζει ακριβά στους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ την κάλεσαν να υιοθετήσει το πακέτο μέτρων που είχε δρομολογηθεί για την εξυγίανση του Οργανισμού.

    «Κληρονομήσαμε χρέη που γέννησαν χρέη. Εμείς προχωρήσαμε με συγκεκριμένο τρόπο για την ανάπτυξη και εξυγίανση του Οργανισμού. Όταν εμείς όμως τα παρουσιάζαμε, εσείς τότε ήσασταν απέναντι. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες σας, συμβάλουμε στο κλίμα συναίνεσης γιατί θεωρούμε ότι ο ΟΣΕ είναι εθνικής σημασίας και η σωστή εξυγίανση του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας», επεσήμαναν μεταξύ άλλων.

    Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, αναγνώρισαν ότι υπήρξαν διαχρονικά λάθη στην πολιτική που ακολουθήθηκε και που οδήγησαν τον ΟΣΕ στην σημερινή κατάσταση του.

    Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τροφός του σκανδάλου Siemens είναι ο ΟΣΕ».

    «Εκεί είναι ο πακτωλός των χρημάτων, εκεί είναι το μεγάλο πάρτι, από εκεί βγήκαν τα μεγάλα ηχηρά ονόματα», πρόσθεσε ο κ Καρατζαφέρης.

    Ο πολύπαθος αυτός Οργανισμός είναι ομολογουμένως συνδεδεμένος με το σκάνδαλο της Ζήμενς. Μην ξεχνάτε όμως ότι η Βουλή έκλεισε για να μην διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Και αν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά ήταν γιατί το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλία και ξανάνοιξε την υπόθεση, επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών.

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι με δική του εντολή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη η υπόθεση της ΤΡΕΝΟΣΕ και κλήθηκε το ΣΔΟΕ για να εξετάσει το θέμα με τα βαγόνια.

    «Τότε έκανα ανοικτή δημόσια δήλωση ότι δεν μπήκα στη πολιτική για να καλύπτω κλέφτες», πρόσθεσε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβέρνση να κάνει τη δική της αυτοκριτική σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο του ΟΣΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται εδώ και 30 χρόνια το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί ένας τέτοιος οργανισμός.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταργεί σε όλες τις ΔΕΚΟ την έννοια της κοινής ωφέλειας και ότι η αλλαγή κανονισμού στον ΟΣΕ σημαίνει γενναία ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε για διαχρονικές, συνειδητές, ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησαν τον ΟΣΕ στην πλήρη απαξίωση του.

    «Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου λειτουργίας του Οργανισμού είναι ολοκληρωμένος με όρους ανταγωνιστικότητας. Η ΤΡΕΝΟΣΕ θα παραμείνει σε λειτουργία. Η υποδομή του ΟΣΕ παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Ο Οργανισμός δεν θα απεμπολήσει τον εθνικό του ρόλο πρέπει όμως και οι εργαζόμενοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τρομοκρατεί η επαναξιολόγηση του προσωπικού. Πρέπει όμως όλα να αλλάξουν για αυτό πάμε σε νέο κανονισμό», αντέτεινε ο Ρέππας, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [08] Αλλαγές στην Ουόλ Στρίτ

    Αμερικανοί βουλευτές ολοκλήρωσαν μια ιστορική μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών σήμερα τα ξημερώματα στο Λόφο του Καπιτωλίου, προσφέροντας στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μια σημαντική νίκη την παραμονή της παγκόσμιας συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) που είναι αφιερωμένη στη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση.

    Στη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνόδου που διήρκεσε περισσότερο από 21 ώρες, οι βουλευτές εκπόνησαν μια αναθεώρηση των κανονισμών της Ουολ Στριτ που θα μειώσει τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα τον επιβαρύνει με αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς.

    Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να λάβει τελική έγκριση από αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου πριν γίνει νόμος με την υπογραφή του Ομπάμα. Έτσι η Ουόλ Στριτ έχει μια τελευταία ευκαιρία να αναπτύξει στο Λόφο του Καπιτωλίου το στρατό της από λομπίστες. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι ταχεία και η μεταρρύθμιση μπορεί να βρίσκεται στο γραφείο του Ομπάμα για υπογραφή πριν από τις 4 Ιουλίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι πρόκειται για τα "αυστηρότερα χρηματοπιστωτικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών" στην αμερικανική ιστορία.

    Η μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών, στην οποία συμφώνησε το αμερικανικό Κογκρέσο στη διάρκεια της νύχτας, αποσκοπεί στο να καταστήσει περισσότερο υπεύθυνη την Ουόλ Στριτ, προσέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Βρισκόμαστε ενόψει της υιοθέτησης της πιο ισχυρής χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης από την εποχή αυτών που υιοθετήσαμε μετά τη Μεγάλη Ύφεση" της δεκαετίας του 1930, σημείωσε.

    "Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο Κογκρέσο θα καταστήσουν πιο υπεύθυνη την Ουόλ Στριτ, ώστε να μπορέσουμε να εμποδίσουμε να προκληθεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση αντίστοιχη με αυτήν από την οποία προσπαθούμε ακόμη να αναρρώσουμε", προσθεσε.

    [09] Ιστορική απόφαση

    Η διακοπή της μηχανικής στήριξης των ζωτικών λειτουργιών ασθενούς δεν αποτελεί έγκλημα, εάν αυτή είναι η θέληση του ασθενούς, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας σε μία ιστορική του απόφαση που ενισχύει το δικαίωμα στην παθητική ευθανασία.

    Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της Γερμανίας, δημιουργεί νομολογία, αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς δημοσίου διαλόγου για την ευθανασία στη Γερμανία και αθωώνει δικηγόρο που είχε καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας, αφού συμβούλεψε μια γυναίκα να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης που διατηρούσε τη μητέρα της στη ζωή επί πέντε χρόνια και η οποία είχε ζητήσει, πριν πέσει σε κώμα, να μην διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.

    Ο δικηγόρος είχε καταδικασθεί από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή, αλλά η κόρη της ασθενούς είχε αθωωθεί, καθώς το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι είχε οδηγηθεί σε σφάλμα από τον δικηγόρο της.

    Τον Οκτώριο 2002, η Ερικα Κιούλμερ, 71 ετών, έπεσε σε κώμα έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία.

    Μεταφέρθηκε σε ίδρυμα και διατηρείτο στη ζωή χάρη σε έναν καθετήρα σίτισης που της επέτρεπε να λαμβάνει τροφή και νερό. Αν και η ασθενής είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα.

    Τελικά, το Δεκέμβριο 2007, η κόρη της και ο γιος της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα πέθανε δεκαπέντε ημέρες αργότερα "από φυσικά αίτια", σύμφωνα με την νεκροψία, αφού ωστόσο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρας σίτισης.

    Στη συνέχεια ο γιος της αυτοκτόνησε. Δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, και, παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάσθηκε και στην συνέχεια άσκησε έφεση.

    [10] Η φάση των 16

    Με την αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Νότια Κορέα, ανοίγει (17:00 ώρα Ελλάδας), στο Πορτ Ελίζαμπεθ, η αυλαία για την «φάση των 16» στο Μουντιάλ.

    Η κορυφαία διοργάνωση μπαίνει στην «τελική ευθεία» με τους αγώνες από δω και στο εξής να είναι χωρίς επιστροφή, αφού εφόσον στο 90λεπτο δεν προκύπτει νικητής, θα ακολουθεί ημίωρη παράταση και η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

    Με τον αγώνα των ΗΠΑ με την Γκάνα, που θα διεξαχθεί στο Ρούστενμπουργκ, συνεχίζεται (21:30 ώρα Ελλάδας) η φάση των «16».

    Η Πορτογαλία και η Βραζιλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο Ντέρμπαν, οριστικοποιώντας την πρόκρισή τους στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η "Σελεσάο" κατέκτησε την πρώτη θέση του 7ου ομίλου με 7 βαθμούς, δύο περισσότερους από τους Πορτογάλους.

    Η Ακτή Ελεφαντοστού επικράτησε 3-0 της Βόρειας Κορέας, στον τελευταίο αγώνα των δύο ομάδων για το 19ο παγκόσμιο κύπελλο, καθώς αμφότερες αποκλείστηκαν από τον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο «Μπομπέλα» του Νέλσπρουϊτ και τα γκολ πέτυχαν οι Γιάγια Τουρέ (14΄), Ρομαρίκ (20΄) και Καλού (82΄).

    Με γκολ των Βίγια (24') και Ινιέστα (37'), η Ισπανία νίκησε 2-1 την Χιλή στο «Λόφτους Φέρσφελντ» της Πρετόρια για την 3η αγωνιστική του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όμως προκρίθηκαν και οι δύο ομάδες. Η Ισπανία ως πρώτη του 8ου ομίλου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στη φάση των «16», ενώ η Χιλή, που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 37', λόγω αποβολής του Εστράδα με 2η κίτρινη κάρτα και μείωσε με τον Μιγιάρ στο 47', ως δεύτερη θα παίξει με τη Βραζιλία.

    Η μεγάλη έκπληξη που έκανε η Ελβετία στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου επί της Ισπανίας (1-0) δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Η ομάδα του Οτμαρ Χίτσφελντ έμεινε εκτός της φάσης των "16" του Μουντιάλ, καθώς στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου (3η αγωνιστική), δεν κατάφερε να νικήσει την Ονδούρα (0-0), η οποία πήρε τον πρώτο της βαθμό, αλλά έμεινε χωρίς γκολ στη διοργάνωση, όπως είχαν κάνει για τελευταία φορά το 2002, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 June 2010 - 6:30:36 UTC