Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Πεταλωτής για το "πάγωμα" μισθών
  • [02] Μόνος υποψήφιος ο Αν.Λυκουρέντζος
  • [03] Ομιλία Παπαρήγα στο Περιστέρι
  • [04] Κύπρος- Διέφυγε ο καταζητούμενος
  • [05] Τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [06] Αυξάνεται ο ΦΠΑ
  • [07] Σ/ν για ρύθμιση χρεών
  • [08] Χωρίς λεωφορεία
  • [09] Κάλεσμα "κοινής πορείας"
  • [10] Εξελέγη ο Κρίστιαν Βούλφ
  • [11] Αλλαγή σελίδας

  • [01] Γ.Πεταλωτής για το "πάγωμα" μισθών

    «Υπάρχει το Μνημόνιο, το οποίο σεβόμαστε, το οποίο ήδη έχουμε υπογράψει. Από εκεί και πέρα εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, που θα βοηθά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του «παγώματος» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αν εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνήσουν σε κάποια αύξηση.

    «Περιμένουμε ότι όλοι έχουμε συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης, γνωρίζουμε τη στενότητα, που περνάμε, και στο τέλος όλοι θα δείξουμε ότι έχουμε κατανοήσει τι συμβαίνει στη χώρα μας», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς, δε, σχετικά, προέτρεψε σε αναμονή, να συνεχιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να υπάρξει αποτέλεσμα «και τότε θα δούμε».

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει στις διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα, ό,τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο, θα εφαρμοστεί».

    Σχετικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε αυτό αναφέρεται «πάγωμα» των κατώτατων μισθών και συμπλήρωσε πως «άρα, συζητάμε σε αυτή τη βάση» και πως «από εκεί και πέρα εμείς ενθαρρύνουμε στις διαπραγματεύσεις να υπάρχει η συμφωνία μεταξύ των εταίρων».

    Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της οικονομικής και αναπτυξιακής ζωής, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης, και ότι «δεν μπορούμε να τη βάλουμε στην άκρη», προσθέτοντας πως «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ανταγωνιστικότητα, που είναι πολύ σημαντική παράμετρος, έχει παραμέτρους για την αύξησή της και ότι μια από αυτές είναι οι μισθοί, το κόστος εργασίας».

    Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Ιω. Παναγόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι σημαντικότατος και σεβαστός και ότι η λειτουργία και η συμπεριφορά της ΓΣΕΕ είναι «αξιολογότατη και εκφράζει και τους εργαζόμενους». Κατέληξε, δε, πως «άρα, τέτοια διλήμματα ούτε πρέπει να τίθενται, ούτε τίθενται».

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ένα μέρος του Μνημονίου περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις με την τρόικα και πως ένα άλλο, πολύ μεγάλο, «που δυστυχώς δεν προβάλλεται», περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που κάνει η κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος.

    «Το Μνημόνιο δεν καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει, αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν ένα περιεχόμενο, που θα είναι ανάλογο του Μνημονίου.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα λαμβάνουν υπόψη τους την ανάπτυξη του τόπου και την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και πως κατά τα λοιπά «οι ερμηνείες, που γίνονται, δεν μας αφορούν».

    «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, και το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός, ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που παλεύει με τα κύματα, που αντιμετωπίζει πρωτοφανείς καταστάσεις για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «εάν καθίσουμε να κάνουμε ιδεολογικές αναζητήσεις και συζητήσεις, θα μπορούμε να πούμε πάρα πολλά και έχουμε πει πολλές φορές ότι η δράση της σημερινής κυβέρνησης δεν υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρώτος στόχος προς το οποίο δρα η κυβέρνηση είναι να σώσει τη χώρα και ότι από τη στιγμή που κατάφερε να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και καταφέρνει να είναι συνεπής ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, θα υλοποιήσει και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

    «Αλλά, προς το παρόν, να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση, που μας επιβάλλει να λειτουργούμε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όποιο και αν είναι αυτό, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι έχει απαντήσει επανειλημμένως.

    [02] Μόνος υποψήφιος ο Αν.Λυκουρέντζος

    Μόνος υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, η εκλογή του οποίου θα γίνει την Παρασκευή, είναι τελικά μετά την λήξη της προθεσμίας ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Λίγο νωρίτερα από το γραφείο τύπου της ΝΔ ανακοινώθηκε ότι "ο Πρόεδρος της ΝΔ καλωσορίζει όλες τις υποψηφιότητες". Αρχικά είχαν υποβληθεί δύο υποψηφιότητες του κ. Λυκουρέντζου αλλά και του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Κώστα Μαρκόπουλου μετά όμως την λήξη της προθεσμίας υποβολής ο κ. Μαρκόπουλος επισκέφτηκε τον κ. Σαμαρά στην Ρηγίλλης και βγαίνοντας ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον απερχόμενο Γραμματέα του Κόμματος κ. Λευτέρη Ζαγορίτη "για την ουσιαστική συμβολή του στην πορεία προς ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και στα προβλήματα και στις ανησυχίες των πολιτών".

    Υποψήφιοι για την Εκτελεστική Γραμματεία

    Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκλογή των επτά αιρετών μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε ότι υποβλήθηκαν οι παρακάτω υποψηφιότητες:

    Γεώργιος Αναγνωστάκος, Μέλος Π.Ε.

    Γεώργιος Βερναδάκης, Μέλος Π.Ε.

    Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

    Νικόλαος Δένδιας, Βουλευτής Κερκύρας

    Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλος Π.Ε.

    Αθανασία Κακαλή, μέλος Π.Ε.

    Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής

    Δημήτριος Πανοζάχος, μέλος Π.Ε.

    Δημήτριος Πτωχός, μέλος Π.Ε.

    Φίλιππος Ταυρής, μέλος Π.Ε.

    Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας

    Δημήτρης Τσιγγούνης, μέλος Π.Ε.

    Χριστίνα Χαλιλοπούλου, μέλος Π.Ε.

    [03] Ομιλία Παπαρήγα στο Περιστέρι

    Την ανάγκη αναγέννησης και ανασύνταξης του κινήματος, και διαμόρφωσης ενός κοινωνικού μετώπου από τα κάτω προς τα πάνω, με όρους ρήξης και ανατροπής επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο Περιστέρι στο «Θέατρο πολιτών».

    Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε στο και πέντε από πλευράς ετοιμότητας του λαού» υποστηρίζοντας ότι «για τις νεώτερες ηλικίες ετοιμάζουν κάτεργο μεσαίωνα και νταχάου» ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο «αιματηρών στρατιωτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την ανακατάταξη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα».

    Κύριο αίτιο της κρίσης κατά την κ. Παπαρήγα είναι η «αγιάτρευτη ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν έχει σχέση με την διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, του Σαρκοζί ή του Ομπάμα και που δεν προκαλείται από μίζες, Χριστοφοράκους, λάθη του Αλογοσκούφη ή του Παπακωνσταντίνου».

    Ανέφερε ότι «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ προτιμούν να βγάλουν τα μάτια μεταξύ τους και τη σαπίλα τους αρκεί να αφήσουν αλώβητους τους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος». Στο πλαίσιο δε αυτό χαρακτήρισε και το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ως «γέννημα του σοσιαλιστικού οπορτουνισμού».

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά υπογράμμισε ότι «αυτό που έγινε στο λιμάνι πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πρέπει να νιώσει φόβο η εξουσία», προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρχει μια πρωτοπορία που θα βοηθήσει τις διαθέσεις αντίστασης που υπάρχουν στους εργαζόμενους να εκδηλωθούν.

    Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ είπε ότι αφορά την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, αφορά «τη λαϊκή εξουσία - οικονομία που πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος», διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες τόσο στη βιομηχανία, τον ορυκτό πλούτο, την αγροτική παραγωγή, τις θάλασσες, τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης και αυτό που της λείπει είναι η κοινωνικοποίηση των βασικών τομέων παραγωγής. Τέλος προέβλεψε ότι οι αγώνες που έρχονται θα είναι «σκληροί, με αύξηση του αντικομμουνισμού» και υποστήριξε ότι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τα οικονομικά έσοδα του ΚΚΕ έτσι ώστε να μην τα βγάλει πέρα στους αγώνες. Τέλος προειδοποίησε ότι «δήλωση μετανοίας με 93 χρόνια πείρας και αγώνων δεν πρόκειται να υπογράψουμε».

    [04] Κύπρος- Διέφυγε ο καταζητούμενος

    Η Κυπριακή Αστυνομία κίνησε τη διαδικασία έκδοσης εντάλματος σύλληψης, για παρακοή διατάγματος του Δικαστηρίου, κατά του 54χρονου Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos), ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ ως ύποπτος για κατασκοπεία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Μέχρι χθες το βράδυ, ο Καναδός δεν είχε παρουσιαστεί στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας, όπως ορίζει το διάταγμα του Δικαστηρίου.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, ο Καναδός "αναζητήθηκε και δεν εντοπίστηκε, και έχει κινηθεί η διαδικασία έκδοσης εντάλματος σύλληψης του, για παρακοή διατάγματος δικαστηρίου".

    Εκτιμάται ότι ο Καναδός θα πέρασε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ.

    [05] Τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια, αφότου η Κύπρος, με επίσημο όνομα, Κυπριακή Δημοκρατία ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, στις 16 Αυγούστου 1960, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Λίγα χρόνια αργότερα επεκράτησε να εορτάζεται ως Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η 1η Οκτωβρίου.

    Με την ευκαιρία των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους διάφορες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, εντάσσεται και η έκθεση φωτογραφίας, εγγράφων και κειμηλίων με θέμα "Πενήντα χρόνια Κοινοβουλευτισμού", που έχει σκοπό να σκιαγραφήσει την πορεία του κυπριακού Κοινοβουλίου από το 1960 μέχρι και σήμερα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, στην παρουσία δύο πρώην προέδρων του Βάσου Λυσσαρίδη και του Αλέξη Γαλανού. Ο κ. Καρογιάν σε ομιλία του ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων νοιάζεται για την ιστορία της και θέλει να τη συντηρήσει και να την αναδείξει. "Βάζει, λοιπόν, σήμερα τις βάσεις για το Μουσείο Κοινοβουλευτικής Ιστορίας. Το παρελθόν μας γίνεται παρόν και θα επεκταθεί στο μέλλον. Φυσικά, προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για στέγαση του Κοινοβουλευτικού Μουσείου. Έχει γίνει όμως πρόνοια για ειδικό χώρο στο νέο κτίριο της Βουλής", δήλωσε.

    Πενήντα χρόνια κοινοβουλευτισμού δε θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, είπε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε: "θέλουμε να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στα πρόσωπα που προάσπισαν τη δημοκρατία, το διάλογο, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, στα διακόσια και πλέον πρώην μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς οικοδόμησαν κοινοβουλευτική πρακτική και παρήγαγαν αξιόλογο νομοθετικό έργο μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες λόγω των δεδομένων αδυναμιών του δοτού Συντάγματος, αλλά και των πενιχρών μέσων που το Κοινοβούλιο του νεαρού κράτους μας διέθετε. Άλλοι μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 ανέλαβαν και ένα επιπρόσθετο καθήκον: τη θέσπιση, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, ειδικής νομοθεσίας για την ισότιμη κατανομή των βαρών από την εισβολή και την κατοχή, καθώς και άλλων νομοθετικών μέτρων που στόχευαν στην ανόρθωση της οικονομίας του τόπου και στην ανακούφιση των εκτοπισθέντων, των παθόντων και των οικογενειών των αγνοουμένων. Ανέπτυξαν, επίσης, έντονη κοινοβουλευτική διπλωματία για σκοπούς διαφώτισης σε σχέση με το Κυπριακό".

    Μετά το 1992 τα μέλη της Βουλής, επεσήμανε ο κ. Καρογιάν, συμμετείχαν ενεργά στην ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε ό,τι αφορά στην εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο όσο και στην αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ.Καρογιάν, θέλουμε να αποδώσουμε τιμή και στην "τέταρτη εξουσία", τον τύπο και τους λειτουργούς του, που συμπορεύονται με τη "δεύτερη εξουσία", τη νομοθετική, άλλοτε χειροκροτώντας την και άλλοτε κατακρίνοντας πράξεις ή παραλείψεις της, πάντοτε όμως καταγράφοντας την ιστορία και διερμηνεύοντας το λαϊκό αίσθημα.

    Η ΕΚΘΕΣΗ

    Η έκθεση παρουσιάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Στην κεντρική αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει τα πορτρέτα και των εννέα κοινοβουλευτικών περιόδων από την απαρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, δηλαδή τις φωτογραφίες των εννέα προέδρων και των 500 μελών της Βουλής από το 1960 μέχρι και το 2010, τα ονόματά τους, καθώς και τα κόμματα και τις εκλογικές περιφέρειες που εκπροσωπούσαν.

    Το μέρος αυτό της έκθεσης αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στα πρόσωπα των ανθρώπων που ανέλαβαν να προασπίσουν τα συμφέροντα του λαού ως αντιπρόσωποι κομμάτων, σχηματισμών ή ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Στη διαδρομή από το φλας της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής μέχρι το φακό της ψηφιακής τεχνολογίας η Βουλή των Αντιπροσώπων γεννιέται, εξελίσσεται και διευρύνει τη δράση της. Στην έκθεση φωτογραφίας για τα 50χρονα του κοινοβουλίου παρουσιάζονται στιγμιότυπα από σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την κυπριακή κοινοβουλευτική ιστορία: διαβεβαιώσεις των βουλευτών, εγκαταστάσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας, δραστηριότητες κοινοβουλευτικών επιτροπών, συμμετοχή σε διεθνή και περιφερειακά συνέδρια, καθώς και επισκέψεις προσωπικοτήτων, όπως ο Λίντον Τζόνσον, ο Βίλι Μπραντ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Ιντίρα Γκάντι, ο Ρομάνο Πρόντι κ.ά.

    Οι ιστορικής σημασίας φωτογραφίες και όχι μόνο που εκτίθενται σκιαγραφούν την εξέλιξη της Βουλής πρώτιστα μέσα από το νομοθετικό έργο, που επιτελείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τους αγώνες της για διεθνοποίηση του Κυπριακού με την ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και τις προσπάθειές της να στηρίξει τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων.

    Η έκθεση παρουσιάζει τις προσπάθειες του κοινοβουλίου να καταπολεμήσει κοινωνικές και άλλες μάστιγες της εποχής, όπως η βία στην οικογένεια, τα ναρκωτικά, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η μη ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, η ανθυγιεινή διατροφή κ.ά., έργο που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία.

    Ξεχωριστό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει μέσα από αυθεντικά φύλλα κυπριακών εφημερίδων τις σημαντικότερες στιγμές της κοινοβουλευτικής δράσης και τα συναφή με αυτή πολιτικά τεκταινόμενα στον τόπο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

    Με την κριτική και οξεία ματιά της τέταρτης εξουσίας, συχνά μέσα από πηχυαίους τίτλους, παλαιές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια, με τα φύλλα τους κιτρινισμένα από το πέρασμα του χρόνου, άγνωστες ίσως στους νεότερους, προβάλλουν γεγονότα καίρια για την κοινοβουλευτική ιστορία: η Ελευθερία, η Εθνική, το Έθνος, το Φως. Εφημερίδες που γιόρτασαν την ανεξαρτησία με τον κυπριακό λαό και κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, η Αλήθεια, η Μάχη, ο Φιλελεύθερος, η Χαραυγή, καταγράφουν τη μονογράφηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών και την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε. Άλλες, που διέγραψαν μακρά πορεία, αλλά δεν κυκλοφορούν πια, ο Αγών, ο Ανεξάρτητος, η Απογευματινή, η Ελευθεροτυπία, ο Κήρυκας, η Μεσημβρινή, τα Νέα, παρουσιάζουν την ίδρυση κοινοβουλευτικών και μη κομμάτων, εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματά τους, την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων. Τέλος, εφημερίδες που κυκλοφόρησαν μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Σημερινή, ή και στα τέλη του 20ού αιώνα, ο Πολίτης, προβάλλουν το διευρυμένο έκτοτε ρόλο και δραστηριότητες του κοινοβουλίου, τις κατ' επίκληση του δικαίου της ανάγκης τροποποιήσεις του συντάγματος, καθώς και θέματα που απασχόλησαν τη Βουλή στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Επίσης, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει σπάνια έγγραφα και αντικείμενα, που μαρτυρούν το πολυδιάστατο έργο της Βουλής από τα πρώτα της βήματα το 1960 μέχρι και σήμερα.

    Η πρόσκληση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τα μεσάνυχτα της 15ης Αυγούστου του 1960, η πρόσκληση για την πρώτη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος το πρωί της επόμενης μέρας, το προσχέδιο με διορθώσεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τουρκική, το πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας, οι πρώτοι νόμοι που ψηφίστηκαν και νομοθετήματα που αποτέλεσαν σταθμό στην κοινοβουλευτική πορεία, το πρώτο ψήφισμα, ο πρώτος νόμος που αναπέμφθηκε, ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε πριν από την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών, οι σημαντικότερες αναθεωρήσεις του συντάγματος είναι μερικά από τα εκθέματα που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να μελετήσετε.

    Σε άλλο σημείο υπάρχει αναπαράσταση του γραφείου του Προέδρου της Βουλής του 1977 και χρήσιμα για τη διεκπεραίωση των εργασιών του κοινοβουλίου εργαλεία, όπως γραφομηχανές, μαγνητόφωνο ηχογράφησης των συνεδριάσεων της ολομέλειας, την προεδρική σφύρα, σφραγίδες του Αρχείου της Βουλής, μικρόφωνα και άλλα. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δείγματα ψηφοδελτίων βουλευτικών εκλογών, βουλευτικές ταυτότητες, καθώς και εκθέματα που αντανακλούν τον εκδοτικό και πολιτιστικό ρόλο της Βουλής.

    Ακόμη, στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται το κτίριο που στεγάζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1960 μέχρι σήμερα, μέσα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις κατά καιρούς τροποποιήσεις και ανακαινίσεις που υπέστη, ώστε η Βουλή να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και στις αυξανόμενες δραστηριότητές της. Εκτίθενται ακόμη φωτοτυπίες σχεδίων (όψεις, κατόψεις, τομές), καθώς και η μακέτα του νέου κτιρίου που πρόκειται να στεγάσει το ναό της δημοκρατίας.

    Η πραγματοποίηση της έκθεση είναι έργο της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Κυπριακής Βουλής. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το ιδιωτικό αρχείο του Τάσου Ράλλη, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

    [06] Αυξάνεται ο ΦΠΑ

    Αυξάνονται από σήμερα οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην αγορά προκαλώντας ανάλογη αύξηση της τιμής τους. Παράλληλα στον ΦΠΑ υπάγονται για πρώτη φορά μια σειρά από υπηρεσίες όπως αυτές που αφορούν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

    Ειδικότερα οι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από 1 Ιουλίου είναι οι ακόλουθες:

    - 23% ( ενώ μέχρι σήμερα εξαιρούνταν) για αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές

    - 11% ( ενώ μέχρι σήμερα εξαιρούνταν) για τις υπηρεσίες ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων

    - 11% ( ενώ εξαιρούνταν) για τα ταξί

    - Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21 % σε 23% για : Είδη ένδυσης - υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην αβ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια

    - Από 10% σε 11% για :Τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

    - Από 5% σε 5,5%: Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

    "Δύσκολη η απορρόφηση", τονίζουν οι φορείς της αγοράς

    Δύσκολη έως αδύνατη χαρακτηρίζει την απορρόφηση της νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης.

    Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την απορρόφηση σε μια εποχή μάλιστα που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά. Αναλυτικά, ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει:

    "Πολύ πρόσφατα είχαμε αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες. Και άλλες δύο από αύριο, σύνολο τέσσερις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες και ιδιαίτερα στον κλάδο του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης για απορρόφηση και μάλιστα για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επισημάνω εδώ και την παράλληλη αύξηση της τιμής των πρώτων υλών λόγω της ανατίμησης του δολαρίου με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης να έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο. Φοβάμαι ότι οι ανατιμήσεις από αύριο θα είναι αναπόφευκτες και μοιραία θα επέλθουν σε προϊόντα που έχουν άμεση συνάρτηση με το βιομηχανικό κόστος.

    Θα πρέπει βέβαια να υπολογίσουμε εδώ και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, που για μια ακόμα φορά προκαλούν επιβάρυνση και μάλιστα αναδρομικά, με την αύξηση του Φ.Π.Α στους λογαριασμούς, ακόμα και των δημοτικών τελών, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια απορρόφησης όποιων επιβαρύνσεων. Και φυσικά το κόστος των καυσίμων, που αυξάνονται για μια ακόμη φορά αύριο, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία μιας επιχείρησης που βασίζεται στα καύσιμα".

    [07] Σ/ν για ρύθμιση χρεών

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

    Με το σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία. Προσθέτει δε ότι ''στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το παραπάνω σχέδιο νόμου''.

    Ειδικότερα:

    - Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

    - Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

    - Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.

    - Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Κατ? αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.

    - Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων. Δεν είναι συνεπώς απαραίτητη η παράστασή του με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Θα εκδοθούν σχετικά έντυπα από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνεται ο οφειλέτης στη συμπλήρωση και υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

    - Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον όγκο των υποθέσεων που θα προστεθούν σε εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται ογδόντα νέες θέσεις ειρηνοδικών.

    - Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση. Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.

    - Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και μετά από αυτή.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός

    Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

    Δικαστικός συμβιβασμός

    Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Το δικαστήριο μπορεί να υποκαταστήσει τη συναίνεση των αντιτιθεμένων εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση τους και εξασφαλίζεται η σύμμετρη ικανοποίησή τους. Για το συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές.

    Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στους υπερχρεωμένους απέναντι στους πιστωτές του και δημιουργεί κίνητρα και στις δύο πλευρές για μία συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών.

    Το σχέδιο νόμου λαμβάνει με πλήθος διατάξεων ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή καταχρήσεων σε βάρος των πιστωτών. Ενδεικτικά: Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμία πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του. Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Η υποχρέωση ειλικρίνειας υφίσταται τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία. Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

    Σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση & Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Τα σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Με την κατάθεση των δύο αυτών νομοσχεδίων, το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει, εντός χρονοδιαγράμματος, τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη τροποποιεί ριζικά το ισχύον πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, την εισαγωγή ανώτατων ορίων δαπανών στον προϋπολογισμό του κράτους και στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εισάγοντας, ταυτόχρονα, ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα. Ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και των στοιχείων και διαμορφώνει ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό του κράτους, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται και δίνοντας τη δυνατότητα ανακατανομής των πόρων και των δαπανών, εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Παράλληλα, με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τη Βουλή και τη δημιουργία Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών πόρων, ενώ με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο σε εύληπτη μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες, υπηρετούμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

    Με το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου θεσμού για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα εξακολουθήσει να παρέχεται επαρκώς και σύμφωνα με τους υφιστάμενους μηχανισμούς (ΕΚΤ, εγγυήσεις του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας του Ν.3723/2008).

    Σκοπός του είναι η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα. Το Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ.

    [08] Χωρίς λεωφορεία

    Πρόβλημα με τις μετακινήσεις τους αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου από το πρωί. Οι οδηγοί των λεωφορείων της ΕΘΕΛ αποφάσισαν να μην βγάλουν τα οχήματα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια εάν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΘΕΛ μόλις καταβληθούν οι μισθοί τους τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

    [09] Κάλεσμα "κοινής πορείας"

    Την πρώτη της πολιτική συγκέντρωση πραγματοποίησε σήμερα η "Δημοκρατική Αριστερά" με ομιλητή τον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος περιέγραψε τους βασικούς άξονες των πολιτικών θέσεων του κόμματος εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για την πορεία του νέου κόμματος.

    Ο κ. Κουβέλης είπε ότι στόχος του νέου κόμματος είναι να φέρει την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική και τόνισε ότι θεμέλιο των προτάσεων και της συγκρότησης της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι οι ανανεωτικές ιδέες , ο δημοκρατικός σοσιαλισμός , ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική και η οικολογική παρέμβαση και εγρήγορση.

    Αυτή την κρίσιμη περίοδο , είπε ο κ. Κουβέλης η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων και αυτό το κενό μόνο η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να καλύψει , ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα .

    Για τις συζητούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη τις επόμενες γενιές σημειώνοντας ότι η δική μας θέση είναι δεμένη με την παράδοση της ελληνικής αριστεράς, της πατριωτικής στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι το κόμμα του δεν επενδύει στην κατάρρευση της χώρας και πρόσθεσε ότι το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας είναι πάνω από το κομματικό μας συμφέρον.

    Ο κ. Κουβέλης προέτρεψε τους αριστερούς πολίτες να ενταχθούν στην Δημοκρατική Αριστερά, να αυτοοργανωθούν και να συγκροτήσουν επιτροπές σε όλη την Ελλάδα ενόψει του πρώτου συνεδρίου που θα γίνει εντός του έτους.

    Τέλος ο κ. Κουβέλης απηύθυνε κάλεσμα "κοινής πορείας στους προοδευτικούς συμπολίτες μας, δημοκράτες, σοσιαλιστές που πίστεψαν ίσως σε λόγια μεγάλα για να απογοητευθούν μετά. Που βλέπουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Που προσδοκούν μια σύγχρονη σοσιαλιστική, δημοκρατική πορεία για τη χώρα".

    Δήλωση Λ.Κύρκου

    "Η δημιουργία του νέου κόμματος σημαίνει ανανέωση του αγώνα για ριζοσπαστικές λύσεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, όχι φωνακλάδικη στήριξη των λαϊκών αγώνων, για τάχιστη δυνατή έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη", δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος αναφερόμενος στην ίδρυση της "Δημοκρατικής Αριστεράς", υπό τον Φώτη Κουβέλη.

    Ο κ. Κύρκος τονίζει ότι η ίδρυση του νέου κόμματος σημαίνει επίσης, νέα ορμή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ασυμφιλίωτη πάλη κατά των φαινομένων βίας και του αριστερίστικου εξτρεμισμού, ανοιχτόχερη υιοθέτηση της σύγχρονης ατζέντας του περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος.

    "Δεν υποτιμώ τις μεγάλες δυσκολίες του νέου εγχειρήματος", σημειώνει ο κ. Κύρκος και προσθέτει:

    "Αποβλέπω όμως στην κινητοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του ο λαός και που εκφράστηκαν τόσο πανηγυρικά στα μεγάλα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Από τις δυσκολίες ας μου επιτραπεί να υπογραμμίσω την έλλειψη οικονομικών μέσων. Το κενό θα καλυφθεί με την επείγουσα συμβολή όλων. Οι έχοντες θα ανοίξουν το πουγκί τους, οι μη έχοντες θα κόψουν το τσιγάρο".

    Ο κ. Κύρκος απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι μετείχαν "κατά στάδια στην εποποιία της ανανέωσης του ελληνικού κινήματος, να ενωθούν μαζί μας, γιατί αξίζει τον κόπο" και καταλήγει:

    "Η πατρίδα μας περνά βαριά κρίση. Έχουμε το μερτικό της ευθύνης μας. Όμως, η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να είναι παρούσα. Πρέπει να εργαστεί σκληρά για να προσφέρει την ψύχραιμη ανάλυση και κατανόηση της νέας κατάστασης. Έτοιμη να προσφέρει την πείρα της, την έμπνευση και το πάθος της, την ενοποιητική της πνοή υπό την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη".

    [10] Εξελέγη ο Κρίστιαν Βούλφ

    Νέος πρόεδρος της Γερμανίας εξελέγη ο Κρίστιαν Βούλφ, κατά τον τρίτο γύρο της προεδρικής εκλογής. Οπως σχολιάζεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία της εκλογής "έθεσε εν αμφιβόλω την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού" της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ.

    Ο κ. Βουλφ, 51 ετών, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξωνία, εξελέγη από την "Ομοσπονδιακή Συνέλευση" στο ύπατο αξίωμα με 625 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 1.244 ψήφων, στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

    Σ' αυτόν τον γύρο ψηφοφορίας, τού αρκούσε απλά η πλειοψηφία των ψήφων, όχι η απόλυτη πλειοψηφία, γιά να εκλεγεί.

    Εκατόν είκοσι ένα μέλη της "Ομοσπονδιακής Συνέλευσης" απείχαν κατά την τρίτη ψηφοφορία γιά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    [11] Αλλαγή σελίδας

    Η αλλαγή σελίδας στον Ολυμπιακό είναι πλέον γεγονός. Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανάμεσα στους Σωκράτη Κόκκαλη και Βαγγέλη Μαρινάκη, συμφωνήθηκαν οι όροι και υπογράφηκε προσύμφωνο για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67%), με τον 43χρονο εφοπλιστή να επωμίζεται και το σύνολο των χρεών του συλλόγου.

    Την προσεχή Δευτέρα θα επισημοποιηθεί η αλλαγή σελίδας με κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης».

    Λίγη ώρα μετά ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ, συνάντηση των κ.κ. Σωκράτη Κόκκαλη και Ευάγγελου Μαρινάκη σχετικά με τη συμφωνία απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Ανακοινώνεται ότι επήλθε πλήρης συμφωνία, το κείμενο της οποίας θα υπογραφεί την Τρίτη 06/07/2010 και θα επακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 6:30:38 UTC