Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με διαφωνίες η επεξεργασία του ασφαλιστικού
  • [02] Ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [03] Πτώση στο χρηματιστήριο Μαδρίτης
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] Ενίσχυση νέων επαγγελματιών

  • [01] Με διαφωνίες η επεξεργασία του ασφαλιστικού

    Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επί των άρθρων συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους», για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων».

    Κατά την αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η «εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης».

    Ο κ. Βρούτσης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι «επιστημονικά ατεκμηρίωτο» και πως «ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από σοσιαλιστές βουλευτές».

    «Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

    «Η ΝΔ δεν έχει εσωτερικό ζήτημα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να λέμε "όχι" σε όλα, όπως στο νομοσχέδιο της κ. Πετραλιά, από τη συζήτηση του οποίου το ΠΑΣΟΚ είχε αποχωρήσει καταγγέλοντάς το ως αντιασφαλιστικό, ενώ ήταν δέκα φορές πιο ήπιο», απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση».

    «Είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα, προς τα άνω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γι' αυτούς που τον παράγουν», ανέφερε.

    «Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;» ρώτησε τον υπουργό, ο Κυρ. Βελόπουλος (ΛΑΟΣ). «Κάντε μετατάξεις. Εννιά μήνες πέρασαν» απηύθυνε ο βουλευτής στον υπουργό.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, εξάλλου, υποστήριξε πως «αντί το νομοσχέδιο να δίνει κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, δίνει κίνητρα για εισαγωγή αλλοδαπών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα», κάτι που ο υπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο.

    «Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;», αναρωτήθηκε ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Με τα κίνητρα για δουλειά μετά τα 65 αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να δουλέψει και μετά. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει δίκιο που μιλά για μεγάλη ανατροπή του κοινωνικού κράτους. Είναι όμως διατεθειμένη η ίδια να αγωνιστεί ενάντια στη μεγάλη ανατροπή;», πρόσθεσε.

    «Να δούμε, στα περιθώρια των δυνατοτήτων, αυτήν την χρονική περίοδο, τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Πολύς κόσμος περιμένει την δική σας απόφαση», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, ο Μ. Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ), ενώ και ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί».

    Εγκρίθηκε επί της αρχής

    Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό, αντέλεξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο, εξέφρασε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.

    «Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ). «Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα» πρότεινε.

    Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας δήλωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει διάταξη που να νομιμοποιεί παράνομες συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στα νοσοκομεία.υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους».

    Κανόνες που να εξασφαλίζουν την επικουρική ασφάλιση ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη.

    Έντονα επικριτική για το νομοσχέδιο, υπήρξε τέλος, η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό.

    Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε "μείζον δημοκρατικό ζήτημα" στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - και κάλεσε τη Βουλή, "αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο". Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, τόνισε πως "οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες".

    Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

    Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.

    -

    [02] Ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

    Με το σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία. Προσθέτει δε ότι ''στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το παραπάνω σχέδιο νόμου''.

    Ειδικότερα:

    - Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

    - Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

    - Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.

    - Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Κατ? αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.

    - Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων. Δεν είναι συνεπώς απαραίτητη η παράστασή του με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Θα εκδοθούν σχετικά έντυπα από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνεται ο οφειλέτης στη συμπλήρωση και υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

    - Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον όγκο των υποθέσεων που θα προστεθούν σε εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται ογδόντα νέες θέσεις ειρηνοδικών.

    - Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση. Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.

    - Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και μετά από αυτή.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός

    Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

    Δικαστικός συμβιβασμός

    Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Το δικαστήριο μπορεί να υποκαταστήσει τη συναίνεση των αντιτιθεμένων εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση τους και εξασφαλίζεται η σύμμετρη ικανοποίησή τους. Για το συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές.

    Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στους υπερχρεωμένους απέναντι στους πιστωτές του και δημιουργεί κίνητρα και στις δύο πλευρές για μία συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών.

    Το σχέδιο νόμου λαμβάνει με πλήθος διατάξεων ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή καταχρήσεων σε βάρος των πιστωτών. Ενδεικτικά: Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμία πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του. Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Η υποχρέωση ειλικρίνειας υφίσταται τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία. Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

    Σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση & Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Τα σχέδια νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Με την κατάθεση των δύο αυτών νομοσχεδίων, το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει, εντός χρονοδιαγράμματος, τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη τροποποιεί ριζικά το ισχύον πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, την εισαγωγή ανώτατων ορίων δαπανών στον προϋπολογισμό του κράτους και στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εισάγοντας, ταυτόχρονα, ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα. Ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και των στοιχείων και διαμορφώνει ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό του κράτους, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται και δίνοντας τη δυνατότητα ανακατανομής των πόρων και των δαπανών, εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Παράλληλα, με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τη Βουλή και τη δημιουργία Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών πόρων, ενώ με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο σε εύληπτη μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες, υπηρετούμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

    Με το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου θεσμού για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα εξακολουθήσει να παρέχεται επαρκώς και σύμφωνα με τους υφιστάμενους μηχανισμούς (ΕΚΤ, εγγυήσεις του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας του Ν.3723/2008).

    Σκοπός του είναι η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα. Το Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ.

    -

    [03] Πτώση στο χρηματιστήριο Μαδρίτης

    Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 3,01% στις 8.984,4 μονάδες, μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody's για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας.

    Ο δείκτης Ibex-35 του χρηματιστήριου της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 2% με την έναρξη των συναλλαγών και συνέχισε να υποχωρεί κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, μέχρι το -3,01% μέχρι να ανακάμψει λίγη ώρα αργότερα στο -2,60%.

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης "Μούντι'ς" ανέφερε -σε χθεσινό του ανακοινωθέν- ότι "αναθεωρεί" τις εκτιμήσεις του, όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας "εξαιτίας της τωρινής διαμόρφωσης του κρατικού εξωτερικού της χρέους", ενώ όπως πρόσθεσε στο ίδιο ανακοινωθέν, στο κοντινό μέλλον "ενδέχεται η πιστοληπτική ικανότητα" της Ισπανίας "να υποβαθμιστεί, εξαιτίας της εύθραστης κατάστασης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη προοπτική μιάς 'αναιμικής' ανάπτυξής της".

    Ο οίκος αξιολογεί την ισπανική πιστοληπτική ικανότητα με "Ααα", ενώ προϊδεάζει ότι ίσως ακλουθήσει η υποβάθμισή της απ'αυτόν "κατά μία, έως και δύο βαθμίδες".

    Αναλυτές τοποθετούν την μεταβολή αυτή "μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο". Από τον οίκο αναφέρεται ότι "άλλαξαν οι μεσο-μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές" της Ισπανίας, ότι "η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων" και, τέλος, ότι "η προοπτική γιά τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της Ισπανίας μεταβλήθηκε".

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Επίσκεψη της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου Βελγικής Προεδρίας ΕΕ για την παρουσίαση τιου προγράμματος και των προτεταιοτήτων της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αθήνα/Αμαλίας 8 - 10:30:00

  • Υπογραφή Σύμβασης Χρηματοδότησης Εθνικής Συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Τ. Κατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλ. Σακελλάρης, θα υπογράψουν τη Σύμβαση Χρηματοδότησης Εθνικής Συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στ. Αρναουτάκη και του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων Γ. Πετράκου. Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, αίθουσα 305) - 11:00:00

  • Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Δημήτρης Ρέππας θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Dominique Bussereau (Ντομινίκ Μπισερό), προκειμένου να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αθήνα/Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε - 11:00:00

  • Παρουσίαση συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων. Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία της ειδικής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την ανεξαρτησία χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινής, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Μεξικού και Χιλής. ΥΠΕΞ/Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη - 11:00:00

  • Παράσταση διαμαρτυρίας της πανελλήνιας ένωσης αδιόριστων εκπαιδευτικών. Μαρούσι/Υπουργείο Πειδείας - 11:00:00

  • Έκθεση 2009 Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Την ετήσια έκθεση 2009 θα παρουσιάσει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Αθήνα/γραφεία ΓΕΔΔ (Κηφισίας 1-3, β' ό) - 11:00:00

  • Απονομή βραβείων του Διεθνούς Διαδικτυακού Διαγωνισμού Athens Bench Mark. Η τελετή οργανώνεται από τον "Κόσμο της Αθήνας" και το Δήμο Αθηναίων. Θα μιλήσουν ο Ν. Κακλαμάνης και η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, πρόεδρος του Οργανισμού "Ο Κόσμος της Αθήνας". Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής - 11:30:00

  • Ενημέρωση εκπροσώπου Τύπου ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρα - 11:30:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί ομάδα σπουδαστών, του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Αmerican Hellenic Institute), που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο - 12:00:00

  • Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλιου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου - 12:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια με θέμα την οδική ασφάλεια. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - 12:30:00

  • Ενημερωτική συνάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχου Σακελλάρη με τους δημοσιογράφους, με θέμα τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Αθήνα/ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" - 12:45:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο, συνοδευόμενο από τους αποφοίτους της Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο και ομάδα Ομογενών από τον Καναδά - 14:00:00

  • Ο βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Βουλή /αίθουσα 168 - 15:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αθήνα/Υπ.Υγείας (Αριστοτέλους) - 16:00:00

  • Διημερίδα "Η ώρα της Ευρώπης". Ελληνο-Βρετανικό, Ελληνο-Γαλλικό, Ελληνο-Γερμανικό και Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο. Εκδήλωση για τα θέματα της Αγροτικής Πολιτικής, του Δημοσιονομικού, του Ασφαλιστικού και της Υγείας. Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) - 17:30:00

  • 234η εορτή εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Ν.Σπέρχαρτ. Αθήνα/Παναγή Κυριακού 19 - 19:00:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση του σ/ν: >>Βελτιώσεις της Ποινικής Νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων<<. (1/1)

    10:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας του σ/ν του υπουργείου Εργασίας "Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις" (4η συνεδρίαση).

    11:00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ "SIEMENS": Εξέταση μαρτύρων.

    13.00 (151) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ": Εκλογή Προεδρείου.

    11:00 (151) ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους. Θα ενημερώσει ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Π. Γερουλάνος.

    12:30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας του σ/ν του υπουργείου Οικονομικών "Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης κλπ ". (2η συνεδρίαση - ακρόαση φορέων)

    15:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ: Συζήτηση για την Πράσινη Βίβλο της ΕΕ "Προστασία των δασών και σχετική πληροφόρηση στην Ε.Ε. - Προετοιμασία των δασών εν όψει της κλιματικής αλλαγής". Θα ενημερώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Αθ. Μωραΐτης.

    14:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας του σ/ν του υπουργείου Οικονομικών "Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης κλπ ". (3η συνεδρίαση)

    17:30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας του σ/ν του υπουργείου Εργασίας "Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις" (5η συνεδρίαση).

    Βόρεια Ελλάδα

  • Επίσκεψη της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Νομαρχίας για την τουριστική ανάπτυξη του νομού. Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς - 12:00:00

  • Συνέντευξη των διοργανωτών του 5ου Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης και του 1ου Hellinophone Festival, που διοργανώνεται από το Δήμο Κοζάνης - Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού - Αθλητισμού & Κοινωνικής Πολιτικής. Θεσσαλονίκη/Ιανός (Αριστοτέλους 7) - 12:00:00

  • Τελετή αποφοίτησης ατομών με ειδικές ανάγκες. Η τελετή θα γίνει στο χώρο του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες και Ειδικές Ανάγκες "Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης" (πλησίον του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, Τρίλοφος Θεσσαλονίκης) - 19:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Τελική φάση, Β΄ όμιλος, 3η ημέρα), Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ: 02:00:00 Ελλάδα-Αυστραλία

    [05] Ενίσχυση νέων επαγγελματιών

    Στις 5 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης 2.500 νέων, ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού κόστους 60.000.000,00 ευρώ, που προωθεί ο ΟΑΕΔ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης προγράμματος 2.500 νέων, ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας 22 - 64 ετών, με το διακριτικό τίτλο "Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έτους 2009 - Β΄ Κύκλος". Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 60.000.000,00 ευρώ και θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του κλάδου ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22 - 64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

    Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.500 άτομα.

    Η κάλυψη των θέσεων θα πραγματοποιηθεί, ως έξης:

    - 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22 - 32 ετών

    - 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33 - 64 ετών

    Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους:

    - μέλη εταιρίας (ΟΕ, ΕΕ για το ομόρρυθμο μέλος της ή ΕΠΕ), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.

    - με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας

    Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι μήνες.

    Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία, που υπάγεται στο πρόγραμμα, καθορίζεται στα 24.000,00 ευρώ. Οι όροι υλοποίησης περιλαμβάνονται στο σχετικό πληροφοριακό έντυπο, που έχει αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ, ενώ η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΟΑΕΔ www.oaed.gr, από 05/07/2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 12:30:52 UTC