Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εναλλακτική πολιτική"
  • [02] "Θύματα της κρίσης"

  • [01] "Εναλλακτική πολιτική"

    «Το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ είναι η εναλλακτική πολιτική για την οικονομία και την απαλλαγή από τις συνέπειες του μνημονίου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και πρόσθεσε ότι «το κόμμα προετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών».

    Προέβλεψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι «θα θέλαμε εύλογο χρόνο για να ολοκληρώσουμε την οργανωτική μας δομή, για ένα κόμμα για ένα κίνημα για την αναγέννηση της χώρας. Αυτός είναι ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρόνο μπορεί να μην έχουμε, μπορεί όλα να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, πρέπει λοιπόν να βιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση για το μνημόνιο και προανήγγειλε την συνέντευξη που θα δώσει την επόμενη Τετάρτη για την οικονομική πρόταση της ΝΔ. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «στόχος μας δεν είναι να φρενάρουμε τις απαραίτητες αλλαγές που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μνημόνιο αλλά να απαλείψουμε τις τεράστιες αδικίες, να εξουδετερώσουμε την ύφεση που προκαλεί και να κάνουμε αυτά που πρέπει χωρίς να διαλύσουμε την Κοινωνία και την Οικονομία».

    Με το συνέδριο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασυγκρότησης του κόμματος είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «απαλλαγήκαμε από νοοτροπίες και πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, κάναμε γενναία αυτοκριτική, και υπερασπιστήκαμε την θετική κληρονομιά. Όλα αυτά χωρίς σοβαρούς κραδασμούς ενώ αποκρούσαμε τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ και όσων ταυτίστηκαν μαζί του για να μας πλήξουν»

    Αναφερόμενος στο κόμμα του είπε ότι «η ΝΔ δεν έχει να απολογηθεί για τίποτε, και τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει τι έγινε προχθές. Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική ποιός τραβάει διαχωριστική γραμμή με το χθες ποιός μπορεί να τον απαλλάξει το δυνατόν συντομότερο από το μνημόνιο».

    Το μήνυμα της ΝΔ είναι εναλλακτική προοπτική για την οικονομία με αλήθειες και όχι με στρογγυλεμένα λόγια και συνθήματα είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι κοιτάμε μόνο μπροστά, ότι έχουμε σχέδιο και προοπτική. Συμπλήρωσε ότι «όσο περνά ο χρόνος, εκείνοι θα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν γιατί στήριξαν το μνημόνιο και όχι εμείς που διαχωρίσαμε την θέση μας».

    Εκλογή Α.Λυκουρέντζου δια βοής

    Δια βοής εξελέγη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο νέος γραμματέας της κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Καθώς ο κ. Λυκουρέντζος ήταν ο μόνος υποψήφιος, προτάθηκε από τον απερχόμενο γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη να μην στηθεί κάλπη και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

    [02] "Θύματα της κρίσης"

    «Τα θύματα της ανάπτυξης καλούνται σήμερα να γίνουν τα θύματα της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ, στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια των εργασιών του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ και στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Ποια πολιτική απάντηση στην κρίση;».

    «Η στρατηγική που ακολουθείτο εν ονόματι της ανάπτυξης, δηλαδή η μείωση των εισοδημάτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, επανέρχεται σήμερα, ακόμα πιο επιθετικά, ως στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η κρίση», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΝ και πρόσθεσε πως «όσα δεν κατάφερε να απαλλοτριώσει το κεφάλαιο στις εποχές της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, θα επιχειρήσει να τα απαλλοτριώσει τώρα».

    Ακτιβιστές και εκπρόσωποι κομμάτων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, προκείμενου να συζητήσουν την απάντηση της κοινωνίας στην οικονομική κρίση.

    Η απάντηση του κ. Τσίπρα στο κεντρικό ερώτημα του σεμιναρίου, για αν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, μεταξύ άλλων, ήταν: «Η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Το πρώτο, που ζητάμε είναι η δυνατότητα δανεισμού από την ΕΚΤ με 1% ακριβώς όπως έγινε και με τις εμπορικές τράπεζες, που δανείστηκαν με αυτό το επιτόκιο και στη συνέχεια δάνεισαν το ελληνικό με 5% και παραπάνω. Κάτι τέτοιο σημαίνει ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο, καίτοι έχει καταστεί από τις εξελίξεις ανενεργό, τώρα υπάρχει μια προσπάθεια επαναφοράς και σκλήρυνσης του.

    Το δεύτερο είναι ο δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα συγκροτημένου από τράπεζες στις οποίες το ελληνικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος. Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν αποσπάσει οικονομική βοήθεια 12 δισ. και τώρα εκταμιεύουν άλλα 17, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Με αυτό το ποσό θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή των έλεγχο όλων των βασικών τραπεζών, αν είχαν οι μετοχές που αγοράστηκαν με την διαδικασία αυτή ήταν κοινές και όχι προνομιούχες - κάτι που δεν δίνει δικαίωμα συμμετοχής στην διοίκησή τους.

    Τέλος, υπάρχει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν το πάγωμα των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, τη λήψη θεσμικών μέτρων, που θα αποτρέπουν τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, την υψηλότερη φορολογία του κεφαλαίου, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, κάτι που ούτως η άλλως αναμένεται να συμβεί, αφού όμως έχει προωθηθεί προηγουμένως η ολοκληρωτική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επιπλέον πως «η πολιτική απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα των αγώνων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να σταθεί στο ύψος του, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, να αποκρούσει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και να δώσει πολιτική διέξοδο. [...]. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαστήριο για την προώθηση αυτής της πολιτικής και σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

    Οι εργασίες του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 July 2010 - 10:30:23 UTC