Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα"

  • [01] "Το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα"

    Απερίσπαστος από την κριτική στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και την κινητικότητα, που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό προς την κατεύθυνση ίδρυσης νέων κομμάτων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφ. «Ελευθεροτυπία».

    «Θεωρώ άθλο, χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, να έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα να σηκώσει τόσο μεγάλες ευθύνες, να αποφασίζει για τόσο δύσκολα θέματα, να χρειάζεται να ξεχάσει το πρόσκαιρο όφελος και να κοιτά το συλλογικό συμφέρον μακριά από μικροκομματισμούς», υπογραμμίζει.

    Ο πρωθυπουργός ασκεί δριμύτατη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής, που ακολούθησε η ΝΔ» και προσθέτοντας πως «το στοίχημα είναι να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και δεν βλέπω τη ΝΔ διατεθειμένη να βοηθήσει», ενώ επικρίνει τον Κ. Καραμανλή ότι επί πέντε χρόνια κινήθηκε μεταξύ Ραφήνας και Μαξίμου, αδιαφορώντας για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την Οικονομία.

    «Όσοι κάνουν εύκολη κριτική από τα τηλεπαράθυρα και τα σαλόνια, δεν έχουν καταλάβει τι πέρασε η Ελλάδα και πόσο δύσκολη είναι ακόμα η θέση μας. Θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να σώσω τη χώρα και όχι να αποδεχθώ αμαχητί τη χρεοκοπία της», απαντά στη θέση της Αριστεράς ότι είναι «πρωθυπουργός περιορισμένη ευθύνης» και καταγγέλει ευθέως το ΚΚΕ ότι στρέφεται «εναντίον των εργαζομένων, της κοινωνίας, της ίδιας της χώρας». «Έχουν καθήκον όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί, να απορρίψουν τον δογματισμό, αλλά να κρατούν στάση ευθύνης», προσθέτει.

    Επαναλαμβάνει ότι ο προκάτοχός του ουδέποτε «έδωσε καθαρή εικόνα της πραγματικότητας» και ότι «ακόμη και δύο μέρες προ των εκλογών είχε αποστείλει η κυβέρνηση επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, το έλλειμμα ήταν μόνον 6% του ΑΕΠ, αντί για σχεδόν 14%, που ήταν στην πραγματικότητα». «Το ήξερε και μάλιστα πολύ καλά», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων κομμάτων, εκτιμά ως «φυσιολογικό να αυξάνεται η πολιτική κινητικότητα, όταν η χώρα περνά μια τόσο μεγάλη κρίση και ιδίως όταν οι θέσεις των κομμάτων δεν είναι καθαρές ή και υπεύθυνες και ψαρεύουν στα θολά νερά» και στην ερώτηση αν αυτή η κινητικότητα απειλεί τη συνοχή του δικομματισμού, απαντά: «Δεν ενδιαφέρομαι και δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για τις τύχες του δικομματισμού».

    "Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας "

    "Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας ", τονίζει σε συνέντευξή του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δηλώνει ότι δεν φοβάται τους μήνες που έρχονται.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι "σ΄αυτή την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα ελπίζει στην αποτυχία ώστε να ισχυροποιηθεί πολιτικά" και σημειώνει με έμφαση "για το καλό της χώρας δεν θα του κάνουμε τη χάρη".

    Προαναγγέλλει , όπως ορίζει το Μνημόνιο, μέτρα για το 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του βασικού ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα , που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή.

    Σημειώνει ωστόσο ότι "τα πιο δύσκολα έχουν ήδη γίνει και όσο εφαρμόζεται με συνέπεια το πρόγραμμα αυτό και επιτυγχάνουμε τους στόχους μας δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα".

    Το μεσημέρι , θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόοδο και τον προγραμματισμό των δράσεων του Υπουργείου Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 8:30:19 UTC