Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό
  • [02] ΑΤΕbank: Διαδικασία εξυγίανσης
  • [03] Ν/σ για προστασία της βιοποικιλότητας
  • [04] Ενδείξεις για παραποιημένα στοιχεία
  • [05] Το θερμότερο 5μηνο
  • [06] Εμπλέκουν τον Σαρκοζί

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό

    Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών φορέων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία, δήλωσε ότι "σεβόμαστε και είναι επιθυμητή η αυτοτέλεια του κάθε βουλευτή. Ο κάθε βουλευτής εκφράζει την αγωνία, τις απόψεις και τις σκέψεις των πολιτών που εκπροσωπεί. Από εκεί και πέρα το Ασφαλιστικό είναι από τις πολύ μεγάλες τομές".

    Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το Ασφαλιστικό και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και κατά το δυνατό δίκαιο.

    "Την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τον καθορισμό της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς προδικάζουμε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

    "Εμείς ενθαρρύνουμε να υπάρχει αποτέλεσμα, συμφωνία ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να δείξουν την υπευθυνότητα που έχουν και να αποβεί αυτή η συμφωνία προς όφελος της εργασίας", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς εάν οι αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση είναι συλλογικές της αποφάσεις.

    "Φυσικά το διαψεύδω, τα δημοσιεύματα δεν σημαίνει ότι απεικονίζουν την πραγματικότητα πολλές φορές", τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν ισχύουν δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για υπουργούς που δεν βγαίνουν δημόσια να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

    Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω-κάτω, που μέσα και από επώδυνες αποφάσεις παγιώνει ένα δίκαιο κατά το δυνατό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και το οποίο δουλεύεται μέχρι τελευταία στιγμή.

    "Άρα είναι λογικό και επόμενο να επωμίζεται το βάρος κάθε φορά ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός όταν αφορά σε τέτοιου είδους μεγάλες ρυθμίσεις όπως είναι το ασφαλιστικό", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόωπος.

    Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενες δικαστικές προφυγές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και βαρύ καθήκον που δεν θα μπορούσε να το επιτελεί έχοντας στο μυαλό ότι κάποιοι μπορούν να προσφύγουν σε κάποια δικαστήρια.

    "Πιστεύουμε ότι λειτουργούμε με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του ελληνικού κράτους αλλά και τα κοινοτικά δεδομένα και τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις συμβάσεις", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι "από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο θέλει".

    Απεργούν τα συνδικάτα

    Στο μεταξύ, νέα γενική απεργία έχουν κηρύξει για την Πέμπτη, ημέρα της ψηφοφορίας του ν/σ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοιηθεί στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 10το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11πμ.

    Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Συμμετοχή, στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αποφάσισε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με στόχο την άρση των αδικιών που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με απόφαση - ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα έτη ασφάλισης, τα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ενώ το νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

    "Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "γιατί ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μία λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων", επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας πως "είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας" και καλεί, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση, αφού δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κοινωνία, τουλάχιστον να σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας και να αποσύρει το νομοσχέδιο και όλους τους βουλευτές "να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατία και τους πολίτες να αγωνιστούν για να προασπίσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις όλων των προηγούμενων δεκαετιών".

    B<Η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής>/b<

    Περιορισμένες ενστάσεις, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν την βαρύτητα των διαφωνιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διατυπώνει η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Η βασική θέση που εκφράζεται είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Στην ένσταση που εκφράζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συγχωνεύσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει πως έχει κριθεί ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος η κατάργηση υγιούς και αυτοδιοικούμενου ειδικού ασφαλιστικού οργανισμού και η σύσταση νέου οργανισμού που δεν διοικείται από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά από εκπροσώπους του κράτους, ούτε η ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων και συνταξιούχων που τελούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά την ενοποίηση ταμείων εύρωστων με ταμεία μη βιώσιμα.

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής συμφωνεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απλής νομοθετικής εξουσιοδότησης (δηλαδή υπουργικής απόφασης) αλλά απαιτείται «ειδικός νόμος».

    Όσον αφορά τα Επικουρικά Ταμεία και την διάταξη του νόμου που ορίζει ότι το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμά τους, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το κράτος εκτός από την υποχρέωση άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεών τους, είναι υποχρεωμένο να καλύπτει και τα ελλείμματα των Επικουρικών Ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

    Τέλος στο θέμα των χαμηλότερων αποδοχών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει ως ερώτημα «ως προς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργαζόμενων θα είναι επιτρεπτό να είναι χαμηλότερη της νόμιμης, καθώς η απασχόλησή τους επί μακρόν, υπό τους ανωτέρω όρους εργασίας, είναι πιθανόν να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

    [02] ΑΤΕbank: Διαδικασία εξυγίανσης

    Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το εγχείρημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, τα τελευταία χρόνια, επιχείρησε να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της. Έτσι, από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για το μηδενισμό της μετοχικής συμμετοχής του ομίλου σε εταιρίες, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθυντής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Ιωάννης Βαλάκας.

    Σήμερα, η συμμετοχή της τράπεζας περιορίζεται σε τέσσερις με πέντε επιχειρήσεις - εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα - όπως είναι η Δωδώνη, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η διαδικασία εξυγίανσης κρίνεται απαραίτητη, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όσο και επειδή θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΔΝΤ.

    Επιπλέον, όπως επισήμανε - μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ - ο κ. Βαλάκας, «η ΑΤΕbank δεν έχει το Know How για τη λειτουργία των εταιριών και είναι καλύτερα και για τις ίδιες να περάσουν σε χέρια ιδιωτών».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλάκας ανέφερε ότι η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να έχει την αιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ότι θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης, που είναι υπό ίδρυση.

    Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να ακολουθήσει ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ο κ. Βαλάκας τόνισε ότι και για την επόμενη τετραετία κάτι τέτοιο δεν «βλέπει» να γίνεται πραγματικότητα, δεδομένου όπως είπε, ότι «τραπεζικό σύστημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοιτά προς το παρόν μόνον την επιβίωσή του».

    Πρόσθεσε, πάντως, πως εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα - κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής - αυτή θα εξεταζόταν σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «όταν πάψει να είναι ταραγμένο το νερό στη λίμνη, τότε θα έχουμε γενικότερα ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα».

    Επιπλέον, ο κ. Βαλάκας υπογράμμισε ότι το 2011 θα φέρει εξελίξεις στην τράπεζα και από πλευράς δικτύου και προϊόντων. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η αυτοματοποίηση των δανείων και η εισαγωγή νέων μορφών παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στο κινητό τηλέφωνο.

    Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ/ΜΠΕ με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Χρυσόστομο Γερούκη, ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί πώλησης του ποσοστού συμμετοχής της ΑΤΕbank στο μετοχικό κεφάλαιο της βορειοελλαδικής εταιρίας. Ανέφερε, επίσης, πως το επενδυτικό σχέδιο, που κατέθεσε στο διοικητή της ΑΤΕ, για τη βελτίωση της εικόνας της εταιρίας βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

    Επιπλέον, ο κ. Γερούκης διέψευσε και τα σενάρια περί λουκέτου στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Επισήμανε δε ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης, μετά φεύγει για επεξεργασία στις Σέρρες και επιστρέφει και πάλι για συσκευασία. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρίας στη Λάρισα με το Πλατύ.

    [03] Ν/σ για προστασία της βιοποικιλότητας

    Έως τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, θα παραμείνει σε ανοιχτή διαβούλευση, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.opengov.gr), το σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας», που έχει αναρτηθεί από χθες, Δευτέρα.

    Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι:

    - ο καθορισμός εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, σύμφωνα με το οποίο οι προστατευόμενοι βιότοποι μπορούν να χαρακτηρίζονται ως: α) Περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, β) Περιοχές προστασίας της φύσης, γ) Φυσικά πάρκα, τα οποία διακρίνονται σε Εθνικά και Περιφερειακά Πάρκα, δ) Περιοχές προστασίας οικοτόπων και ειδών που διακρίνονται σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Καταφύγια Άγριας Ζωής, και ε) Προστατευόμενα τοπία. Σε αυτό το σύστημα βρίσκει για πρώτη φορά σημαίνουσα θέση το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς δίνεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού σημαντικών περιοχών ως θαλάσσια καταφύγια ή προστατευόμενα θαλάσσια τοπία.

    - η απαγόρευση, στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, της εγκατάστασης ιδιαιτέρως επικίνδυνων βιομηχανιών και γενικότερα οι μη φιλικές με το περιβάλλον δραστηριότητες. Επιτρέπονται όσες ενδεχομένως επιβλαβείς δραστηριότητες, τεκμηριωμένα και ελλείψει εναλλακτικών, χαρακτηρίζονται ως εθνικής σημασίας και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος για την εθνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα. Θεσπίζονται μέτρα για την προστασία των σημαντικών ειδών και του φυσικού χώρου και την προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας και του γενετικού κεφαλαίου. Θεσπίζονται επίσης ποινές για την πρόκληση ζημιάς σε προστατευόμενες περιοχές και ευαίσθητα οικοσυστήματα και προβλέπεται διαδικασία λήψης έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις κρίσιμης υποβάθμισης.

    - κάθε φορέας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κ.ά., υποχρεούται να διευκολύνει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε σχετική πληροφόρηση.

    - η Εθνική Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000 (που επανασυστάθηκε στις 10 Μαΐου 2010, ύστερα από απραξία έξι ετών) αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό, γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας.

    - ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της βιοποικιλότητας, ορίζεται η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, η οποία θα συντάσσεται από το ΥΠΕΚΑ ανά δεκαπέντε έτη και θα εγκρίνεται με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται αναλυτικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα επικαιροποιείται ανά πενταετία. Αρμόδιος φορέας του κράτους, για την προστασία της βιοποικιλότητας και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το πλήρες σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στο www.opengov.gr

    [04] Ενδείξεις για παραποιημένα στοιχεία

    Στη Βουλή θα διαβιβαστεί η δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε για την υπόθεση παραποιημένων στοιχείων, που αφορούν το έλλειμμα της χώρας και εστάλησαν στη Eurostat, επί διακυβέρνησης ΝΔ.

    Για την υπόθεση είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο ΛΑΟΣ, δια του βουλευτή του, Αθανάσιου Πλεύρη, και με αφορμή αυτή είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε η 8η πταισματοδίκης, υπό την εποπτεία εισαγγελέα Πρωτοδικών.

    Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και έτσι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, απέστειλε τη δικογραφία στον Αρειο Πάγο, με σκοπό να διαβιβαστεί στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Στην αναφορά του ΛΑΟΣ υπήρχαν στοιχεία της Eurostat για συγκεκριμένους τομείς της Οικονομίας, όπως ελλείμματα στο χώρο της Υγείας, κ.α.

    [05] Το θερμότερο 5μηνο

    Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2010 ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της καταγραφής των θερμοκρασιών, το 1880, σύμφωνα με μια έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματολογικών Στοιχείων.

    Οι συνδυασμένες θερμοκρασίες της γης και των ωκεανών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου έδειξαν 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του εικοστού αιώνα, διευκρινίζει το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

    Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ειδικότερα καταγράφηκαν θερμοκρασίες που δεν είχαν υπάρξει ποτέ προηγουμένως, κατά μέσον όρο ανώτερες κατά 0,73 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.

    Μόνο το έτος 1998 παρουσιάζει τόσους μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ (Φεβρουάριος, Ιούλιος και Αύγουστος).

    Ο πλανήτης έχει θερμανθεί ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους, στον Καναδά, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, στη νότια Γροιλανδία, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη νότιο-δυτική Σιβηρία, τη νότια Αυστραλία.

    Καιρικές συνθήκες πιο δροσερές από το κανονικό παρατηρήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Ευρώπη. Η Γερμανία είχε τον ψυχρότερο Μάιο από το 1991.

    Τον Μάιο, οι πάγοι της Αρκτικής είχαν λιώσει κατά 50% γρηγορότερα απ 'ότι συνήθως την εποχή αυτή, σημειώνει το αμερικανικό Ινστιτούτο.

    Αντίθετα, την ίδια στιγμή η θάλασσα πάγου της Ανταρκτικής, ήταν κατά 7,3% μεγαλύτερη από το μέσο όρο απο το 1979 έως το 2000.

    [06] Εμπλέκουν τον Σαρκοζί

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε σήμερα στις κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ και του ιδίου στην υπόθεση Μπετανκούρ καταγγέλλοντας τη "συκοφαντία που δεν έχει παρά μόνον ένα στόχο, να κηλιδώσει χωρίς να υπάρχει τίποτε πραγματικό".

    Η πρώην λογίστρια της την 87χρονης Λιλιάν Μπετανκούρ, βασικής μετόχου στην κολοσσιαία εταιρία καλλυντικών L'Oreal, υποστήριξε στον ιστότοπο Mediapart ότι ο Ερίκ Βερτ έλαβε ως ταμίας του δεξιού κόμματος UMP το ποσό των 150.000 ευρώ σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει την άνοιξη του 2007 την προεδρική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί.

    "Πολύ θα ήθελα η χώρα να παθιάζεται με τα μεγάλα προβλήματα που είναι η υγεία, η οργάνωση της υγείας, οι συντάξεις, πώς θα δημιουργήσουμε την ανάπτυξη, αντί να ενθουσιάζεται με την πρώτη φρίκη, τη συκοφαντία που δεν έχει παρά μόνον ένα στόχο, να κηλιδώσει χωρίς να υπάρχει τίποτε πραγματικό", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συζήτησης για την ιατρική περίθαλψη στο Μπρι-Κοντ-Ρομπέρ, στην περιφέρεια του Παρισιού.

    Στην παρέμβασή του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι στη σημερινή εποχή "ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το πρόσωπο που δημιουργεί σκάνδαλο απ' ό,τι για το πρόσωπο που θεραπεύει, για το πρόσωπο που εργάζεται, για το πρόσωπο που οικοδομεί".

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ αρνήθηκε ότι πήρε "ποτέ σε πολιτικό επίπεδο το παραμικρό ευρώ που να μην ήταν νόμιμο".

    "Πιστεύω ότι δεν έχουν τίποτε να μου προσάψουν, όλα είναι σαφή, όλα είναι καθαρά, όλα είναι άψογα. Μπορεί κανείς να πιστεύει όσα κουτσομπολιά θέλει, εγώ δεν πήρα ποτέ σε πολιτικό επίπεδο το παραμικρό ευρώ που να μην ήταν νόμιμο", δήλωσε ο Ερίκ Βερτ ερωτηθείς από το κανάλι I-tele.

    Φανερά εκνευρισμένος, ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος δήλωσε "θορυβημένος", κατήγγειλε "μια πολιτική υπόθεση που αρχίζει να παραπάει".

    "Πρόκειται για ανοησίες. Πού είναι οι αποδείξεις;", είπε ο Βερτ όταν ρωτήθηκε για το ποσό των 150.000 ευρώ που φέρεται ότι δέχθηκε.

    Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση από την αρχή της θητείας του το 2007, με το σκάνδαλο Βερτ-Μπετανκούρ και την τελευταία αποκάλυψη ότι είχε δεχθεί παράνομη χρηματοδότηση 150.000 ευρώ σε μετρητά για την προεκλογική εκστρατεία του.

    Η πληροφορία αυτή, η οποία διαψεύδεται έντονα από την κυβέρνηση, εντάσσεται σε μια σειρά πολεμικών που εδώ και πολλές εβδομάδες υπονομεύουν τη γαλλική κυβέρνηση και θίγουν πλέον απ' ευθείας τον πρόεδρο. Την Κυριακή οδήγησαν ήδη στην παραίτηση δύο υφυπουργών.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία τον περασμένο μήνα δημοσίευσε το περιεχόμενο τηλεφωνικών υποκλοπών ανάμεσα στην Μπετανκούρ και τον διαχειριστή της περιουσίας της Πατρίς ντε Μεστρ υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της αποκλειστική συνέντευξη της πρώην λογίστριας, η οποία δήλωσε ότι η δισεκατομμυριούχος και ο εκλιπών σύζυγός της χρηματοδοτούσαν συστηματικά συντηρητικούς πολιτικούς.

    Την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών έκανε ο πρώην μπάτλερ της Μπετανκούρ.

    Το υλικό- 21 ώρες απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών υποκλοπών- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε η Μπετανκούρ να αποφύγει την καταβολή φόρων και να χρηματοδοτεί πολιτικούς.

    "Αναφέρει δύο πρόσωπα, τον Ερικ Βερτ, σημερινό υπουργό Εργασίας, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος (του Σαρκοζί) UMP, και θυμάται πως τον Μάρτιο του 2007 του έδωσε χρήματα- τόσα που αναγκάστηκε να φέρει τμήμα τους από την Ελβετία- συνολικά 150.000 ευρώ και του τα έδωσε για τον Νικολά Σαρκοζί", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο διευθυντής του Mediapart Εντουί Πλενέλ.

    Ο Βερτ, η σύζυγος του οποίου εργαζόταν για τον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ μέχρι την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, διέψευσε ότι υπήρξαν παρατυπίες και σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον διπλό ρόλο του ως υπεύθυνο οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος και υπουργό Προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο.

    Ο Πλενέλ δεν αποκάλυψε το όνομα της πρώην λογίστριας.

    Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Mediapart την αναφέρει μόνο ως Κλερ Τ.

    Πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη η Κλερ Τ. ανακρίθηκε επί σειρά ημερών από τη γαλλική αστυνομία σχετικά με το περιεχόμενο των υποκλοπών.

    Στη συνέντευξή της, η Κλερ Τ. αναφέρει ότι αρνήθηκε να κάνει τη συγκεκριμένη ανάληψη όταν της ζητήθηκε από τον ντε Μεστρ γιατί το πιστωτικό της όριο ήταν 50.000 ευρώ την εβδομάδα.

    Λέει ότι ο ντε Μεστρ ενοχλήθηκε και της απάντησε: "Ναι, όμως κοίταξε, είναι για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί...και 50.000 ευρώ δεν είναι αρκετά".

    Ο γαλλικός νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων περιορίζει τις προεκλογικές οικονομικές συνεισφορές από ιδιώτες στα 4.600 ευρώ.

    Η συνεισφορά σε ρευστό δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ. Όλες οι ιδιωτικές συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατεία που ξεπερνούν αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβάλλονται με επιταγή ή online και να είναι εμφανής η ταυτότητα του καταθέτη.

    Τα γαλλικά μμε αναφέρουν ότι την εποχή που ο Βερτ ήταν υπουργός Προϋπολογισμού του Σαρκοζί, ο εισαγγελέας ενημέρωσε το υπουργείο του ότι η Μπετανκούρ είναι ύποπτη φοροδιαφυγής για μία υπόθεση που αφορούσε την μεταφορά περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένες τράπεζες.

    Το υπουργείο δεν ανέλαβε δράση μετά από αυτή την πληροφορία.

    Ο εισαγγελέας τώρα σχεδιάζει να ξεκινήσει σχετική έρευνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 July 2010 - 12:30:31 UTC