Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με διαδηλώσεις ψηφίστηκε το ασφαλιστικό
  • [02] Αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής
  • [03] Ακύρωσε συναυλία
  • [04] Ανταλλαγή πρακτόρων

  • [01] Με διαδηλώσεις ψηφίστηκε το ασφαλιστικό

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

    Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

    Στην κατ΄άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

    Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

    ΓΣΕΕ: Καμία συμφωνία για τον ΟΜΕΔ

    Σχετικά με αναφορές περί συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για το θέμα του ΟΜΕΔ, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:

    "Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους Εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας. Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων.

    Η ΓΣΕΕ συμφώνησε στην απόσυρση (και όχι στο περιεχόμενο) του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για συμφωνία στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Κοινωνικών φορέων για την ΕΓΣΣΕ που είναι σε εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις του ILO, για την διαιτησία.

    Εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχε γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκπροσωπούμε. Απαιτούμε την διατήρηση του θεσμού του ΟΜΕΔ, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις".

    Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

    Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χθες η απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

    Οι ομιλητές, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκαναν λόγο για μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία των συνδικάτων να συνεχίσουν τον αγώνα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, χαρακτήρισε «καθολική» τη συμμετοχή στην απεργία.

    Πάντως, η πορεία που ακολούθησε την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες των συνδικάτων, γεγονός που συνδικαλιστές απέδιδαν στην απεργία των μέσων μεταφοράς.

    Από μικροφώνου της απεργιακής συγκέντρωσης, συνδικαλιστές καταλόγιζαν ευθύνη στην κυβέρνηση, αλλά και σε κάθε βουλευτή, που ψήφισε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη αυτή δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται από τα συνδικάτα».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν ακυρώνονται, έκανε λόγο για αγώνα μακρόχρονο και με διάρκεια, ενώ προειδοποίησε ότι «τα συνδικάτα θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να ακυρώσουν αυτές τις ρυθμίσεις».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική «ξεθεμελιώνει δικαιώματα δεκαετιών», σημείωσε ότι η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό δεν κρίνεται στιγμιαία και εκτίμησε ότι «οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές έχουν ημερομηνία λήξης».

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε αντίστοιχα ότι όλα θα κριθούν στους δρόμους.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    «Το κύριο ερώτημα σήμερα είναι για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρά αγνοώντας την κοινωνία, θα νομοθετεί αγνοώντας το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη και θα στηρίζεται, όχι στη συνειδητή επιλογή, αλλά στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία βράζει. Δεν πάει άλλο. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τη μύνη των Ελλήνων πολιτών. Αρνείται, βεβαίως, το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, διότι φοβάται την κρίση των πολιτών. Πολύ γρήγορά, όμως, θα αναγκαστεί να δεχθεί την κρίση τους. Η επόμενη μεγάλη μάχη, η εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα δημοψήφισμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής».

    Από τον τόπο συγκέντρωσης των απεργών του ΠΑΜΕ, η γγ γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Τα απίστευτα βάσανα, που ρίχνουν στις πλάτες του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών και της νεολαίας, μπορούμε και πρέπει να τα μετατρέψουμε σε δικό τους Γολγοθά, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα».

    Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

    ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουλίου

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι εξαιτίας της περιόδου η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο βρίσκεται εκτός παραγωγικής διαδικασίας (εκπαιδευτικοί - άδειες κλπ) η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010 από 11.00 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Τη συνέχιση παραπέρα του αγώνα με συγκέντρωση και πορεία στη ΔΕΘ και την κήρυξη και νέας απεργιακής κινητοποίησης.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Κυβέρνηση και η Τρόικα μετά το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ψήφισαν στη Βουλή και αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, συγκεκριμενοποιεί και εξειδικεύει τις αντιλαϊκές επιλογές της για το Δημόσιο.

    Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις που ήδη ψηφίστηκαν, καταργείται το σύνολο των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

    Η Κυβέρνηση, μπροστά στο στόχο της να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα περιφρονεί το Σύνταγμα και τις Δ.Σ.Ε., αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που έχουν κρίνει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές.

    Έτσι μετά την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός μας με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μετά τα νέα φορολογικά βάρη, με πρόσχημα την κρίση καταργεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από κοινωνικό και αλληλεγγύης το μετατρέπει σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Αντί να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία, να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίσει νέους πόρους τα οδηγεί σε διάλυση.

    Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, δεν θα αυξήσει τις εισφορές και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας όχι μόνο δεν υλοποιούνται αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα".

    Σύμφωνα με όσοα αναφέρει στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, με τις επιλογές της Κυβέρνησης : Μειώνονται δραματικά οι συντάξεις μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση τον τελευταίο μισθό ή της πενταετίας που ισχύει σήμερα, αλλά με βάση όλο τον εργάσιμο βίο και την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. Περιορίζεται και προοπτικά καταργείται η συμμετοχή του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη. Αυξάνονται τα χρόνια εργασίας από 35 σε 40.

    Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια παραμονής στην υπηρεσία.

    Η επικουρική ασφάλιση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο οδηγείται σε διάλυση αφού εξαιτίας της κλοπής των αποθεματικών, του χρηματιστηρίου, του παγώματος των προσλήψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κανένα Ταμείο δεν θα είναι βιώσιμο και το Κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα. Με τις επιλογές αυτές το Τ.Π.Δ.Υ., το Μ.Τ.Π.Υ. που ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα αλλά και το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. οδηγούνται σε διάλυση και οι εισφορές που έχουμε καταβάλλει για 30 και 35 χρόνια είναι στον αέρα. Από 1/1/2011 εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι του Δημοσίου στο ΙΚΑ.

    "Οι επιπτώσεις από τις αντιασφαλιστικές επιλογές της Κυβέρνησης θα είναι δραματικές για όλου. Για τους ήδη συνταξιούχους, γι' αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πολύ περισσότερο για τους νέους. Για τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με το πάγωμα και την μείωση των επικουρικών συντάξεων.

    Για όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι συντάξεις μας θα μειωθούν δραματικά και θα γίνουν προνοιακά επιδόματα. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα. Η Κυβέρνηση για ευνόητους λόγους επέλεξε να ψηφίσει τις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές επιλογές της μέσα στο καλοκαίρι. Στις 8 Ιουλίου ψήφισε τις γενικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, στις 15 Ιουλίου την εξειδίκευση για το Δημόσιο" ανφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

    Κινητοποιήσεις ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Σε τρίωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας θα προχωρήσουν την Τρίτη, 13 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, ύστερα από σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους «απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, η οποία με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της γκρεμίζει κατακτήσεις ενός αιώνα».

    Στόχος της κίνησης είναι η καλύτερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητείται εκείνες τις μέρες στη Βουλή, «με το οποίο αλλάζει ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός του χαρακτήρας και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και όσων είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Παράλληλα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, από τις 11.00 έως το τέλος του ωραρίου και στη συγκέντρωση στη Βουλή, την ώρα που θα ψηφίζεται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Επίσης, η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων με στόχο την έκφραση της αντίθεσης των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την προβολή των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, ενώ καλεί όλους τους συλλόγους να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις και περιοδείες για την καλύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

    Τέλος, η Ομοσπονδία ζητά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την τακτοποίηση του προσωπικού όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και την κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους και του προσωπικού στους δήμους και τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.

    -

    [02] Αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

    Σειρά αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, πρότεινε ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του Κοινοβουλίου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτό. Οι προτάσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή.

    Ειδικότερα, ο κ. Πετσάλνικος προτείνει υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση, στη Βουλή, κάθε νομοσχεδίου, υποχρεωτική σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της εφαρμογής του, καθιέρωση διπλής ανάγνωσής του στις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών πέραν της 2ας μεσημβρινής της Παρασκευής.

    Προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της διαφάνειας στις συμβάσεις του Δημοσίου, ο κ. Πετσάλνικος προτείνει την ίδρυση ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων, όλων των συμβάσεων και προμηθειών που συνάπτουν τα ΝΠΔΔ και τα Υπουργεία εφβ όσον το ύψος τους υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ, τον έλεγχο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους με τη βοήθεια ενός προτεινόμενου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την ενίσχυση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κατάργηση της γενικής μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Οι προτάσεις του κ. Πετσάλνικου περιλαμβάνουν, επίσης, αλλαγές στον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, με υποχρεωτικά αιτιολογημένη τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ανάπτυξη των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό από τους ίδιους τους ερωτώντες (και όχι από τον προεδρεύοντα της Βουλής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα), εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου με τις αλλαγές που επέρχονται στο αντίστοιχο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, προσλήψεις προσωπικού στη Βουλή μέσω του ΑΣΕΠ, απαγόρευση μετάταξης στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων, όπως και απαγόρευση της μονιμοποίησης στη Βουλή, μετακλητών υπαλλήλων.

    [03] Ακύρωσε συναυλία

    Ύστερα από έντονες αντιδράσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, καθώς και λόγω παρεμβάσεων στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου, η διάσημη Λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη και τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κ. Λόπεζ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της.

    Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται ότι "ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής".

    Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην προγραμματισμένη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, λόγω της κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ΄ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σε δεκάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.

    [04] Ανταλλαγή πρακτόρων

    Δύο αεροπλάνα, ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό, με τα οποία επαναπατρίζονται 14 κατάσκοποι έπειτα από μια ανταλλαγή πρωτοφανή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, απογειώθηκαν από τη Βιένη.

    Πρώτα απογειώθηκε, γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), από το αεροδρόμιο της Βιένης για τη Μόσχα ένα επίσημο ρωσικό αεροπλάνο, ένα Yakovlev Yak-42, με τους 10 ρώσους μυστικούς πράκτορες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

    Περίπου 15 λεπτά αργότερα ήταν σειρά του αμερικανικού αεροπλάνου, το οποίο έφερε το σήμα Vision Airlines, να απογειωθεί με προορισμό τη Νέα Υόρκη μεταφέροντας τέσσερις Ρώσους, τρεις από τους οποίους είναι καταδικασμένοι για κατασκοπεία για λογαριασμό δυτικών χωρών και οι οποίοι ανταλλάχθηκαν με τους δέκα ρώσους μυστικούς πράκτορες.

    Σ' ένα τέλος αντάξιο του Ψυχρού Πολέμου, η ανταλλαγή έγινε στην πίστα του αεροδρομίου αφού το αεροπλάνο που ήρθε από τη Νέα Υόρκη πήρε θέση λίγο πριν από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) δίπλα στο επίσημο ρωσικό αεροπλάνο που είχε φτάσει νωρίς το πρωί.

    Αυτή η ανταλλαγή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989/1990. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ανταλλαγές κατασκόπων ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική.

    Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν χθες αργά το βράδυ από τις ΗΠΑ, αφού "παραδέχτηκαν την ενοχή τους", όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Με λεωφορείο οδηγήθηκαν σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα".

    Σήμερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τις αιτήσεις χάρητος των τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση. Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

    Τρεις από τους ρώσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης. Οι υποθέσεις είχαν τύχει ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τον τέταρτο κρατούμενο.

    Οι τέσσερις κατάσκοποι είναι:

    Ο ρώσος ερευνητής ειδικευμένος στα στρατηγικά όπλα Ιγκορ Σουτιάγκιν, που συνελήφθη το 1999 και καταδικάσθηκε το 2004 σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ, μέσω μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων Alternative Futures, η οποία παρουσιάσθηκε ως βιτρίνα της CIA από τη ρωσική δικαιοσύνη.

    Ηλικίας 45 ετών σήμερα, ο Ιγκορ Σουτιάγκιν συνεχίζει να δηλώνει αθώος και διαβεβαιώνει ότι έχει εργασθεί ως σύμβουλος για τη βρετανική εταιρεία και ότι δεν έχει διαβιβάσει παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες. Ωστόσο αναγκάσθηκε να ομολογήσει ενοχή για να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την προεδρική χάρη.

    Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, Σεργκέι Σκρίπαλ, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε διαβιβάσει πληροφορίες σε ρώσους πράκτορες που δρουν στην Ευρώπη. Εγκατέλειψε το GRU το 1999 για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα. Συνελήφθη το 2004 από το FSB, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι 59 ετών.

    Ο πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών, του SVR, Αλεξάντρ Ζαπορόσκι, που καταδικάσθηκε το 2003 σε 18 χρόνια καταναγκαστικών έργων για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον. Είχε δώσει στη CIA πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

    Υπήρξε υποδιευθυντής του αμερικανικού τμήματος του SVR και στη συνέχεια του τμήματος αντικατασκοπείας. Ο Αλεξάντρ Ζαπορόσκι ήλθε ο ίδιος σε επαφή με τη CIA κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αργεντινή το 2994, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο πράκτορας εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1997 και εγκαταστάθηκε τότε στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2001.

    Τέλος, ο Γκενάντι Βασιλένκο, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τέσσερις που δεν έχει καταδικασθεί για κατασκοπεία. Πρώην πράκτορας της KGB , υπήρξε εκ των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του τηλεοπτικού δικτύου "NTV-Plus". Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή όπλων, κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και αντίσταση κατά της αρχής. Οι ρωσικές δεν έχουν εξηγήσει για ποιόν λόγο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 July 2010 - 12:30:28 UTC