Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημιυπαίθριοι. Καταβολή προστίμου
  • [02] Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα
  • [03] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin
  • [04] "Τουρισμός για όλους"
  • [05] Ταμείο διάσωσης
  • [06] Εξαιτίας του σκανδάλου
  • [07] Μακελειό στην Ουγκάντα

  • [01] Ημιυπαίθριοι. Καταβολή προστίμου

    Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.

    Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).

    Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.

    Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

    [02] Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα

    Από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερομένους από το βράδυ της Δευτέρας μετά τις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα: http://www.ypepth.gr/efarmoges/eid_vathm.php, πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους Ελληνικούς χαρακτήρες.

    Επίσης, από την ίδια ηλεκτρινική διεύθυνση και με την ίδια διαδικασία θα μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια).

    [03] Συνεδριάζουν Eurogroup-Ecofin

    Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.

    Ανέφεραν επίσης ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

    Τέστ αντοχής για τις τράπεζες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν "τα απαραιτήτα μέτρα" για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress test) στις 23 Ιουλίου, δήλωσε η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπενθύμισε ότι η φόρμα για τη δημοσιοποίηση των πολυαναμενόμενων τεστ αντοχής θα τελειοποιηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Ακολούθως, "θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση" των αποτελεσμάτων και "θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα" αν υπάρξουν ανεπάρκειες στα κεφάλαιά τους, πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

    Παρόλα αυτά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.

    Η ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) για τα τεστ κόπωσης (stress tests), στα οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και έξι ελληνικες. θα είναι τα βασικά αντικείμενα του Ecofin, που συνεδριάζει αύριο, στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις για την υιοθέτηση των Κανονισμών και Οδηγιών για την καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργηθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτών του Χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία πρέπει να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών με στόχο τη σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση - Εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε». Παράλληλα, το Ecofin πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία. Ακόμα, αναμένεται να αξιολογήθούν 13 κράτη - μέλη (Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο), για το εάν έλαβαν επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2010, ενώ αναμένεται να αποφασισθεί η είσοδος της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της βελγικής προεδρίας, οι βασικοί άξονές του αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, τη φορολογία, τον εξωτερικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Σημειώνεται τέλος, ότι κατά τη διάρκεια του προγεύματος οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (7 Ιουλίου 2010), η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% για το 2010 και στο 4,25% για το 2011. Συνολικά, για το τρέχον έτος προσδοκάται μέτρια, αλλά σταθερή, ανάκαμψη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες και ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, έχει ενταθεί ο κίνδυνος από τις νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως μέτρων που ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διενέργεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προώθηση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές στις αναδυόμενες οικονομίες, αναφέρει το ΔΝΤ, πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια ζήτηση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Και στα δύο συμβούλια, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [04] "Τουρισμός για όλους"

    Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού υλοποιεί και εφέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» προκειμένου να συμβάλει στην εξασφάλιση διακοπών χαμηλού κόστους για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας. Συγχρόνως, το πρόγραμμα τονώνει την εσωτερική τουριστική αγορά στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης.

    Αν και το πρόγραμμα κινδύνευε να μην υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν σε σχέση με την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών και της ιδιαίτερης δημοσιονομικής κατάστασης, η πραγματοποίηση του κατέστη δυνατή με εκλογίκευση στο συνολικό κόστος.

    Παράλληλα, ο ΕΟΤ δεν εκτύπωσε εφέτος καταλόγους των καταλυμάτων, γεγονός που περιόρισε το κόστος του προγράμματος κατά 160.000 ευρώ και συνέβαλε στην εξοικονόμηση χαρτιού συμβάλλοντας και στη περιβαλλοντική διαχείριση.

    Η χορήγηση των δελτίων του υποπρογράμματος των 6ήμερων διακοπών προς τους δικαιούχους από τα κατά τόπους ΚΕΠ ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου. Θα εκδοθούν 100.000 συνολικά δελτία προς αντίστοιχους ασφαλισμένους που δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας ή της Αγροτικής Εστίας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος.

    Η χρήση των δελτίων για διαμονή σε 3.490 καταλύματα (κύρια και μη κύρια καταλύματα) όλης της χώρας, που συμμετέχουν με αίτησή τους στο πρόγραμμα, ισχύει έως το Μάρτιο του 2011 και μέχρις εξαντλήσεως του διατιθέμενου αριθμού δελτίων.

    Το φετινό πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» 2010-2011 περιλαμβάνει, εκτός του υποπρογράμματος των εξαήμερων διακοπών, και το υποπρόγραμμα της τρίτης ηλικίας μέσω του οποίου χορηγούνται, από την 1η Οκτωβρίου, 10.000 δελτία σε συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας ή της Αγροτικής Εστίας.

    Παράλληλα ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υλοποιεί το πρόγραμμα «Διακοπές - Εθελοντισμός» για το καλοκαίρι του 2010 (Ιούλιο και Αύγουστο). Μέσω του προγράμματος αυτού δίνεται η δυνατότητα σε νέους 18-25 ετών να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε Γραφεία Πληροφοριών του ΕΟΤ κατά την θερινή περίοδο, ενώ συγχρόνως τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν διακοπές γνωρίζοντας την Ελλάδα.

    Τα κατά τόπους ΚΕΠ και τα Γραφεία πληροφοριών του ΕΟΤ ενημερώνουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ενώ τα ΚΕΠ από την Παρασκευή 9 Ιουλίου χορηγούν στους δικαιούχους τα δελτία των 6ήμερων διακοπών, εφόσον αυτοί προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταλύματα και οδηγίες προς τους δικαιούχους υπάρχουν στο site του ΕΟΤ www.eot.gr. Για ειδικότερες πληροφορίες και παράπονα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό του Ε.Ο.Τ. 1572 και 1571 καθώς και στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Μελετών & Επενδύσεων του ΕΟΤ (210 8707720, 8707707, 870706) και στο e-mail: meletes_ependyseis@gnto.gr

    [05] Ταμείο διάσωσης

    Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες συζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, γράφει σε άρθρο του στην εφηmeρίδα Financial Times ο γενικός διευθυντής της ιταλικής τράπεζας UniCredit.

    Το ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου επί των τραπεζών την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, γράφει ο Αλεσάντρο Προφούμο.

    "Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ' ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια", γράφει.

    "Η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο", λέει ο Αλεσάντρο Προφούμο επιμένοντας στο γεγονός ότι το ταμείο αυτό "δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών".

    Ο Αλεσάντρο Προφούμο θεωρεί αντίθετα ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους.

    Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσόν, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

    Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους Financial Times.

    [06] Εξαιτίας του σκανδάλου

    Το κόμμα του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έχασε την Κυριακή την αναπληρωματική εκλογή για μια βουλευτική έδρα που θεωρούσε σίγουρη, σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας ενός σκανδάλου για παράνομες προεκλογικές δωρεές.

    Η υποψήφια των Πρασίνων Ανί Πουρσινόφ, η οποία υποστηριζόταν και από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, κέρδισε τον απερχόμενο βουλευτή του UMP στην περιφέρεια του Ραμπουγέ, νοτιοδυτικά του Παρισιού, με 51,7% έναντι 48,3% ενώ η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή συμμετοχή, μόλις 26,8%.

    Η ψήφος αντανακλά την πολύ χαμηλή δημοτικοτητα του Σαρκοζί μετά τις κατηγορίες, τις οποίες αρνείται ο ίδιος και ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του, ότι η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας Λιλιάν Μπετανκούρ και ο εκλιπών σύζυγός της είχαν κάνει το 2007 μια μεγάλη παράνομη δωρεά σε μετρητά στην προεκλογική εκστρατεία του.

    Το UMP διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών (IGF) που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Ερίκ Βερτ, "δεν παρενέβη" στην υπόθεση της Λιλιάν Μπετανκούρ, της πολυεκατομμυριούχου κληρονόμου της εταιρείας L' Oreal, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

    "Κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών δεν παρενέβη στις υπηρεσίες που είχε υπό τον έλεγχό του για να ζητήσει, να εμποδίσει ή να κατευθύνει μια απόφαση σχετικά με την κυρία Μπετανκούρ", αναφέρεται στην έκθεση.

    Παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές της Μπετανκούρ άφηναν να εννοηθεί ότι είχε γίνει προσπάθεια φοροδιαφυγής εκ μέρους της. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αλλά και πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξέφρασαν υπόνοιες ότι ο Βερτ "κάλυψε" την προσπάθεια αυτή κυρίως επειδή η σύζυγός του, Φλοράνς Βερτ, χειριζόταν ένα μέρος της προσωπικής περιουσίας της Μπετανκούρ.

    [07] Μακελειό στην Ουγκάντα

    Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την διπλή επίθεση, σε ένα αιθιοπικό εστιατόριο σε νότια περιοχή της Καμπάλα και σε μια λέσχη του ράγκμπι σε ανατολική συνοικία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα Αμερικανός.

    "Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μεταβληθούν σε στόχο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβερί Μουσεβένι όταν επισκέφθηκε έναν από τους χώρους της επίθεσης. "Εάν οι δράστες των επιθέσεων θέλουν να πολεμήσουν, ας επιτεθούν εναντίον στρατιωτών", είπε.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση,, ωστόσο η αστυνομία τις συνδέει με τις απειλές που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα των σομαλών ισλαμιστών σεμπάμπ εναντίον των πληθυσμών της Ουγκάντας και του Μπουρούντι σε αντίποινα για την στρατιωτική παρουσία των δύο χωρών στη Σομαλία. Ο πρόεδρος της Σομαλίας Σάριφ Σέιχ Αχμεντ καταδίκασε τις "διαβολικές" επιθέσεις της Καμπάλα.

    Το "γεγονός ότι τα θύματα ψυχαγωγούνταν παρακολουθώντας τον τελικό αποκαλύπτει την αθλιότητα και τη διαβολικότητα των δραστών και την ανάγκη για την εξουδετέρωση όσων δεν σέβονται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του σομαλού προέδρου.

    "Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια θα ενισχύσει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ουγκάντας και της Σομαλίας. Ούτε η περιοχή, ούτε η διεθνής κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την προώθηση της ανασφάλειας", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Σαρίφ Σέιχ Αχμεντ δεν ελέγχει παρά λίγες συνοικίες της σομαλικής πρωτεύουσας και οφείλει την επιβίωσή της στην υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom), η οποία απαρτίζεται κατά το ήμισυ από ουγκαντέζους στρατιώτες, απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ανταρτών σεμπάμπ που ελέγχουν την κεντρική και τη νότια Σομαλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 July 2010 - 22:30:26 UTC