Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [02] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό
  • [03] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας
  • [04] Μακρύς ο κατάλογος
  • [05] Σιέστα λόγω καύσωνα

  • [01] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • 13ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης. Πόρος

    10.00-14.00: Η κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη: Τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    17.00-20.00: Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα: καταργώντας τα εμπόδια/δημιουργώντας τις προϋποθέσεις

  • Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ραγκούσης θα έχει συνάντηση με την κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα, καθώς και με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

  • Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και με τη συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, της Μ.Κ.Ο. "ΑΓΑΠΗ" της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Αθήνα/Γραφ. Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Κοινπβουλίου

  • Συνεδρίαση ΕΣΡ

  • Συνέντευξη Τύπου της Green Project για την εκκίνηση του Πράσινου Οδοιπορικού στην Αφρική. Αθήνα/ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" - 11:30:00

  • Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΑΕ με θέματα ημερησίας διάταξης: 1. Έγκριση πρακτικών ΔΣ 19-5-2010 και Έγκριση Πρακτικών Έκτακτου Συνεδρίου Αθήνας και 2. Λειτουργικά Προβλήματα των Ν.Α. , Αθήνα/γραφεία ΕΝΑΕ (Μεσογείων 15, 4ος ορ.) - 12:00:00

  • Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Σύμπραξης Marfin Investment Group - Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), με θέμα "Δημιουργώντας τον Ελαιώνα του 21ου αιώνα, ένα οδοιπορικό δράσεων από την καταστροφή στην ανάπτυξη". Αθήνα/ξεν. Μ. Βρετανία - 13:00:00

  • Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα με τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Λιμενικών και Πυροσβεστών καθώς και με τον Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων . Αθήνα/Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - 13:00:00

  • Δικαστές και εισαγγελείς θα πραγματοποιήσουν Πανελλαδική πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό. Την κινητοποίηση οργανώνουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αθήνα/Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) - 14:00:00

  • Συνέρχονται σε κοινή συνεδρίαση οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές-μέλη τους να ενημερωθούν από την Υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Αθήνα/Βουλή - 14:00:00

  • Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ - 15:00:00

  • Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από την υπουργό Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και το Ολοήμερο Σχολείο - 16:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη/Νομαρχία - 13:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (β` φάση, 2η ημέρα): Ελλάδα-Μαυροβούνιο - 17:45:00

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (β` προκριματικός γύρος, α` αγώνες)

    Μέταλουργκς Λιέπαγιας (Λιθουανία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

    Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)

    Ίντερ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Λεχ Πόζναν (Πολωνία)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Κόπερ (Σλοβενία)

    Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)-Ρούνταρ (Μαυροβούνιο)

    Μπιρκίρκαρα (Μάλτα)-Ζίλινα (Σλοβακία)

    Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)

    Ομόνοια (Κύπρος)-FK Ρένοβα (ΠΓΔΜ)

    Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-HB Τόρσαβν (Νησιά Φαρόε)

    Μποέμιανς FC (Ιρλανδία)-TNS (Ουαλία)

    ΑΪΚ Στοκχόλμης (Σουηδία)-Ζενές Ες (Λουξεμβούργο)

    -

    [02] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

    Σε τρίωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχωρούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού.

    Στόχος της κίνησης είναι η καλύτερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που συζητείται στη Βουλή, «με το οποίο αλλάζει ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός του χαρακτήρας και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και όσων είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 15 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και στο μαζικο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, ανοιχτός από τις 12 το μεσημέρι για τουρίστες και όλους τους επισκέπτες είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο οποίος παρέμεινε κλειστός από νωρίς το πρωί, μετά από τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι συμβασιούχοι φύλακες του μνημείου και οι μόνιμοι, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί υπερωριακά και κυριακάτικα επιδόματα.

    Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου.

  • ** Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού προχωρούν στις 2 το μεσημέρι στο πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) και δικαστές και εισαγγελείς από τρεις δικαστικές ενώσεις.

    Λειτουργεί το μετρό

    Κανονικά λειτουργεί το Μετρό, σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό), είχε προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση.

    Διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο

    Συνεχίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου, οι περίπου 30 αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνειακοί, επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Όπως καταγγέλλουν, οι διορισμοί τους έχουν «παγώσει» παρόλο που το υπουργείο τους κάλεσε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ πολλοί έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενη εργασία τους.

    [03] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

    Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες, από ΑΑ2 σε Α1, λόγω των ακόμα σχετικά μικρών προοπτικών ανάπτυξης και μιας επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

    O οίκος Moody's τόνισε ότι περιμένει μια επιδείνωση "για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα" των παραμέτρων του χρέους, το ύψος του οποίου σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 90% πριν σταθεροποιηθεί και τόνισε ότι εξακολουθεί "να ανησυχεί από τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα".

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επέκρινε το "ολιγοπώλιο" των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

    "Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων", είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

    Οι τρεις μεγάλοι αγγλοσαξονικοί οίκοι --Fitch, Standard and Poor's, Moody's-- επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ τους η Ελλάδα.

    "Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με τον Τρισέ.

    Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα "εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία" για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια "διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης".

    [04] Μακρύς ο κατάλογος

    Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.

    Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ, τον νυν υπουργό Εργασίας και το νυν υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται με την επίμαχη υπόθεση, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Επίσης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, η περίοδος είναι άσχετη από αυτήν που διερευνά η Εξεταστική και υπενθύμισε ότι ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2007, τα οποία κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κάνοντας λόγο για ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία.

    Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

    Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

    Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική ανάγνωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου, καθώς αποδεικνύεται ότι αντίστοιχης δόμησης ομόλογο στο οποίο είχε επενδύσει η Εμπορική Τράπεζα επέφερε σημαντικότατα κέρδη στο δημόσιο.

    Αναφερόμενοι δε, στο «επίμαχο» ομόλογο, υποστήριξαν ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ καλύφθηκε από το κράτος με νόμο του 2007, τον οποίο υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα υποστήριξαν ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί την πρόταση της ΝΔ για τους προέδρους του ΟΔΔΗΧ έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να προκατασκευάσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    [05] Σιέστα λόγω καύσωνα

    Την καθιέρωση επίσημης σιέστας για την αντιμετώπιση του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 100 ετών που πλήττει τη Ρωσία, πρότεινε ο επικεφαλής υγειονομικού ελέγχου των ρωσικών ομοσπονδιακών αρχών Γκενάντι Ονιστσένκο, αναφέρει σήμερα ο ρωσικός Τύπος.

    "Λόγω του καύσωνα, όλες οι εργασιακές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιούνται νωρίτερα ή αργότερα και τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας μπορούμε να καθιερώσουμε μια παρατεταμένη διακοπή", δήλωσε ο ρώσος αρχίατρος στην εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

    Περίπου οι μισοί Μοσχοβίτες εκ των ερωτηθέντων (48%) υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο, ενώ το 39% τάσσεται κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η υπηρεσία SuperJob.ru, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι.

    Ο καύσωνας που έπληξε τη ρωσική πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 χρόνων, με θερμοκρασίες που έφθασαν τους 35 βαθμούς στη Μόσχα αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή 7 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση θερμοκρασία του Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 10:30:28 UTC