Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιχμές Λ.Ρακιντζή περί ατιμωρησίας
  • [02] ΓΣΕΕ για το "πάγωμα" παροχών του ΟΕΚ
  • [03] Εξεταστική για τη Ζήμενς
  • [04] ΕΕ-Κινητικότητα στην αγορά εργασίας
  • [05] Ζωντάνεψε ο πολύπαθος ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών
  • [06] Το ασφαλιστικό στο δημόσιο
  • [07] Προκαταρκτική για τις προμήθειες
  • [08] Αποκλιμάκωση επιτοκίων
  • [09] Αντιδράσεις στη Λευκωσία
  • [10] Αντιφατικές πληροφορίες
  • [11] Πρόεδρος του Παναθηναϊκού

  • [01] Αιχμές Λ.Ρακιντζή περί ατιμωρησίας

    Σαφείς αιχμές για δικαστική διαφθορά διατύπωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Με αφορμή αναφορές (τις επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης) της έκθεσής του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

    «Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου», σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών;», απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

    Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αποτέλεσμα των διώξεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε ότι δεν γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των υπαλλήλων, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη. Τόνισε ότι οι 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δεν γνωρίζει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται» και πάντως «καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά». Πρόσθεσε, δε, ότι αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.

    Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλονται από ιδιώτες, ή από υπηρεσίες, και αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο γραφείο του μόνον εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο. «Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».

    Επιπλέον, ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ότι «αν δεν υπήρχε διαφθορά στον τόπο, δεν θα είχαμε έλλειμμα» και εκτίμησε πως «(σσ. η διαφθορά) θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα έρχονται σε επαφή».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων, υποστήριξε ότι «δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε». Σχετικά, δε, με το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (το οποίο ετέθη από πολλούς βουλευτές - μέλη της Επιτροπής), είπε πως δεν υπάρχει νομοθεσία και πως «συνήθως, οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο, το οποίο στοχεύει στο να πάρει κονδύλια».

    Ερωτηθείς, τέλος, από τον πρώην υπουργό, Πρ. Παυλόπουλο, αν υπάρχει εξέλιξη σχετικά με την ανανέωση της θητείας του -καθώς αυτή έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009- ο κ. Ρακιντζής απάντησε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι δικό του και ότι ο ίδιος αναμένει ή την ανανέωση της θητείας του, ή την αντικατάστασή του.

    [02] ΓΣΕΕ για το "πάγωμα" παροχών του ΟΕΚ

    "Tην ώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από άδικα και αντικοινωνικά μέτρα η διοίκηση του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο εργασίας την διακοπή των προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής, λόγω χρηματοπιστωτικού προβλήματος στον οργανισμό, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει «κόκκινο»", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και εκφράζει την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των παροχών του ΟΕΚ και ζητά την απόρριψη από τον Υπουργό Εργασίας του σχετικού αιτήματος της διοίκησης.

    "Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Εάν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι' αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την ψήφιση της διάταξης στο ασφαλιστικό που προβλέπει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία του ΟΕΚ με μείωση των δικαιούμενων ποσών, ρύθμιση που δεν προβλέπεται από το απεχθές μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές παρεμβάσεις και δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι και οι δικαιούχοι του ΟΕΚ" καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    [03] Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, συνεχίζεται σήμερα το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Το έργο της επιτροπής, πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την εξέταση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

    Κλήση για να απολογηθεί απέστειλε η ειδική εφέτης ανακριτής, κ. Μαρία Νικολακέα, στον πρώην υπουργό Αν.Μαντέλη.

    Η κλήση του αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με εμβάσματα συνολικού ποσού 450 χιλιάδων μάρκων, που είχαν τοποθετηθεί το 2000 σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, που είχε ανοίξει προς εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού ο κουμπάρος του επιχειρηματίας κ. Γιώργος Τσουγκράνης.

    Τόσο ο επιχειρηματίας όσο και ο πρώην υπουργός έχουν παραδεχθεί ότι εμβάστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο ο κ. Μαντέλης κάνει λόγο για το πρώτο έμβασμα ότι ήταν προεκλογική χορηγία απο τη Ζήμενς, ενώ για το δεύτερο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον αποστολέα.

    Χθες, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους» («ψηφιακούς ξεναγούς»), που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

    Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά. Κλήθηκε τότε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκ ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκ ευρώ.

    Για το θέμα εξετάστηκαν σήμερα οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

    [04] ΕΕ-Κινητικότητα στην αγορά εργασίας

    Τριάντα οκτώ στους εκατό Έλληνες και 48 στους εκατό πολίτες της ΕΕ, δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή, ή χώρα, στην περίπτωση, που έμεναν άνεργοι και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεύρεσης εργασίας.

    Αυτό προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη γεωγραφική κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά ετοιμότητας για εγκατάσταση σε άλλη περιοχή, ή χώρα, σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλημάτων ανεργίας, εμφανίζουν οι Κύπριοι, οι Σουηδοί και οι Γάλλοι (66%) και τα χαμηλότερα οι Πορτογάλοι (31%) και οι Βούλγαροι (33%).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2005 το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή, ή χώρα, παρουσίασε αισθητή μείωση (από 67% σε 38% - το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ). Μείωση παρουσίασε το αντίστοιχο ποσοστό και στο σύνολο των πολιτών των «27» (από 66% σε 48%).

    [05] Ζωντάνεψε ο πολύπαθος ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

    Mε μια φορητή Αγία Τράπεζα ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους , σε πέτρες, χόρτα και ξύλα, στα ερείπια που κάποτε είχε υπάρξει ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών για δεκαετίες ολόκληρες κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου γινόταν ένας Εσπερινός. Ήταν περισσότερο μια προσπάθεια να κρατηθεί η πίστη ζωντανή μέσα στα ερείπια και πολύ λιγότερο μια λειτουργία με το τελετουργικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Φέτος όμως το σκηνικό άλλαξε. Για πρώτη φορά, το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου ακούστηκαν στον ναό ψαλμωδίες ύστερα από τέσσερις αιώνες. Ο ναός άνοιξε για το κοινό και τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με αφορμή την εορτή των Αποστόλων. Ο πολύπαθος ναός του Αγίου Πέτρου ζωντάνεψε ξανά και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίσκοπος Κνωσού Ευγένιος: "γέμισε στους δύο εσπερινούς και στις δύο λειτουργίες που τελέσθηκαν από συγκινημένους πολίτες, οι οποίοι όπως κι εγώ, θυμούνταν τα ερείπια και τώρα έβλεπαν έναν ναό που παράλληλα είναι κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσογείου".

    Η εκκλησία

    Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μνημεία της κατηγορίας του, με ευρύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και για την πορεία της αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα και την παρουσία της τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του μνημείου ως εξαιρετικά τολμηρή. Η τελευταία φάση της αναστήλωσης του ναού που είχε ξεκινήσει από το 1991 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες όπως λένε οι δεκάδες άνθρωποι που από διάφορα πόστα ενεπλάκησαν σε αυτήν υπήρξε ένας Γολγοθάς, ενώ αρκετές φορές φαινόταν πως δε θα τέλειωνε ποτέ. Παράλληλα όμως υπήρξε και μια συναρπαστική εμπειρία, ένα ταξίδι ζωής, για το οποίο ο τελικός προορισμός δικαίωσε την πορεία.

    Σήμερα ο ναός, που είναι χαρακτηρισμένος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως επετειακός, έχει αναδημιουργηθεί στην αρχική του μορφή και είναι επισκέψιμος ως μουσειακός χώρος, ενώ σύντομα πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά ακόμα χρήσεων. Όσον αφορά στις χρήσεις του ναού στο μέλλον εκτός από κάποιες λειτουργίες που θα τελούνται εκεί και τους επισκέπτες που θα δέχεται υπάρχουν υπό συζήτηση πολλές σκέψεις. Ο Επίσκοπος Ευγένιος που υπήρξε για διάστημα 1,5 χρόνου και πρόεδρος της επιτροπής αναστήλωσης επισημαίνει "γίνονται συζητήσεις με το Δήμο Ηρακλείου και την ενορία Αγίου Δημητρίου που τυπικά της ανήκει ο χώρος. Σύντομα πρόκειται να συσταθεί φορέας για τη διαχείριση του μνημείου που θα πάρει και τις σχετικές αποφάσεις. Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου μας Ειρηναίου αλλά και της εκκλησίας γενικότερα είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού ανοικτός στους πολίτες όπου θα πραγματοποιούνται σοβαρές εκδηλώσεις. Επίσης προτείνουμε στο συγκεκριμένο χώρο να πραγματοποιούνται διαχριστινικά, διαθρησκευτικά και διορθόδοξα συνέδρια."

    Άλλωστε όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος της 13ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων Λιάνα Σταρίδα, που έχει ασχοληθεί με την αναστήλωση των βενετσιάνικων αποθηκών της Καστέλας που γειτνιάζουν με το ναό, σε μια μελλοντική φάση με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων τα δύο μνημεία με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Μπεντενάκι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ενότητα.

    Τέμενος και ..ξυλουργείο

    Για να ανατρέξει κανείς στην ιστορία του ναού απαραίτητο είναι να κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο ενώ εντυπωσιακές είναι οι χρήσεις που είχε κατά καιρούς από Μονή ως τζαμί και από κινηματογράφος ως ξυλουργείο! Ο Ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας ως Καθολικό της Μονής του Τάγματος των Δομινικανών Με την έλευση της Οθωμανικής κυριαρχίας ο Άγιος Πέτρος μετατράπηκε αμέσως σε μουσουλμανικό τέμενος. Ως ανταλλάξιμη περιουσία αγοράσθηκε από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου Λιμένος για να λειτουργήσει ως Ναός.

    Ο ναός χτίστηκε ως μονόκλιτη βασιλική με μικρό εγκάρσιο κλίτος. Μετά την πρώτη κατάρρευση από σεισμό (ίσως το 1303) ξαναχτίστηκε στην κάτοψη που έχει και σήμερα, της μονόκλιτης βασιλικής. Τους αιώνες 14ο-16ο σταδιακά προστέθηκαν παρεκκλήσια στη νότια πλευρά. Στη διάρκεια αυτών των αιώνων ο ναός κατέρρευσε τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Στην Τουρκοκρατία (1669) μετατράπηκε σε τζαμί και προστέθηκε μιναρές στη Ν.Δ. γωνία. Τον 19ο αι. μετά από νέες καταρρεύσεις, το ένα σταυροθόλιο του ιερού μετατράπηκε σε θόλο και ο βόρειος τοίχος ανακατασκευάστηκε. Τα κελιά σταδιακά καταστράφηκαν, καλύφθηκαν και στις αρχές του 20ού αι. χτίστηκε το κτίριο της Καστέλας που κάλυψε μεγάλο μέρος στα βορειοανατολικά του χώρου του μοναστηριού και μέρος των κελιών. Μετά την απελευθέρωση ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογράφος και αργότερα ως ξυλουργείο. Η στέγη του σωζόταν μέχρι τη δεκαετία του '70. Όπως επισημαίνει η αρχιτέκτονας-μηχανικός της 13ης Εφορίας Δάφνη Χρονάκη ,η κατασκευή του ναού είχε εξαρχής σοβαρότατα προβλήματα στατικής επάρκειας: μικρό πάχος τοίχων, υψίκορμες αναλογίες, έλλειψη συνδετήριων στοιχείων και διαφραγμάτων. Όλα αυτά συντέλεσαν στις επανειλημμένες καταρρεύσεις και στην πολύ μεγάλη δυσκολία στατικής αποκατάστασης.

    Οκτώ φάσεις

    Ο ναός πέρασε από οκτώ κατασκευαστικές φάσεις, τέσσερις από τις οποίες την περίοδο της Ενετοκρατίας, η πέμπτη φάση το 1671 επί Τουρκοκρατίας, η έκτη φάση τον 19ο αι μέχρι το 1972, η έβδομη έως το 1974 και η όγδοη από το 1991 ως το 1995.

    Μετά το 1995 υπήρξε προσπάθεια στερέωσης των τοίχων του ναού από την 13η Εφορία, η κοινοτική χρηματοδότηση, ωστόσο, αναλώθηκε σε ανάγκες αρμολόγησης. Το 2000 δόθηκε μικρή χρηματοδότηση από το Δήμο Ηρακλείου για την ολοκλήρωση ανακατασκευής του νότιου τοίχου με σωστή τοποθέτηση των παραθύρων.

    Την περίοδο 1995-2005 έγιναν στατικές μελέτες οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες και ανεπαρκείς από το ΚΑΣ και την αρμόδια Διεύθυνση Αναστύλωσης του υπ. Πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το υπουργείο ανέθεσε τη μελέτη σε επιστημονική ομάδα που ανέλαβε να συντάξει την πλήρη μελέτη αποκατάστασης και αποφασίστηκε να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις.

    Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης με αρχικό προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ που με τις εκπτώσεις έπεσε στα 2.400.000, ενώ υπήρξε και έργο 200.000 ευρώ με αυτεπιστασία της 13ης Εφορίας για την ανασκαφική έρευνα στους βενετσιάνικους τάφους που εντοπίστηκαν και τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι είκοσι δύο τάφοι καταστράφηκαν για να θεμελιωθούν οι αντηρίδες στη βόρεια πλευρά και πέντε-έξι καταστράφηκαν στο εσωτερικό του ναού οι οποίοι, ωστόσο, αποτυπώθηκαν και σχεδιάστηκαν. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τμήματα βυζαντινών τοιχογραφιών, ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν ίχνη. Οι τοιχογραφίες, έχουν υποστεί τεράστιες φθορές λόγω της γειτνίασης του ναού με τη θάλασσα και όσες έχουν παραμείνει χρήζουν συνεχούς φροντίδας.

    Εξάλλου, για στατικούς, κυρίως, λόγους ανακατασκευάστηκαν δύο παρεκκλήσια, το Βορειοανατολικό και το Νοτιοδυτικό. Η πλακόστρωση του ναού είναι του 14ου αιώνα που κρατήθηκε και διορθώθηκε. Ο εργολάβος για τη στατική ενίσχυση και αρχιτεκτονική αναστήλωση του μνημείου εγκαταστάθηκε τον Οκτώβριο του 2007 και τέλειωσε το Μάρτιο του 2009. Η προσωρινή παραλαβή του έργου έγινε στις αρχές του 2010. Μπορεί μετά κόπων και βασάνων να ολοκληρώθηκε ο ναός ωστόσο δεν έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος. Ήδη ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης έχει απευθυνθεί με επιστολή του στον υπουργό πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ζητώντας του τη χρηματοδότηση του έργου.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [06] Το ασφαλιστικό στο δημόσιο

    Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα η συζήτηση του ν/σ για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να γίνει αύριο.

    Βασική αλλαγή στο ασφαλιστικό είναι η σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας, αύριο από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν, αύριο, η Aegean Airlines και η Οlympic Air την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν σήμερα ένστολοι, οι αστυνομικού, στην πλατεία Συντάγματος.

    Πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι δικαστές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε ανέφερε, με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ.

    Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική, ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επεσήμανε ότι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά.

    Οι δικαστές ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη.

    Διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, ότι από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξαρτηθούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ενώσεων και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση.

    [07] Προκαταρκτική για τις προμήθειες

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τους κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, εκτός των Αθηνών, να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, με πολύ υψηλής τιμές στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ακόμη, ο κ. Τέντες ζήτησε, εάν διαπιστωθούν περιπτώσεις προμηθειών σε υψηλές τιμές σε νοσοκομεία να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας. Αφορμή για την διεξαγωγή της έρευνας αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου.

    Πρόσφατα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου είχε διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το ζήτημα αυτό, αλλά μόνο για τα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στο χώρο της υγείας, η αντιμετώπιση της αδιαφάνειας και της σπατάλης και η επιβίωση του ΕΣΥ με ισχυρό τον δημόσιο χαρακτήρα, είναι οι στόχοι που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ανέφερε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κα Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε έντονη κριτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Αριστεράς, σε σχέση με τα πεπραγμένα της στο χώρο της υγείας και με τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, ενώ και ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως στην Ολομέλεια. Βασικές παράμετροι της κριτικής, υπήρξαν εκ μέρους της ΝΔ, η συσσώρευση νέων χρεών κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η «εμπορευματοποίηση της υγείας» και η εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας με αφορμή την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ), η καθυστέρηση των προσλήψεων, η αδυναμία πάταξης της αδιαφάνειας στο σύστημα προμηθειών, αλλά και επιμέρους ζητήματα όπως η ηλεκτρονική κάρτα υγείας που καθυστερεί (Ουρ. Παπανδρέου - ΛΑΟΣ), ή η ανυπαρξία ενιαίου φορέα υγείας και υγειονομικού χάρτη (Αθ. Λεβέντης).

    Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραδέχθηκε πως το νομοσχέδιο «δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προσπάθεια».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθύμισε κατβ αρχήν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών και τόνισε πως «όπου διαπιστώθηκε παρανομία, έχουν σταλεί όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε για τις ορθοπεδικές προμήθειες, είτε καταγγελίες για συμβάσεις καθαριότητας ή άλλες συμβάσεις. Όλα έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη και στο ΣΕΥΠ, το οποίο αφοσιώθηκε επί τρεις μήνες σβ αυτήν τη δουλειά και έβγαλε συμπεράσματα που θα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και η διοίκηση του υπουργείου Υγείας».

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αριστεράς σχετικά με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων («μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε ολοήμερες επιχειρήσεις που θα χαρακώσουν τους αρρώστους και θα τσακίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρ. Χαραλάμπους για λογαριασμό του ΚΚΕ), η υπουργός υπενθύμισε πως η δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιατρείων εντός των νοσοκομείων, υφίσταται από το 2001.

    «12,5 εκατομμύρια νοσηλευόμενων εξυπηρετήθηκαν από το τακτικό ωράριο των νοσοκομείων (και είναι απάντηση σε όσους πυροβολούν με ευκολία το ΕΣΥ) και εισπράχθηκαν 20 εκ. ευρώ - ενώ από 500.000 που πήγαν στα απογευματινά ιατρεία, εισπράχθηκαν 40 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει η οργάνωση και η σχέση με τα ταμεία» υπενθύμισε η υπουργός. Από την άλλη, υπέδειξε τις μεγάλες δαπάνες που συνεπάγονταν οι υπερωρίες στα νοσοκομεία: Μονάχα το τελευταίο εξάμηνο, ανέρχονταν σε 9 εκ. ευρώ. «Έχουμε λοιπόν εξελίξεις που θα πρέπει να τις εντάξουμε στην ικανοποίηση των αναγκών του ΕΣΥ» επεσήμανε η υπουργός.

    Σχετικά με το σύστημα προμηθειών, η υπουργός παρέπεμψε σε προσεχές σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ απέναντι στην κριτική για την μη υλοποίηση των υπεσχημένων προσλήψεων, αντέταξε πως «ο μόνος τομέας όπου συνεχίζονται οι προσλήψεις είναι ο τομέας της υγείας. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, η συνεργασία που είχαμε με το ΑΣΕΠ, υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη τομή και προσφορά στο ζήτημα της υγείας, αφού όπου δημιουργούνται κενά, καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό εντός διμήνου».

    Τεράστιες σπατάλες, δείχνει η έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας

    Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.

    Στη γενική αυτή διαπίστωση καταλήγουν -σχεδόν στην πλειονότητά τους- τα 164 φύλλα ελέγχου ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία, τα οποία κατατέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.

    Επίσης γενική διαπίστωση συνιστά ότι η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, «η Siemens "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις».

    Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους κ.λπ.

    Αν και δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο ελέγχου, που απεστάλη στη Βουλή, μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

    Στην πλειονότητα τους, οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

    Ετσι, ενδεικτικά -όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος- στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μόνον για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων την πενταετία 2004-2009, δόθηκαν 511.991 ευρώ. Εξάλλου, για το νοσοκομείο Γιαννιτσών, η διαπίστωση είναι ότι «από τα απολογιστικά στοιχεία ετήσιας δαπάνης για τη συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, αυτή προκύπτει υψηλότερη από την αξία της σύμβασης αγοράς». Αλλά και για το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν ενδεικτικά για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ.

    Ίδια ανοδική τάση παρατηρείται και στη συντήρηση των αξονικών τομογράφων του ίδιου νοσοκομείου, ενώ στον διαγωνισμό για την προμήθεια αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν βρέθηκε απόφαση του ΔΣ για έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών.

    Ενδεικτικά, πάντα, για το Γενικό Νσοκομείο «Ελπίς» και σε σχέση με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου απουσιάζει η διαπραγμάτευση από την πλευρά του νοσοκομείου κι έτσι προκύπτει «υψηλό κόστος συντήρησης, ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και επιπλέον χρέωση για την προληπτική συντήρηση».

    [08] Αποκλιμάκωση επιτοκίων

    Αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα «stress test» και τονίζοντας ότι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και επαρκή κεφαλαιακή βάση, εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος και Νίκος Νανόπουλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και αυτό οφείλεται και στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους και δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα. Μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα «stress test» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν υγιή βάση και κεφαλαιακή επάρκεια. Σε αυτό βοήθησε και η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους τόσο με το πρώτο και δεύτερο πακέτο στήριξης, όσο και με την πρόσφατη ψήφιση του Ταμείου Σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα ήταν εντονότερα σε καταθέσεις και δάνεια.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν οφείλεται στην κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά στο ότι έκλεισαν οι διατραπεζικές αγορές ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου κατά 15 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούνιο, το φαινόμενο αυτό άρχισε να υποχωρεί. «Δεν πήγαν όλα αυτά τα λεφτά στο εξωτερικό, Κάποια έφυγαν για το εξωτερικό, κάποια πήγαν για αποπληρωμές δόσεων, ενώ πολύς κόσμος που ανησύχησε πήρε τα μετρητά και τα έβαλε στο σεντούκι. Από τον Ιούνιο όμως άρχισαν να μειώνονται αισθητά οι αναλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ράπανος, στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι «είναι απόλυτα ικανοποιητική». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα για τους μικροκαταθέτες. Στη χειρότερη περίπτωση το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις τους».

    Πάντως, ο κ. Ράπανος παραδέχτηκε ότι για την «κακή εικόνα των τραπεζών φταίνε και οι ίδιες», γιατί όπως είπε, «και αυτές έκαναν λάθη». Πρόσθεσε όμως πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βοήθησε το τραπεζικό σύστημα, τα ελληνικά νοικοκυριά».

    Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος προανήγγειλε προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Ακολουθούμε τις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν επιτόκια 4% και 5% για τις καταθέσεις και αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. Το 4% και 5% είναι εκτός πραγματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητάς τους, οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών είναι θετικοί σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που είναι αρνητικοί και ότι αρνητικό πρόσημο διαπιστώνεται μόνο στα καταναλωτικά δάνεια.

    Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης μειώθηκαν αισθητά οι αιτήσεις για δάνεια όπως και η χορήγησή τους, καθώς η αξιολόγηση γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

    Τέλος, σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζών, θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, για τις άλλες τράπεζες θα το αποφασίσουν οι ίδιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και απολύσεις εργαζόμενων.

    «Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως δεν σημαίνει πως ότι κάνατε μέχρι σήμερα θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Οι τραπεζίτες δεν είναι πολύ επωφελείς, γιατί, όπως και οι πολιτικοί, στην εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου.

    Ακόμα, η κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε μείωση μισθών και συντάξεων και να δίνονται αφορολόγητα μπόνους, μέσω θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

    Απαντώντας ο κ. Ράπανος διέψευσε ότι συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες την πολιτική των μπόνους σε στελέχη τους, ωστόσο η κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι ορισμένες το κάνουν μέσω θυγατρικών τους εταιριών, που λειτουργούν ως "οφ σορ".

    «Δεν θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα "ζόμπι", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στάθηκε στις θετικές αναφορές για την πρωτοβουλία του κόμματός του να στηρίξει με νομοθετική ρύθμιση το τραπεζικό σύστημα.

    «Δεν έχουμε αυταπάτες για τη κερδοσκοπική λειτουργία τους και ότι το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το συμφέρον των μετόχων τους» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης μίλησε για τράπεζες που έχουν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ στη πολύ κακή εικόνα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [09] Αντιδράσεις στη Λευκωσία

    Έντονες επικρίσεις από τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, κατά της οικονομικής πολιτικής Χριστόφια, πυροδότησε η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να τεθεί επίσημα υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

    Βάσει της απόφασης, η Κύπρος οφείλει να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 6.1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 62 % του ΑΕΠ το 2010 ξεπερνώντας την τιμή αναφοράς του 60 %, που προβλέπει η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.

    Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

    Σε πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι «δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη η υπαγωγή της οικονομίας της χώρας σε επιτήρηση. Αν εισακουόταν ο ΔΗΣΥ, που για δύο χρόνια προειδοποιούσε και εισηγείτο μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη» και κατέληξε: «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μας έσωσε από την επιτήρηση, τουναντίον φαίνεται ότι απαιτείται νοικοκύρεμα, μείωση των σπαταλών και μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και από την επιτήρηση».

    Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την επιτήρηση, «λόγω της ατολμίας, που έχει επιδείξει η κυβέρνηση» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «ν' απαντήσει άμεσα, πώς προτίθεται να πετύχει την ετήσια διόρθωση του 1,7% του ελλείμματος, που απαιτεί πλέον η ΕΕ». Διερωτήθηκε δε, «αφού δεν πέτυχε το σχέδιο "Α", ποιο είναι το Σχέδιο "Β"».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις απαιτήσεις της ΕΕ. «Αυτό που άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, όπως η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2012, αντί του 2013. Αυτό δυσχεραίνει τον προγραμματισμό, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει την εξυγίανση». Μάλιστα, ο κ. Ευαγόρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέσα από διάλογο με το ΔΗΚΟ μπορεί να πετύχει περαιτέρω αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων.

    Χαρακτήρισε «ατυχές» το ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης «για την ανεπαίσθητη φορολόγηση του πραγματικού πλούτου και των κερδών» και απαντώντας στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα σχεδίου «Β». «Εχουν υπάρξει περικοπές 80 εκατ. στα κρατικά έξοδα», είπε.

    Η ΕΔΕΚ επέκρινε την κυβέρνηση για «αναβλητικότητα στη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», για «συνεχείς παλινδρομήσεις» και για «απουσία συγκροτημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής στο θέμα της οικονομίας».

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει υπό επιτήρηση την κυπριακή οικονομία, κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει τα κόμματα σε σύσκεψη για συζήτηση σε βάθος των προβλημάτων της οικονομίας.

    Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι μετά την επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ένας ορθολογιστικός και νηφάλιος διάλογος, «ώστε να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα».

    Σε δηλώσεις του, το μέλος του ΠΓ κόμματος, Θεόδωρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «το γεγονός πως η κυπριακή οικονομία έχει μπει και επίσημα υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία μετέτρεψε μέσα σε δύο χρόνια την πλεονασματική οικονομία σε ελλειματική».

    [10] Αντιφατικές πληροφορίες

    Το Λιβυκό πλοίο που προσπαθεί να φθάσει στη Γάζα ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης αλλά εξακολουθούσε να τελεί υπό στενή παρακολούθηση του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ ο τελικός του προορισμός --το εάν θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο ή θα προσπαθήσει να φθάσει στον Παλαιστινιακό θύλακα-- παραμένει άγνωστος, σύμφωνα με αντιφατικές πληροφορίες.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι, που έχει ναυλώσει το σκάφος, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Αμάλθεια έχει ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης.

    Κατά Αιγυπτιακές πηγές, το πλοίο αναμένεται να ελλιμενιστεί σήμερα Τετάρτη στο Αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρίς, κάτι που εάν αληθεύει θα αποτρέψει πιθανή επέμβαση του Ισραηλινού ναυτικού, που έχει απειλήσει να το αναχαιτίσει σε περίπτωση που προσπαθήσει να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

    Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, ο καπετάνιος του φορτηγού υπό μολδαβική σημαία συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το Αλ Αρίς, όπως του ζητήθηκε από τις αρχές στο Ισραήλ. Πάντως το πολεμικό ναυτικό συνέχιζε να επιτηρεί το πλοίο.

    Ωστόσο στην Τρίπολη το Ίδρυμα Καντάφι διέψευσε ότι το πλοίο που μεταφέρει 2 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και επέμεινε ότι θα προσπαθήσει "να φθάσει στη Γάζα", όπως δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, εκτελεστικός του διευθυντής, προσθέτοντας ότι το Αμάλθεια "δε θα αλλάξει κατεύθυνση".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ Ισραηλινά πολεμικά "περικύκλωσαν" το φορτηγό πλοίο ώστε να το εμποδίσουν να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα και υπήρχε "πραγματική απειλή".

    Ο Σαουάν είπε ότι η επικοινωνία με το πλοίο είναι δύσκολη.

    Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης ότι το Αμάλθεια έριξε άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβης και ότι ο Κουβανός πλοίαρχος είπε πως χρειάζονται "επισκευές".

    [11] Πρόεδρος του Παναθηναϊκού

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αποφασίσθηκε στο Δ.Σ. Ο 68χρονος δικηγόρος, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή τον Δεκέμβριο του 2004, αποτελεί προσωπική επιλογή του μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στις δηλώσεις που έκανε κατά την παρουσίασή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Στο Δ.Σ. εξέφρασα τις απόψεις που διακατέχουν όλους τους μετόχους και όλους τους συμβούλους. Για μένα η εκτίμηση και η επιλογή στο πρόσωπό μου είναι δέσμευση ευθύνης και προσφοράς. Το ποδόσφαιρο αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και ως τέτοιο κομμάτι βρίσκεται σε αλληλοεπίδραση με όλες τις πλευρές της χώρας. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου όλα πλέον πρέπει να αλλάξουν, η εξυγίανση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου είναι συμβολή στη γενικότερη αναδημιουργία της χώρας και έτσι εκλαμβάνω την πρόταση. Και η πρόταση έχει αυτό ακριβώς το νόημα και αποτελεί αυτή τη δέσμευση. Στον Παναθηναϊκό κανείς δεν περισσεύει. Η συλλογικότητα και η ενότητα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός σε όλους τους τομείς. Με ιδιαίτερη συναίσθηση ευθύνης θέλω να διατυπώσω την άποψη ότι οι επιτυχίες που είχε ο Παναθηναϊκός αυτή την περίοδο και σε αθλητικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν με συλλογική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Εγώ είμαι στη διάθεση όλων με καθημερινή συμβολή. Ο Παναθηναϊκός είναι το σωματείο που θα κάνει τη διαφορά παντού. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να βλέπουν και να χαίρονται μια τέτοια ομάδα».

    Στη συνέχεια είπε: «Θα επιδιώξω να μιλήσω με όλους τους μετόχους, να ακούσω προτάσεις και να ακούσω ιδέες, ακόμη και ανησυχίες και προβληματισμούς. Να υπάρξει σύνθεση απόψεων, δημιουργική σύνθεση. Αρκεί να είναι με ειλικρίνεια και διαφάνεια».

    Είπε ακόμη ότι είναι Παναθηναϊκός από τα παιδικά χρόνια του και αμέσως μετά, απαντώντας σε ερώτηση για το αν απαιτείται χρόνος, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα καθήκοντά του, τόνισε: «Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και υπολογίζω ότι θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερος, χάρη στους άξιους συνεργάτες, που είναι έτοιμοι για όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν».

    Πρόσθεσε ακόμη πως «... οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν μια ομάδα με κύρος που να εμπνέει τον σεβασμό και να δίνει τη χαρά ενός αξιοκρατικού ποδοσφαίρου και αξιόπιστου και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουμε».

    Και για το θέμα του γηπέδου: «Έχει φτάσει σε ώριμο σημείο, όπου όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

    Στο τέλος κατέληξε λέγοντας πως: «Ο Παναθηναϊκός έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να τα αξιοποιήσει».

    Δηλώσεις Βαρδινογιάννη

    Καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ευχήθηκε ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» εταιρείας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε την επιστροφή του στο διοικητικό συμβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους μετόχους να πράξουν το ίδιο.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρδινογιάννης τονίζει: «Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του Δ.Σ. με την ανάδειξη στο αξίωμα αυτό του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Του εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει με γνώμονα την επίτευξη των στόχων του Παναθηναϊκού. Aπό σήμερα επανέρχομαι στο Δ.Σ. της Π.Α.Ε., θεωρώντας ότι είναι σκόπιμο να μετέχουν οι μέτοχοι της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό και με γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού θα επιλύονται, με την συμμετοχή όλων, εντός του Δ.Σ., τα ζητήματα που προκύπτουν. Καλώ και τους υπόλοιπους μετόχους να πράξουν το ίδιο. Κοινός στόχος όλων οφείλει να είναι, πέρα από τις αυτονόητες αγωνιστικές επιτυχίες, η διασφάλιση της ενότητας και του κύρους του συλλόγου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 6:30:34 UTC