Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου
  • [02] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στα Χανιά
  • [03] Στις 22 Ιουλίου η απολογία Τ.Μαντέλη
  • [04] Αποκλιμάκωση των επιτοκίων
  • [05] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στα Χανιά
  • [06] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [07] Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες
  • [08] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης
  • [09] Εισαγγελική παρέμβαση
  • [10] Μίνι καύσωνας

  • [01] Αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

    «Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».

    Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

    Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αρκετές προσπάθειες, που έγιναν διαχρονικά στο παρελθόν και από τις δυο κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ούτε εξυγιαίνει το ασφαλιστικό σύστημα», επειδή δεν αναζητά κίνητρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ούτε δίνει κίνητρα στις οικογένειες και τις γυναίκες» αλλά και «ούτε αποσκοπεί στην αύξηση των απασχολούμενων».

    «Το νέο ασφαλιστικό σκοπεύει στη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν ενθαρρύνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις, ενώ το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι νέες κρατήσεις μειώνουν το εισόδημα, ενώ εκείνο που κυρίως επέρχεται είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους, το οποίο απλά εγγυάται τη βασική σύνταξη, άρα έχουμε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».

    Ακολούθως, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε για «συρρίκνωση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού, που πάει από αδικία σε αδικία με τρόπο που υποθηκεύει το μέλλον δύο γενεών» και για «μεγάλες ανατροπές σε ευαίσθητες ομάδες».

    «Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».

    Ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι οι προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, αυτές οι λέξεις λείπουν συστηματικά, απελπιστικά, από το λεξιλόγιο του κ. Παπανδρέου. Στο δικό του λεξικό βρίσκονται "ανεργία" και "λουκέτα". Μια κοινωνία κρίνεται με το πώς φέρεται σε αυτούς, που βρίσκονται στην αυγή της ζωής και στη δύση τους. Και τους πρώτους και τους δεύτερους τούς τσακίζει το ΠΑΣΟΚ σβήνοντας τα όνειρα τους».

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αντέτεινε: «είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα». Πρόσθεσε, δε, πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

    Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ να φέρει την έγγραφη εγγύηση ότι εξασφάλισε μακροχρόνια σταδιακή προσαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κάνει», καθώς και να διευκρινίσει αν απαλλαγή από το μνημόνιο σημαίνει και από τον «Καλλικράτη», ή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

    «Δε θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε. Ας εξηγήσει με ποια "μαγικά" θα μπορούσαμε σε δύο χρόνια να ξεφύγουμε», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, θα προχωρήσει αταλάντευτα στο συνταξιοδοτικό για να δώσει ελπίδα και προοπτική».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ' άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Aλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».

    Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    «Σήμερα πορεύεται η Ελλάδα με έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητούμενο. Τυγχάνει ο κ. Προβόπουλος της εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως; Γιατί της εμπιστοσύνης του Σώματος δεν τυγχάνει. Όταν και από δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται πως έκανε λαμογιά, για να κερδίσουν οι κερδοσκόποι, εμείς πορευόμαστε με έναν διοικητή, που αμφισβητείται εντόνως από το Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «σήμερα είναι εκτεθειμένη η χώρα. Πήγε προχθές ο κ. Προβόπουλος στην Τουρκία, συζητήθηκαν κάποια πράγματα και ο κ. διοικητής πήγε μάλλον απογυμνωμένος. Αυτό δεν προβάλλει τα θέματά μας».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα τιμολόγια αγοράς των δημοσίων νοσοκομείων με εκείνα των ιδιωτικών, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου. «Φεύγουν 8.000 αξιωματικοί. Θα αδειάσει ο στρατός», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυρόπανος Μαργέλης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, γιατί ποτέ δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ούτε υπήρξε πολιτική βούληση για την εξυγίανση του.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα, έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών. Ζήτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα, διαχρονικά, των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 90 δισ. ευρώ.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, αντέτεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, 'λεφτά υπάρχουν', σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για "διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, και για ασφαλιστικό που κινείται σε δύο δόγματα, πολύ λιγότερα χρήματα για σύνταξη, πολύ περισσότερα χρόνια για να βγεις στη σύνταξη, έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που κέρδισε τις εκλογές με τα τρία 'δεν' που καταπατάει σήμερα".

    Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχσδίου θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Αντιδρούν τα συνδικάτα

    Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας, αύριο από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ματαιώσεις και αλλαγές στις ώρες αναχώρησης πτήσεων προχωρούν, αύριο, η Aegean Airlines και η Οlympic Air την Πέμπτη, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00-15.00) που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα, ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Χθες πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

    Σε αλλαγές προχώρησε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

    «Κατ' εξαίρεση για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 συντρέχουν μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:

    -«Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

    -Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

    -Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

    -Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.

    -Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής .

    Τέλος, ο κ Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι, «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    -

    [02] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στα Χανιά

    Στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού, πολιτικού ρεύματος που θα έχει ως στόχο την ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης στη χώρα και ενός κινήματος που θα αλλάζει το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κοινωνία και θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές των νόμων του Μνημονίου, αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    H κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων όπου και ενημερώθηκε για την λειτουργία του από την πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χαρούλα Μυλωνάκη και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Λευτέρη Κοπάση, για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

    Σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας προβλέποντας ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους τονίζοντας ότι έχουν δύο επιλογές:

    «Η μια επιλογή, είναι να σκύψεις το κεφάλι και να κλαις την μοίρα σου, και η άλλη επιλογή είναι να αποφασίσεις ότι πρέπει να δείξεις καθημερινά και με διάφορους τρόπους τη μη συμφωνία σου. Να απορρίψεις όλους τους σκοπούς που έχουν τεθεί για το Μνημόνιο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν βάλει για το Μνημόνιο.»

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία και όπως χαρακτηριστικά είπε, «να υπάρχει, μια πολύμορφη αντίδραση». Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην κοινωνία σοβαρές αλλαγές και ρήγματα στο συσχετισμό δύναμης.

    «Δεν είναι μόνο η Βουλή που αποφασίζει. Να το πούμε καθαρά. Είναι και τα συνδικάτα που καθορίζουν, είναι και οι τοπικές εκλογές που καθορίζουν, είναι και η στάση η καθημερινή, στο τόπο δουλειάς και στη γειτονιά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αλλάζει το συσχετισμό στην κοινωνία και που θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές. Ανατροπές και των νόμων του Μνημονίου» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Σημείωσε επίσης, ότι η κρίση που περνά σήμερα η χώρα έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και με την κερδοφορία του κεφαλαίου και υποστήριξε ότι τα ελλείμματα, είναι το αποτέλεσμα της κερδοφορίας. Ακόμα απέδωσε την κρίση στην πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Σε περίοδο κρίσης τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι προωθημένα ριζοσπαστικά αποφασιστικά, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις άμεσα», ανέφερε.

    Όπως ακόμα είπε, «τους επομένους δυο -τρεις μήνες η φτώχεια θα είναι μαζική ενώ θα υπάρξει και απόλυτη μείωση των εισοδημάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί» και υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων

    Η κ. Παπαρήγα ενημερώθηκε για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

    [03] Στις 22 Ιουλίου η απολογία Τ.Μαντέλη

    Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, συνεχίζεται σήμερα το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Το έργο της επιτροπής, πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την εξέταση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη.

    Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου, ζήτησε και έλαβε από την ειδική εφέτη ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens Μαρία Νικολακέα, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με τα εμβάσματα που είχε δεχθεί σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για να τον εξυπηρετήσει, ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού, η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά το ότι "στη Γενεύη της Ελβετίας, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, απέκρυψε περιουσία που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και ακολούθως, προέβη σε μερική μεταβίβαση αυτής εν γνώσει του γεγονότος, ότι προερχόταν από προηγούμενη εγκληματική δραστηριότητά του, με σκοπό τη συγκάλυψη της αληθούς προέλευσής της".

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μαντέλης, επειδή δεν ήθελε να φαίνεται ο ίδιος ως ο λαβών δώρο υπουργός, συμφώνησε με τον συγκατηγορούμενό του κ. Τσουγκράνη, να ανοίξει τυπικά στο όνομά του λογαριασμό, ενώ ο πραγματικός δικαιούχος θα ήταν ο υπουργός.

    Έτσι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 3 Νοεμβρίου 1998 κατατέθηκε το χρηματικό ποσόν των 200.000 μάρκων και στις 8.2.2000, κατατέθηκε ποσό 250.000 μάρκων στον επίμαχο λογαριασμό, μέσω άλλων λογαριασμών.

    Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι "με όπλο μου την αλήθεια, θα σταθώ απέναντι σε όσα μου αποδίδονται", ενώ ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης επανέλαβε, ότι σε βάρος του εντολέα του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνηγορεί υπέρ της διάπραξης του αδικήματος της δωροδοκίας.

    Η συνεδρίαση της Εξεταστικής

    Χθες, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους» («ψηφιακούς ξεναγούς»), που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

    Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά. Κλήθηκε τότε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκ ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκ ευρώ.

    Για το θέμα εξετάστηκαν οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

    -

    [04] Αποκλιμάκωση των επιτοκίων

    Αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα «stress test» και τονίζοντας ότι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και επαρκή κεφαλαιακή βάση, εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος και Νίκος Νανόπουλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και αυτό οφείλεται και στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους και δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα. Μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα «stress test» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν υγιή βάση και κεφαλαιακή επάρκεια. Σε αυτό βοήθησε και η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους τόσο με το πρώτο και δεύτερο πακέτο στήριξης, όσο και με την πρόσφατη ψήφιση του Ταμείου Σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα ήταν εντονότερα σε καταθέσεις και δάνεια.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν οφείλεται στην κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά στο ότι έκλεισαν οι διατραπεζικές αγορές ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου κατά 15 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούνιο, το φαινόμενο αυτό άρχισε να υποχωρεί. «Δεν πήγαν όλα αυτά τα λεφτά στο εξωτερικό, Κάποια έφυγαν για το εξωτερικό, κάποια πήγαν για αποπληρωμές δόσεων, ενώ πολύς κόσμος που ανησύχησε πήρε τα μετρητά και τα έβαλε στο σεντούκι. Από τον Ιούνιο όμως άρχισαν να μειώνονται αισθητά οι αναλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ράπανος, στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι «είναι απόλυτα ικανοποιητική». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα για τους μικροκαταθέτες. Στη χειρότερη περίπτωση το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις τους».

    Πάντως, ο κ. Ράπανος παραδέχτηκε ότι για την «κακή εικόνα των τραπεζών φταίνε και οι ίδιες», γιατί όπως είπε, «και αυτές έκαναν λάθη». Πρόσθεσε όμως πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βοήθησε το τραπεζικό σύστημα, τα ελληνικά νοικοκυριά».

    Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος προανήγγειλε προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Ακολουθούμε τις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν επιτόκια 4% και 5% για τις καταθέσεις και αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. Το 4% και 5% είναι εκτός πραγματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητάς τους, οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών είναι θετικοί σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που είναι αρνητικοί και ότι αρνητικό πρόσημο διαπιστώνεται μόνο στα καταναλωτικά δάνεια.

    Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης μειώθηκαν αισθητά οι αιτήσεις για δάνεια όπως και η χορήγησή τους, καθώς η αξιολόγηση γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

    Τέλος, σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζών, θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, για τις άλλες τράπεζες θα το αποφασίσουν οι ίδιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και απολύσεις εργαζόμενων.

    «Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως δεν σημαίνει πως ότι κάνατε μέχρι σήμερα θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Οι τραπεζίτες δεν είναι πολύ επωφελείς, γιατί, όπως και οι πολιτικοί, στην εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου.

    Ακόμα, η κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε μείωση μισθών και συντάξεων και να δίνονται αφορολόγητα μπόνους, μέσω θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

    Απαντώντας ο κ. Ράπανος διέψευσε ότι συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες την πολιτική των μπόνους σε στελέχη τους, ωστόσο η κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι ορισμένες το κάνουν μέσω θυγατρικών τους εταιριών, που λειτουργούν ως "οφ σορ".

    «Δεν θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα "ζόμπι", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στάθηκε στις θετικές αναφορές για την πρωτοβουλία του κόμματός του να στηρίξει με νομοθετική ρύθμιση το τραπεζικό σύστημα.

    «Δεν έχουμε αυταπάτες για τη κερδοσκοπική λειτουργία τους και ότι το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το συμφέρον των μετόχων τους» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης μίλησε για τράπεζες που έχουν εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ στη πολύ κακή εικόνα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [05] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στα Χανιά

    Στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού, πολιτικού ρεύματος που θα έχει ως στόχο την ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης στη χώρα και ενός κινήματος που θα αλλάζει το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κοινωνία και θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές των νόμων του Μνημονίου, αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    H κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης - κομποστοποίησης απορριμμάτων όπου και ενημερώθηκε για την λειτουργία του από την πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χαρούλα Μυλωνάκη και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Λευτέρη Κοπάση, για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

    Σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας προβλέποντας ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους τονίζοντας ότι έχουν δύο επιλογές:

    «Η μια επιλογή, είναι να σκύψεις το κεφάλι και να κλαις την μοίρα σου, και η άλλη επιλογή είναι να αποφασίσεις ότι πρέπει να δείξεις καθημερινά και με διάφορους τρόπους τη μη συμφωνία σου. Να απορρίψεις όλους τους σκοπούς που έχουν τεθεί για το Μνημόνιο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν βάλει για το Μνημόνιο.»

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία και όπως χαρακτηριστικά είπε, «να υπάρχει, μια πολύμορφη αντίδραση». Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην κοινωνία σοβαρές αλλαγές και ρήγματα στο συσχετισμό δύναμης.

    «Δεν είναι μόνο η Βουλή που αποφασίζει. Να το πούμε καθαρά. Είναι και τα συνδικάτα που καθορίζουν, είναι και οι τοπικές εκλογές που καθορίζουν, είναι και η στάση η καθημερινή, στο τόπο δουλειάς και στη γειτονιά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αλλάζει το συσχετισμό στην κοινωνία και που θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές. Ανατροπές και των νόμων του Μνημονίου» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Σημείωσε επίσης, ότι η κρίση που περνά σήμερα η χώρα έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και με την κερδοφορία του κεφαλαίου και υποστήριξε ότι τα ελλείμματα, είναι το αποτέλεσμα της κερδοφορίας. Ακόμα απέδωσε την κρίση στην πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία εικοσαετία στη χώρα, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Σε περίοδο κρίσης τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι προωθημένα ριζοσπαστικά αποφασιστικά, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις άμεσα», ανέφερε.

    Όπως ακόμα είπε, «τους επομένους δυο -τρεις μήνες η φτώχεια θα είναι μαζική ενώ θα υπάρξει και απόλυτη μείωση των εισοδημάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί» και υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων

    Η κ. Παπαρήγα ενημερώθηκε για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

    [06] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • 13ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης. Πόρος

    10.00-14.00: Η κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη: Τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    17.00-20.00: Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα: καταργώντας τα εμπόδια/δημιουργώντας τις προϋποθέσεις

  • Επίσκεψη της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στα Χανιά

    10.00 πμ:Περιοδεία στο εργοστάσιο ανακύκλωσης-κομποστοποίησης απορριμμάτων νομού Χανίων, ομιλία στους εργαζόμενους.

    12.30 μμ:Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

    8.30 μμ: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Κήπο Χανίων (χώρος δημοτικού κινηματογράφου).

  • Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το Σύλλογο υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αθήνα/ Πλ. Ελευθερίας 1 - 11:00:00

  • Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Αθήνα/ΥΠΕΞ - 11:30:00

    Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή θα υπογράψει τη Σύμβαση για την κατασκευή του Φράγματος Ασωπού, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το Νομό Κορινθίας παρουσία του κ. Νομάρχη Κορινθίας και βουλευτών του Νομού. Αθήνα/αίθουσα συσκέψεων του Υπ.Α.Α.Τ - 11:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη. Αθήνα/Υπουργείο Δικαιοσύνης - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΟΣΟΕ με θέμα τις ανησυχητικές συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο λίγο πριν από τον τρύγο και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως αυτές διαμορφ΄θηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης 13/7. Αθήνα/Λουίζης Ριανκούρ 73 - 12:00:00

  • Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος - Συνέντευξη τύπου με θέμα: "Η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της στην αγορά καυσίμων". Αθήνα/Λόντου 8 - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Εύαγγελου Βενιζέλου. Αθήνα/Αίθουσα ΓΕΕΘΑ - 13:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα εικαστική παρέμβαση στην πόλη - 13:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ Χ. Καστανίδη μαζί με τους νέους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου - 14:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Ν. Μουρκογιάννη - 14:30:00

  • Ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - 15:00:00

  • Παρουσίαση νέου μοντέλου αυτοκινήτου της εταιρίας Mitsubishi. Λαμία - 18:00:00

  • Ένστολη Πανελλαδική Διαμαρτυρία από την ΠΟΑΣΥ. Αθήνα/Σύνταγμα - 18:30:00

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην Προφεστιβαλική Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Αθήνα/Αιγάλεω/πλατεία Μετρό - 20:30:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων για τα προβλήματα που ανακύπτουν από το σχεδιαζόμενο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή της κοιλάδας Κομψάτου της Ξάνθης. Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

    Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τον Οργανωτικό Υπεύθυνο Βόρειας Ελλάδας κ. Θανάση Μακρή θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ξάνθης

  • Αποξήλωση διαφημιστικών πινακίδων. Θεσσαλονίκη - 11:00:00

    Η θέση έναρξης της αποξήλωσης ορίζεται το ρεύμα κυκλοφορίας από Καρδία - προς Θεσσαλονίκη απέναντι από το "Macro" στον παράλληλο δρόμο, παρουσία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή και των επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

  • Συνάντηση δημάρχου Θεσσαλονίκης με δημοσιογράφους. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην πόλη, στο δήμο και στους δημότες. Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Βενιζέλου 45, 2ος όροφος) - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου ΠΑΣΟΚ. Η Νομαρχιακή Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης καλούν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, με θέμα: «Η απόφαση του Νομάρχη για το εργοστάσιο καύσης». Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 30 - 12:30:00

  • Εκδήλωση της κίνησης "Θεσσαλονίκη- η πόλη μπροστά". Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης πολιτών "Θεσσαλονίκη - η πόλη μπροστά", Νίκος Ευθυμιάδης, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του για τη Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: "Πώς η πόλη θα κερδίσει το μέλλον της". Θεσσαλονίκη/Ολύμπιον - 20:00:00

  • Εκδήλωση για την εθνική εορτή της Γαλλίας διοργανώνει το γενικό προξενείο, στην οποία τιμώμενοι προσκεκλημένοι θα είναι τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ θα παρασημοφορηθεί και μία εκπαιδευτικός για την ύψιστη προσφορά της προς τη γαλλοφωνία. Θεσσαλονίκη/Λέσχη Αξιωματικών - 21:30:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ιστιοπλοΐα-Συνέντευξη Τύπου για το Ράλι Αιγαίου. Αθήνα/Μικρολίμανο/Αίθουσα "Αιγαίου" ΠΟΙΑΘ - 12:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (β` προκριματικός γύρος, α` αγώνες)

    Ακτόμπε (Καζακστάν)-Ολίμπι Ρούσταβι (Γεωργία)

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-Χαφναρφιάρνταρ (Ισλανδία)

    Εκράνας (Λιθουανία)-Ελσίνκι (Φινλανδία)

    Σερίφ Τιράσπολ (Μολδαβία)-Ντιναμό Τιράνων (Αλβανία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Πιούνικ Ερεβάν (Αρμενία)

    Λίνφιλντ (Βόρεια Ιρλανδία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (β` φάση, 3η ημέρα): Ελλάδα-Σερβία 20:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ. Αλβανία/Τίρανα/Στάδιο Κεμάλ Στάφα

    Συνέντευξη Τύπου του προπονητή του Ολυμπιακού Εβαλντ Λίνεν - 19:30:00

    Συνέντευξη Τύπου του προπονητή της Μπέσα Ιλίρ Μπιτούρκου, αμέσως μετά τη λήξη της προπόνησης της αλβανικής ομάδας

  • Κολύμβηση-Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων (1η ημέρα)

    Προκριματικά - 09:00

    Ημιτελικοί και τελικοί - 17:00-19:21

    400 μ. μικτή ατομική Ν, ΤΕΛΙΚΟΣ

    400 μ. ελεύθερο Ε, ΤΕΛΙΚΟΣ

    50 μ. πεταλούδα Ε, ΤΕΛΙΚΟΣ

    50 μ. πρόσθιο Ν, ΤΕΛΙΚΟΣ

    1500 μ. ελεύθερο Ν, γρήγορη σειρά

    4x100 μ. ελεύθερο Ε, ΤΕΛΙΚΟΣ

    [07] Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα. Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός οικονομικών και για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη μέλη και όχι σε ορισμένα .

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

    Εκδοση εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη δημοπρασία των 6μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές. Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

    Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους. Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.

    [08] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

    Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.

    Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

    Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

    Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ).

    Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

    Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

    Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε, ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    [09] Εισαγγελική παρέμβαση

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τους κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, εκτός των Αθηνών, να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, με πολύ υψηλής τιμές στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ακόμη, ο κ. Τέντες ζήτησε, εάν διαπιστωθούν περιπτώσεις προμηθειών σε υψηλές τιμές σε νοσοκομεία να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας. Αφορμή για την διεξαγωγή της έρευνας αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου.

    Πρόσφατα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου είχε διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το ζήτημα αυτό, αλλά μόνο για τα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στο χώρο της υγείας, η αντιμετώπιση της αδιαφάνειας και της σπατάλης και η επιβίωση του ΕΣΥ με ισχυρό τον δημόσιο χαρακτήρα, είναι οι στόχοι που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ανέφερε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κα Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε έντονη κριτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Αριστεράς, σε σχέση με τα πεπραγμένα της στο χώρο της υγείας και με τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, ενώ και ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως στην Ολομέλεια. Βασικές παράμετροι της κριτικής, υπήρξαν εκ μέρους της ΝΔ, η συσσώρευση νέων χρεών κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η «εμπορευματοποίηση της υγείας» και η εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας με αφορμή την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ), η καθυστέρηση των προσλήψεων, η αδυναμία πάταξης της αδιαφάνειας στο σύστημα προμηθειών, αλλά και επιμέρους ζητήματα όπως η ηλεκτρονική κάρτα υγείας που καθυστερεί (Ουρ. Παπανδρέου - ΛΑΟΣ), ή η ανυπαρξία ενιαίου φορέα υγείας και υγειονομικού χάρτη (Αθ. Λεβέντης).

    Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παραδέχθηκε πως το νομοσχέδιο «δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προσπάθεια».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθύμισε κατβ αρχήν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών και τόνισε πως «όπου διαπιστώθηκε παρανομία, έχουν σταλεί όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε για τις ορθοπεδικές προμήθειες, είτε καταγγελίες για συμβάσεις καθαριότητας ή άλλες συμβάσεις. Όλα έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη και στο ΣΕΥΠ, το οποίο αφοσιώθηκε επί τρεις μήνες σβ αυτήν τη δουλειά και έβγαλε συμπεράσματα που θα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και η διοίκηση του υπουργείου Υγείας».

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αριστεράς σχετικά με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων («μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε ολοήμερες επιχειρήσεις που θα χαρακώσουν τους αρρώστους και θα τσακίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρ. Χαραλάμπους για λογαριασμό του ΚΚΕ), η υπουργός υπενθύμισε πως η δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιατρείων εντός των νοσοκομείων, υφίσταται από το 2001.

    «12,5 εκατομμύρια νοσηλευόμενων εξυπηρετήθηκαν από το τακτικό ωράριο των νοσοκομείων (και είναι απάντηση σε όσους πυροβολούν με ευκολία το ΕΣΥ) και εισπράχθηκαν 20 εκ. ευρώ - ενώ από 500.000 που πήγαν στα απογευματινά ιατρεία, εισπράχθηκαν 40 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει η οργάνωση και η σχέση με τα ταμεία» υπενθύμισε η υπουργός. Από την άλλη, υπέδειξε τις μεγάλες δαπάνες που συνεπάγονταν οι υπερωρίες στα νοσοκομεία: Μονάχα το τελευταίο εξάμηνο, ανέρχονταν σε 9 εκ. ευρώ. «Έχουμε λοιπόν εξελίξεις που θα πρέπει να τις εντάξουμε στην ικανοποίηση των αναγκών του ΕΣΥ» επεσήμανε η υπουργός.

    Σχετικά με το σύστημα προμηθειών, η υπουργός παρέπεμψε σε προσεχές σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ απέναντι στην κριτική για την μη υλοποίηση των υπεσχημένων προσλήψεων, αντέταξε πως «ο μόνος τομέας όπου συνεχίζονται οι προσλήψεις είναι ο τομέας της υγείας. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, η συνεργασία που είχαμε με το ΑΣΕΠ, υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη τομή και προσφορά στο ζήτημα της υγείας, αφού όπου δημιουργούνται κενά, καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό εντός διμήνου».

    Τεράστιες σπατάλες, δείχνει η έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας

    Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.

    Στη γενική αυτή διαπίστωση καταλήγουν -σχεδόν στην πλειονότητά τους- τα 164 φύλλα ελέγχου ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία, τα οποία κατατέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.

    Επίσης γενική διαπίστωση συνιστά ότι η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, «η Siemens "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις».

    Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους κ.λπ.

    Αν και δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο ελέγχου, που απεστάλη στη Βουλή, μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

    Στην πλειονότητα τους, οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

    Ετσι, ενδεικτικά -όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος- στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μόνον για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων την πενταετία 2004-2009, δόθηκαν 511.991 ευρώ. Εξάλλου, για το νοσοκομείο Γιαννιτσών, η διαπίστωση είναι ότι «από τα απολογιστικά στοιχεία ετήσιας δαπάνης για τη συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, αυτή προκύπτει υψηλότερη από την αξία της σύμβασης αγοράς». Αλλά και για το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν ενδεικτικά για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ.

    Ίδια ανοδική τάση παρατηρείται και στη συντήρηση των αξονικών τομογράφων του ίδιου νοσοκομείου, ενώ στον διαγωνισμό για την προμήθεια αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν βρέθηκε απόφαση του ΔΣ για έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών.

    Ενδεικτικά, πάντα, για το Γενικό Νσοκομείο «Ελπίς» και σε σχέση με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου απουσιάζει η διαπραγμάτευση από την πλευρά του νοσοκομείου κι έτσι προκύπτει «υψηλό κόστος συντήρησης, ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και επιπλέον χρέωση για την προληπτική συντήρηση».

    [10] Μίνι καύσωνας

    Υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα και κυρίως για αύριο προβλέπει η ΕΜΥ. Το θερμόμετρο θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 38 και κατά τόπους στους 39 βαθμούς Κέλσιου.

    Συγκεκεριμένα, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

    Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία φθάνει στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στην ηπειρωτική χώρα τους 38 και στα νησιά του Αιγαίου τους 34 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι αίθριος, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί μέχρι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 37 και στη Θεσσαλονίκη τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιες συνθήκες προβλέπονται και για αύριο, ενώ μικρή πτώση του υδράργυρου αναμένται από την παρασκευή, Κυρίως στα ανατολικά

    Συστάσεις του ΥΠΕΚΑ

    Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων (κυρίως όζοντος), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες.

    Συγκεκριμένα συνιστώνται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

    - Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    - Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

    - Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων.

    - Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.) καθώς και η αποφυγή της χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες.

    "Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας. Η εξέλιξη των τιμών ρύπανσης παρακολουθείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών για το όζον θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 12:30:42 UTC