Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό
  • [02] Τριετής συλλογική σύμβαση

  • [01] Νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό

    Με την ψήφισή του, και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

    Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 2,3,4,6 και 7, καθώς και το άρθρο 10, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Η τροπολογία για τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρα 20 και 21, ψηφίστηκε, επίσης, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

    Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 (ΠΑΣΟΚ), κατά 128 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης) και «παρών» ο Γ. Δημαράς.

    Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου, Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδης.

    Στο μεταξύ, σε νέα βελτιωτική αλλαγή για τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Κάνοντας δεκτή σχετική τροπολογία, που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, την οποία ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός κατέθεσε τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:

    Σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί έως τις 31/12/1995 και είναι μεγάλης ηλικίας, δίνεται πλασματικός χρόνος τριών ετών με την καταβολή εισφορών για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια, που απαιτούνται με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη.

    Χθες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

    Σε σύνολο 289 βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 157 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν 129 από την αντιπολίτευση, ανάμεσα τους και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ 3 δήλωσαν παρών.

    Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν παρών ενώ το ίδιο δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απούσα από την ψηφοφορία.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαχινίδη για ασφαλιστικό και πρόταση εξαγοράς ΤΤ και ΑΤΕ

    Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «βίαιες, βάναυσες και κόλαση για τους νέους» τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό «που προωθεί (σσ. η κυβέρνηση), εκβιάζοντας τους βουλευτές της».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

    «Δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσουμε την κατάθεση προτάσεων σε ένα τραπεζικό τοπίο, το οποίο καλούμε να πάρει πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Σχολιάζοντας δε την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιαζόμενων βουλευτών» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης τόνισε: «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Υποτιμάτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν ισχυρίζεστε ότι εκβιάζονται. Γιατί οι ίδιοι, όχι μόνο δεν το αισθάνονται αυτό, αλλά είχαν πολύ ενεργή συμμετοχή και με τις δικές τους παρεμβάσεις έγιναν οι βελτιωτικές αλλαγές».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κήρυξε άτυπη στάση πληρωμών προς την κοινωνία, με στόχο να πετύχει την περιβόητη μείωση του ελλείμματος και επειδή βλέπει ότι δεν της βγαίνει, έβαλε στο μάτι τη δημόσια περιουσία και την πουλάει κοψοχρονιά».

    «Μεγαλύτερο έγκλημα ακόμα και από την υπογραφή του Μνημονίου μπορεί να αποβεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής», είπε και πρόσθεσε: «αυτό είναι ό,τι ποιο ανήθικο και εγκληματικό. Την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο κρεβάτι του Προκρούστη, κάποιοι ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την περιπέτεια αυτή και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, χωρίς να βάζουν το χέρι τους στη τσέπη».

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «κέρδισε τις εκλογές ψηφοθηρώντας και δημαγωγώντας» και σημείωσε ότι «ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, προεκλογικά μιλούσε για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, ώστε το κράτος να έχει ένα εργαλείο παρέμβασης προς όφελος της κοινωνίας, ενώ τώρα βγάζει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η περιουσία είναι ανυπολόγιστη».

    «Έχετε υπολογίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτή την εξαγορά; Σε ποιον παραδίδετε τη δημόσια περιουσία; Έχετε υποχρέωση και οφείλετε να τη διαφυλάξετε, γιατί δεν είναι για να σώζει τους φίλους σας από το "φαλιμέντο"», είπε.

    Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην πλήρη διάλυση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παρακάμπτοντας ακόμα και το μισό Σύνταγμα και εκβιάζοντας τους βουλευτές της. «Καταστρέφετε το μέλλον των νέων ανθρώπων, προχωράτε σε συγκλονιστικές ανατροπές, δημιουργείται κόλαση στο ασφαλιστικό με το Ιουλιανό πραξικόπημα σας, οι ρυθμίσεις είναι βάναυσες, απάνθρωπες», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «ο ελληνικός λαός, όμως, έχει ακόμα νοημοσύνη. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν τελειώσει και μαζί έχει εκπνεύσει και ο πολιτικός σας χρόνος. Πλέον, δεν χρειάζεται να το φωνάζουμε εμείς, ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμότητα, το λένε τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής σας».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «στηρίζεται στην άκρα δεξιά, στους επιχειρηματικούς της φίλους και το κλίμα παρεμβάσεων της κ. Μπακογιάννη. Δεν στηρίζεται, όμως, από την ίδια την κοινωνία, την οποία δεν μπορεί να εκβιάσει, όπως εκβιάζει για την ψήφο των βουλευτών της» και κατέληξε:«την πραγματική διάθεση της κοινωνίας δεν την είδατε ακόμα. Καταφέρατε να ξεφύγετε από τους σκοπέλους. Όμως, το μεγάλο παγόβουνο και το τσουνάμι αντιδράσεων, που έρχεται, δεν το είδατε ακόμα. Η ελπίδα δεν έχει εκπνεύσει, όμως. Και είναι η ελπίδα της συνάντησης της Σοσιαλιστικής Αριστεράς που πολύ γρήγορα θα ξεπεράσει και εσάς και το φθαρμένο σύστημα και θα βάλει τις πολιτικές επιλογές σας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

    Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησε σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ενώ συνδικαλιστές του δημοσίου προειδοποιούν επίσης και για προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Δήμων και Νομαρχιών.

    Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, ενώ λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας υπάρχουν τροποιήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν, χθες, ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [02] Τριετής συλλογική σύμβαση

    Υπεγράφη σήμερα, η τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια για το 2010, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 θα καταβληθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα είναι 1,5%).

    Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%).

    Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

    Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα - ασπίδα απέναντι στην κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

    Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 14:30:22 UTC