Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό
  • [02] "Να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα"
  • [03] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Πρόταση εξαγοράς τραπεζών
  • [05] Τριετής συλλογική σύμβαση
  • [06] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"
  • [07] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [08] Πρεμιέρα εκπτώσεων
  • [09] Στην Αίγυπτο το "Αμάλθεια"

  • [01] Νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό

    Με την ψήφισή του, και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

    Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 2,3,4,6 και 7, καθώς και το άρθρο 10, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Η τροπολογία για τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρα 20 και 21, ψηφίστηκε, επίσης, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

    Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 (ΠΑΣΟΚ), κατά 128 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης) και «παρών» ο Γ. Δημαράς.

    Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου, Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδης.

    Στο μεταξύ, σε νέα βελτιωτική αλλαγή για τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Κάνοντας δεκτή σχετική τροπολογία, που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, την οποία ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός κατέθεσε τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:

    Σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί έως τις 31/12/1995 και είναι μεγάλης ηλικίας, δίνεται πλασματικός χρόνος τριών ετών με την καταβολή εισφορών για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια, που απαιτούνται με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

    Σε σύνολο 289 βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 157 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν 129 από την αντιπολίτευση, ανάμεσα τους και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ 3 δήλωσαν παρών.

    Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν παρών ενώ το ίδιο δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απούσα από την ψηφοφορία.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαχινίδη για ασφαλιστικό και πρόταση εξαγοράς ΤΤ και ΑΤΕ

    Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «βίαιες, βάναυσες και κόλαση για τους νέους» τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό «που προωθεί (σσ. η κυβέρνηση), εκβιάζοντας τους βουλευτές της».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

    «Δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσουμε την κατάθεση προτάσεων σε ένα τραπεζικό τοπίο, το οποίο καλούμε να πάρει πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Σχολιάζοντας δε την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιαζόμενων βουλευτών» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης τόνισε: «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Υποτιμάτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν ισχυρίζεστε ότι εκβιάζονται. Γιατί οι ίδιοι, όχι μόνο δεν το αισθάνονται αυτό, αλλά είχαν πολύ ενεργή συμμετοχή και με τις δικές τους παρεμβάσεις έγιναν οι βελτιωτικές αλλαγές».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κήρυξε άτυπη στάση πληρωμών προς την κοινωνία, με στόχο να πετύχει την περιβόητη μείωση του ελλείμματος και επειδή βλέπει ότι δεν της βγαίνει, έβαλε στο μάτι τη δημόσια περιουσία και την πουλάει κοψοχρονιά».

    «Μεγαλύτερο έγκλημα ακόμα και από την υπογραφή του Μνημονίου μπορεί να αποβεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής», είπε και πρόσθεσε: «αυτό είναι ό,τι ποιο ανήθικο και εγκληματικό. Την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο κρεβάτι του Προκρούστη, κάποιοι ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την περιπέτεια αυτή και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, χωρίς να βάζουν το χέρι τους στη τσέπη».

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «κέρδισε τις εκλογές ψηφοθηρώντας και δημαγωγώντας» και σημείωσε ότι «ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, προεκλογικά μιλούσε για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, ώστε το κράτος να έχει ένα εργαλείο παρέμβασης προς όφελος της κοινωνίας, ενώ τώρα βγάζει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η περιουσία είναι ανυπολόγιστη».

    «Έχετε υπολογίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτή την εξαγορά; Σε ποιον παραδίδετε τη δημόσια περιουσία; Έχετε υποχρέωση και οφείλετε να τη διαφυλάξετε, γιατί δεν είναι για να σώζει τους φίλους σας από το "φαλιμέντο"», είπε.

    Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην πλήρη διάλυση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παρακάμπτοντας ακόμα και το μισό Σύνταγμα και εκβιάζοντας τους βουλευτές της. «Καταστρέφετε το μέλλον των νέων ανθρώπων, προχωράτε σε συγκλονιστικές ανατροπές, δημιουργείται κόλαση στο ασφαλιστικό με το Ιουλιανό πραξικόπημα σας, οι ρυθμίσεις είναι βάναυσες, απάνθρωπες», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «ο ελληνικός λαός, όμως, έχει ακόμα νοημοσύνη. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν τελειώσει και μαζί έχει εκπνεύσει και ο πολιτικός σας χρόνος. Πλέον, δεν χρειάζεται να το φωνάζουμε εμείς, ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμότητα, το λένε τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής σας».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «στηρίζεται στην άκρα δεξιά, στους επιχειρηματικούς της φίλους και το κλίμα παρεμβάσεων της κ. Μπακογιάννη. Δεν στηρίζεται, όμως, από την ίδια την κοινωνία, την οποία δεν μπορεί να εκβιάσει, όπως εκβιάζει για την ψήφο των βουλευτών της» και κατέληξε:«την πραγματική διάθεση της κοινωνίας δεν την είδατε ακόμα. Καταφέρατε να ξεφύγετε από τους σκοπέλους. Όμως, το μεγάλο παγόβουνο και το τσουνάμι αντιδράσεων, που έρχεται, δεν το είδατε ακόμα. Η ελπίδα δεν έχει εκπνεύσει, όμως. Και είναι η ελπίδα της συνάντησης της Σοσιαλιστικής Αριστεράς που πολύ γρήγορα θα ξεπεράσει και εσάς και το φθαρμένο σύστημα και θα βάλει τις πολιτικές επιλογές σας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

    Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ενώ συνδικαλιστές του δημοσίου προειδοποιούν επίσης και για προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Δήμων και Νομαρχιών.

    Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, ενώ λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας υπάρχουν τροποιήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν, ένστολοι, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), στην πλατεία Συντάγματος.

    Πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών) πανδικαστική συγκέντρωση, καθώς οι δικαστικοί διαφωνούν με την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, που προοβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [02] "Να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα"

    Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Πόρο, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Είμαι, τόνισε, πολύ πιο αισιόδοξος και σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι.

    Σε εννέα μήνες που πέρασαν, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ελληνική της διάσταση, καθώς και στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του. Αν αφήναμε να εξελιχθεί η κρίση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σήμερα θα μας είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία και σε ένα βαθύ και μακροχρόνιο μαρασμό. Ήταν, όπως είπε, η μεγαλύτερη κρίση της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες.

    Όπως ανέφερε, τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε, όπως είπε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.

    Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, μας έφεραν στα πρόθυρα της φτώχιας, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια μια συντηρητικής διακυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, οι οποίες βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι γνωρίζαμε πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και αδικίες. Και υποσχεθήκαμε και υποσχόμαστε και σήμερα να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αλλά, αυτό που συναντήσαμε, υπογράμμισε, δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δώσαμε τις μάχες παντού για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα άξια, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της. Και αυτό, όπως είπε, το πετύχαμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, για να έχει η Ελλάδα την αυτονομία της και να μη στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις. Και αυτό, πρόσθεσε, το αποδείξαμε όλοι μαζί, αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε και στα δύσκολα. Ωστόσο, όπως είπε, τα προβλήματα δεν λύθηκαν όλα και ότι αυτό που έγινε είναι μια καλή αρχή. Και πρόσθεσε, πως τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, η οποία δεν θα γνωρίσει στο μέλλον παρόμοια κρίση.

    Ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε και από το βήμα του Συμποσίου της Σύμης την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, τονίζοντας ότι αυτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα.

    Στο κλείσιμο των εργασιών μίλησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει την κρίση να πάει χαμένη και θα την κάνει ευκαιρία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι και ο ίδιος εάν του ζητούσαν να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρότεινε ακριβώς τα ίδια και θα ξεκινούσε από τα θέματα της δημοκρατίας. Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Στίγκλιτς στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια είσπραξης φόρων. Και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε, επίσης, ότι σε περιόδους κρίσης δεν αρκούν μόνο η εξυγίανση και η προσαρμογή αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και ένα όραμα και διαπίστωσε ότι στις παρουσιάσεις που έγιναν από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη υπήρχε ένα ξεκάθαρο όραμα. Και έκλεισε λέγοντας ότι η οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την ανθρώπινη ευημερία.

    Η καθηγήτρια του LSE Μέρι Κάλντορ τόνισε ότι αυτό που είδαμε στην Ελλάδα - και είναι σημαντικό - είναι ότι ο τρόπος να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τη δημοκρατία. Και αυτό, όπως είπε, αποτελεί πηγή έμπνευσης.

    Βρισκόμαστε, είπε, στο τέλος της μαζικής παραγωγής και χρήσης του πετρελαϊκού μοντέλου, το οποίο χαρακτήρισε ως τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Στην εποχή που ζούμε, ανέφερε η κ. Κάλντορ, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Οζντεμίρ Τζεμ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες οι Γερμανοί στην πρώτη περίοδο της κρίσης. Εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο αυτό, αλλά και τη λύπη του διότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν μίλησε εναντίον όλων αυτών που έφθασαν να προτείνουν ακόμα και την πώληση ελληνικών νησιών.

    Ο κ. Τζεμ απευθύνθηκε και στην ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως "όταν έρθει η στιγμή να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να είσαστε όλοι μαζί".

    Ανέφερε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες που είναι στην Ελλάδα προσπάθησε να φανταστεί τι θα γινόταν στη Γερμανία αν λαμβάνονταν εκεί τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Και όπως είπε ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει το βαθύ του σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που κάνουν να βγουν από την κρίση.

    [03] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε. ο δημοσιογράφος Ηλίας Μάτσικας.

    Ο νέος Πρόεδρος - Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου του Ντάρμσταντ (Darmstadt) της Γερμανίας.

    Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ελλάδας - από το 1981 ως το 2010. Υπηρέτησε στις θέσεις συντάκτη ύλης, αρχισυντάκτη, διευθυντή σύνταξης και συμβούλου έκδοσης.

    Επίσης εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στις εφημερίδες ΕΞΟΡΜΗΣΗ και ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

    Μιλά άριστα γερμανικά και καλά αγγλικά και γαλλικά.

    Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    [04] Πρόταση εξαγοράς τραπεζών

    Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την υποβολή πρότασης προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις συγκεκριμένες τράπεζες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σχετική επιστολή-πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, εστάλη χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η Τράπεζα Πειραιώς αννακοίνωσε ότι το τίμημα που προσφέρθηκε στο ελληνικό Δημόσιο είναι σε μετρητά και ανέρχεται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του Τ.Τ., αντιστοίχως.

    Ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει την αποδοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλας. Μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 69 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις.

    Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργιες εσόδων), ανέφερε ο κ. Σάλλας και πρόσθεσε:

    Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").

    Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

    Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας, να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών, να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

    Εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μακροοικονομικές εξελίξεις

    Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών εξέφρασε ο Μιχάλης Σάλας υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Ο κ. Σάλας εκτιμά ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ενώ θα καταγραφεί και περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Μάλιστα, με τη συμβολή των μέτρων (πληρωμή ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ, ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, μείωση επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων) η προοπτική να διαμορφωθεί το έλλειμμα σημαντικά κάτω από το 8,1% είναι πλέον σοβαρή.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται (σσ. η πρόταση)», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    «Τα κριτήρια είναι αυτά, που σας ανέφερα, ας μείνουμε σε αυτά», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ όσων έλεγε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ως υπεύθυνος τομεάρχης -όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση- για κρατικοποίηση των τραπεζών και της σημερινής εξέλιξης, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι ο ίδιος αναφέρεται στη σημερινή πρόταση του κ. Σάλλα και υπογράμμισε τα κριτήρια με τα οποία αυτή εξετάζεται.

    «Κάθε πρόταση έχει την ιδιαιτερότητά της», απάντησε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η πρόταση Σάλλα εντάσσεται στο πλαίσιο συγχωνεύσεων, που ευνοεί η κυβέρνηση.

    Για το «αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ, 750 εκ. ευρώ και προσφέρει με την πρότασή της 700 εκ. ευρώ», ο κ. Πεταλωτής είπε: «η πρόταση θα εξεταστεί με τα κριτήρια, που ανέφερα και θα υπάρξει ανακοίνωση».

    Ερωτηθείς αν, στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες προτάσεις, η κυβέρνηση θα τις συζητήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και αυτή θα εξεταστεί».

    Για «αν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί τράπεζα του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα ζητήματα που πέραν του δημοσιονομικού περιεχομένου, έχουν και σύνθετο νομικό χαρακτήρα».

    Στην ερώτηση «γιατί η κυβέρνηση δεν ενοποιεί τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυβερνητική πολιτική μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι υπέρ του έλληνα πολίτη».

    -

    [05] Τριετής συλλογική σύμβαση

    Υπεγράφη η τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια για το 2010, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 θα καταβληθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα είναι 1,5%).

    Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%).

    Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

    Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα - ασπίδα απέναντι στην κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

    Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.

    [06] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"

    Ανασκευή των «μύθων» περί μείωσης του ελλείμματος, βασιζόμενης στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων ή σε κάποια άτυπη «στάση πληρωμών», επεδίωξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

    «Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρόβλημα, ή ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. Το μεγάλο μήνυμα του εξαμήνου, είναι η πρωτοφανής κατά 46% μείωση του ελλείμματος, μεγαλύτερη κι από τον στόχο της κατά 39,5% μείωσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν απόλυτα» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στους «μύθους» που διακινούνται, προκειμένου να αμφισβητηθεί η θετική εικόνα που παρουσιάζει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού: «Ο ένας μύθος αναφέρεται στην τεχνητή μείωση των εξόδων, μέσω της καθυστέρησης της επιστροφής φόρου. Η αλήθεια είναι πως οι επιστροφές ανά μήνα, δεν αποκλίνουν σημαντικά εκείνων του προηγουμένου έτους - μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχουμε μεγαλύτερες επιστροφές από πέρσι».

    Άλλο σενάριο συνδέει την μείωση των δαπανών με τον «στραγγαλισμό μισθών και συντάξεων»: Όμως, η μείωση των δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο, πρώτο εξάμηνο του 2009, είναι «τεράστια» - ενώ οι αποδοχές και οι συντάξεις έχουν μειωθεί μόνον κατά 3%, διευκρίνισε ο κος Παπακωνσταντίνου. Τέλος, «δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Έχουμε κάνει απολύτως σαφές ένα πράγμα: Φορείς του Δημοσίου και ταμεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί το κράτος να καλύπτει ελλείμματα».

    Η παρουσίαση του κου Παπακωνσταντίνου, δεν έκαμψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος μάλιστα, διαπίστωσε με αφορμή τα σχόλια του Χρ. Σταϊκούρα (ΝΔ), πως «είτε είχα μιλήσει, είτε όχι, η κριτική θα ήταν η ίδια».

    Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μαζί με τον ομόλογό του Θ. Καράογλου, κατηγόρησαν τον υπουργό πως σκιαγραφεί μιαν ειδυλλιακή εικόνα πορείας του Προϋπολογισμού.

    «Η αύξηση εσόδων χωρίς επιστροφή φόρων ήταν 5,8% αντί 12,7% που ήταν ο στόχος. Αν βγάλουμε την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η αύξηση ήταν 2,6%. Το έλλειμμα συνεπώς, εμφανίζεται έτσι αισθητά μειωμένο» παρατήρησε ο κος Σταϊκούρας. «Η σχετική αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί αδιαμφισβήτητα, καθώς δεν πιστεύω πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 θα μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο το περσινό, οπότε επί δικής σας θητείας, χάθηκαν 2 δισ. ευρώ». Άλλα ζητήματα που αντιβαίνουν στην «ειδυλλιακή εικόνα», είναι το κλείσιμο επιχειρήσεων: «1448 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο 2010, μόνον τον Ιούνιο 299 - και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 25000 άτομα».

    «Δυστυχώς η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι» απάντησε ο υπουργός. «Μας αφήσατε ένα έλλειμμα 32 δισ., προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το μειώσουμε - κι αντί να παραδέχεστε την πρόοδο που έχει γίνει, αμφισβητείτε τα στοιχεία που δέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Σκεφτείτε την εικόνα που δίνετε προς τα έξω» κάλεσε την ΝΔ ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Αντίστοιχα, στο ερώτημα του Γ. Βρούτση (ΝΔ), εάν θα υπάρξει κίνδυνος για τις συντάξεις μέσα στο 2010, ο υπουργός απάντησε πως «προφανώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις, αλλά μια τέως κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική που κάνει για τα θέματα αυτά».

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σχολίασε σκωπτικά τους επαίνους που δέχθηκε η κυβέρνηση από τους κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν και την υπόμνησή τους από τον κο Παπακωνσταντίνου: «Δεν χρειάζεται να μας επιβεβαιώσετε πως είστε ο πιο καλός μαθητής και προτρέχετε των χρονοδιαγραμμάτων που έχετε αναλάβει» ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ διακήρυσσε πως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της ύφεσης επρόκειτο να είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο ωστόσο, παρουσιάζει μείωση 39,8%.

    «Τα εύσημα είναι ευχάριστα να τα ακούει κανείς, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι σήμερα η αναξιοπιστία. Όσο ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, τόσο ανακτούν την αξιοπιστία τους οι Έλληνες» απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ηλίας Πολατίδης, (ΛΑΟΣ) έθιξε με τη σειρά του το ζήτημα της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας πως είναι προφανής η παύση εργασίας στα δημόσια έργα από την «στάση πληρωμών» του Δημοσίου - κάτι που απέρριψε, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός.

    Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης, επανέφερε την υπόθεση εργασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης, με αφορμή και την σχετική πρόταση της Γερμανίας.

    «Η ελεγχόμενη πτώχευση είναι καταστροφική ιδέα και είμαστε εντελώς αντίθετοι. Αν το λάθος που αποφύγαμε εμείς, θέλουμε να επαναληφθεί για όλη την Ευρώπη προς όφελος των κερδοσκόπων, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Γερμανία που το προτείνει» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    [07] Εκδηλώσεις μνήμης

    Τη μνήμη των πεσόντων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα του 1974 τίμησε η Κύπρος.

    Μνημόσυνο των πεσόντων τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημοσύνου, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, σημειώνοντας ότι μια λύση του κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών, «είναι εφικτή, μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι».

    «Οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η χούντα και η ΕΟΚΑ Ββ επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιζόμαστε πάντοτε και με συνέπεια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές, να τιμούμε αιώνια αυτούς που είχαν το θάρρος να ορθώσουν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Ββ και να αντισταθούν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:

    «Δυστυχώς, ακολούθησε η τουρκική εισβολή, άνοιξαν τις πύλες οι φασίστες πραξικοπηματίες και υποφέρει ο λαός μας τα δεινά της τραγωδίας, της καταστροφής, της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, του εγκλωβισμού, τα ψυχικά δεινά των συγγενών των αγνοουμένων, πολλών εκ των οποίων ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη».

    Ομιλητής στο μνημόσυνο για τους πεσόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι «με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, καλούμαστε σε αυτό το ετήσιο συναπάντημα χρέους να τιμήσουμε τους υπέροχους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπερασπίστηκαν τον Εθνάρχη Μακάριο».

    Η αναγκαία εθνική λαϊκή ενότητα, είπε, δεν οικοδομείται «με τη διαγραφή των εθνικών εγκλημάτων όπως το προδοτικό πραξικόπημα, αλλά με τη συντήρηση αυθεντικής και αληθινής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον».

    Τρισάγιο τελέστηκε και για τους κληρωτούς καταδρομείς, που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Το τρισάγιο τέλεσε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρευρέθηκαν πέρα από τους συγγενείς των καταδρομέων, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών.

    Στη συνέχεια πραγματοοιήθηκε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    «Οι τουρκικές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις, που είναι πέρα από προφανείς, υπαγορεύουν άμεση δράση και προληπτικές δράσεις, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτροπής των τουρκικών στόχων», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, και πρόσθεσε: «ίσως, υπό το φως τής έως σήμερα εμπειρίας μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, να χρειάζεται αναθεώρηση της διαπραγματευτικής μας τακτικής».

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι η δικαίωση της θυσίας των νεκρών του πραξικοπήματος και της εισβολής και η κάθαρση της τραγωδίας, που διέρχονται η Κύπρος και ο λαός της, «θα επιτευχθεί μόνο με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σταθερό στήριγμα είναι η Ελλάδα στο σύνολό της».

    Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι «πρέπει να επιδιωχθεί συστράτευση με την προοδευτική μερίδα των Τουρκοκυπρίων, που ασπάζεται το στόχο της επανένωσης και της ειρήνης».

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι έρχονται ώρες ευθύνης για όλους μας, «καθώς η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο» και επανέλαβε την εισήγησή του για καταρτισμό από το Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμβολή εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγων, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων για λύση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, υποστήριξε ότι «σε Ελλάδα και Κύπρο μάς έχει εγκαταλείψει η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι οι μέρες αυτές είναι μέρες μνήμης και πρόσθετης ευθύνης για όλους, «ώστε να υψώσουμε την ταπείνωση σε αγωνιστικότητα, να κατασιγάσουμε τα προσωπικά και μικροκομματικά πάθη και να συναιρέσουμε το εγώ, εσύ και αυτός, σε εμείς».

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους την πορεία του Κυπριακού και σηματοδοτούν το τέλος μιας διαδικασίας, που άρχισε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και αλλοιώθηκε αργότερα με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων»

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι η ενότητα και η συσπείρωση όλων γύρω από συντεταγμένους στόχους είναι η βάση της επιτυχίας της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού.

    Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη λύση χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, για ενιαία και αδιαχώριστη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εθνικά στεγανά και ρατσιστικούς διαχωρισμούς».

  • ** Στις 8.20 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ώρα που το 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, γυρνώντας τη μνήμη του κυπριακού λαού 36 χρόνια πίσω, στο προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄στην Κύπρο εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

    [08] Πρεμιέρα εκπτώσεων

    Ξεκίνησαν στα εμπορικά καταστήματα οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν εως τις 31 Αυγούστου.

    Επ' ευκαιρία της έναρξης των εκπτώσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους 257 Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη την χώρα, ώστε να ενημερώσουν έγκαιρα όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις των περιοχών τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

    1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. "50% έκπτωση").

    3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

    Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

    Επίσης, ζητά από τις ελληνικές οικογένειες από μικρούς και μεγάλους καταναλωτές να μην ξεχνούν την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από την ΕΣΕΕ, με την προτροπή: "Αγοράζω όσο και όσα Παράγω".

    [09] Στην Αίγυπτο το "Αμάλθεια"

    Το πλοίο που έχει ναυλώσει φιλανθρωπικό ίδρυμα της Λιβύης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και αρχικά σκόπευε να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ, τελικά ελλιμενίστηκε στον αιγυπτιακό λιμένα Ελ Αρίς, δήλωσε μέλος της ακτοφυλακής στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου της Αιγύπτου ξεκίνησε την εκφόρτωση των 2.000 τόνων τροφίμων και φαρμάκων που μεταφέρει το πλοίο. Η βοήθεια αυτή θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω του διαμετακομιστικού σταθμού της Ράφα και στη συνέχεια του Αλ Αουζα, αφού πρώτα ελεγχθεί.

    Οι εννέα φίλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που βρίσκονται επί του πλοίου (οι έξι Λίβυοι, ένας Αλγερινός, ένας Μαροκινός και ένας Νιγηριανός) είχαν ανακοινώσει ότι αρνούνται να συνοδεύσουν τη βοήθεια προς τη Γάζα από την ξηρά, ισχυριζόμενοι ότι σκοπός τους ήταν να φθάσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη δια θαλάσσης.

    Μια άλλη ομάδα του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Καντάφι, έχει φθάσει στην περιοχή για να συνοδεύσει τη βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο Λίβυος Μάσα Αλα Χάμεντ Αμπεραχμάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 22:30:32 UTC