Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι άξια χώρα"
  • [02] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο
  • [03] Ανακοίνωσε Ν.Κακλαμάνη ο Αντ.Σαμαράς
  • [04] Η Αλ. Παπαρήγα στο Ηράκλειο
  • [05] Απόρριψη αναιρέσεων μελών της 17Ν
  • [06] Συζητήθηκε το θέμα ασφάλισης ναυτικών
  • [07] "Δεν μετράμε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση"
  • [08] Τριετής συλλογική σύμβαση
  • [09] Στη Δικαιοσύνη οι συμβάσεις
  • [10] Ψηφίστηκε με αλλαγές
  • [11] ΕΚΤ: Αυξημένη ανεργία
  • [12] Ιστορική μεταρρύθμιση
  • [13] Τραγωδία στο Νείλο

  • [01] "Να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι άξια χώρα"

    Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός, από τον Πόρο, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. "Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι", τόνισε.

    Σε εννέα μήνες που πέρασαν, σημείωσε, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ελληνική της διάσταση, καθώς και στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του. Αν αφήναμε να εξελιχθεί η κρίση, είπε, σήμερα θα μας είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία και σε ένα βαθύ και μακροχρόνιο μαρασμό. Ήταν,σημείωσε, η μεγαλύτερη κρίση της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες.

    Όπως ανέφερε, τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε, όπως είπε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.

    Όλα αυτά μας έφεραν στα πρόθυρα της φτώχιας, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια μιας συντηρητικής διακυβέρνησης, η οποία επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, που βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας, υπογράμμισε.

    Γνωρίζαμε, είπε, πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και αδικίες, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και υποσχεθήκαμε και υποσχόμαστε και σήμερα να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αλλά, αυτό που συναντήσαμε, υπογράμμισε, δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δώσαμε τις μάχες παντού για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα άξια, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της. Και αυτό, το πετύχαμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Έλληνες πολίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα.

    Ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε και από το βήμα του Συμποσίου της Σύμης την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, τονίζοντας ότι αυτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα.

    Στο κλείσιμο των εργασιών μίλησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει την κρίση να πάει χαμένη και θα την κάνει ευκαιρία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι και ο ίδιος εάν του ζητούσαν να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρότεινε ακριβώς τα ίδια και θα ξεκινούσε από τα θέματα της δημοκρατίας. Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Στίγκλιτς στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια είσπραξης φόρων. Και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οποία παρουσίασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Στίγκλιτς είπε, ότι σε περιόδους κρίσης δεν αρκούν μόνο η εξυγίανση και η προσαρμογή αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και ένα όραμα και διαπίστωσε ότι στις παρουσιάσεις που έγιναν από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη υπήρχε ένα ξεκάθαρο όραμα. Και έκλεισε λέγοντας ότι η οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την ανθρώπινη ευημερία.

    Η καθηγήτρια του LSE Μέρι Κάλντορ τόνισε ότι αυτό που είδαμε στην Ελλάδα - και είναι σημαντικό - είναι ότι ο τρόπος να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τη δημοκρατία. Και αυτό, όπως είπε, αποτελεί πηγή έμπνευσης.

    Βρισκόμαστε, είπε, στο τέλος της μαζικής παραγωγής και χρήσης του πετρελαϊκού μοντέλου, το οποίο χαρακτήρισε ως τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Στην εποχή που ζούμε, ανέφερε η κ. Κάλντορ, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Οζντεμίρ Τζεμ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες οι Γερμανοί στην πρώτη περίοδο της κρίσης. Εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο αυτό, αλλά και τη λύπη του διότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν μίλησε εναντίον όλων αυτών που έφθασαν να προτείνουν ακόμα και την πώληση ελληνικών νησιών.

    Ο κ. Τζεμ απευθύνθηκε και στην ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως "όταν έρθει η στιγμή να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να είσαστε όλοι μαζί".

    Ανέφερε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες που είναι στην Ελλάδα προσπάθησε να φανταστεί τι θα γινόταν στη Γερμανία αν λαμβάνονταν εκεί τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Και όπως είπε ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει το βαθύ του σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που κάνουν να βγουν από την κρίση.

    [02] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο

    Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την υποβολή πρότασης προς την κυβέρνηση πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

    «Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται (σσ. η πρόταση)», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις συγκεκριμένες τράπεζες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σχετική επιστολή-πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, εστάλη προχθές στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει την αποδοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλας. Μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 69 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σάλας, η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργιες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").

    Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

    Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας, να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών, να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, θα σεβαστεί την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

    Εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μακροοικονομικές εξελίξεις

    Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών εξέφρασε ο Μιχάλης Σάλας υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Ο κ. Σάλας εκτιμά ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ενώ θα καταγραφεί και περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Μάλιστα, με τη συμβολή των μέτρων (πληρωμή ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ, ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, μείωση επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων) η προοπτική να διαμορφωθεί το έλλειμμα σημαντικά κάτω από το 8,1% είναι πλέον σοβαρή.

    Αντιδράσεις για πρόταση

    Είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, υπογραμμίζει η ΝΔ.

    Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης - ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της πιθανής απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε σήμερα ο κ. Σάλας. Η κυβέρνηση -είπε - έχει μια λίστα και πουλάει, τη στιγμή που εμείς είμαστε κατά των ολιγοπωλίων και υπέρ της κοινωνικοποίησης των τραπεζών.

    Μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις. Η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το Τ.Τ. και την Α.Τ.Ε., αναφέρει ο ΛΑΟΣ

    Η τυχόν πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ θα συνιστούσε μείζον εθνικό έγκλημα και θα εξωθούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα ρόλο ακόμα πιο εκμεταλλευτικό και ληστρικό σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει παραδόσει τον τόπο στη νεοαποικιακή διαχείριση της «τρόικα» και μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία» και «προτεκτοράτο» πρώτα από όλα του χρηματιστικού κεφαλαίου, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «βίαιες, βάναυσες και κόλαση για τους νέους» τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό «που προωθεί (σσ. η κυβέρνηση), εκβιάζοντας τους βουλευτές της».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

    Να διασφαλίζονται απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου, των εργαζομένων στις τράπεζες αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ζητά η ΓΣΕΕ που υποστηρίζει και συμπορεύεται με τις θέσεις και τις απόψεις της ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    Οι εργαζόμενοι του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας, αντιδρούν στην πρόταση εξαγοράς και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλαν για σήμερα οι υπάλληλοι της ATEBank.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι θα παρακολουθήσει πολύ στενά μαζί με τους Συλλόγους-Μέλη της τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

    [03] Ανακοίνωσε Ν.Κακλαμάνη ο Αντ.Σαμαράς

    Την εκ νέου υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας, ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τα προγράμματα του Κέντρου, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει δωρεάν σίτιση σε περισσότερους από 4.000 συμπολίτες μας, ενώ επισκέφθηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

    Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, πως η κρίση χτυπά τους φτωχότερους Έλληνες και εξήρε το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

    Αναφερόμενος στον Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως διαπίστωσε και πάλι τη σοβαρότητα, την ετοιμότητα και την αξιοπιστία του κ. Κακλαμάνη, με την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα διεκδικήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αθήνας.

    "Σε αυτή την προσπάθεια, θα έχετε τη συνεργασία της ΝΔ και πιστεύω πως θα μας κάνετε να αισθανθούμε περήφανοι, συνεχίζοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε, πως το κοινωνικό έργο του δήμου είναι, ουσιαστικά, η υλοποίηση στην πράξη της βασικής αξίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμου που πρεσβεύει η ΝΔ, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά, να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι πολίτες, οι πολιτικοί φορείς, οι κοινωνικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φτιάξουν ένα δείκτη κοινωνικής προστασίας και ας μη χρειαστεί, όπως υπογράμμισε. Με τρομάζει η ιδέα πως μπορεί να έρθουν δύσκολες μέρες, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    [04] Η Αλ. Παπαρήγα στο Ηράκλειο

    Όχημα για την καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, χαρακτήρισε το μνημόνιο, από το Ηράκλειο όπου περιοδεύει, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για αναγκαιότητα «ριζικής αλλαγής του επιπέδου εξουσίας» , η οποία μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από μια ευρύτερη συμμαχία εργατικής τάξης, αγροτών και μικρών επιχειρηματιών.

    Αναφερόμενη στην πολιτική διαφθορά, υποστήριξε ότι ενίσχυσε τη σημερινή κρίση αλλά δεν τη δημιούργησε, αφού απλά εντάσσεται στα παρελκόμενα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, που στην προσπάθειά της να πατάξει το βρώμικο πολιτικό χρήμα, προωθεί διάταξη που κόβει τα κουπόνια ως μέσο ενίσχυσης των κομμάτων. Αυτή η διάταξη -είπε η κ. Παπαρήγα- στοχοποιεί το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στις μέρες μας ενισχύεται οικονομικά από τα κουπόνια.

    Η ίδια τάχθηκε κατά της πιθανής απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε σήμερα ο κ. Σάλας. Η κυβέρνηση -είπε - έχει μια λίστα και πουλάει, τη στιγμή που εμείς είμαστε κατά των ολιγοπωλίων και υπέρ της κοινωνικοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με την ίδια, το ενδεχόμενο αυτής της συγχώνευσης που προβλέπει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα είναι επώδυνο για τους αγρότες.

    [05] Απόρριψη αναιρέσεων μελών της 17Ν

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν υποβάλει κατά της καταδίκης τους από το Πενταμελές Εφετείο για την υπόθεση της 17Ν οι Αλ. Γιωτόπουλος, Β. Τζωρτζάτος, Η. Κωστάρης, Χ. Ξηρός, Β. Ξηρός και Σ. Ξηρός.

    Ο Α.Π. απέρριψε, επίσης, την αναίρεση των Π. Τσελέντη και Κ. Τέλιου κατά των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται αλλά έκανε δεκτό ένα σκέλος των αιτήσεών τους και αναίρεσε μόνο το κεφάλαιο που αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής σε αυτούς τους δύο του νομοθετικού μέτρου της επιείκειας, που μπορεί να επηρεάσει την επιμέτρηση και τον καθορισμό της ποινής τους. Μόνο ως προς τους δύο αυτούς η υπόθεση παραπέμπεται στο Πενταμελές Εφετείο με νέα σύνθεση δικαστών, προκειμένου να κριθεί εάν συνέβαλαν ουσιωδώς στην εξάρθρωση της 17Ν και εάν, συνεπώς, πρέπει να εφαρμοστούν γιβ αυτούς μόνο τα μέτρα επιείκειας.

    Το Εφετείο Αθηνών το 2007 απέρριψε αίτημα των δύο για μέτρα επιείκειας κρίνοντας ότι μετά την αποχώρησή τους από την οργάνωση έμειναν αδρανείς απέναντι στη συνεχιζόμενη αποτρόπαια δράση των υπολοίπων, ενώ δέχτηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν συνέβαλαν ουσιωδώς.

    Ο Α.Π. έκρινε ασαφείς και αντιφατικές τις αιτιολογίες του Εφετείου, αφού πολλές φορές επικαλέστηκε τις καταθέσεις τους για την κρίση περί ενοχής ή αθωότητας των υπολοίπων. Ακόμη, ο Α.Π. έκρινε ότι το Εφετείο δεν υποχρεωνόταν να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως εάν συνέτρεχαν μέτρα επιείκειας για τους αδελφούς Ξηρού και τον Τζωρτζάτο, αφού, ενώ αρχικά φαίνονταν πρόθυμοι για συνεργασία, μετά αποκήρυξαν κάθε τέτοια προοπτική ανακαλώντας το αίτημα για μέτρα επιείκειας.

    Επίσης, ο Α.Π. έκρινε ότι το Εφετείο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και νομικά ορθό τρόπο έκρινε ότι δεν πρόκειται για πολιτικά εγκλήματα αλλά του κοινού ποινικού δικαίου που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου και όχι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ).

    Παράλληλα, δέχτηκε ορθή αιτιολογία σχετικά με τη συγκρότηση της οργάνωσης, τον ηγετικό ρόλο του Αλ. Γιωτόπουλου και τη συμμετοχή όλων στις αποδιδόμενες αξιόποινες πράξεις, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης, του φυσικού δικαστή, της αμεροληψίας, της δημοσιότητας της δίκης, των υπερασπιστικών δικαιωμάτων, για ακυρότητα της διαδικασίας λόγω απολογιών υπό συνθήκες βασανισμού ή χορήγησης ψυχοτρόπων ουσιών κ.λπ.

    [06] Συζητήθηκε το θέμα ασφάλισης ναυτικών

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) είχαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το θέμα της ασφάλισης των ναυτικών δεδομένης της ιδιομορφίας του ναυτικού επαγγέλματος.

    Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ επέμεναν στις θέσεις της ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των διαφοροποιήσεων στην ασφάλιση των ναυτικών και μετά το 2013 που πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ((ΝΑΤ) και των συνεπίκουρων ασφαλιστικών οργανισμών του στο ΙΚΑ.

    [07] "Δεν μετράμε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση"

    Η πετρελαιοκηλίδα που επεκτείνεται εδώ και τρεις μήνες στον Κόλπο του Μεξικού θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από το κόστος του καθαρισμού της και του ποσού των αποζημιώσεων στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, καθώς υπήρξαν συνέπειες για τα οικοσυστήματα, προειδοποιεί εμπειρογνώμονας που του ανατέθηκε από τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την αξία της βιοποικιλότητας.

    Σε συνέντευξή του από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε μέρος της μελέτης του, ο ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ θεωρεί ότι η καταστροφή της ΒΡ αποκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του "κεφαλαίου της Φύσης".

    "Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως", εκτιμά ο Σουχντέβ.

    Η κοινωνία πρέπει να αποδώσει ίση αξία στο φυσικό πλούτο και στον υλικό πλούτο. Αλλά ποιός αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα "φυσικό κεφάλαιο" συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;

    Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς να ορίσουμε την ποσότητα των αγαθών τα οποία θεωρούσαμε πάντα ότι είναι ανεξάντλητα: Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο ό,τι ξέρουμε να υπολογίζουμε και δεν μετράμε ούτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση, ούτε το κόστος της απώλειάς τους", προσθέτει ο Σουχντέβ, ο βασικός συντάκτης της έκθεσης "η Οικονομία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας".

    Ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων κατανοεί ότι δεν μπορεί πλέον να τις χρησιμοποιεί δωρεάν. Ωστόσο η βιομηχανική ανάπτυξη και η δημογραφική ανάπτυξη, με 9 δισεκατομμύρια πληθυσμό στον πλανήτη το 2050, προκαλούν τρομερή καταπόνηση στο περιβάλλον.

    Κάθε χρόνο, οι 3.000 μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 2.200 δισεκατομμύρια δολάρια (1.750 δισεκατομμύρια ευρώ) επιμένει ο Σουχντέβ επικαλούμενος τη μελέτη του βρετανικού οργανισμού TruCost που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

    Η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από έκρηξη πλατφόρμας της ΒΡ. Καθημερινά διαρρέουν 60.000 βαρέλια ημερησίως στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού. Αν η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαιτήσει μια "ολιστική οικονομική εκτίμηση" πριν επιτρέψει τις γεωτρήσεις, το τίμημα για να πληρώσει η ΒΡ σε περίπτωση καταστροφής, θα την είχε πείσει να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

    Η ΒΡ έκανε λόγο για απώλειες και αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Ωστόσο κανένας λόγος για χαμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, τα αποθέματα των ψαριών για την μελλοντική αλιεία", επισημαίνει ο Σουχντέβ.

    Το πετρέλαιο μπορεί επίσης να καταστρέψει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιομέτρων θάμνων όπου αναπαράγονται πολλά θαλάσσια είδη και χρησιμεύουν στη φυσική προστασία κατά των τυφώνων.

    Το ίδιο και χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών "που επένδυσαν, πλήρωσαν και μαζί με προσωπικό εργάστηκαν" για τον καθαρισμό, θα μπορούσαν να κάνουν μηνύσεις "Μήπως κανείς το έχει υπολογίσει αυτό;"

    Η κατάρρευση των οικοσυστημάτων δεν θα υπολογιστεί και καταπολεμηθεί παρά μόνο όταν ο κόστος τους ενταχθεί στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας.

    "Διανύσαμε το ήμισυ της διαδρομής για να αναπτύξουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Ωστόσο για κάποιον που γνωρίζει την ύπαρξη των εργαλείων αυτών και σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει, σε μια σταδιακή κλίμακα έως το 10, είμαστε μεταξύ 3 και 5. Όσον αφορά την εφαρμογή τους, είμαστε μάλλον μεταξύ 0 και 2".

    [08] Τριετής συλλογική σύμβαση

    Υπεγράφη η τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια για το 2010, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 θα καταβληθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα είναι 1,5%).

    Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%).

    Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

    Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα - ασπίδα απέναντι στην κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

    Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.

    Την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "υτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα".

    "Ως ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα της ωριμότητας και της σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων", χαρακτήρισε η ΝΔ την υπογραφή.

    Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση ανάγκη και όφελος να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και να συστρατευθούν με τις ταξικές εργατικές δυνάμεις στην πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, τονίζει το ΚΚΕ.

    Η σύμβαση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στους μισθούς, τους βάζει στην κατάψυξη για τρία χρόνια και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] Στη Δικαιοσύνη οι συμβάσεις

    Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, τα πορίσματα από τον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εστάλησαν τα στοιχεία τα οποία «καθιστούν διάτρητες τις συμβάσεις αυτές» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ανακρίτρια Ελένη Ράϊκου για διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

    Εστάλησαν επίσης στο ΣΔΟΕ δύο πορισματικές εκθέσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθεια μηχανημάτων της Siemens που εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

    Ζητεί ακόμη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας την καταγραφή της δαπάνης ανά σύμβαση και νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1995-2009 από όλες τις συμβάσεις που ελέγχονται.

    Ο κ. Βαλυράκης μίλησε στους δημοσιογράφους για ερωτήματα που γεννώνται ύστερα από τη μελέτη των στοιχείων των νοσοκομείων για τη λειτουργία των επιτροπών προμηθειών και το διαπιστούμενο «απίθανο εύρος διαφθοράς σε υπηρεσιακό επίπεδο».

    Για το λόγο αυτό ζητείται με επιστολή της επιτροπής από τις υπουργούς Υγείας και Ανταγωνιστικότητας ο κατάλογος των μελών των επιτροπών σύνταξης προδιαγραφών για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων από 1995-2009.

    Ταυτόχρονα, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Ζήμενς Α.Ε. απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι στη χώρα μας οι τιμές συντήρησης και προμήθειας προϊόντων είναι φθηνότερες κατά 25% από το μέσο όρο αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωζώνη.

    Διαβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, ότι σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, υπερβαίνουν ακόμη και το 70% του συνολικού κόστους εγκατάστασης και χρήσης.

    Παρβ όλα αυτά ο κ. Βαλυράκης μίλησε για ανοικτές εκκρεμότητες της Ζήμενς με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκάλυψη όσων δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι μόνον στα λόγια.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ και Σίκατσεκ, αν δεν αποδεσμεύσει η μητρική εταιρεία τους βασικούς αυτούς μάρτυρες από την υποχρέωση εχεμύθειας: «Δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι, αν δεν εξασφαλιστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την εξεύρεση της αλήθειας, το αίσθημα του κόσμου, τη δημοσιότητα», είπε ο κ.Βαλυράκης

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι σε εξέλιξη μία οιονεί διαπραγμάτευση με την επίκληση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

    Πάντως με την αρωγή του εφέτη Γιώργου Χριστοδούλου η επιτροπή ξεκινά νέο γύρο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για πρόσβαση σε όλο το πρωτογενές υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί στη Γερμανία με επίκληση και της διεθνούς σύμβασης για τη ροή του μαύρου χρήματος που συνιστά διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα.

    Στο μεταξύ, με την κατάθεση χθες του πρώην υπουργού Μεταφορών (2004-2007), αλλά και Πολιτισμού (2007-2009) των κυβερνήσεων Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, ολοκληρώθηκε το ανακριτικό έργο της επιτροπής, που διακόπτει τις εργασίες της ως τις 23 Αυγούστου.

    Ο πρώην υπουργός συνόψισε την κατάθεσή του στο ότι ο ίδιος συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε.

    Αντίθετα από την αντιπολίτευση το σχόλιο ήταν ότι «οχυρώθηκε πίσω από τις διοικήσεις που ο ίδιος ανέχθηκε ή διόρισε και απολύτως ήλεγξε και άλλαξε».

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens κι ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» κι ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφβ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

    Στη συνέχεια επικαλέσθηκε και για το έργο της προέκτασης του προαστιακού που ξεκίνησε επί θητείας Βερελή κι ο ίδιος έκρινε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, αν δεν προχωρούσε.

    Είπε επίσης ότι συνέχισε ο ίδιος τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» που άρχισαν επί υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον Μιχάλη Λιάπη, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

    Δεν θυμόταν πάντως ο μάρτυρας την υπόθεση της ένταξης του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4I, το οποίο μετβ επιτάσεως ζητούσε η Siemens και η αμερικανική πλευρά από τον κ. Λιάπη, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα που έχουν περιληφθεί στην έκθεση Debevoise & Plimpton.

    Παρόμοιο αίτημα είχε πιεστικά τεθεί στον Χρήστο Βερελή, όπως ο ίδιος αποκάλυψε καταθέτοντας χθες στην εξεταστική, ότι γινόταν σε μία εποχή που είχαν πολλαπλασιασθεί οι δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

    Το είχε αποκαλύψει επίσης ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση που του έγινε από τον κ. Λιάπη. Σήμερα πάντως ο μάρτυρας είπε γενικώς ότι του είχε θέσει θέμα διασφάλισης της ασφάλειας του ΟΣΕ το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού.

    Ο μάρτυρας είπε ότι γνώρισε τον Χριστοφοράκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν τους αγώνες κι ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνον χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

    Διέψευσε τις πολλές εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 λέγοντας ότι Θανάσης Λιάπης ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο ίδιος, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα.

    Διέψευσε επίσης έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του Χριστοφοράκου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας.

    Χαρακτήρισε επίσης αβάσιμα τα όσα γράφονται σε εφημερίδες για την περιουσιακή του κατάσταση, λέγοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι χωρισμένος και ζει σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν νοιώθει ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση του κόμματός του να παραπέμψει «καμένα χαρτιά», είπε:

    «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καμένο χαρτί. Με δική μου επιλογή αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος γιατί θεώρησα ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν επιζήμιες για την παράταξη και τον τόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα. Ελπίζω να μην υπάρχουν λογικές προειλημμένων αποφάσεων».

    Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σημειώνει, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την εξέταση του κ. Χ. Βερελή, ότι ουδέποτε ο ίδιος υπέγραψε ή εκτέλεσε προγραμματική σύμβαση είτε με τη Siemens, είτε με άλλη εταιρεία.

    Υπογραμμίζει κατόπιν αυτού ότι τυχόν εικαζόμενη ανάμειξη είτε δική του, είτε υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens δεν έχει σχέση ούτε με τα γεγονότα, ούτε τις ισχύουσες διατάξεις αρμοδιοτήτων, ενώ θέτει τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών στη διάθεση της εξεταστικής.

    [10] Ψηφίστηκε με αλλαγές

    Με την ψήφισή του, και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου.

    Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 2,3,4,6 και 7, καθώς και το άρθρο 10, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Η τροπολογία για τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρα 20 και 21, ψηφίστηκε, επίσης, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

    Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 (ΠΑΣΟΚ), κατά 128 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης) και «παρών» ο Γ. Δημαράς.

    Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου, Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδης.

    Στο μεταξύ, σε νέα βελτιωτική αλλαγή για τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Κάνοντας δεκτή σχετική τροπολογία, που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, την οποία ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός κατέθεσε τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:

    Σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί έως τις 31/12/1995 και είναι μεγάλης ηλικίας, δίνεται πλασματικός χρόνος τριών ετών με την καταβολή εισφορών για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια, που απαιτούνται με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.

    Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

    -Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.

    -Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.

    - Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.

    - Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

    Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

    Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ενώ συνδικαλιστές του δημοσίου προειδοποιούν επίσης και για προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Δήμων και Νομαρχιών.

    [11] ΕΚΤ: Αυξημένη ανεργία

    Στο 11,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, από 9,4% τον Απρίλιο 2009 και 11,6% τον Μάρτιο 2010.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Απρίλιο, εφέτος, οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.979 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.101 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος (αύξηση 3,2%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.412.946 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 69.318 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2009 (μείωση 1,5%) και κατά 10.953 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2010 (μείωση 0,2%). Παράλληλα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.288.462 άτομα.

    Από τη συγκεκριμένη έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 15,5% (από 13,3% τον Απρίλιο 2009) και είναι πολλαπλάσια εκείνης στους άνδρες (9,3% από 6,7% τον Απρίλιο 2009). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15-24 ετών (30,8% από 25,2% τον Απρίλιο 2009), 25-34 ετών (15% από 11,7% τον Απρίλιο 2009) και 35-44 ετών (10,4% από 7,9% τον Απρίλιο πέρυσι).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ήταν τον Απρίλιο, εφέτος, στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (22,7%), Ιονίων Νήσων (19,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,1%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (4,8%), Πελοποννήσου (9,8%) και Θεσσαλίας (10,5%). Στην Αττική, που συγκεντρώνει και τον περισσότερο πληθυσμό της χώρας, η ανεργία ήταν τον Απρίλιο, εφέτος, 11,6%, από 8% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    ΕΚΤ: Η ανεργία στην ευρωζώνη

    Η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να έχει αυξημένη ανεργία και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν σε ορισμένους τομείς που επλήγησαν πολύ από την κρίση μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    "Η (οικονομική) δραστηριότητα θα σημειώσει υποχώρηση το 2010", αν και με χαμηλότερο ρυθμό απ' αυτόν που παρατηρούνταν ως τώρα, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

    Σε ορισμένους τομείς όπως η οικοδομή και η βαριά βιομηχανία, οι απώλειες των θέσεων εργασίας που επέφερε η οικονομική κρίση μπορεί να είναι "μόνιμες", προσθέτει η ΕΚΤ.

    Το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ πέρασε από 7,8% το Μάρτιο του 2008 στο 10% το Μάιο του 2010, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 3,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο αυτή, υπενθυμίζει η ΕΚΤ.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους νέους, το ποσοστό ανεργίας των οποίων έφτασε το 20% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη. Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 40% ενώ στην Ιταλία και την Ιρλανδία το 30%, επισημαίνεται στην έκθεση.

    Η μελλοντική αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί πολύ από "την ικανότητα των οικονομιών να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν απαντώντας σε μεγάλης έκτασης αλλαγές σε διάφορους τομείς τους", καταλήγει η ΕΚΤ.

    [12] Ιστορική μεταρρύθμιση

    Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την τελική πρόταση για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930. Για να ισχύσει ο νέος νόμος θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί, εντός των επόμενων ημερών, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο, η έκταση του οποίου ξεπερνά τις 2300 σελίδες, με ψήφους 60 υπέρ έναντι 39 κατά. Από τους 58 Δημοκρατικούς γερουσιαστές ένας, ο Ρας Φέινγκολντ, το καταψήφισε όμως τελικά πέρασε αφού εξασφάλισε τη στήριξη τριών Ρεπουμπλικανών, των Σκοτ Μπράουν, Σούζαν Κόλινς και Ολυμπία Σνόου. Στις 30 Ιουνίου το ίδιο κείμενο είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο λεγόμενος νόμος "Ντοντ-Φρανκ" (από τα ονόματα των συντακτών του, του γερουσιαστή Κρις Ντοντ και του βουλευτή Μπάρνεϊ Φρανκ) έχει ως στόχο να εμποδίσει μια νέα οικονομική κρίση σαν αυτή του 2008 που βύθισε την αμερικανική οικονομία στο χάος.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, χαιρέτισε την έγκριση από τη Γερουσία, επισημαίνοντας ότι θα παράσχει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια στους Αμερικανούς πολίτες.

    Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν κατά την επιστροφή του από το Μίσιγκαν, λίγη ώρα αφότου η Γερουσία, με ψήφους 60 υπέρ έναντι 39 κατά, πέρασε το νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

    [13] Τραγωδία στο Νείλο

    Επιβατηγό σκάφος βυθίστηκε στο Νείλο, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι μαθήτριες χριστιανικού σχολείου, που έκαναν εκδρομή με την εκκλησία, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

    "Το σκάφος έκανε εκδρομή στο Νείλο, που είχε διοργανωθεί από την εκκλησία στο Μαάντι και σε αυτό επέβαιναν 19 κορίτσια, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που θα μπορούσε να μεταφέρει", μεταδίδει το πρακτορείο ΜΕΝΑ επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει σπεύσει στο σημείο του δυστυχήματος.

    Δέκα κορίτσια διασώθηκαν, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Στην εκδρομή συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας από 10 έως 18 χρόνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 6:30:42 UTC