Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο
  • [02] Στη Δικαιοσύνη 164 συμβάσεις
  • [03] Συνελήφθη μελισσοκόμος για εμπρησμό - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] "Η ενημέρωση είναι το παν"
  • [06] Τριετής συλλογική σύμβαση
  • [07] Συνθήκες διαβίωσης
  • [08] Πυρκαγιά με δεκάδες θύματα

  • [01] Κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο

    Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την υποβολή πρότασης προς την κυβέρνηση πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

    «Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται (σσ. η πρόταση)», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις συγκεκριμένες τράπεζες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σχετική επιστολή-πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, εστάλη προχθές στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο αναμένεται να ορίσει συμβούλους, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση, συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να "αποκρυσταλλωθεί" προς το Σεπτέμβριο.

    Ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει την αποδοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλας. Μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 69 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σάλας, η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργιες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").

    Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

    Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας, να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών, να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, θα σεβαστεί την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

    Εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μακροοικονομικές εξελίξεις

    Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών εξέφρασε ο Μιχάλης Σάλας υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Ο κ. Σάλας εκτιμά ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ενώ θα καταγραφεί και περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Μάλιστα, με τη συμβολή των μέτρων (πληρωμή ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ, ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, μείωση επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων) η προοπτική να διαμορφωθεί το έλλειμμα σημαντικά κάτω από το 8,1% είναι πλέον σοβαρή.

    Αντιδράσεις για την πρόταση

    Είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, υπογραμμίζει η ΝΔ.

    Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης - ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της πιθανής απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς, σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε σήμερα ο κ. Σάλας. Η κυβέρνηση -είπε - έχει μια λίστα και πουλάει, τη στιγμή που εμείς είμαστε κατά των ολιγοπωλίων και υπέρ της κοινωνικοποίησης των τραπεζών.

    Μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις. Η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το Τ.Τ. και την Α.Τ.Ε., αναφέρει ο ΛΑΟΣ

    Η τυχόν πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ θα συνιστούσε μείζον εθνικό έγκλημα και θα εξωθούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα ρόλο ακόμα πιο εκμεταλλευτικό και ληστρικό σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει παραδόσει τον τόπο στη νεοαποικιακή διαχείριση της «τρόικα» και μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία» και «προτεκτοράτο» πρώτα από όλα του χρηματιστικού κεφαλαίου, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «βίαιες, βάναυσες και κόλαση για τους νέους» τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό «που προωθεί (σσ. η κυβέρνηση), εκβιάζοντας τους βουλευτές της».

    Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

    Να διασφαλίζονται απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου, των εργαζομένων στις τράπεζες αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ζητά η ΓΣΕΕ που υποστηρίζει και συμπορεύεται με τις θέσεις και τις απόψεις της ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    Οι εργαζόμενοι του ΤT και της ΑTE αντιδρούν στην πρόταση εξαγοράς και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι της ATEBank.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι θα παρακολουθήσει πολύ στενά μαζί με τους Συλλόγους-Μέλη της τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

    [02] Στη Δικαιοσύνη 164 συμβάσεις

    Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, τα πορίσματα από τον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εστάλησαν τα στοιχεία τα οποία «καθιστούν διάτρητες τις συμβάσεις αυτές» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ανακρίτρια Ελένη Ράϊκου για διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

    Εστάλησαν επίσης στο ΣΔΟΕ δύο πορισματικές εκθέσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθεια μηχανημάτων της Siemens που εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

    Ζητεί ακόμη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας την καταγραφή της δαπάνης ανά σύμβαση και νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1995-2009 από όλες τις συμβάσεις που ελέγχονται.

    Ο κ. Βαλυράκης μίλησε στους δημοσιογράφους για ερωτήματα που γεννώνται ύστερα από τη μελέτη των στοιχείων των νοσοκομείων για τη λειτουργία των επιτροπών προμηθειών και το διαπιστούμενο «απίθανο εύρος διαφθοράς σε υπηρεσιακό επίπεδο».

    Για το λόγο αυτό ζητείται με επιστολή της επιτροπής από τις υπουργούς Υγείας και Ανταγωνιστικότητας ο κατάλογος των μελών των επιτροπών σύνταξης προδιαγραφών για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων από 1995-2009.

    Ταυτόχρονα, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Ζήμενς Α.Ε. απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι στη χώρα μας οι τιμές συντήρησης και προμήθειας προϊόντων είναι φθηνότερες κατά 25% από το μέσο όρο αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωζώνη.

    Διαβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, ότι σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, υπερβαίνουν ακόμη και το 70% του συνολικού κόστους εγκατάστασης και χρήσης.

    Παρβ όλα αυτά ο κ. Βαλυράκης μίλησε για ανοικτές εκκρεμότητες της Ζήμενς με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκάλυψη όσων δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι μόνον στα λόγια.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ και Σίκατσεκ, αν δεν αποδεσμεύσει η μητρική εταιρεία τους βασικούς αυτούς μάρτυρες από την υποχρέωση εχεμύθειας: «Δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι, αν δεν εξασφαλιστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την εξεύρεση της αλήθειας, το αίσθημα του κόσμου, τη δημοσιότητα», είπε ο κ.Βαλυράκης

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι σε εξέλιξη μία οιονεί διαπραγμάτευση με την επίκληση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

    Πάντως με την αρωγή του εφέτη Γιώργου Χριστοδούλου η επιτροπή ξεκινά νέο γύρο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για πρόσβαση σε όλο το πρωτογενές υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί στη Γερμανία με επίκληση και της διεθνούς σύμβασης για τη ροή του μαύρου χρήματος που συνιστά διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα.

    Στο μεταξύ, με την κατάθεση χθες του πρώην υπουργού Μεταφορών (2004-2007), αλλά και Πολιτισμού (2007-2009) των κυβερνήσεων Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, ολοκληρώθηκε το ανακριτικό έργο της επιτροπής, που διακόπτει τις εργασίες της ως τις 23 Αυγούστου.

    Ο πρώην υπουργός συνόψισε την κατάθεσή του στο ότι ο ίδιος συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε.

    Αντίθετα από την αντιπολίτευση το σχόλιο ήταν ότι «οχυρώθηκε πίσω από τις διοικήσεις που ο ίδιος ανέχθηκε ή διόρισε και απολύτως ήλεγξε και άλλαξε».

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens κι ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» κι ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφβ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

    Στη συνέχεια επικαλέσθηκε και για το έργο της προέκτασης του προαστιακού που ξεκίνησε επί θητείας Βερελή κι ο ίδιος έκρινε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, αν δεν προχωρούσε.

    Είπε επίσης ότι συνέχισε ο ίδιος τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» που άρχισαν επί υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον Μιχάλη Λιάπη, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

    Δεν θυμόταν πάντως ο μάρτυρας την υπόθεση της ένταξης του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4I, το οποίο μετβ επιτάσεως ζητούσε η Siemens και η αμερικανική πλευρά από τον κ. Λιάπη, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα που έχουν περιληφθεί στην έκθεση Debevoise & Plimpton.

    Παρόμοιο αίτημα είχε πιεστικά τεθεί στον Χρήστο Βερελή, όπως ο ίδιος αποκάλυψε καταθέτοντας χθες στην εξεταστική, ότι γινόταν σε μία εποχή που είχαν πολλαπλασιασθεί οι δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

    Το είχε αποκαλύψει επίσης ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση που του έγινε από τον κ. Λιάπη. Σήμερα πάντως ο μάρτυρας είπε γενικώς ότι του είχε θέσει θέμα διασφάλισης της ασφάλειας του ΟΣΕ το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού.

    Ο μάρτυρας είπε ότι γνώρισε τον Χριστοφοράκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν τους αγώνες κι ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνον χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

    Διέψευσε τις πολλές εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 λέγοντας ότι Θανάσης Λιάπης ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο ίδιος, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα.

    Διέψευσε επίσης έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του Χριστοφοράκου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας.

    Χαρακτήρισε επίσης αβάσιμα τα όσα γράφονται σε εφημερίδες για την περιουσιακή του κατάσταση, λέγοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι χωρισμένος και ζει σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν νοιώθει ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση του κόμματός του να παραπέμψει «καμένα χαρτιά», είπε:

    «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καμένο χαρτί. Με δική μου επιλογή αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος γιατί θεώρησα ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν επιζήμιες για την παράταξη και τον τόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα. Ελπίζω να μην υπάρχουν λογικές προειλημμένων αποφάσεων».

    Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σημειώνει, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την εξέταση του κ. Χ. Βερελή, ότι ουδέποτε ο ίδιος υπέγραψε ή εκτέλεσε προγραμματική σύμβαση είτε με τη Siemens, είτε με άλλη εταιρεία.

    Υπογραμμίζει κατόπιν αυτού ότι τυχόν εικαζόμενη ανάμειξη είτε δική του, είτε υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens δεν έχει σχέση ούτε με τα γεγονότα, ούτε τις ισχύουσες διατάξεις αρμοδιοτήτων, ενώ θέτει τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών στη διάθεση της εξεταστικής.

    [03] Συνελήφθη μελισσοκόμος για εμπρησμό - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών

    Ενας 54χρονος μελισσοκόμος συνελήφθη από υπαλλήλους της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, κατηγορούμενος για εμπρησμό δάσους σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην Πολιτεία.

    Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μελισσοκόμος εκτελούσε εργασίες στο χώρο που είχε τα μελίσσια του, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά που κατέστρεψε μικρή έκταση δάσους, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά χθες το βράδυ.

    Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στο αυτόφωρο.

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

    Πολύ υψηλός είναι σήμερα, Παρασκευή, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

    Για την αποτροπή της εκδήλωσης πυρκαγιών στο δάσος ή σε δασική έκταση, αλλά και για την προσωπική ασφάλεια, το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει:

    -Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαϊου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους.

    -Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

    -Μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα στο δάσος, γιατί μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη.

    -Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

    -

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Σπ. Κουβέλη με την Επίτροπο κα. Kristalina Georgieva, αρμόδια για θέματα διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης κρίσεων -13:30:00

  • Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη με την Επίτροπο κα. Kristalina Georgieva - 16:00:00

  • Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ με θέμα:«Αποτίμηση Πολιτικής Περιόδου και Προγραμματισμός Δράσης». Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Αθήνα/ξεν. Imperial - 17:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Το νομό Έβρου επισκέπτεται η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία θα μιλήσει στις Φέρες και στη συνέχεια θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεόδωρο Σαρρή. Αμφιθέατρο του δήμου Φερών - 19:30:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων γυναικών-Β` κατηγορία (1η ημέρα, Α` Όμιλος):

    13:00 Ελλάδα-Ισράηλ

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ: Κλήρωση γ` προκριματικού γύρου - 13:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ: Κλήρωση γ` προκριματικού γύρου - 14:30:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (Προημιτελικά):

    15:30 Ελλάδα-Ρωσία

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ (Γυναίκες, Β΄ όμιλος) - Δράμα/Γυμν. "Δ. Κραχτίδης":

    20:00 Ελλάδα-Ισραήλ

    [05] "Η ενημέρωση είναι το παν"

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Γ.Πεταλωτής επισκέφθηκε όλους τους χώρους και τις υπηρεσίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την αίθουσα σύνταξης, με τα διάφορα τμήματά της, μέχρι το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τη διαδικτυακή τηλεόραση, τις υπηρεσίες Διαδικτύου, το τμήμα των φωτορεπόρτερ, τις τράπεζες δεδομένων, τις ιστοσελίδες και τις οικονομικές υπηρεσίες και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους εργαζόμενους του πρακτορείου.

    Ο υπουργός σε σύντομη δήλωσή του που έκανε στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι "Είναι σημαντικό στις μέρες που ζούμε, στις μέρες της γρήγορης και σύγχρονης πληροφορίας και ενημέρωσης, ένα πρακτορείο όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να είναι η καλύτερη εικόνα, η καλύτερη ενημέρωση, η έγκαιρη και η πιο έγκυρη ενημέρωση στη χώρα μας. Είναι ένα πρακτορείο το οποίο "μας βγάζει" προς τα έξω, μας ενημερώνει, με εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι απλά εργαζόμενοι, είναι στελέχη και με αυτή την έννοια, ως Πολιτεία, έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε, να βοηθήσουμε, γιατί η ενημέρωση σήμερα είναι το παν. Ενημέρωση και προς τους πολίτες, δίκαιη και αντικειμενική, ενημέρωση και προς εμάς, για να μπορούμε να κάνουμε το έργο μας, το οποίο σε αυτές τις εποχές, δεν είναι και τόσο εύκολο".

    Ο κ. Γ. Πεταλωτής ευχήθηκε "καλή επιτυχία σε όλους" και κατέληξε τονίζοντας ότι "Οι προοπτικές που υπάρχουν είναι εξαιρετικές. Είναι σημαντικό αυτό το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει εδώ, ένας θησαυρός θα έλεγα, και πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό θα γίνει φυσικά".

    Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον υποδέχθηκαν ο νέος Πρόεδρος - Γενικός Διευθυντής Ηλίας Μάτσικας, ο Διευθυντής Σύνταξης Νικόλας Βουλέλης και ο Σύμβουλος Διεύθυνσης Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

    [06] Τριετής συλλογική σύμβαση

    Υπεγράφη η τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια για το 2010, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 θα καταβληθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα είναι 1,5%).

    Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%).

    Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.

    Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα - ασπίδα απέναντι στην κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

    Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.

    Την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "υτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα".

    "Ως ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα της ωριμότητας και της σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων", χαρακτήρισε η ΝΔ την υπογραφή.

    Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση ανάγκη και όφελος να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και να συστρατευθούν με τις ταξικές εργατικές δυνάμεις στην πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, τονίζει το ΚΚΕ.

    Η σύμβαση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στους μισθούς, τους βάζει στην κατάψυξη για τρία χρόνια και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [07] Συνθήκες διαβίωσης

    Σε 2.185,70 ευρώ ανερχόταν το 2008 το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, με τα φτωχά νοικοκυριά να διαθέτουν 1.769,50 ευρώ και τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.292,73 ευρώ.

    Παράλληλα, η μεγαλύτερη δυσκολία για τα νοικοκυριά ήταν οι δαπάνες στέγασης, ενώ ακόμη και το 22,5% του μη φτωχού πληθυσμού είχε οικονομικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες, δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ. Ενώ, σε ποσοστό 19,3% συνολικά δηλώνουν ότι δυσκολεύονται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

    Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2008 (αφορά εισοδήματα 2007) που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Βασικό, επίσης, συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας είναι ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

    Ειδικότερα, με βάση την έρευνα προκύπτουν αναλυτικά τα εξής:

  • Το 41% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας, κάτω των 18 ετών, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από τις εννέα συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 12% (Οι εννέα διαστάσεις είναι: Δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κ.ά., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας- Οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών- Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας- Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο)- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο- και Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση)

  • Το 45% του φτωχού πληθυσμού, ηλικίας 18- 64 ετών, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 15%

  • Το 61% του φτωχού πληθυσμού, ηλικίας 65 ετών και άνω, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 21%

  • Το 47% του φτωχού πληθυσμού αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 15%

  • Το 33,5% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 1,3%

  • Το 62,5% του φτωχού πληθυσμού και το 22,5% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ

  • Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιμετωπίζει το 21% του συνολικού πληθυσμού , ενώ ποσοστό 12% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του

  • Το 65,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται αρκετά από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 55,9%

  • Το 19,3% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών

  • Το 28,4% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.

  • Το 39,1% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του

  • Το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.185,70 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.769,50 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.292,73 ευρώ

  • Το 18,4% των φτωχών νοικοκυριών, το 9,1% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 11% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διέθεταν τουλάχιστον ένα ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 17,9% των φτωχών νοικοκυριών, το 10,5% των μη φτωχών και το 12% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

    [08] Πυρκαγιά με δεκάδες θύματα

    Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την πυρκαγιά που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο στη βόρεια ιρακινή πόλη Σουλεϊμανίγια είναι 29 και όχι 40, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης.

    "Ο επίσημος τελικός απολογισμός είναι 29 νεκροί και 22 τραυματίες", δήλωσε ο ταξίαρχος Νατζίμ-Ελντίν Καντέρ. "Τη νύκτα υπήρξε χάος στο νοσοκομείο λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων. Αυτό εξηγεί το λάθος που έγινε στον απολογισμό των νεκρών".

    Αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά μάλλον προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

    Η πυρκαγιά στο ξενοδοχείο "Σόμα" στο κέντρο της πόλης ξέσπασε αργά χθες το βράδυ και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Τουλάχιστον τρία από τα θύματα πήδηξαν από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου για να γλυτώσουν από τις φλόγες, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    "Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πέθαναν από ασφυξία. Δεν μπορούσαν να βγουν έξω", τόνισε ο γιατρός Ρεκότ Χάμα-Ρασίντ, διευθυντής του νοσοκομείου της Σουλεϊμανίγια. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 10:30:38 UTC