Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε ομαλοποιημένο δρόμο η χώρα"
  • [02] Υπό πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές

  • [01] "Σε ομαλοποιημένο δρόμο η χώρα"

    Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο, διατυπώνει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, που φέρει τον τίτλο "Η αναζωογόνηση της Ελλάδας είναι ένα ολύμπιο έργο για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου".

    "Διαχειριζόμαστε την κρίση μέρα με την ημέρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη δημοσιογράφο Χελένα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας. "Γνωρίζαμε ότι είχαμε μεγάλο χρέος και υψηλό έλλειμμα με μεγάλες ανισότητες, υψηλή ανεργία και αρνητική ανάπτυξη (...) αλλά δεν είχαμε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων ή για την έλλειψη καλής, διαφανούς, δημοκρατικής διακυβέρνησης. Οταν διαπιστώσαμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν τόσο υψηλό, θέλαμε να είμαστε απολύτως διαφανείς".

    Αναφερόμενος στην οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, σημειώνει ότι "στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις..."

    Και συνεχίζει: "Φυσικά αισθάνομαι πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα και που η δημοσιονομική μας αυτονομία βρίσκεται υπό την εποπτεία της λεγόμενης τρόικας. Δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση".

    "Το πιο επώδυνο είναι ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον ανθρώπων που δεν ευθύνονται για την κρίση (...). Μπορεί να σκέφτεσαι θεωρητικά για τις επιλογές που έχεις, όμως στην πραγματικότητα είναι συγκεκριμένες. Η επιλογή ήταν: "Χρεοκοπούμε ή παίρνουμε αυτά τα μέτρα; Χάνουμε τις συντάξεις ή διασώζουμε ό,τι μπορούμε;" (...) Ηταν ένα ερώτημα υπαρξιακό: ή θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους ή θα χάναμε αυτή τη δυνατότητα", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο», δημοσιεύοντας τα πάντα στο διαδίκτυο.

    Τέλος, δηλώνει ότι η επανεκλογή δεν είναι ο στόχος του, ενώ υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή "νοοτροπίας" της Ελλάδας προς το καλύτερο μέσω των πολιτικών του, οποιοδήποτε κι αν είναι το πολιτικό κόστος.

    "Για όσο διάστημα αισθάνομαι ότι κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό και δίκαιο για τη χώρα μου, για τον ελληνικό λαό, αυτό είναι αρκετό για εμένα. Η διάσωση της Ελλάδας από την κρίση ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Τώρα βρισκόμαστε σε έναν πολύ ομαλοποιημένο δρόμο", επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

    [02] Υπό πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές

    Ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε κατά τη χθεσινή πυρκαγιά στη χαράδρα μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που βρίσκονται στην περιοχή έθεσαν υπό έλεγχο μικροεστίες, όπου υπήρχαν. Ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ..

    Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Το πρωί, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρήψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, εξάλλου, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

    Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

    Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, αναμένεται έρευνα και από την Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

    Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρήθηκε ένταση ανέμου, γεγονός που κρατά τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της πυρκαγιάς.

    Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή, σε Αττική και Εύβοια, καθώς οι χάρτες δίνουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (4) και για τη σημερινή μέρα.

    Συνολικά χτες εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα, στα όρια Λακωνίας - Αρκαδίας.

    Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και το Αστρος και δύο αεροσκάφη "πεζετέλ" κάνουν ρίψη νερού, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 July 2010 - 12:30:19 UTC