Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να κλείσει η πληγή της απαράδεκτης κατοχής"
  • [02] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας
  • [03] Στο Αφγανιστάν ο Δ. Δρούτσας
  • [04] 'Ερευνα για Μονή Βατοπεδίου-Marfin
  • [05] Απορρίπτει η ΔΕΗ πιθανές ευθύνες
  • [06] ΥΠΕΚΑ για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [07] "Πόθεν έσχες" στο ΕΣΥ
  • [08] Στόχος η ενίσχυση ρευστότητας
  • [09] Επιδοτήσεις για την έρευνα
  • [10] ΣτΕ για Ιονία Οδό
  • [11] Θα ανακριθεί η Μπετανκούρ
  • [12] Εμβόλιο με ..."τσιρότο"

  • [01] "Να κλείσει η πληγή της απαράδεκτης κατοχής"

    Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, δήλωσε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα.

  • Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

    Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

    Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    Συνάντηση Δρούτσα-Κυπριανού

    «Ο χρόνος που έχει περάσει απο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, αναφερόμενος στην επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί, «τη μαύρη επέτειο για την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Ελληνισμό».

    Οι δύο συνομιλητές, στις κοινές τους δηλώσεις, αναφέρθηκαν στην απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας και το στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ελληνας αν. υπουργός τόνισε ότι όλα τα κατοχικά στρατεύματα «πρέπει, επιτέλους, να φύγουν και ο κυπριακός λαός να ζήσει ελεύθερος, με ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία» και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς στενά, τεχνητά, χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού με μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    Προκλητικό μήνυμα Ερόγλου

    Δύσκολο χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ένα δίκαιο καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, από τη στιγμή, που, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της γι' αυτό.

    Στο μήνυμα του προς τους Τουρκοκυπρίους με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Ερογλου είπε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται περισσότερο από το διεθνή παράγοντα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την τουρκοκυπριακή.

    Στις 20 Ιουλίου του 1974, υποστήριξε, «οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και εάν η Τουρκία δεν εισέβαλλε στην Κύπρο με τα δικαιώματα που της έδιναν οι εγγυητικές συμφωνίας και οι ιστορικοί της δεσμοί με το νησί, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

    Μίλησε δε για συμφωνίες ανταλλαγής πληθυσμών το 1975 που καθόρισαν μια νέα κοινωνική διάταξη στις δύο πλευρές του νησιού, κατά την έκφρασή του.

    ''Μια μόνιμη συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να δούμε τις πραγματικότητες στην Κύπρο'', που είναι - σύμφωνα με τον κ. Έρογλου - η ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων κρατών, δύο λαών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο πλευρών». Μια πιθανή συμφωνία, είπε, θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό και να περιλαμβάνει την ισότητα των δύο πλευρών και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Επανέλαβε ότι μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010 είναι εφικτή και πρόσθεσε ότι πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών θα δώσει κατά την αυριανή του ομιλία στους ''εορτασμούς'' για την εισβολή.

    [02] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας

    Στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, με στόχο την άντληση κεφαλαίων 1,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων τίτλων που λήγουν.

    Εξάλλου, θετικές είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στην ενδιάμεση έκθεση του οποίου σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπεί σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.

    Ομιλία Παπακωνσταντίνου

    "Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά- και με ανοικτές διαδικασίες για όλους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ και τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα "η ελληνική οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας", ο υπουργός επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε σχετικά αλώβητο από την κρίση, σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Πρόσθεσε, όμως, τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής (stress tests) και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά. Και κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες, που, όπως είπε, παραδοσιακά είναι από τις πιο σημαντικές ατμομηχανές ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού, καθώς το β΄ εξάμηνο στο σκέλος των εσόδων θα προσμετρηθούν οι νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδοτήσεων (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έως τώρα το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί μόνο κατά 1%). Προανήγγειλε ουσιαστικά τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μιλώντας για υπερβολικές τιμολογήσεις και υπερβάσεις δαπανών στην υγεία και για προβλήματα στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός χαρακτήρισε "βαθύτατα δίκαιη" την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στις συντάξεις και χαιρέτησε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς, όπως είπε, υπήρξε συνεννόηση, στο σημερινό πολωμένο κλίμα, προς όφελος όλων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι, παρά τις θυσίες και τα προβλήματα, οι πολίτες ακολουθούν την κυβέρνηση, καθώς έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων. Και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να πείσει ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν ισομερώς. Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται.

    Σχετικά με την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και "πάρει μπροστά" η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τους Έλληνες εφοπλιστές σε "μια πιο ενεργή πολιτική στις επιστροφές κεφαλαίων στη χώρα".

    [03] Στο Αφγανιστάν ο Δ. Δρούτσας

    Στην Καμπούλ, βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν.

    Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια αυτής του Λονδίνου (Ιανουάριος 2010) και στόχος της είναι η αποτίμηση του τελευταίου εξαμήνου και η διατήρηση του momentum με στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση ευθύνης στην αφγανική πλευρά. Κατά τις εργασίες τις Διάσκεψης η Κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της με συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

    Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν συμβάλει τόσο με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης όσο και με την προσφορά σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Η χώρα μας θεωρεί ότι ο στενός συντονισμός μεταξύ εταίρων, διεθνών δρώντων (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) αλλά και Κυβερνήσεων αποτελεί κλειδί για την επιτυχία των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Της Διάσκεψης θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Hamid Karzai και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

    [04] 'Ερευνα για Μονή Βατοπεδίου-Marfin

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σχέση της Μονής Βατοπεδίου με την Τράπεζα Malfin, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία, που αφορούν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση της Μονής.

    Στο συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρεται ότι η Μονή Βατοπεδίου έλαβε δάνειο, ύψους 156,9 εκατ. ευρώ, χωρίς εγγυήσεις, από τη Malfin και μέρος του ποσού αυτού διέθεσε, μεταξύ άλλων, για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ (το Σεπτέμβριο του 2007), την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, καθώς και σε επενδύσεις σε εταιρίες του Ομίλου.

    Σχετικά με τη διενέργεια της έρευνας η διοίκηση της Marfin Egnatia Bank εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της Δικαιοσύνης είναι επιθυμητή ώστε να τερματιστεί επιτέλους η λασπολογία κατά της Τράπεζάς μας που εκπορεύεται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και αναπαράγεται με αξιοθαύμαστη ένταση μέσα από τα κανάλια STAR και MEGA. Ουδέν στοιχείο προέκυψε ή μπορεί να προκύψει που να αποδεικνύει ανάμειξη ούτε καν γνώση των σχέσεων και των συναλλαγών του πελάτη μας (Μονή Βατοπεδίου) με το Δημόσιο ή που να αφορά οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια οποιασδήποτε μορφής της Τράπεζάς μας. Όσοι προσπαθούν να μας εμπλέξουν σε "σκάνδαλα" ματαιοπονούν. Η λάσπη δεν μας αγγίζει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Η Δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει και ενώπιον της θα λογοδοτήσουν σύντομα οι συκοφάντες από οποιοδήποτε χώρο και αν προέρχονται. Ήδη έχουμε καταθέσει αγωγές κατά του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημητρίου Τσιρώνη και της εφημερίδας ΠΡΑΣΙΝΗ για προσβολή της προσωπικότητας της Τράπεζας και αποκατάσταση της ηθικής της βλάβης συνεπεία των συκοφαντικών και δυσφημιστικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων τους αντίστοιχα".

    [05] Απορρίπτει η ΔΕΗ πιθανές ευθύνες

    Απορρίπτει η ΔΕΗ τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πυρκαγιές στον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, οφείλονται σε πλημμελή συντήρηση του δικτύου της.

    Αρμόδια στελέχη της επιχείρησης δήλωσαν ότι η επιχείρηση «εκτελεί όλους τους προβλεπόμενους συστηματικούς ελέγχους, κλαδέματα και αποψιλώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών» και πρόσθεσαν:

    - Από όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΔΕΗ, δεν προκύπτει από πουθενά οιαδήποτε ευθύνη της. Αντίθετα η επιχείρηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές καθώς έχει υποστεί ζημιές το δίκτυο (καμένοι στύλοι, γραμμές).

    - Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές η ΔΕΗ σε συνεργασία και μετά από εντολή της Πυροσβεστικής προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης των περιοχών που κινδύνευαν.

    - Η ΔΕΗ συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και θα προσκομίσει όσα στοιχεία της ζητηθούν προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Γκύζης διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι πυρκαγιές οφείλονται ή όχι σε πλημμελή συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ.

    [06] ΥΠΕΚΑ για εξοικονόμηση ενέργειας

    Την πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια», από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή. Το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της μείωσης των κρατικών δαπανών και της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του δημόσιου τομέα με τη χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών καθώς και εξοικονόμησης ενέργειας.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι στην πρόσκληση εντάσσονται επιδεικτικά έργα σε δημόσια κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σκοπός του ΥΠΕΚΑ είναι να υιοθετηθεί αυτή η πρακτική και στους υπόλοιπους οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται έργα που περιορίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις σε θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης των κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν:

    - ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού

    - συστήματα εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας

    - προσθήκες θερμομόνωσης

    - νέα κουφώματα

    - συστήματα ηλιοπροστασίας και αερισμού

    - φύτευση ταρατσών

    - νέοι καυστήρες

    - αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού με κεντρικό σύστημα υψηλής απόδοσης

    - εγκαταστάσεις συστημάτων μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κ.ά.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες και μέχρι την εξάντληση των παραπάνω διαθέσιμων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή αιτήσεων αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της πρόσκλησης, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ (www.epperaa.gr), καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] "Πόθεν έσχες" στο ΕΣΥ

    "Πόθεν έσχες" θα πρέπει να υποβάλουν στο εξής οι διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

    Με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της εποπτείας στο ΕΣΥ επεκτείνεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και στους διευθυντές του ΕΣΥ.

    Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών που απεργούν εως και την Παρασκευή, αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή.

    «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    [08] Στόχος η ενίσχυση ρευστότητας

    Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

    Η υπουργός ανέγνωσε, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο οποίο επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Το σχέδιο «αποτελεί το συμβόλαιο για συνεργασία Πολιτείας και αγοράς. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

    Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:

    -Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.

    -Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα 200 - 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

    -Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις. «Το υπουργείο Οικονομίας, τόνισε η κα Κατσέλη, παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

    Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστική ότι επιχείρηση από την Άρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον Τειρεσία.

    Όπως είπε η κα Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντικοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό Κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους.

    Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη σήμερα από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κλπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.α.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κλπ.).

    Στις παρεμβάσεις τους:

    -Ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι ευκαιριακά και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του "all inclusive" στην τουριστική αγορά.

    -Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στην υπουργό, είπε ότι θα συστήσει στις εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων ως το τέλος του έτους.

    -Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Δ. Μπακατσέλος τόνισε ότι η Ένωση λαμβάνει καθημερινά μηνύματα αγωνίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων.

    -Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χ. Σακελλαρίδη υπογράμμισε ότι περισσότερες από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο μητρώο εξαγωγέων που έχει συστήσει ο ΠΣΕ.

    -Ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει θετικός.

    -Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ. Λακασάς ζήτησε ενίσχυση της πιστοποίησης συμμόρφωσης των ελληνικών προϊόντων με τα διεθνή πρότυπα κάτι που αποτελεί όπως είπε διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού.

    -Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλ. Καλαμπόκης είπε ότι μόνο με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα υπάρξει φως για έξοδο από την κρίση.

    «Σε περίοδο κρίσης είναι φυσικό να υπάρχουν αναδιαρθρώσεις στην αγορά, άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες μπαίνουν και άλλες βγαίνουν από την αγορά», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Οικονομίας σε ερώτηση για την έξοδο από την ελληνική αγορά γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις και να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα.

    Σε άλλη ερώτηση, για την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς η κα Κατσέλη είπε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις και θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση.

    [09] Επιδοτήσεις για την έρευνα

    Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν, από το Υπουργείο Παιδείας για την έρευνα εντός του 2010, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 140 καινοτόμες δράσεις προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ , ενώ θα «τρέξουν» δράσεις ύψους 320 εκ. στο τέλος 2010.

    Παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησης στον κρίσιμο και σημαντικό τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, η υπουργός έθεσε δύο στόχους οι οποίοι αφορούν στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τη δημιουργίας ενός αρχιτεκτονικού ιστού των ερευνητικών ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων της χώρας. Η υπουργός αναφερόμενη στα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η παραγωγή 40 νέων προϊόντων και 15 ευρεσιτεχνιών.

    Οσον αφορά στην πολιτική προσέγγιση της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας , η κ.Διαμαντοπούλου είπε ότι προωθεί τις συνεργασίες των συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και ιδιωτικού τομέα.

    Τόνισε ότι θα πέσει ιδιαίτερο βάρος, στους τομείς της πληροφορικής, της ιατρικής της βιοτεχνολογίας , της αγροτοβιοτεχνολογίας και του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ζητούμενο είναι η σύνδεση γνώσης με την παραγωγή προκειμένου να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης με έμφαση το ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψίστης ποιότητας.

    Τέλος, επισήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου μπορεί να κωδικοποιηθεί σε 3 «έψιλον» Δηλαδή : Εκπαίδευση- Έρευνα- Επενδύσεις.

    [10] ΣτΕ για Ιονία Οδό

    Το Εβ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπβ αριθμ. 2473/2010 απόφασή του έκανε δεκτή αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.5.2006 υπουργική απόφαση με την οποία ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του τμήματος της Ιονίας Οδού που διέρχεται από την λίμνη Καϊάφα. Όπως είναι γνωστό η Ιονία Οδός συνδέει τους λιμένες Πατρών και Καλαμάτας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η λίμνη Καϊάφα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Ακόμη, το ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι παράνομα επιλέχθηκε η χάραξη της Ιονίας Οδού από τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας της λίμνης Καϊάφα, χωρίς να εκτιμηθεί ότι αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην λίμνη, όπως και στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

    Τέλος, το ΣτΕ έλαβε υπόψιν του την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές επιπτώσεις του έργου κατασκευής της Ιονίας Οδού στο περιβάλλον της λίμνης Καϊάφα. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με συνέπεια να τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

    [11] Θα ανακριθεί η Μπετανκούρ

    Η πλουσιότερη γυναίκα στη Γαλλία, η Λιλιάν Μπετανκούρ, θα ανακριθεί από την αστυνομία για πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων στο πλαίσιο του σκανδάλου που πλήττει τη γαλλική κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

    Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τις δηλώσεις της πρώην λογίστριας της 87χρονης κληρονόμου της L'OREAL Μπετανκούρ, ότι η δισεκατομμυριούχος και ο εκλιπών σύζυγός της είχαν κάνει παράνομες δωρεές χρημάτων σε συντηρητικούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.

    "Θα ανακριθεί, αλλά δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν", δήλωσε η εκπρόσωπος του εισαγγελέα της Ναντέρ Φιλίπ Κουρογέ.

    Τον περασμένο μήνα δημοσιοποιήθηκαν μυστικές ηχογραφήσεις στις οποίες φέρεται ότι οι σύμβουλοι της Μπετανκούρ συζητούν για αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς της στην Ελβετία και σε νησί στις Σεϊχέλες.

    Η ανακοίνωση αυτή για την ανάκριση της Μπετανκούρ γίνεται την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ προσπαθεί να απορρίψει νέες κατηγορίες που ήρθαν στο φως το Σαββατοκύριακο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Βερτ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ για να προσλάβει τη σύζυγό του Φλοράνς Βερτ το Νοέμβριο του 2007.

    "Δεν άσκησα επιρροή για την πρόσληψη της συζύγου μου και έτσι είναι τα πράγματα", δήλωσε ο Βερτ σε δημοσιογράφους.

    "Η σύζυγός μου συνάντησε τον διευθυντή της μέσω της προηγούμενης δουλειάς της, η οποία ήταν σε μια τράπεζα", σημείωσε.

    [12] Εμβόλιο με ..."τσιρότο"

    Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική εμβολιασμού που χρησιμοποιεί επιθέματα εμβολίων ("τσιρότα") και μπορεί να αντικαταστήσει τις επώδυνες βελόνες, ενώ παράλληλα υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανοσία κατά διαφόρων ασθενειών, όπως η γρίπη. Κάθε "τσιρότο" εμβολίου διαθέτει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες που διαλύονται μέσα στο δέρμα. Στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι θα μπορούν να εμβολιάζονται μόνοι τους.

    Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η νέα τεχνική παράγει καλύτερες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια μέσω βελονών. Η μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό ιατρικής "Nature Medicine", αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Έμορι και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Κόμπανς, σύμφωνα με το BBC. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Δημήτρης Κουτσονάνος και Ιωάννα Σκούντζου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι.

    Κάθε "τσιρότο" περιέχει τουλάχιστον 100 μικρο-βελόνες με μήκος μόλις 0,65 χιλιοστά η κάθε μια. Οι μικροσκοπικές βελόνες είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να τρυπούν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και στη συνέχεια να διαλύονται σε αυτό.

    Τα τεστ σε πειραματόζωα αφορούσαν το εμβόλιο της γρίπης και έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες η νέα μέθοδος είχε παράγει περισσότερα αντισώματα σε σχέση με τον παραδοσιακό εμβολιασμό. Αν περαιτέρω δοκιμές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του "τσιρότου", τότε δεν θα χρειάζεται πια εξειδικευμένο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ούτε η διαδικασία θα είναι επώδυνη και επίφοβη (ειδικά για τα παιδιά), αφού θα γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους.

    Η νέα ανώδυνη και εύχρηστη μέθοδος θα επιτρέψει επίσης τον γρήγορο εμβολιασμό σε μαζική κλίμακα σε περίπτωση πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν και οι μέχρι τώρα δοκιμές αφορούσαν μόνο το εμβόλιο της γρίπης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους είδους εμβόλια, με κόστος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας κανονικής βελόνας.

    "Οραματιζόμαστε τους ανθρώπους να αγοράζουν το τσιρότο με το ταχυδρομείο ή στο φαρμακείο και να το βάζουν μόνοι τους στο σώμα τους. Επειδή οι μικρο-βελόνες διαλύονται στο δέρμα, δεν μένουν καθόλου επικίνδυνα υπολείμματα βελονών", δήλωσε ο ερευνητής Σ.Σάλιβαν.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόμπανς, επειδή υπάρχουν ανοσοποιητικά κύτταρα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν είναι ανάγκη το εμβόλιο να διεισδύσει βαθειά μέσα στο δέρμα. Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τη νέα τεχνική ανθρώπους κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/abs/nm.2182.html


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 6:30:45 UTC