Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό"
  • [02] Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων
  • [03] Στο Αφγανιστάν ο κ. Δ.Δρούτσας
  • [04] Έκκληση για ενότητα
  • [05] Διαφωνούν οι γιατροί
  • [06] Κατάθεση Γ.Ζορμπά

  • [01] "Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό"

    «Ημέρα δεινών», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τη σημερινή, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υποδεχόμενος σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μαύρη επέτειο» και σημείωσε ότι «δυστυχώς, 36 χρόνια μετά, ακόμη συζητούμε τα αποτελέσματα και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ανατρέψουμε». Ενημέρωσε δε τον κ. Παπούλια ότι το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο, στο Άλσος Στρατού και πρόσθεσε ότι όλοι θυμούνται «τα τραγικά γεγονότα, τα οποία ζούμε, δυστυχώς, καθημερινά».

    «Εσείς κι εμείς μαζί σας», παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να επισημάνει ο κ. Κυπριανού ότι το Κυπριακό παραμένει επί 36 χρόνια ανοικτό και στην κορυφή των συζητήσεων χάρη στη βοήθεια της Ελλάδας. «Δεν είναι λίγο πράγμα και χωρίς την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσαμε να κρατάμε 36 χρόνια ανοικτό ένα τέτοιο πρόβλημα», σχολίασε ο κύπριος υπουργός.

    Σχολιάζοντας ο κ. Παπούλιας τόνισε τη σημασία της αντίστασης του λαού της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, «αν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά δεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει, μαζί σας, αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. «Κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή», είπε χαρακτηριστικά.

    «Εμείς θα τους θυμίζουμε ότι (σσ. το Κυπριακό) δεν είναι διμερές πρόβλημα, για την επίλυση μιας συνοριακής διαφοράς, αλλά είναι παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα», ανταπάντησε ο κ. Κυπριανού.

    Γ.Παπανδρέου: "Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη"

    "Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια", δήλωσε, σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι "για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα".

  • Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

    Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

    Σε δήλωση για τη σημερινή επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, προέβη ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς:

    Η δήλωση έχει ως εξής:

    «Η σημερινή θλιβερή επέτειος φέρνει στις μνήμες ολόκληρου του Ελληνισμού τις δραματικές ώρες της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία μας. Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και θυμίζει σε ολόκληρο τον Κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών.

    Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στην άνιση μάχη του 1974 και συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής».

    Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    [02] Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (τρίμηνων), ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το Δημόσιο ζητούσε 1,5 δισ. ευρώ και άντλησε από ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές 1,95 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 4,61φορές στην προηγούμενη δημοπρασία της 20ης Απριλίου. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, από 3,65% στις 20 Απριλίου.

    Την προηγούμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, ο OΔΔHX είχε δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), αντλώντας τελικά από τις αγορές περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,65%. Το επιτόκιο αυτό είναι μεν χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, αλλά σημαντικά υψηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν οι άλλες περιφερειακές αγορές για αντίστοιχες εκδόσεις (π.χ. Πορτογαλία 1,94% στη δημοπρασία του Ιουλίου, Iσπανία 1,57% στη δημοπρασία του Ιουνίου).

    Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, θετικές είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στην ενδιάμεση έκθεση του οποίου σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπεί σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.

    Ομιλία Παπακωνσταντίνου

    "Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά- και με ανοικτές διαδικασίες για όλους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ και τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα "η ελληνική οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας", ο υπουργός επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε σχετικά αλώβητο από την κρίση, σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή.

    Πρόσθεσε, όμως, τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής (stress tests) και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά. Και κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες, που, όπως είπε, παραδοσιακά είναι από τις πιο σημαντικές ατμομηχανές ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού, καθώς το β΄ εξάμηνο στο σκέλος των εσόδων θα προσμετρηθούν οι νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδοτήσεων (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έως τώρα το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί μόνο κατά 1%).

    Προανήγγειλε ουσιαστικά τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μιλώντας για υπερβολικές τιμολογήσεις και υπερβάσεις δαπανών στην υγεία και για προβλήματα στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός χαρακτήρισε "βαθύτατα δίκαιη" την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στις συντάξεις και χαιρέτησε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς, όπως είπε, υπήρξε συνεννόηση, στο σημερινό πολωμένο κλίμα, προς όφελος όλων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι, παρά τις θυσίες και τα προβλήματα, οι πολίτες ακολουθούν την κυβέρνηση, καθώς έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων. Και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να πείσει ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν ισομερώς. Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται.

    Σχετικά με την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και "πάρει μπροστά" η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τους Έλληνες εφοπλιστές σε "μια πιο ενεργή πολιτική στις επιστροφές κεφαλαίων στη χώρα".

    [03] Στο Αφγανιστάν ο κ. Δ.Δρούτσας

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, συμμετείχε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ, υπό την Προεδρία του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν.

    Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της διάσκεψης του Λονδίνου, τον περασμένο Ιανουάριο, και έχει ως βασικό στόχο την αποτίμηση της προόδου που έχει συντελεστεί το τελευταίο εξάμηνο με στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης διοίκησης της χώρας από τις διεθνείς δυνάμεις στην αφγανική πλευρά. Για το λόγο αυτό, κατά τις εργασίες τις διάσκεψης, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παρουσίασε το πρόγραμμά της με συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Δημ. Δρούτσας υπογράμμισε το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή, σε αντίθεση με ανάλογες προηγούμενες, πραγματοποιείται στην Καμπούλ, στην πρωτεύουσα της χώρας, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έτσι εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα, ότι «το Αφγανιστάν ανήκει στον αφγανικό λαό».

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν συμβάλει τόσο με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης όσο και με την προσφορά σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των διοικητικών θεσμών. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της παρά τη δύσκολη διεθνή δημοσιονομική συγκυρία.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι: «Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, πολλή δουλειά και πέραν από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, ιδιαίτερη σημασία έχει ο εκδημοκρατισμός της χώρας, η εκπαίδευση των Αφγανών πολιτών σε όλους τους τομείς, η αναβάθμιση του ρόλου και των δικαιωμάτων της γυναίκας. Σε αυτούς ακριβώς τους τομείς η Ελλάδα έχει ρίξει το βάρος της στήριξης που παρέχει και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.»

    Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 40 Υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Δημ. Δρούτσας θα έχει σειρά διμερών επαφών. Ήδη, το πρωί, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν δρα Ζαλμάι Ρασούλ, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η αφγανική κυβέρνηση στη διαδικασία ανάληψης της ευθύνης διοίκησης.

    [04] Έκκληση για ενότητα

    Έκκληση για αγωνιστικό ρεαλισμό, πραγματισμό και ενότητα πολιτικής ηγεσίας και λαού απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του για τη σημερινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Το μεγάλο μου ερώτημα, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι κατά πόσο "αναλογιζόμενοι την τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, αντλούμε διδάγματα και συνετιζόμαστε".

    Ακούω, πρόσθεσε, συνθήματα όμοια άλλων εποχών, επανάληψη συνθημάτων. ''Πολιτική σημαίνει και πράξη. Ο μηδενισμός των προσπαθειών δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά καλή υπηρεσία. Είναι σαν εμείς να μην κάνουμε τίποτε, η Τουρκία να κάνει τα πάντα, οι Ευρωπαίοι να μην μας ακούν, η διεθνής κοινότητα να γυρίζει την πλάτη της και στο τέλος λέμε ότι πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα", επεσήμανε.

    ''Αυτά είναι τα μηνύματα που ακούω και θλίβομαι'', ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως ''η επίκληση της ενότητας είναι πλέον απλώς ένα σύνθημα. Όταν όλα είναι μαύρα από εκεί και πέρα η ενότητα είναι ένα σύνθημα. Καλώ σε ενότητα αλλά σε πραγματική ενότητα και με πραγματισμό, με αγωνιστικότητα μεν, αλλά την ίδια ώρα και με ρεαλισμό'', κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Των δηλώσεων προηγήθηκε δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου και διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στη δέηση παρέστη η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Ντερβίς Έρογλου: "Εναλλακτικό σχέδιο"

    Με εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να εξασφαλισθεί διέξοδος στο Κυπριακό, αν έως το τέλος του χρόνου δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του προβλήματος, προειδοποίησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της σημερινής επετείου.

    Απέκλεισε, εξάλλου, οποιαδήποτε διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικά το άνοιγμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της, με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να απευθύνεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, και όχι στην Τουρκία, για τη διευθέτηση ζητημάτων, που αφορούν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

    Κατηγόρησε, δε, την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, και παράλληλα, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «άδικη» στάση της στο θέμα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε δύο οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία για την προμήθεια νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είπε, μόνονγια τη διοχέτευση νερού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η Τουρκία θα δαπανήσει 450 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης,Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος παρίστατο στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αρχή «των δύο λαών, δύο δημοκρατιών και δύο κρατών στην Κύπρο». Επιπλέον, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για άμεση επίλυση του κυπριακού έως τα τέλη του έτους.

    - Τέσσερα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη ΝF 5, ειδικά για επιδείξεις, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εισβολής. Πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Στην παρέλαση επιδείχθηκαν άρματα μάχης Νουρόλ, Μ-113 και Μ-48 και επίσης, πυροβόλα και εκτοξευτές πυραύλων.

    [05] Διαφωνούν οι γιατροί

    "Πόθεν έσχες" θα πρέπει να υποβάλουν στο εξής οι διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

    Με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της εποπτείας στο ΕΣΥ επεκτείνεται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και στους διευθυντές του ΕΣΥ.

    Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών που απεργούν εως και την Παρασκευή, αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή.

    «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    [06] Κατάθεση Γ.Ζορμπά

    Ξεκίνησε στις 11.30 και συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά.

    Τα μέλη της Επιτροπής μελετούν πολύ προσεκτικά τα τρία πορίσματα, που είχε συντάξει ο κ. Ζορμπάς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα απεστάλησαν στην Επιτροπή, ύστερα από σχετικό της αίτημα στη Δικαιοσύνη.

    Το πρώτο πόρισμα, που συντάχθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, αφορά το δομημένο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τα άλλα δύο σχετίζονται με τα δομημένα ομόλογα, που κατέληξαν στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΥΦΕ, και συντάχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και στις 13 Μαϊου 2008 αντίστοιχα.

    Στο πόρισμά του για το δομημένο ομόλογο, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σαφής η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στην αλλοδαπή». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «και οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΤΕΑΔΥ, ούτε άπειροι, ούτε ανίδεοι ήσαν» και προσθέτει πως «αποτέλεσε αντικείμενο γνώσεως πολλών ενδιαφερομένων μήνες προ της εκδόσεώς του».

    «Οι πράξεις αγοράς και πωλήσεως ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ φέρονται βλαπτικές» και «τα ομόλογα κατέληγαν σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων», καταλήγει στο πόρισμα του ο κ. Ζορμπάς.

    Σε ό,τι αφορά την έρευνά του για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 130 εκ. ευρώ από το ΤΕΑΥΦΕ, ο κ. Ζορμπάς διαπιστώνει στο πόρισμά του ότι «υπήρξε σχεδίαση και μεθόδευση» καθώς και ανάμειξη χρηματοοικονομικών εταιριών, εκπρόσωποι των οποίων διέθεταν ευρύ κύκλο «υψηλών γνωριμιών».

    «Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ταμείου δεν ήταν άσχετη με το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του υπουργείου Απασχόλησης επί των εκ μέρους των Ταμείων επενδυτικών δραστηριοτήτων και την προσωπική γνωριμία του Π. Δεμέστιχα με τους γραμματείς του ταμείου ΤΕΑΥΦΕ, Δ. Μαμμωνά και Ευ. Παπαδόπουλο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή», αναφέρεται στο πόρισμα.

    Τέλος, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκ. ευρώ. που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ. ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζει. μεταξύ άλλων, ότι από την έρευνά του προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την έκδοση και αγοραπωλησία του» και ότι «εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας και δωροληψίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 12:30:40 UTC