Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο καταζητούμενος στην Πάτρα
  • [02] Προσφυγή για τις περικοπές

  • [01] Συνελήφθη ο καταζητούμενος στην Πάτρα

    Συνελήφθη λίγο πριν από τις 2.30 τα ξημερώματα ο αλλοδαπός που παρέμενε κρυμμένος για περισσότερες από επτά ώρες σε πολυκατοικία της οδού Μακεδονίας, στην περιοχή Αγία Σοφία της Πάτρας.

    Αστυνομικοί, με την βοήθεια μονάδας των ΕΚΑΜ που ήλθε από την Αθήνα, ύστερα από πολύωρες έρευνες και αφού πρώτα εκκένωσαν την πολυκατοικία, κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν. Οι αστυνομικοί ερευνούσαν με πολύ μεγάλη προσοχή όλους τους ορόφους, όπως και την ταράτσα της πολυκατοικίας. Μάλιστα κατά την διάρκεια των ερευνών ακούστηκαν και πυροβολισμοί, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

    Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο αλλοδαπός, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, πήρε για λίγη ώρα ως όμηρο γυναίκα οδηγό, ενώ πυροβόλησε και εναντίον αστυνομικού. Τον αλλοδαπό παρακολουθούσαν αστυνομικοί από τον νομό Ηλείας, οι οποίοι ερευνούν υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

    [02] Προσφυγή για τις περικοπές

    Στο Μισθοδικείο κατατέθηκε αίτηση Εφέτη των Διοικητικών Δικαστηρίων με την οποία στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητάει να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες μειώθηκαν τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών και μειώθηκε η πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών που λαμβάνουν.

    Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή αντίθετες στο εν λόγω πλαίσιο είναι και οι νομοθετικές εκείνες διατάξεις που προβλέπουν την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και της αδείας διακοπών των δικαστικών.

    Ο Εφέτης αναφέρει ότι ελάμβανε ετησίως μικτές αποδοχές 71.764 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές που επήλθαν, οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 15.432, 59 ευρώ.

    Ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει ακόμη ότι οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών έχουν ως βάση την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έγιναν για το γενικό δημόσιο ή εθνικό συμφέρον. Οι περικοπές αυτές, σύμφωνα με τον προσφεύγοντα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία προβλέπει ότι ο νομοθέτης "δεν έχει την δυνατότητα να αποσβέσει περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα", όπως είναι ο μισθός, "εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ωφελείας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ η απόσβεση του περιουσιακού δικαιώματος του μισθού δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού επιτρέπεται μόνο για δημόσια ωφέλεια. Όμως, για την πληρότητα της έννοιας της δημόσιας ωφέλειας δεν αρκεί μόνο το δημοσιονομικό όφελος, τονίζει ο διοικητικός Εφέτης.

    Οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών είναι αντίθετες και στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι οποίες έχουν αντιταχθεί σε ανάλογες περικοπές αποδοχών, αναφέρεται στην προσφυγή.

    Τέλος, ο διοικητικός Εφέτης τονίζει πως με το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τις περικοπές παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και του μισθού, όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή "της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 8:31:11 UTC