Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία
  • [02] Διαπερνά... και την ομπρέλα
  • [03] Με το βλέμμα στη Χάγη

  • [01] Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία

    Δύο επιβάτες τουριστικού λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί, έπειτα από σφοδρή, μετωπική σύγκρουση με φορτηγό, στην παλιά εθνική οδό Βέροιας-Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο 45ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, μετά την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μεταξύ των επιβατών του λεωφορείου υπάρχουν και τραυματίες.

    Το τουριστικό λεωφορείο κινούνταν προς Θεσσαλονίκη κι αυτή την ώρα στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν ασθενοφόρα οχήματα, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

    [02] Διαπερνά... και την ομπρέλα

    Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία. Σύμφωνα με την μελέτη, οι ομπρέλες σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, υπό τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίνεθ-Λοθάνο, στη σχετική τους εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό "Photochemistry and Photobiology" (Φωτοχημεία και Φωτοβιολογία), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν πειράματα τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο χρώματος μπλε και άσπρου, με ύψος ενάμιση μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου (που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής) φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους που κάθονται από κάτω. Οι μετρήσεις επίσης έδειξαν ότι το καραβόπανο έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτινών να το διαπεράσουν, όμως η ακτινοβολία "τρυπώνει" από τα πλάγια, που παραμένουν απροστάτευτα.

    Η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με μια πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ζημιά στο DNA κ.α.

    Η γήινη ατμόσφαιρα αποτελεί φυσικό φραγμό που μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, όμως η προστασία της δεν είναι επαρκής, γι' αυτό συνιστάται, ειδικά στην παραλία, η προστασία μέσω ομπρελών, ρούχων, καπέλων, γυαλιών, αντιηλιακών κρεμών κ.α. Η πιο έντονη ακτινοβολία εκπέμπεται μεταξύ των ωρών 12 το μεσημέρι και 4 μμ., οπότε και ενδείκνυται η αποφυγή ηλιοθεραπείας.

    Από την άλλη, η λελογισμένη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία έχει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση δερματολογικών διαταραχών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D3. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να επιβραδύνει ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/123234040/abstract

    [03] Με το βλέμμα στη Χάγη

    Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) είναι στραμμένα, σήμερα, τα βλέμματα Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς αναμένεται η έκδοση της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου για την προσφυγή της Σερβίας κατά της νομιμότητας της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, μιλώντας στο Ζρένιανιν της βόρειας Σερβίας εκτίμησε πως η σημερινή γνωμοδότης θα επισημαίνει ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου δεν έχουν το δικαίωμα για μια εθνοτικά υποκινούμενη απόσχιση.

    Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει μια δίκαιη απόφαση από το ICJ, που θα έχει τη βάση της στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    "Εάν η απόφαση του ICJ δημιουργήσει ένα προηγούμενο κι άλλες χώρες θα 'ξεφυτρώσουν' παντού στον πλανήτη, που θα αποσταθεροποιήσουν πολλές περιοχές", υπογράμμισε οκ. Τάντιτς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, αφού επισήμανε πως "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα", υπογράμμισε πως το βέβαιο είναι πως η Σερβία δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση της για το Κόσοβο σε ό,τι αφορά τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτητοποίησή του και την ανάγκη για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    "Ο αγώνας μας για μια τέτοια λύση ίσως είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν θα παραιτηθούμε", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

    Την εκτίμηση πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσει ενάντια στη βούληση του λαού του Κοσόβου για ελευθερία και ανεξαρτησία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου.

    "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία έχει αναγνωριστεί από 69 κράτη, μέχρι στιγμής, είναι μη ανακλήσιμη και βασίζεται στη βούληση ενός λαού, που θέλει να ζήσει ελεύθερος, με τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην οικογένεια των ελεύθερων κρατών", είπε χαρακτηριστικά.

    Πολύ αισιόδοξος για την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, επισημαίνοντας ότι, "πέρα από την απόφαση του δικαστηρίου η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη και είναι αδύνατο να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου".

    Μια σοφή απόφαση αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος.

    Η απόφαση θα πρέπει να αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους Σέρβους όσο και τους Αλβανούς στο Κόσοβο, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα παραμείνει για πάντα το "μήλον της έριδος" μεταξύ δύο λαών.

    Ο πνευματικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε ακόμη πως οι σκέψεις του είναι κυρίως με τους Σέρβους του Κοσόβου και πως ο ίδιος προσεύχεται, η απόφαση του ICJ να αποτελέσει μια μόνιμη και καλή λύση και για τις δύο εθνότητες, Σέρβους και Αλβανούς, και να απαλύνει τα δεινά των πρώτων στο Κόσοβο.

    Οι πολιτικοί αναλυτές σε Βελιγράδι και Πρίστινα δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τη γνωμοδότηση του ICJ, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως η απόφαση του ICJ θα γίνει "εργαλείο" στα χέρια των διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 July 2010 - 8:30:19 UTC