Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα μεγάλα έργα
  • [02] Τουριστική κίνηση και προβλήματα
  • [03] «Έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα»
  • [04] ΕΤΕ: Διάθεση δεκαετούς ομολόγου
  • [05] Αίτημα Αγγέλου για άρση εγγυοδοσίας
  • [06] Τελευταία ημέρα της απογραφής
  • [07] Εν αναμονή των "τεστ αντοχής"
  • [08] Σταθμός στο Χολαργό

  • [01] Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα μεγάλα έργα

    Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

    Όπως επίσης δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

    Στο θέμα αυτό, η παρούσα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια. Ενώ, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, και τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

    Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

    Στη συνέχεια, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα τις στρατηγικές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα.

    [02] Τουριστική κίνηση και προβλήματα

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες, με τους αδειούχους του Ιουλίου να εγκαταλείπουν την Αθήνα, με προορισμό τα νησιά.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, εκατό περίπου δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

    Ειδικότερα, 35.000 επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν με τα 33 δρομολόγια που προγραμματίστηκαν για σήμερα, από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την ίδια στιγμή, 60 και πλέον δρομολόγια με περίπου 5.000 επιβάτες θα εκτελεστούν προς τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού.

    Ταλαιπωρία περίμενε τα ξημερώματα τους επιβάτες του πλοίου Πρέβελη, που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο (Ρόδος - Χάλκη - Διαφάνι - Πηγάδια Καρπάθου - Κάσος - Ανάφη - Θήρα - Πειραιάς).καθώς δεν προσέδεσε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο λιμάνι του Διαφανίου Καρπάθου.

    Οι 41 επιβάτες που είχαν προορισμό το Διαφάνι, αποβιβάστηκαν στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου είχαν ήδη μεταβεί οδικώς και τα 14 άτομα που ανέμεναν στο Διαφάνι, προς επιβίβαση.

    Σε κλοιό καύσωνα

    Σε κλοιό καύσωνα θα βρεθεί η χώρα το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να "σκαρφαλώνει" στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος καιρός επικρατεί σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στα ηπειρωτικά και τα το Ιόνιο στους 38 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο Σάββατο, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενίσουν λίγο (3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ) και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και πιθανώς κατά τόπους τους 41 βαθμούς. Καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ίπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Το απόγευμα, προβλέπεται να αναπτυχθούν στα βόρεια τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

    Παρόμοιες θα είναι η συνθήκες και την Κυριακή, καθώς η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, και μόνο στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα υποχωρήσει ελαφρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 4 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ.

    Ανάσα δροσιάς αναμένεται από τη Δευτέρα.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών η καταιγίδων μικρής διάρκειας. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

    Εκστρατεία ενημέρωσης από τη Νομαρχία Πειραιά

    Εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών πραγματοποιεί, από το μεγάλο λιμάνι της χώρας, η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις ΚΕ.Π.ΚΑ - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, με σύνθημα "Μην αφήσεις την άγνοια να σου χαλάσει τις διακοπές!!!"

    Κλιμάκια της Νομαρχίας θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά , από τις επτά το πρωί, στο σημείο απόπλου για Κυκλάδες και στον προβλήτα απ' όπου αποπλέουν τα πλοία για Αργοσαρωνικό, προκειμένου να διανείμουν τον οδηγό που εκδόθηκε και φέτος με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο "Οδηγός Διακοπών για κερδισμένους ταξιδιώτες" που εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις παραπάνω ενώσεις καταναλωτών, περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι ταξιδιώτες, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους.

    Ειδικότερα, το έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων που υπάγονται στην αγορανομική διάταξη, και ενημερώνει για τα δικαιώματα που απορρέουν από την νομοθεσία για τα ταξίδια με το πλοίο, καθώς επίσης και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

    Περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο της Νομαρχίας Πειραιά (www.nomarhiapeiraia.gr), όπου θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τον Οδηγό Διακοπών.

    Κινητοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Παράνομες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που προγραμματίζουν να ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας μπλακ άουτ στα αεροδρόμια της χώρας.

    Οι ελεγκτές αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

    Η απόφαση των ελεγκτών για απεργιακές κινητοποίησεις, προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (αλλά και άλλων εργαζομένων κατά καιρούς, όπως αυτά εκφράζονται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα: ΠΝΟ για τους ναυτεργάτες, ΠΕΥΦΑ για τους φύλακες μουσείων και αρχαιοτήτων κλπ., ή από το ΠΑΜΕ συνολικότερα), ο χρόνος της απεργίας αυτής (εν μέσω μιας θερινής τουριστικής περιόδου με τόσα προβλήματα), αλλά και η εξαγγελθείσα διάρκειά της, θα βάλουν την οριστική ταφόπλακα σε ό,τι απέμεινε από τον ελληνικό τουρισμό σ' αυτή την τόσο άσχημη τουριστική χρονιά, που θα μείνει στην ιστορία του τουρισμού μας ως μια μελανή σελίδα.

    Θα ακυρώσουν δε τελειωτικά και όλες τις προσπάθειες που -με κόπους και θυσίες- έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και οι ασχολούμενοι με αυτόν, για να περισώσουν ό,τι είναι ακόμη δυνατό να περισωθεί.

    "Αν αυτή η απεργία πραγματοποιηθεί τελικά- κάνουμε έκκληση στα αποθέματα ωριμότητας και ψυχραιμίας που μπορούν να διαθέσουν οι ενδιαφερόμενοι και στη βούληση των αρμοδίων. Ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος πλέον, για να αντέξει και αυτό το χτύπημα" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [03] «Έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα»

    «Έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της Οικονομίας, κατά την συνάντησή του, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην Οικονομία και σημείωσε, ενδεικτικά, τη βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα και τα μέτρα, που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. «Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα πιθανόν θα έχουμε περαιτέρω βελτίωση», τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και, αναφερόμενος σε πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, έκανε λόγο για «νόμους δύσκολους, αλλά απαραίτητους, που δείχνουν ότι στο διαρθρωτικό πεδίο τα πράγματα κυλάνε».

    Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ακόμη ότι αρχίζει και μετρέπεται σε θετική η πολύ αρνητική εικόνα που είχαμε στο εξωτερικό. «Πιστεύω, από το φθινόπωρο και μετά, θα έχουμε μια αισθητά καλύτερη εικόνα, καθώς θα εμπεδώνεται ότι και στο έλλειμμα η πρόοδος είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα βελτιούμενη. Η χώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο μνημόνιο, επομένως αυτό θα καλλιεργήσει μια θετική εικόνα», τόνισε, αλλά αναγνώρισε ότι «έχοντας, προηγουμένως, δεχθεί τόσο αρνητική προβολή, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Αλλά, πάντως, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο».

    Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το απόγευμα, και στην επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας τις επόμενες ημέρες. «Λένε ότι υπάρχει πρόοδος και αυτό είναι πολύ θετικό», συμπλήρωσε. «Υπάρχουν ψήγματα θετικά», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

    [04] ΕΤΕ: Διάθεση δεκαετούς ομολόγου

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση, με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα, ομολογιακού τίτλου μειωμένης εξασφάλισης διαβάθμισης (Lower Tier II) ύψους 450 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς την ΕΤΕ είναι ότι η έκδοση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η διάθεσή της να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών.

    Ο εν λόγω ομολογιακός τίτλος θα εκδοθεί την 3 Αυγούστου 2010 από τη θυγατρική NBG Finance Plc, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, με εγγύηση της ΕΤΕ και θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Ο ομολογιακός τίτλος θα έχει διάρκεια δέκα (10) έτη, με δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς από τον εκδότη με τη συμπλήρωση 5ετίας και σε κάθε επόμενη ημερομηνία καταβολής τόκων το δε ετήσιο επιτόκιο για τα πρώτα 5 έτη είναι σταθερό 7%. Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί το δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς, το ετήσιο επιτόκιο για τη δεύτερη 5ετία αυξάνεται σε 9,5%.

    Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια της ΕΤΕ με 450 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I ratio) ενισχύεται κατά 34 μονάδες βάσης και ο δείκτης Συνολικών Ιδίων Κεφαλαίων (Total Capital ratio) ενισχύεται κατά 66 μονάδες βάσης.

    [05] Αίτημα Αγγέλου για άρση εγγυοδοσίας

    Προσφυγή ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας κ. Ελένης Καλού, κατέθεσε διά των συνηγόρων του ο κ. Γιάννης Αγγέλου, κατηγορούμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με την οποία ζητεί την άρση ή αλλιώς τη μείωση της χρηματικής εγγύησης των 400 χιλιάδων ευρώ, που του έχει επιβληθεί.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζει στην αίτησή του ότι αδυνατεί να καταβάλει την εγγυοδοσία που του επιβλήθηκε, περιγράφει την οικονομική του κατάσταση από την οποία προκύπτει, όπως αναφέρει, δυσχέρεια καταβολής αυτού του ποσού, αναφέρεται στην ηθική του κατάσταση (δημόσιο πρόσωπο, δημόσιος υπάλληλος) και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

    Ο κ. Αγγέλου απολογήθηκε την Τρίτη, 20 Ιουλίου, για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία υπουργού και αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και της εισαγγελέως κας Τσατάνη, με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και χρηματικής εγγυοδοσίας.

    [06] Τελευταία ημέρα της απογραφής

    Τελευταία ημέρα της απογραφής, σήμερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, των δήμων και των νομαρχιών, αν και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείουν να δοθεί και ολιγοήμερη παράταση, εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτό είναι αναγκαίο. Υπήρξε, εξάλλου, και σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

    Όπως έγινε γνωστό, έως χθες είχαν απογραφεί περί τους 675.000 υπαλλήλους και για σήμερα αναμένεται αυξημένη συμμετοχή των χρηστών έναντι της χθεσινής ημέρας. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των απογραφέντων θα αγγίξει τους 750.000.

    Υπενθυμίζεται ότι η απογραφή είναι υποχρεωτική για την πληρωμή των υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και επισημαίνεται ότι όσοι έχουν ήδη απογραφεί, λαμβάνουν αποδεικτικό κωδικό και κωδικό πρόσβασης στην προσωπική τους ηλεκτρονική σελίδα, όπου θα έχουν δυνατότητα να δουν τα στοιχεία τους.

    Επιπλέον σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της απογραφής του προσωπικού, θα υπάρξει ανακατανομή των υπαλλήλων σε υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων και θα ακολουθήσει η υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων.

    [07] Εν αναμονή των "τεστ αντοχής"

    Στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, που απεικονίζουν την ανθεκτικότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, και τα οποία θα ανακοινωθούν στις 7 το απόγευμα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον.

    Αρκετές από τις 18 αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας, ανάμεσά τους και μερικές που πρόσφατα συγχωνεύτηκαν, απέτυχαν στα τεστ αντοχής, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της El Pais επικαλούμενο πηγές του χρηματοπιστωτικού χώρου.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δημόσιων τραπεζών της Γερμανίας (VOB) δηλώνει ότι οι επτά γερμανικές δημόσιες περιφερειακές τράπεζες αναμένεται να έχουν επιτύχει στα "τεστ αντοχής".

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε (μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων) για τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο

    Ωστόσο χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας.

    [08] Σταθμός στο Χολαργό

    Παραδόθηκε σήμερα στο επιβατικό κοινό, ο σταθμός του Μετρό στο Χολαργό.

    Ο νέος σταθμός, ο οποίος οριοθετείται σε βάθος 22 μέτρων υπογείως της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της συμβολής της με την οδό Φανερωμένης, προβλέπεται να εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 20.000 επιβάτες, προερχόμενους κυρίως από του Δήμους Χολαργού και Χαλανδρίου, αλλά και Ν. Ψυχικού, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διανύουν με το Μετρό την απόσταση μέχρι το Σύνταγμα σε μόλις εννέα λεπτά.

    Παράλληλα, δόθηκε στην κυκλοφορία και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στο σταθμό Νομισματοκοπείο.

    Ο σταθμός του Χολαρχού είναι ο 28ος σταθμός, που δίνεται στην κυκλοφορία στο δίκτυο του Μετρό, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να παραδοθεί και ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    Κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης του έργου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Χρήστος Τσίτουρας ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την καθυστέρηση παράδοσης του έργου, εξαιτίας αρχαιολογικών ανασκαφών που έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα (αρχαία οδός προς τα Μεσόγεια, χυτήρια, τάφοι, κλπ.) και τα οποία αναδεικνύονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του σταθμού.

    Ο νέος σταθμός είναι μοναδικός σταθμός του δικτύου που προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί την κίνηση των συρμών από ειδικά διαμορφωμένο "διάδρομο-γέφυρα" πάνω από τις αποβάθρες.

    "Η Αττικό Μετρό ΑΕ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές της προκειμένου και οι υπόλοιποι 8 σταθμοί των επεκτάσεων του Μετρό να δοθούν το συντομότερο δυνατόν στο επιβατικό κοινό, αλλά παράλληλα να ξεκινήσουν τα νέα μεγάλα έργα, όπως αυτό της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά" δήλωσε ο κ. Τσίτουρας, ανακοινώνοντας ότι στα τέλη του φθινοπώρου πρόκειται να παραδοθεί ο επόμενος σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    Μαζί με τον σταθμό, παραδόθηκε στο επιβατικό κοινό του Μετρό και ο τριώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης ΙΧ οχημάτων στο Σταθμό Νομισματοκοπείο, χωρητικότητας 630 θέσεων ο οποίος συνδέεται απευθείας με τον ομώνυμο σταθμό.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιάννης Οικονομίδης ερωτώμενος για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των υπόλοιπων σταθμών του Μετρό, εξαιτίας της συμμετοχής της Siemens στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Μετρό, δήλωσε: "Το ζήτημα της Siemens είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Περιμένουμε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για να κάνουμε τις σχετικές κινήσεις για την παράδοση των νέων σταθμών".

    Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί τμήμα της γραμμής U που θα αρχίζει από το Γαλάτσι και θα καταλήγει στον Παράδεισο Αμαρουσίου εξυπηρετώντας περιοχές χωρίς επαρκές λεωφορειακό δίκτυο.

    Το συνολικό κόστος του έργου συνολικού μήκους 21χιλιομέτρων ανέρχεται στα 3δισ ευρώ έπειτα από την πρόσθεση δύο νέων σταθμών, στην Καισαριανή και τον Βύρωνα. Η έναρξη εργασιών προβλέπεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Όπως επεσήμαναν οι υπεύθυνοι του Μετρό, το δίκτυο εξυπηρετεί 750.000 πολίτες ημερησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 July 2010 - 12:30:28 UTC