Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • [02] Τίτλοι ειδήσεων
  • [03] Παράταση για την απογραφή
  • [04] Στο επίκεντρο οι τράπεζες
  • [05] Αυξάνεται η κίνηση
  • [06] Προστασία του Πηνειού

  • [01] Γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές της προεκτάσεις αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά την Γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η Γιορτή για την 36η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρυσι, σε ιδιαίτερα λιτό ύφος, σύμφωνα με επιθυμία του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει ότι οι κοσμικού χαρακτήρα δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο οποίος τιμάται την 24η Ιουλίου, ενώ προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.

    Στην φετινή γιορτή οι καλεσμένοι ανέρχονται σε 1300, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 είναι αγωνιστές της Αντίστασης, ενώ έχουν προκληθεί μεταξύ άλλων η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας, η ηγεσία της Ιεραρχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη του οικονομικού, πνευματικού και επιστημονικού κόσμου.

    Στο πλαίσιο της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες οι οποίοι έχουν διακριθεί στον τομέα τους, στην φετινή γιορτή θα παρευρεθεί ο απόφοιτος Λυκείου με κινητικά προβλήματα Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο «πρώτος των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού, ενώ έχουν ακόμη προσκληθεί αριστούχοι φοιτητές και διακεκριμένοι νέοι επιστήμονες.

    [02] Τίτλοι ειδήσεων

    Εσωτερική επικαιρότητα:

  • Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

  • Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του αναμένεται να αναφερθεί στην οικονομική κρίση και στις κοινωνικές της προεκτάσεις της.

  • Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα λιτό ύφος και μεταξύ των καλεσμένων θα είναι περισσότεροι απο 850 αγωνιστές της Αντίστασης.

  • Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

  • Επτά από τις οχτώ ελληνικές τράπεζες πέρασαν τις δοκιμασίες αυτές ,ενώ «κόπηκε» μόνο η Αγροτική Τράπεζα, η οποία θα προβεί σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

  • Άλλες έξι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες από τις 91 που υποβλήθηκαν σε αυτή την διαδικασία δεν κατόρθωσαν να την περάσουν.

  • Θετικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός αυτό και από τη ΝΔ.

  • Επίσης, η Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ χαιρέτισαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

  • Από τη Δευτέρα ξεκινά ο νέος έλεγχος των στοιχείων της οικονομίας από το κλιμάκιο της τρόικας,με σκοπό τη σύνταξη της έκθεσης για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης.

  • Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

  • Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στη Σιθωνία Χαλκιδικής στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας,στην Κάρυστο Ευβοίας και στην Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας.

  • Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα δύο άτομα, τα οποία συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού αγροτοδασικής έκτασης.

  • Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα,ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει στα ηπειρωτικά και τους 41 βαθμούς κελσίου.

  • Κατατέθηκε στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα ακυρώνονται όσες διαιτητικές αποφάσεις χορηγήσουν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

  • Προσφυγή κατέθεσε ο Γιάννης Αγγέλου και ζητεί την άρση ή αλλιώς τη μείωση της χρηματικής εγγύησης των 400 χιλιάδων ευρώ, που του έχει επιβληθεί.

  • Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή ανέφεραν ότι θα μιλήσει, όταν κρίνει ο ίδιος με γνώμονα,το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

  • Ολιγοήμερη άτυπη παράταση δόθηκε για όσους υπαλλήλους δεν είχαν τη δυνατότητα να απογραφούν,ενώ η σχετική προθεσμία έληξε χθές.

    Διεθνής επικαιρότητα:

  • Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά της βόρειας επαρχίας Σουλαουέζι της Ινδονησίας,ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

  • Η Βόρεια Κορέα απειλεί με "ισχυρή πυρηνική αποτροπή", ως αντίποινα στις στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ με τις ΗΠΑ .

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να μπουν σε έναν "πόλεμο λέξεων" με τη Βόρεια Κορέα.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως αναβαθμίζουν το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον.

  • Στο Πακιστάν,δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν τέσσερις πυραύλους εναντίον κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποιούσαν ισλαμιστές σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα.

    ΧΡΗΜΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • Στις 1.590,50 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,36%. Σε εβδομαδαία βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,39%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,244 εκατ. ευρώ.

  • Οι τιμές των διεθνών τραπεζογραμματίων διαμορφώθηκαν ως εξής:δολλάριο ΗΠΑ 1,2704, λίρα Αγγλίας 0,82464, γιεν Ιαπωνίας 110,79, φράγκο Ελβετίας 1,3286, δολλάριο Καναδά 1,3185, δολλάριο Αυστραλίας 1,4211.

    ΚΑΙΡΟΣ

  • Ζεστός θα είναι ο καιρός, με τοπικές καταιγίδες το απόγευμα σε Μακεδονία και Θράκη. Ασθενείς πνέουν οι άνεμοι,ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κελσίου.Στους 40 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 35 στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Παράταση για την απογραφή

    Παράταση μιας εβδομάδας, μέχρι δηλαδή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να απογραφούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΥΠΕΣ χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της απογραφής και ευχαριστεί του δημόσιους υπαλλήλους για την συμμετοχή τους.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    "Με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα πραγματοποιείται η απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ευχαριστούμε θερμά τους εκατοντάδες χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους, Δημοσίους Λειτουργούς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους βοήθησαν και επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια σημαντικότατη και πρωτόγνωρη διαδικασία στο Ελληνικό Κράτος.

    Για όσους λίγους υπόχρεους δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα, να συμμετάσχουν στη διαδικασία της απογραφής, δίνεται η τελική δυνατότητα να απογραφούν μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 24.00".

    [04] Στο επίκεντρο οι τράπεζες

    Το «πράσινο» φως έδωσε το, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργικό Συμβούλιο σε σειρά νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με τα οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Οικονομίας.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται λόγω του μνημονίου, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».

    Ειδικότερα, με το πρώτο νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα. Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα. Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την οδική ασφάλεια, όπου, εκτός από τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, θα υπάρξει και «τακτοποίηση» στο χώρο των ΚΤΕΟ, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Μια εκ των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ένα όχημα δεν θα μπορεί να ασφαλίζεται, αν δεν προσκομίσει τα έγγραφα τεχνικού ελέγχου του, και αντίστροφα, δεν θα μπορεί περνά από ΚΤΕΟ αν δεν είναι ασφαλισμένο.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς των συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, ενώ καταργείται η έως τώρα ισχύουσα απόσταση μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων λειτουργίας τους από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης.

    Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τον εναέριο έλεγχο, καθώς όπως αρχικά έχει διαπιστωθεί, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών FIR στην Ευρώπη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου υπαρχει ένα FIR. Η υπάρχουσα κατάσταση δυσχεραίνει την απόφαση της ΕΕ για την ύπαρξη «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού». Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στον τομέα Blue Med, τον έναν από τους τέσσερις υπάρχοντες στον ευρωπαϊκό χώρο, μαζί με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

    Επιπλέον, η ΕΕ ζητά μια δομή πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα κατευθύνει τις πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν λιγότερη σπατάλη καυσίμων, αλλά και αλλαγή αεροδιαδρόμων.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπται και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με συμμετοχή και ιδιωτών.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

    Ένταση και επιμονή στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έστω και αν είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, συνέστησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Έχουμε φέρει μια άλλη αντίληψη στη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι ουσιαστικές και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα.

    Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, αναγνώρισε ότι τα μέλη της κυβέρνησης έχουν ήδη εργαστεί σκληρά και ότι δικαιούνται κάποιες μέρες ξεκούρασης. "Είναι απαραίτητες και όχι απλώς τις συνιστώ, αλλά τις απαιτώ από όλους σας χωρίς ενοχές". Νομίζω, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχουμε δουλέψει σκληρά και το δικαιούμαστε. Και θεώρησε τις διακοπές ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που θα καταβληθούν στο επόμενο διάστημα για να είναι αποτελεσματικές.

    Παράλληλα, επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησης ότι διακοπές δεν σημαίνει ότι ξεχνιούνται και έθεσε καθένα εξ' αυτών ενώπιον των ευθυνών του να αξιολογήσει την κατάσταση στον τομέα ευθύνης του. Έχουμε, όπως τόνισε, μπροστά μας τους επόμενους μήνες ένα μαραθώνιο, που θα είναι ταυτόχρονα και "σπριντ" μέχρι να βγάλουμε την Ελλάδα πιο δυνατή από το τούνελ της πιο μεγάλης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι μέριμνα των υπουργών ακόμη και στις ημέρες των διακοπών, πρέπει να είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης όπου και αν βρίσκεται.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση θα αφορά περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για μετά το Δεκαπενταύγουστο και ιδιαίτερα την πορεία προς τη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα γίνει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Αναφερόμενος, ο πρωθυπουργός στις εσωτερικές εξελίξεις τόνισε ότι θεραπεύουμε σιγά-σιγά τις πληγές που άφησαν στη χώρα οι εγκληματικές πολιτικές τις οποίες καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Σώσαμε, όπως τόνισε, πολύ περισσότερα από όσα χάσαμε και αυτό που κυρίως επισήμανε ήταν ότι η χώρα δεν απώλεσε τη δυνατότητα να βάζει τάξη στην οικονομία της και να αποκαθιστά όσους αδικήθηκαν σήμερα. Υπάρχει σήμερα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η δυνατότητα να εντοπίζεται ο πλούτος και εκεί που υπάρχει και να μην πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αισιόδοξος για τα οικονομικά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι μετά από πολλούς μήνες τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά και θα γίνονται όλα και θετικότερα, όσο αλλάζουμε ριζικά τον τόπο μας. Είχαμε δεσμευτεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα πιάσουν τόπο ανέφερε επίσης, και αυτό όπως τόνισε δεν είναι πλέον μια υπόσχεση, αλλά μία πραγματικότητα. Και συνεχάρη όλους τους υπουργούς για την προσπάθεια που κατέβαλε ο καθένας στον τομέα του, προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

    Είμαστε, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, στο σωστό δρόμο, μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και θα διαψεύσουμε όσους ποντάρουν στην αποτυχία μας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι "αφήνουμε όσους μας οδήγησαν εδώ να σφιχταγκαλιάζονται με το καταδικασμένο παρελθόν τους" και πρόσθεσε πως "ότι και να λένε το μνημόνιο είναι η ταφόπλακα της διακυβέρνησής τους" και των "εγκληματικών", όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών τους.

    Καθήκον μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να παραδώσουμε την Ελλάδα στα παιδιά μας καλύτερη και δικαιότερη από ό,τι την παραλάβαμε και αυτό προσπαθούμε.

    Αναφερόμενος στα θέματα συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που θα συμβάλουν στην άφιξη της τουριστικής κίνησης.

    Επίσης, αναφερόμενος στα μεγάλα έργα και τις στρατηγικές επενδύσεις τόνισε ότι δημιουργούμε ένα διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα παραγωγής μεγάλων έργων και αφήνουμε πίσω όσα υπέκρυπταν ή συγκάλυπταν πολλές φορές τη διαφθορά.

    Συνεχάρη, επίσης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως τόνισε, συνέβαλε με την εμπειρία του και τις νομικές του γνώσεις στη διαμόρφωση του πλαισίου για την παραγωγή μεγάλων έργων με διαφανή τρόπο.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα είναι "η Ελλάδα είναι και πάλι εδώ".

    Σχετικά, εξάλλου, με τις επαφές που είχε στο Ισραήλ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στα θέματα που συζητήθηκαν. Και ένα πρώτο θέμα ήταν ο τουρισμός, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς Ισραηλινών με τους οποίους συζητήθηκαν επίσης και θέματα αγροτικής ανάπτυξης, αφού οι Ισραηλινοί έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία χρήσης του νερού και παράλληλα έχουν ίσως τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο γύρω από τα αγροτικά προϊόντα.

    Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε, επίσης, να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ είναι ο ενεργειακός και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια, όπου οι Ισραηλινοί δείχνουν μεγάλη διάθεση συνεργασίας.

    Συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής

    Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

    Όπως επίσης δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

    Στο θέμα αυτό, η παρούσα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια. Ενώ, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, και τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

    Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

    [05] Αυξάνεται η κίνηση

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες, με τους αδειούχους του Ιουλίου να εγκαταλείπουν την Αθήνα, με προορισμό τα νησιά.

    Ταλαιπωρία περίμενε τα ξημερώματα της Παρασκευής τους επιβάτες του πλοίου Πρέβελη, που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο (Ρόδος - Χάλκη - Διαφάνι - Πηγάδια Καρπάθου - Κάσος - Ανάφη - Θήρα - Πειραιάς).καθώς δεν προσέδεσε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο λιμάνι του Διαφανίου Καρπάθου.

    Οι 41 επιβάτες που είχαν προορισμό το Διαφάνι, αποβιβάστηκαν στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου είχαν ήδη μεταβεί οδικώς και τα 14 άτομα που ανέμεναν στο Διαφάνι, προς επιβίβαση.

    Ταλαιπωρία στο λιμάνι

    Με δυο ώρες καθυστέρηση απόπλευσε χθες το Highspeed 6 για το προγραμματισμένο δρομολόγιο του με προορισμό τη Σέριφο,τη Σίφνο και τη Μήλο. Νέα ώρα αναχώρησης, όπως τονίστηκε στο ΑΠΕ, σε συνομιλία με το κέντρο του λιμενικού σώματος, ορίστηκε η 8μμ. Αιτία αυτής της καθυστέρησης ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε στη μηχανή στη διάρκεια του πρωινού του δρομολογίου για Ίο και Θήρα.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 35.000 επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν με τα 33 δρομολόγια που προγραμματίστηκαν από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την ίδια στιγμή 60 και πλέον δρομολόγια με περίπου 5.000 επιβάτες θα εκτελεστούν προς τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού.

    Εκστρατεία ενημέρωσης από τη Νομαρχία Πειραιά

    Εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών πραγματοποιεί, από το μεγάλο λιμάνι της χώρας, η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις ΚΕ.Π.ΚΑ - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, με σύνθημα "Μην αφήσεις την άγνοια να σου χαλάσει τις διακοπές!!!"

    Κλιμάκια της Νομαρχίας θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά , από τις επτά το πρωί, στο σημείο απόπλου για Κυκλάδες και στον προβλήτα απ' όπου αποπλέουν τα πλοία για Αργοσαρωνικό, προκειμένου να διανείμουν τον οδηγό που εκδόθηκε και φέτος με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο "Οδηγός Διακοπών για κερδισμένους ταξιδιώτες" που εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις παραπάνω ενώσεις καταναλωτών, περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι ταξιδιώτες, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους.

    Ειδικότερα, το έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων που υπάγονται στην αγορανομική διάταξη, και ενημερώνει για τα δικαιώματα που απορρέουν από την νομοθεσία για τα ταξίδια με το πλοίο, καθώς επίσης και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

    Περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο της Νομαρχίας Πειραιά (www.nomarhiapeiraia.gr), όπου θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τον Οδηγό Διακοπών.

    Κινητοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Παράνομες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που προγραμματίζουν να ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας μπλακ άουτ στα αεροδρόμια της χώρας.

    Σε συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι ελεγκτές αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Πάντως, τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεδριάσουν το Σάββατο εκ νέου, για να καθορίσουν τη στάση του κλάδου, μετά την κήρυξη, από το διοικητικό δικαστήριο, ως παράνομης, της απεργίας διαρκείας, που είχαν εξαγγείλει από την Κυριακή, με τη μορφή κυλιόμενων κινητοποιήσεων. Η απεργία είχε αποφασιστεί ως αντίδραση στο σχέδιο νόμου, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Τουριστικοί φορείς, πάντως, αντιδρούν έντονα και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.

    Ειδικότερα, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό υπουργό Υποδομών, Δ. Ρέππα, σημειώνει ότι «η κατάσταση στον τουριστικό χώρο είναι φέτος τραγική» και ότι η εξαγγελία της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με την μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιών είναι «η χαριστική βολή για στον Τουρισμό». Η Ομοσπονδία καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

    [06] Προστασία του Πηνειού

    Ολοκληρωμένη πρόταση τριών σημείων για την προστασία του Πηνειού, ενός ποταμού που βρίσκεται σε κρίση όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, κατέθεσε στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα η υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το Περιβάλλον. Ως κυρίαρχη πρόταση για τη διάσωση και προστασία του ποταμού αναφέρεται η προώθηση έργων για την τροφοδοσία του με ποσότητες νερού ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις της στη στάθμη του. Πρόταση που αναδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς την στήριξη της Επιτροπής της Βουλής στο μεγάλο έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, για την προώθηση του οποίου δεν ανέλαβε δεσμεύσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τον Πηνειό μετά τις πρόσφατες επιτόπιες επισκέψεις και τη συνεδρίαση των μελών της στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, παρουσία του βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Έξαρχου και της περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

    Το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία του Πηνειού με πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, σημαντικές διαπιστώσεις για όσα προβλήματα αντιμετωπίζει και κυρίως περιγράφει τις αναγκαίες δράσεις για την εξασφάλιση ποσοτήτων νερού, την συγκρότηση ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία και την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας των νερών υπό την ευθύνη της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

    Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι σε 23 περιβαλλοντικούς ελέγχους στον Πηνειό από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων σε 19 από τους ελέγχους. Από τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, οι περισσότερες (22%) αφορούν σε έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που στην πλειοψηφία τους εκδίδονται από τις νομαρχιακές υπηρεσίες. Ακολουθούν με ποσοστό 12% περίπου παραβάσεις που σχετίζονται α) με την παρακολούθηση των αέριων αποβλήτων β) με την παρακολούθηση υγρών αποβλήτων και γ) με τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. Το συνολικό ύψος των εισηγηθέντων προστίμων ανέρχεται σε 498.450 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 366.600 ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην υστέρηση από πλευράς των αρμόδιων κατά περίπτωση Νομαρχιών στην επιβολή των εισηγηθέντων προστίμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 July 2010 - 6:30:26 UTC