Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πυλώνας σταθερότητας οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις"
  • [02] Στο εισαγγελέα 4 πορίσματα για το Βατοπέδι

  • [01] "Πυλώνας σταθερότητας οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις"

    «Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».

    Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Σόφια υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.

    «Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής» και «περίφημο παράδειγμα» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τη δυναμική πρόοδο των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης δύσκολης εποχής, όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά στρατόπεδα, όπως υπενθύμισε.

    «Πιστεύω ότι οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στη σταθερή προώθηση της Ατζέντας 2014 για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Επισήμανε ακόμη ότι η συμπλήρωση της 130ης επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, "στους οποίους σήμερα δίνουμε ισχυρή ώθηση", όπως τόνισε.

    Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

    «Απόλυτα ικανοποιητικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, καθώς πλέον οι δύο χώρες είναι ισότιμοι εταίροι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία, που αποδίδουν οι δύο χώρες στην «πράσινη ανάπτυξη» και την ευαισθησία που δείχνουν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.

    Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και τον δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον Βούλγαρο ομόλογό του και τα παριστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας για το Σχέδιο Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης «βάσει του οποίου λάβαμε δραστικά μέτρα, απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας μας», όπως είπε.

    Το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας στον τομέα των υδάτων

    Η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στον τομέα των υδάτων θα είναι ο βασικός κορμός της συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας για την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας Νόνα Καρατζόβα υπέγραψαν, σήμερα, στη Σόφια, κοινή διακήρυξη.

    Η κοινή διακήρυξη υπογράφηκε παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με τη διακήρυξη αυτή επιβεβαιώνεται η επιθυμία των δύο χωρών για ενέργειες προστασίας των υδατικών πόρων των ποταμών, δρομολογώντας τις αναγκαίες συντονισμένες δράσεις για την επίτευξη του κοινού σκοπού που είναι η ορθολογική διαχείριση και προστασία της κοινής υδάτινης κληρονομιάς. Λαμβάνοντας υπόψη τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων οι δύο χώρες θα συνεργάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στον τομέα των υδάτων.

    «Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων των διασυνοριακών λεκανών ποταμών και συγκεκριμένα του Στρυμόνα, του Έβρου του Νέστου και του Άρδα, αποτελεί άμεση ανάγκη και για τις δύο χώρες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η συνεργασία αυτή, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τις μέχρι τώρα διακρατικές συμφωνίες, αποκτά πιο στέρεα θεμέλια στην κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Νερά που κυρίως εκφράζεται με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά και την Οδηγία για τις Πλημμύρες.

    -

    [02] Στο εισαγγελέα 4 πορίσματα για το Βατοπέδι

    Στον Άρειο Πάγο προσήλθαν το πρωί ο βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης, και ο γραμματέας της ΚΕ, Αν. Λυκουρέντζος. Τα δύο στελέχη του κόμματος κατέθεσαν στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέσσερα πορίσματα, που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την ελληνική δικαιοσύνη και με την κατάθεση του πορίσματος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών της 1ης Ιουλίου του 2010, «καταγγέλλουμε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε επίθεση κατά της ΝΔ και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και αδιάσειστων στοιχείων».

    Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη του κόμματός του στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι δεδομένη και για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της, χρειάζεται και πληρότητα και ορθότητα στοιχείων. «Αυτά τα στοιχεία σήμερα εμείς καταθέσαμε για να τη διευκολύνουμε στο έργο της. Αναφέρομαι στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων, δύο ελληνικών και δύο διεθνών, τα οποία ουσιαστικά ταυτίζονται, όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλάξιμων ακινήτων, και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Το περίεργο είναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ τα απέκρυψε», συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 12:30:24 UTC