Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκήρυξη "Σέχτας Επαναστατών"
  • [02] Ενημέρωση της τρόικας
  • [03] Στη Βουλή η δικογραφία

  • [01] Προκήρυξη "Σέχτας Επαναστατών"

    Την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια αναλαμβάνει η οργάνωση"Σέχτα Επαναστατών", με την προκήρυξη, σε ηλεκτρονική μορφή, που έστειλε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και θα δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο.

    Στην προκήρυξη, οπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα, αναφέρονται οι αιτίες για τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν "βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες όπως οι κ.κ. Π. Κωστόπουλος, Θ. Αναστασιάδης, Μ.Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ. Κουρής, Δ. Κοντομηνάς κ.α.".

    Επίσης, στην προκήρυξη εκτοξεύονται απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

    [02] Ενημέρωση της τρόικας

    Στην εξέλιξη του πληθωρισμού και στην πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της "τρόικας" που βρίσκονται στην Αθήνα. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα καθώς υπάρχουν αβέβαια μεν, αλλά αρκετά σημάδια που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα του πληθωρισμού οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο, καθώς και ότι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία - εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις. Η εξήγηση που δίνεται για το φαινόμενο αυτό είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία - χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

    Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαρίθμησαν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση / μείωση των τιμών, όπως:

    -Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα που ήταν 20 - 21 % σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα μείωση το Σεπτέμβριο, της τάξης του 25 % με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.

    -Οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών.

    -Το πάγωμα των διδάκτρων.

    -Η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες - προσφορές.

    -Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

    -Ο έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

    -Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

    Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4 % και παρελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 3,5 %). Ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δις. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. το Δεκέμβριο. Από την πλευρά των ελεγκτών επισημάνθηκαν υστερήσεις σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση , μεταφορές - υποδομές). Όπως αναφέρθηκε, αιτία των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός και από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά. Θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευση να υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΕ αιτήσεις έγκρισης για 10 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Στο "θεσμικό" τομέα των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη η έγκριση του νέου αναπτυξιακού νόμου από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ψηφιστεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή από 1- 1- 2011. Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται η ίδρυση της πρώτης επιχείρησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που απλοποιεί τη διαδικασία.

    Αναφορικά τέλος με τις ενδείξεις περιορισμού της ύφεσης σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξαγωγές, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, κυρίως από το εξωτερικό.

    [03] Στη Βουλή η δικογραφία

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία, που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η δικαιοσύνη ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση, μετά την κατάθεση, από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, των δύο πορισμάτων για την οικονομία, της ευρωπαϊκής επιτροπής και των ειδικών εμπειρογνωμόνων.

    Η διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράντου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, έστειλε τη σχετική δικογραφία στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη.

    Ο τελευταίος σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε διαβίβασαν το φάκελο στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 16:30:22 UTC