Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στη λειτουργία των ΚΤΕΟ
  • [02] Μέτρα για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης
  • [03] Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [04] Τέλος οι ταυρομαχ'ιες

  • [01] Αλλαγές στη λειτουργία των ΚΤΕΟ

    Τη σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την οδική ασφάλεια που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή.

    Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η απλοποίηση των θεμάτων οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης και των δομών οδικής ασφάλειας, η διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας του τεχνικού ελέγχου αλλά και η βελτίωση των όρων λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων.

    Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λειτουργία των ΚΤΕΟ, αφού θα θεσπιστεί για πρώτη φορά ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία τους, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν σήμερα ΚΤΕΟ όπου στο 90% των οχημάτων που ελέγχουν δεν διαπιστώνουν ατέλειες, γεγονός που, όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο. Κίνητρα, όμως, θα δοθούν και στους ιδιοκτήτες προκειμένου να περνούν από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 35% με 40% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους δεν έχει περάσει καθόλου από έλεγχο ΚΤΕΟ, παρά το ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Με το νέο νομοσχέδιο οι οδηγοί που παίρνουν κλήση επειδή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα πληρώνουν το 1/8 του προβλεπόμενου προστίμου (50 ευρώ) εάν μέσα σε 10 μέρες προσκομίσουν το δελτίο τεχνικού ελέγχου. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύνδεση της ασφάλισης με τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων, αφού δεν θα μπορούν πλέον να ασφαλίζονται τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από έλεγχο του ΚΤΕΟ.

    Ο προϊστάμενος περιοδικού τεχνικού ελέγχου στο ΚΤΕΟ Ελληνικού, Ιωάννης Τζίμας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους ελέγχους που γίνονται σε ένα ΚΤΕΟ (φρένα, λάστιχα, κινητήρας, εκπομπές καυσαερίων, φώτα κλπ), καθώς και για τη συνολική λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου.

    Η λειτουργία ενός δημόσιου ΚΤΕΟ μπορεί να είναι εύρυθμη και απροβλημάτιστη, αρκεί ο έλεγχος να γίνεται σωστά.

    Οπως είπε ο κ. Τζίμας, προβλήματα δημιουργούνται μόνο από τα παλιά μηχανήματα και αυτά μάλιστα αναμένεται να αντικατασταθούν, αφού ήδη έχει γίνει προμήθεια νέων και αναμένεται η τοποθέτησή τους, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Σε ερώτηση για τη μείωση του προστίμου στα 50 ευρώ, αν προσκομιστεί δελτίο τεχνικού έλεγχου εντός 10 ημερών, ο κ. Τζίμας είπε πως βλέπει θετικά το μέτρο, μια και το ποσό των 400 ευρώ ήταν αποτρεπτικό μεν, αλλά υπερβολικό.

    Εξάλλου, η διευθύντρια του ΚΤΕΟ Ελληνικού, Δήμητρα Παπαθανασίου, ανέφερε πως το ποσοστό των οχημάτων που δεν περνούν ΚΤΕΟ ανέρχεται στο 35-40% του συνόλου (υπολογίζονται κάπου στα 7,5 εκατομμύρια συνολικά τα οχήματα στην Ελλάδα). Η ίδια είπε επίσης πως, τελευταία, εντοπίζονται από τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια στους δρόμους, φορτηγά με πλαστά δελτία τεχνικού ελέγχου.

    Σύμφωνα με το λογιστήριο του ΚΤΕΟ Ελληνικού, η μείωση στα έσοδα τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στο 50%, λαμβανομένης φυσικά υπόψη και της λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

    Στην ερώτηση πώς βλέπουν το μέτρο για τη σύνδεση του ΚΤΕΟ με την ασφάλιση των οχημάτων, η κα. Παπαθανασίου και ο κ. Τζίμας απάντησαν πως συμφωνούν και το βλέπουν θετικά. Επίσης, συμφώνησαν πως τα μέτρα που προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο θα βοηθήσουν και σε οικονομικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τα απολεσθέντα έσοδα του Δημοσίου από το σύνολο των οχημάτων που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει αν συνυπολογιστεί το πρόστιμο των 400 ευρώ από την Τροχαία, αλλά και το παράβολο του ελέγχου ύψους 50 ευρώ μαζί με τα 10 ευρώ ανά όχημα για την έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων.

    [02] Μέτρα για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

    Την πρώτη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και της επίλυσης των διαφορών, τα οποία περιλαμβάνονται σε δύο νομοσχέδια, παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    Το πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης γίνεται με το νομοθέτημα το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και στην ταχύτερη, οικονομικότερη και επωφελέστερη επίλυση των διαφορών.

    Πρόκειται για εναλλακτικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς (δεν είναι Δικαστήριο, ούτε Διαιτησία) κατά τον οποίο τα μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, σε ουδέτερο τόπο, και με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, του Διαμεσολαβητή.

    Στο νομοσχέδιο καθορίζονται ο ρόλος του Διαμεσολαβητή (μπορεί να γίνει δικηγόρος με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία), οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη διαδικασία πιστοποίησης του Διαμεσολαβητή, καθώς και οι διαδικασίες εκπαίδευσής του.

    Ως πλεονεκτήματα της εισαγωγής της Διαμεσολάβησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και την ταχύτερη και οικονομικότερη επίλυση των διαφορών.

    Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη Διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τα οποία, πρόκειται για διαδικασία:

    - Ευέλικτη και γρήγορη, αφού δεν υπάρχουν «κανόνες», καθορίζεται από τον Διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη

    - Εμπιστευτική (τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που εκμυστηρεύεται ένα μέρος στον Διαμεσολαβητή δεν κοινοποιούνται στο άλλο μέρος, εκτός αν ο Διαμεσολαβητής ζητήσει την «άδεια» του κάθε μέρους, ενώ ό,τι λέγεται στη Διαμεσολάβηση, δεν χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο στο Δικαστήριο)

    - Μη δεσμευτική, καθώς τα μέρη συμμετέχουν με δική τους πρωτοβουλία και είναι ελεύθερα να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν. Εντούτοις, είναι προς το συμφέρον τους να προσεγγίσουν τη Διαμεσολάβηση με διάθεση να θέσουν τέρμα στη μεταξύ τους διαφορά.

    Τέλος, σημαντικά αναδεικνύονται τα στοιχεία ότι:

    - Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι - κερδίζουν και τα δύο μέρη.

    - Η λύση διαμορφώνεται «στα μέτρα των μερών», δηλαδή τα μέρη επιλέγουν τη λύση που ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντα τους, χωρίς να δεσμεύονται από νομικά επιχειρήματα-βάσεις.

    - Αποφεύγεται η αντιδικία και διαφυλάσσονται οι επιχειρηματικές ή φιλικές σχέσεις των μερών.

    - Αν η υπόθεση προχωρήσει στα Δικαστήρια, τα δικαιώματα ή οι υποχρεώσεις των μερών δεν θίγονται και η διαδικασία Διαμεσολάβησης θεωρείται «σαν να μην έγινε». Αν η Διαμεσολάβηση δεν καταλήξει σε συμφωνία, τα μέρη μπορούν σε κάθε περίπτωση να προσφύγουν στα Δικαστήρια.

    Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

    Νομοσχέδιο για τη διατήρηση δεδομένων

    Να διατηρούνται για ορισμένο διάστημα δεδομένα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους, διαθέσιμων στο κοινό, υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων, με σκοπό τη διακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το νομοθέτημα, θα εισαχθεί, κατά ρητή του δήλωση και μετά από αίτημα των βουλευτών των κομμάτων, προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με οδηγία της ΕΕ, βάση της οποίας προβλέπεται η εισαγωγή της υποχρέωσης (αντί της απλής δυνατότητας) διατήρησης ορισμένων δεδομένων της επικοινωνίας, με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

    Τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας και η διατήρησή τους δεν συνιστά ανακριτική πράξη, αφού τα δεδομένα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές, μόνον υπό προϋποθέσεις.

    Ως εκ τούτου, η επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται μόνον εφόσον διαταχθεί η διενέργεια της ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος, ενώ δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.

    Οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου αποβλέπουν, περαιτέρω, και στην αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας.

    Προς το σκοπό αυτό, ορίζεται ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων οι έξι μήνες και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο, μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα.

    Επίσης, καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια, επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων και ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Ακόμη, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων που τίθενται και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.

    [03] Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν με καθυστέρηση δύο περίπου ωρών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χάρης Τσιόκας και αντιπροσωπεία της Ένωσης Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί εκτονωθεί η κατάσταση και να λυθεί η απεργία, ώστε να προμηθευτεί η αγορά με υγρά καύσιμα.

    Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από το Υπουργείο να καθυστερήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα, για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να διεξαχθεί νέος γύρος διαλόγου, κάτι που δε έγινε δεκτό, καθώς υπάρχει και σχετική δέσμευση με τον Μηχανισμό Στήριξης. Ζήτησαν επίσης αποζημίωση του ύψους της αδείας που κατέχουν, σε βάθος χρόνου και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Μετά την εξέλιξη αυτή, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν συμβούλιο, προς το οποίο η πρόταση είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων

    "Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση" δήλωσε εκπρόσωπος των απεργών, μετά τη συνάντηση, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. Μας ζήτησαν τη λύση της απεργίας και μετά να προχωρήσουμε σε συζήτηση, είπε και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στους αγωνιστές αυτά που τους αξίζουν".

    Από την πλευρά του, ο γγ του Υπουργείου κ. Τσιόκας δήλωσε πως υπάρχει χρόνος για διάλογο, μέχρι την ψήφιση, του νομοσχεδίου, αλλά -όπως είπε- δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση.

    "Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα", τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως έσχατη λύση υπάρχει και η πολιτική επιστράτευση. Πρόσθεσε επίσης ότι "Η κυβέρνηση οφείλει και θα το κάνει αυτό, να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να λάβει υπόψη όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα πάρει τις αποφάσεις της".

    Ο κ. Τσιόκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατύπωσε τις απόψεις της μέσα από τις οποίες θέλει να συμβάλλει προκειμένου να δοθούν και επιπλέον δυνατότητες στην μεταβατική περίοδο, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία της τάξης αυτής να μπορέσουν με τον καλύτερο τρόπο να αποσβεστούν.

    Ο κ. Τσιόκας παραδέχθηκε ότι υπήρξε αδιέξοδο, το οποίο, όπως είπε πρέπει να το αποτιμήσει η γενική συνέλευση των εκπροσώπων των μεταφορέων και στη βάση αυτή "να δούμε πλέον τη δυνατότητα να ξανασυνεχιστεί ο διάλογος πιο ήρεμα και όχι κάτω από το κράτος του εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας και κάτω από το κράτος της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας".

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, εάν τίθεται θέμα επιστράτευσης απάντησε "βεβαίως και το εξετάζουμε". Προσθέτοντας εμφατικά ότι "η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη". Σύμφωνα επίσης, με τον υπουργό δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Στη Θεσσαλονίκη, εντολή για σχηματισμό δικογραφιών, σε βάρος ατόμων, που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιριών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια της πόλης, έδωσε χθες το μεσημέρι στις αστυνομικές αρχές ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Ευάγγελος Μαδεμλής.

    Σκόπελο, πάντως, για την κυβέρνηση αποτελεί και η συμμετοχή στην απεργία που εξήγγειλαν χθες βράδυ και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών.

    Οι βενζινοπώλες, από την πλευρά τους, κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας τους, αποφάσισαν να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση. Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων δεν αποκλείει κινητοποιήσεις, ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου.

    Η αγορά, πάντως, "στεγνώνει" μέρα με την μέρα και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου, γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων. Επιδεινωμένη εμφανίζεται η κατάσταση και μετά την παρεμπόδιση, από απεργούς, των βυτιοφόρων ιδιωτικών εταιριών να παραλάβουν καύσιμα από τα διυλιστήρια.

    Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες, καθώς δεν ξέρουν ακόμη αν θα πρέπει να ετοιμάσουν ή όχι τις βαλίτσες τους, ενόψει του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται το πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου για τις διακοπές του Αυγούστου.

    [04] Τέλος οι ταυρομαχ'ιες

    Οι βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκριναν σήμερα την απαγόρευση των ταυρομαχιών, από την 1η Ιανουαρίου 2012, με ψήφους 68 υπέρ έναντι 55 κατά.

    Οι βουλευτές επικαλέστηκαν τη φθίνουσα δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία, τις οποίες παρακολουθούν όλο και λιγότερο άνθρωποι.

    "Υπάρχουν μερικές παραδόσεις που δεν μπορούν να παραμείνουν παγωμένες στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η κοινωνία αλλάζει. Δεν χρειάζεται να απαγορεύσουμε τα πάντα, αλλά τα λιγότερο δημοφιλή πρέπει να απαγορεύονται", δήλωσε ο βουλευτής Χοσέ Ρουλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 July 2010 - 12:30:22 UTC