Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος, η αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο
  • [02] Εξετάζεται η προκήρυξη της "Σέχτας Επαναστατών"
  • [03] Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [04] Στο Πειθαρχικό δύο Κοινοτάρχες
  • [05] Διαδοχικές συναντήσεις

  • [01] Στόχος, η αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο

    Ένα ζωντανό εργαστήριο που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την αλλαγή του κράτους και την διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατά την διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης και ομιλίας του.

    Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του τόπου και η διαμόρφωση μιας παραγωγικής κοινωνίας, η οποία θα στηρίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και στη δια βίου μάθηση, η οποία θα συντελεί στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Συνεχίζοντας ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι μπορούμε την κρίση να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, για να κάνουμε τομές που δεν κάναμε τόσα χρόνια.

    Επίσης παρατήρησε ότι ένα λειτουργικό κράτος κοστίζει λιγότερο και η σωστή σχέση του δημοσίου υπαλλήλου με τον απλό πολίτη θα συντελέσει αποτελεσματικά και στην αλλαγή του κράτους.

    Στόχος μας είναι να αλλάξουμε οριστικά την χώρα προς το καλύτερο ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε τέτοια κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την σημερινή κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε ως αρωγούς τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, παρατηρώντας ότι η αξιοποίηση της εμπειρίας τους και των γνώσεών τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αλλαγές στο σύγχρονο κράτος.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ .Ραγκούσης καθώς και ο υφυπουργός κ. Ντόλιος, ενώ τον υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Νικόλαος Γεωργαράκης.

    [02] Εξετάζεται η προκήρυξη της "Σέχτας Επαναστατών"

    Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται και εξετάζεται η προκήρυξη της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών", με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

    Στη συνέχεια θα την παραλάβουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να τη μελετήσουν.

    Η προκήρυξη, η οποία εστάλη στην εφημερίδα "Τα Νέα" είναι γραμμένη σε κομπιούτερ.

    Σε ένα επτασέλιδο κείμενο, που συνοδεύεται από φωτογραφία του οπλοστασίου της οργάνωσης, αναφέρονται οι αιτίες για τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ διατυπώνονται βαρείς χαρακτηρισμοί για δημοσιογράφους και εκδότες όπως οι κ.κ. Π. Κωστόπουλος, Θ. Αναστασιάδης, Μ.Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ. Κουρής, Δ. Κοντομηνάς κ.α..

    Επίσης, εκτοξεύονται απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

    Καταδίκη της τρομοκρατίας

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την προκήρυξη και την ανάληψη ευθύνης της τελευταίας τρομοκρατικής δολοφονικής επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από την οργάνωση «ΣΕΧΤΑ», καταδίκασαν την τρομοκρατία.

    «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται αλλά ενισχύεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού για αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία, που θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα και με επιτυχία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    «Οι απειλές εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, εκδοτών και διευθυντών φυλακών δείχνουν ότι κάτι πάει να αλλάξει στο τρόπο που κάποιοι με το αρρωστημένο μυαλό τους θέλουν να τρομοκρατήσουν. Η κυβέρνηση θα έχει την αρωγή και τη στήριξη όλων να κάνει όσο γίνεται γρηγορότερα τη δουλειά της και να δώσει γρήγορα λύση στη δαμόκλεια σπάθη της τρομοκρατίας. Η σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης πρέπει να μας κινητροδοτήσει να κάνουμε όλοι αυτό που έχουμε ευθύνη απέναντι στη κοινωνία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

    «Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν χειραγωγία στο σύστημα και αποπροσανατολίζουν το λαό αλλά δεν θα τους περάσει. Είναι χρέος της κυβέρνησης να τους αποκαλύψει και να μάθουμε κάποια στιγμή την αλήθεια, όπως έγινε όταν αποκαλύφθηκε ότι το διαμέρισμα που κρατούνταν ο Αλντο Μόρο ήταν ενοικιασμένο από τη ΣΙΑ», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    «Το δικό μας το μήνυμα που πρέπει να τους στείλουμε είναι ότι με την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια τους δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα. Το μόνο που αποκόμισαν είναι κοινωνική απέχθεια και καθολική άρνηση των πολιτών να αποδεχθούν τέτοιου είδους ενέργειες που βάφονται με το αίμα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    [03] Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

    Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λ. Κατσέλη και του γεν. γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ψήφιση του νόμου. Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ, Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών) που χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 ως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60 % του συνόλου έπεσαν στο 48 % και από το 2001 ως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8 στο 21 %. "Το αποτέλεσμα, είπε η υπουργός, ήτα να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε".

    Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

    Ο κ. Σπυράκος παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αναλυτικά:

    - Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    -Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:

    Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

    Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

    Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

    Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

    -Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.

    -Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

    -Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

    -Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

    Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

    Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.

    Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

    Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

    Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

    Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

    -ο οφειλέτης παραμένει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.

    -ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.

    -η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

    [04] Στο Πειθαρχικό δύο Κοινοτάρχες

    Με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, συγκροτήθηκε, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για την παύση του προέδρου της Κοινότητας Καφηρέως Γεωργίου Χουντάση και της προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου, Βαρβάρας Φαρούπου-Μανέτα.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εσωτερικών, οι αιρετοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό «για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

    Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αποτελείται στην πλειοψηφία του από τακτικούς δικαστές που ορίστηκαν από τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών.

    [05] Διαδοχικές συναντήσεις

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί, έχουν σήμερα τα μέλη της τρόικας, που ελέγχουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται από το Υπουργείο, καθώς και για τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Επίσης, παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του Υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.

    Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για «θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θεσμικές αλλαγές που σε τελική ανάλυση εγγυώνται ότι αυτή τη φορά οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο».

    Οπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία). Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες). Πάντως, με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

    Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

    Στη συνέχεια, οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέβησαν στο υπουργείο Άμυνας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας ήδη νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν, επίσης, το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και η συσχέτιση της οικονομικής με τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση στον χώρο της Άμυνας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Ακολούθως, οι ελεγκτές «εγκαταστάθηκαν» στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα έχουν έως αργά το απόγευμα, διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    Με τον κ. Ρέππα, βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η προώθηση ανάλογων προγραμμάτων στις υπόλοιπες ζημιογόνες ΔΕΚΟ του κλάδου των Μεταφορών. Στην ατζέντα αναμένεται να τεθεί και η διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών που υπάγονται στο συγκεκριμένο υπουργείο.

    Στη συνάντηση με την κ. Ξενογιαννακοπούλου επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και της τοποθέτησης ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Τέλος, με την κ. Κατσέλη αναμένεται να συζητηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά (π.χ. απελευθέρωση επαγγελμάτων), με στόχο και τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, τόσο για τον αναπτυξιακό νόμο (που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο), όσο και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

    Αύριο τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να εξετάσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα, το κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Παράλληλα, άλλα κλιμάκια της τρόικας (στην Αθήνα έχουν έρθει συνολικά 30 άτομα), συνεχίζουν τις επαφές τους με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα συντάξει ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο θα συνταχθούν τα πορίσματα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Α.Λοβέρδος για επικουρικά ταμεία

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι διαπιστώθηκαν από την Τρόϊκα ταμειακά προβλήματα στα επικουρικά ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει πλήρης οικονομική επάρκειά τους για πολλά ακόμα χρόνια και δεν τίθεται θέμα περικοπών επικουρικών συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για επαγγελματίες του ψεύδους.

    «Κανένα επικουρικό ταμείο από τα τρία που επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα, δεν έχει ταμειακό πρόβλημα. Διακινείται αναληθέστατα, για να δημιουργηθεί ίσως πολιτικό ζήτημα ότι δήθεν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας επισκεπτόμενοι τα επικουρικά ταμεία διαπίστωσαν οικονομικά προβλήματα που οδηγούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων. Ουδέν αναληθέστατο. Το αντίθετο συνέβη. Από τις επισκέψεις της Τρόϊκα στα τρία ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ ΤΑΗΤΕΚΟ και ΕΤΕΑΜ διαπιστώθηκε ότι έχουνε επάρκεια οικονομική για πολλά πολλά ακόμα χρόνια. Κάποιοι επαγγελματίες του ψεύδους λένε το αντίθετο συνειδητά για να παραχθεί πολιτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του υπό κατάθεση ν/σ για την αναδιαμόρφωση του ΣΕΠΕ.

    -

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 July 2010 - 14:30:37 UTC