Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοφοκλής από Δ. Αβδελιώδη

  • [01] Σοφοκλής από Δ. Αβδελιώδη

    Άνεμος θεατρικού Αβδελιώδη θα φυσήξει από την καινούργια περίοδο στις αθηναϊκές σκηνές.

    Μετά από χρόνια προσφοράς του στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου, ο Χιώτης σκηνοθέτης αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

    Πυκνώνει λοιπόν την δράση του στην πρωτεύουσα και παρουσιάζει τέσσερα έργα. Τον μονόλογο του Μπέκετ "Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ". Το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή "Ιχνευτές", που σκηνοθέτησε τον Ιούνιο στα πλαίσια συνεδρίου στο Πάντειο με θέμα το μεσογειακό θέατρο. Συνεχίζει τον περσινό θρίαμβο του "Μαράν Αθά" του Θωμά Ψύρρα με την Γιασεμή Κηλαηδόνη και επανέρχεται στον Βιζυηνό με το διήγημα "Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον".

    Ο Δήμος Αβδελιώδης του κινηματογραφικού "Αθέμιτου ανταγωνισμού", του "Δέντρου που πληγώναμε", της "Νίκης της Σαμοθράκης", της "Εαρινής σύναξης των αγροφυλάκων", των θεατρικών "Μορφών από το έργο του Βιζυηνού" και του "Καραγκιόζη", είναι πάντα ενιαίος και συμπαγής στο κριτήριο της δημιουργίας του. Στην γνησιότητα της συγκίνησης και την πίστη του στις μεγάλες μνήμες.

    Στον μονόλογο του Μπέκετ "Η Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" με τον Κώστα Τζουβάρα στον ρόλο του Κραπ, ο σκηνοθέτης θέλει να δείξει πιο ανάγλυφα στον θεατή την βαθύτερη ψυχαναλυτική δομή του μονολόγου διατηρώντας ακέραιο το κείμενο.

    "Ο Μπέκετ", λέει ο Δήμος Αβδελιώδης, "γράφοντας αυτό το επικής πνοής μονόπρακτο, προβάλει τον εαυτό του στο μέλλον, λίγο πριν τη στιγμή του θανάτου του ξεκαθαρίζοντας την ήρα από το στάρι της ύπαρξής μας. Στον ποιητικό αυτό απολογισμό - διαθήκη, όλο το περίσσευμα του πόνου , του φόβου, των τραυμάτων και των ματαιώσεων", συνεχίζει ο Δ. Αβδελιώδης, "εξισοφαρίζεται και δικαιώνεται μόνο για ένα βλέμμα ερωτικό, στο βλεφάρισμα των ματιών μιας γυναίκας που μέσα τους έλαμψε σαν αστραπή ο έρωτας για να φωτίσει το αβυσσαλέο σκοτάδι της ύπαρξης".

    Από τα διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας, ο σκηνοθέτης επιλέγει "Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον", του Γεωργίου Βιζυηνού, με δύο νέους πρωταγωνιστές, τον Γιώργο Νικόπουλο και την Μαρίνα Αργυρίδου. Και υποστηρίζει την επιλογή του: "Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή ο Χατζιδάκις από την μουσική. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των δημιουργών που μας προσφέρουν μοναδική χαρά και συγκίνηση με την απλότητα, την καθαρότητα , την ταχύτητα, την έλλειψη κάθε επιτήδευσης ή άλλου σκοπού πέραν αυτής καθεαυτής της ερωτικής μέθεξης ως δωρεάς και βαθιάς ταύτισης με τον άλλον".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 July 2010 - 21:09:15 UTC