Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ξαναφέρνουμε την αισιοδοξία"
  • [02] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης
  • [03] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή
  • [04] Η ατζέντα της Πέμπτης 29/7/2010
  • [05] Φωτιά στη Σάμο
  • [06] Διέξοδος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

  • [01] "Ξαναφέρνουμε την αισιοδοξία"

    Σπάζουμε τη μιζέρια και ξαναφέρνουμε την αισιοδοξία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου. Είμαστε, είπε, δύναμη αλλαγής, είμαστε η δύναμη που πάει την Ελλάδα μπροστά, με μεγάλες αλλαγές, αυτονόητες πολλές φορές, αλλά ιστορικές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι θέλουμε την επανεκκίνηση της Ελλάδας, αλλά με τις δικές της δυνάμεις για να μην ξαναχρειαστούμε μνημόνια.

    Αυτή την ώρα, ο κ. Γ.Παπανδρέου προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Στο μεταξύ, τα συγχαρητήριά του για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται έδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον έκτο Πυροσβεστικό Σταθμό και το Επιχειρησιακό Κέντρο Πυροσβεστικής.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης το Σώμα και για το συντονισμό που επιτυγχάνει και τόνισε ότι φέτος γίνεται προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν με μέσα οι πυροσβεστικοί σταθμοί, ενώ επανέλαβε ότι ο συντονισμός της Πυροσβεστικής με την Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές, είναι το κλειδί για να μην δούμε τραγωδίες, όπως παλαιότερα.

    "Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Έλεγχος στις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης

    Με τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και, εν συνεχεία, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στο Υπουργείο Οικονομικών, αργά το απόγευμα, ολοκληρώνονται ουσιαστικά οι επαφές του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.

    Στο υπουργείο Εργασίας, τα στελέχη της τρόικας θα μελετήσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αναμένεται να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία σχετικά με την αναλογιστική προβολή της πορείας των Ταμείων για την επόμενη δεκαετία. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν αποκλείεται να ζητήσουν να αρχίσει από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης, καθώς θεωρούν ότι για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις κάθε 10- 15 χρόνια, προκειμένου αυτά να παραμείνουν βιώσιμα.

    Με τον κ. Προβόπουλο, οι ελεγκτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους και να συμβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Η τρόικα δεν αναμένεται να εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, ωστόσο, τα μέλη της πιστεύουν ότι απαιτούνται ευρύτερα τραπεζικά σχήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του πιστωτικού συστήματος συνολικά.

    Μετά τις σημερινές επαφές, τα κλιμάκια της τρόικας θα ετοιμάσουν αναφορά, με τα πρώτα συμπεράσματα των ελέγχων στην ελληνική οικονομία, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, βάσει των οποίων θα προχωρήσει - κατά πάσαν πιθανότητα στις 13 Σεπτεμβρίου - η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Από τις έως τώρα συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν την άμεση εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, την πάταξη της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις εξοπλιστικές δαπάνες, στις προμήθειες του Δημοσίου και στα μεγάλα έργα. Απηύθυναν, επίσης, συστάσεις για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα.

    Από τους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκαν, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα και ενδέχεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων να είναι ταχύτερη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο παράγοντα του κυβερνητικού επιτελείου, «δεν πρέπει τώρα να χάσουμε το μομέντουμ των κρίσιμων αλλαγών και όταν τελειώσει η τριετία του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι μία άλλη χώρα». Για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζική απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών τούς επόμενους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η αρχή με τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ήταν επιτυχής. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς με ένα ενιαίο νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους.

    [03] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή

    Εκπνέει τα μεσάνυχτα η πενθήμερη άτυπη προθεσμία για την απογραφή των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να απογραφούν στην αρχική διορία που είχε δοθεί.

    Μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το δημόσιο αγγίζει τις 768.000, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από την άτυπη προθεσμία είχαν απογραφεί 760.000 υπάλληλοι, από τους οποίους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είχε δώσει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλης, το 82% είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου.

    Η απογραφή είναι υποχρεωτική για την πληρωμή των υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αμέσως μετά θα υπάρξει ανακατανομή των υπαλλήλων σε υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων και θα ακολουθήσει η υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων.

    Η αξιοποίηση των στοιχείων της απογραφής θεωρείται ιδιαιτέρως χρήσιμη για το Υπουργείο για τη «δημιουργία του επιτελικού κράτους», όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και την αλλαγή των οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς.

    Ο κ. Ραγκούσης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητο και επείγον να προχωρήσουμε στην κεντρική διοίκηση αποφασιστικά σε βαθιές τομές. Διαπιστώσαμε πως σε σύνολο 188 διευθύνσεων βρήκαμε ότι υπάρχουν αρκετές με μηδέν τμήματα, δεκάδες τμήματα με μόνο έναν υπάλληλο, δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους, ακόμη και δεκάδες τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο».

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε ότι «το νέο καθεστώς λειτουργίας του Δημοσίου θα περιλαμβάνει επιπλέον σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων».

    [04] Η ατζέντα της Πέμπτης 29/7/2010

  • Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

  • Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στο Ολυμπιακό Χωριό (09:45:00). Στη συνέχεια (10:15 π.μ.), ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. (Ριζαρείου 1 και Μικράς Ασίας)

  • Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Μυτιλήνη

    14.00-14.15 Άφιξη

    20.00 Ομιλία του. κ. Αντώνη Σαμαρά στο Δημοτικό Θέατρο

    21.00 Συνάντηση με κομματικά στελέχη

  • Συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου, του διαθεσμικού. Βουλή - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για προσφυγή κατά του Μνημονίου. Αθήνα/αιθ. ΔΣΑ (3ος όροφος) - 11:00:00

  • Ενημέρωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ - 11:30:00

  • Συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, με το προεδρείο της Αγροτικής Τράπεζας . Αθήνα/Σέκερη 1 - 11:30:00 Ελλάδα

  • Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος με θέμα «Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της νέας δομής και διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων». ΓΕΕΘΑ - 12:00:00

  • Ο ΥΦΥΠΕΞ-Σπύρος Κουβέλης θ αυποδεχθεί παιδιά από ομογενειακά σχολεία της Ουκρανίας (20 μαθητές), μειονοτικά σχολεία Αλβανίας (14 μαθητές) και FYROM ( περιοχή Bitola, 15 μαθητές) που φιλοξενούνται στην Ελλάδα (κατασκηνώσεις Δήμου Αθηναίων). ΥΠΕΞ/αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης - 13:00:00

  • Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου. Βουλή - 14:00:00

    Θα συζητηθούν τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

    1. Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις - Αννα Διαμαντοπούλου, 2. Αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών - Χάρης Καστανίδης, 3. Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Ευάγγελος Βενιζέλος, 4. Ενσωμάτωση Οδηγίας INSPIRE - Τίνα Μπιρμπίλη, 5. Ασκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων - Λούκα Κατσέλη. Επίσης, στη συνεδρίαση του ΥΣ θα γίνει και ο διορισμός του Διοικητή του ΙΚΑ

  • Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη με Ειδικό Απεσταλμένο State Department για Ενεργειακά Θέματα Ευρασίας κ. R. Morningstar. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συνοδεύεται από τον πρέσβη των ΗΠΑ - Daniel Speckhard και το σύμβουλο οικονομικών θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα-Paul Malik - 16:00:00

  • Συναυλία για τον Μ. Θεοδωράκη. Αθήνα/Λυκαβηττός - 21:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Το πρωί θα έχει σύσκεψη με τους προέδρους τοπικών φορέων στην ΕΓΝΑΤΙΑ και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ). Στη 1 μ.μ. η κυρία Μπιρμπίλη θα κάνει δήλωση προς τους δημοσιογράφους, στο κτήριο του ΟΡΘ (Βασ. Όλγας 105).

    ΑΘΛΗΤΙΚH ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Στίβος-Ευρωπαϊκό Βαρκελώνης (3η ημέρα). Ισπανία

    10:05 110μ. εμπόδια Α Δέκαθλο

    10:15 Επί Κοντώ Α Προκριματικά Α` & Β` Γκρουπ

    10:45 110μ. εμπόδια Α Γύρος 1

    11:00 Δίσκος Α Δέκαθλο - Α` Γκρουπ

    11:30 200μ. Α Γύρος 1

    12:30 Τριπλούν Γ Προκριματικά Α` & Β` Γκρουπ

    12.30 Δίσκος Α Δέκαθλο - Β` Γκρουπ

    14:15 Επί κοντώ Α Δέκαθλο

    17:30 Ακόντιο Α Δέκαθλο - Α` Γκρουπ

    18:30 Ύψος Α ΤΕΛΙΚΟΣ

    18:45 5.000μ. Α Γύρος 1

    19:00 Ακόντιο Α Δέκαθλο - Β` Γκρουπ

    19:30 400μ. εμπόδια Α Ημιτελικός

    19:40 Τριπλούν Α ΤΕΛΙΚΟΣ

    19:55 200μ. Α Ημιτελικός

    20:20 100μ. Γ Ημιτελικός

    20:40 Ακόντιο Γ ΤΕΛΙΚΟΣ

    20:50 800μ. Α Ημιτελικός

    21:10 1.500μ. Α Δέκαθλο

    21:45 100μ. Γ ΤΕΛΙΚΟΣ

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό νεανίδων (προημιτελικά). Ντνιεπροτζερσίνσκ: Ελλάδα-Ισπανία. 19:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νεανίδων (Β' κατηγορίας): Ελλάδα-Λουξεμβούργο. 20:15:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (γ` προκριματικός γύρος, α` αγώνας): Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ. 21:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (γ` προκριματικός γύρος, α` αγώνας) Πολωνία: Γιαγκελόνια-Αρης. 21:45:00

    _

    -

    -

    [05] Φωτιά στη Σάμο

    Σε ύφεση βρίσκεται το ένα και μοναδικό μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το βράδυ από την περιοχή του Κοκαρίου και έφτασε μέχρι τα Ρόκια Μυτιληνιών.

    Επί τόπου βρίσκονται όλες οι επίγειες δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες και αρκετός κόσμος, που βοηθά στην πυρόσβεση. Απο αέρος επιχειρούν 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα και δύο σινούκ.

    Απο Αθήνα ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις, με 80 άντρες της ΕΜΑΚ, ενώ τον συντονισμό έχει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι στιγμής η κατάσταση φαίνεται ότι ελέγχεται από τις ομάδες πυρόσβεσης, όμως υπάρχουν συχνές αναζωπυρώσεις, λόγω της θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων.

    "Δεν χρειάζεται εφησυχασμός αυτή την ώρα", λένε οι πυροσβέστες, "χρειάζεται να συνεχίσουμε τις μάχες με τις φλόγες, για να μπορέσουμε πριν πέσει το φως της ημέρας να την περιορίσουμε και να ελέγξουμε την πυρκαγιά".

    [06] Διέξοδος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

    Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λ. Κατσέλη και του γεν. γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ψήφιση του νόμου. Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ, Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών) που χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 ως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60 % του συνόλου έπεσαν στο 48 % και από το 2001 ως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8 στο 21 %. "Το αποτέλεσμα, είπε η υπουργός, ήτα να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε".

    Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

    Ο κ. Σπυράκος παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αναλυτικά:

    - Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    -Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:

    Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

    Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

    Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

    Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

    -Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.

    -Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

    -Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

    -Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

    Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

    Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.

    Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

    Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

    Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

    Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

    -ο οφειλέτης παραμένει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.

    -ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.

    -η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 July 2010 - 12:30:41 UTC