Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Αντ.Σαμαρά στη Μυτιλήνη
  • [02] Επίσκεψη σε Βελιγράδι και Πρίστινα
  • [03] Συναυλία-γιορτή για τον Μίκη
  • [04] Το φιλί της ζωής... σκοτώνει

  • [01] Επίσκεψη Αντ.Σαμαρά στη Μυτιλήνη

    To νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή τον οποίο χθες, στη διάρκεια της κεντρικής πολιτικής ομιλίας του, "έδειξε" ως υποψήφιο αιρετό περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Βογιατζής απένειμε στον κ. Σαμαρά μετάλλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του χάρισε εκδόσεις της Νομαρχίας, ενώ σημείωσε το βάρος της ευθύνης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

    "Είμαι βέβαιος ότι με την εμβέλειά σας, το εκτόπισμά σας -το ανθρώπινο πρώτα και μετά το πολιτικό- θα έχετε τη δυνατότητα να πετύχετε, να πλησιάσετε και να σας αγαπήσουν και ευρύτερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, όλοι οι συμπολίτες μας, όλων των πολιτικών παρατάξεων. Γιατί τώρα, πλέον, θα είστε σε μια θέση που θα μπορέσει να προσθέσει στην περιοχή μεγαλύτερη αίγλη, μεγαλύτερη δύναμη", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

    "Για μένα, για τον κ. Αβραμόπουλο, για τους συνεργάτες μου όλους, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, είναι απόδειξη της θέλησής μας να δείξουμε το μέγεθος της στήριξης απέναντί σας, για το έργο το οποίο θα κάνετε ως Περιφερειάρχης. Θα είστε ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης της περιοχής".

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον βουλευτή του νομού Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον Γραμματέα Οργανωτικού Μανώλη Αγγελάκα και τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Αθανάσιο Σκορδά, συμμετείχε σε συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και, τέλος, με οικονομικούς παράγοντες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ περιόδευσε στην κεντρική αγορά της πόλης και στη συνέχεια αναχώρησε για την Καλλονή. Εκεί, επισκέφθηκε παραγωγική μονάδα και το Δημαρχείο της πόλης.

    [02] Επίσκεψη σε Βελιγράδι και Πρίστινα

    Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου δεν αλλάζει, ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, εν όψει της επίσκεψής του σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

    «Η θέση μας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Το τονίσαμε, όταν δημοσιεύτηκε η απόφαση και το επαναλαμβάνω και τώρα. Η Ελλάδα έχει ειδική θέση στην περιοχή και κατβ επέκταση επωμίζεται και ειδική ευθύνη», επισήμανε ο κ. Δρούτσας και συμπλήρωσε: «Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θεωρούμε ότι η γνωστή πλέον πρωτοβουλία μας για την «Ατζέντα 2014» έχει προστιθέμενη αξία: μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα δώσει δυναμική στο διάλογο για διπλωματική διέξοδο. Μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος για την ανάδειξη του ρόλου της Ευρώπης. Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη διπλωματία και στις συναινετικές, βιώσιμες λύσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε».

    Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι στις συνομιλίες που θα έχει στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, αλλά και τις επαφές του στην Πρίστινα δεσπόζουσα θέση θα έχει το Κόσοβο και η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις αυτές θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τη σερβική ηγεσία για τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. «Το μήνυμά μου θα είναι ότι πρέπει, με αυτή την αφορμή, να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον, το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό. Το πιστεύω βαθιά αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

    Στην ερώτηση του Τανγιούγκ αν η Ελλάδα προωθεί ένα νέο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και τι είδους διάλογος είναι αυτός, ο κ. Δρούτσας απάντησε: «Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του ΔΔΧ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εκκινήσει μια πολιτική διαδικασία που θα αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα βήματα, όχι μόνο για το ζήτημα του Κοσόβου. Μας ενδιαφέρει εξίσου να τονίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας. Δεν θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Άλλωστε, ο διάλογος και η διπλωματία είναι εξ ορισμού η ενδεδειγμένη οδός και θέλω με αυτή την ευκαιρία να τονίσω το μεγάλο σεβασμό μου προς τους ηγέτες της Σερβίας για την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση που έχουν τηρήσει».

    Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της Σερβίας να μεταφέρει το ζήτημα του Κοσόβου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Δρούτσας τόνισε: «Το ζήτημα του Κοσόβου ήταν και είναι εξόχως πολιτικό ούτως ή άλλως. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου φωτίζει ορισμένες νομικές πτυχές του ζητήματος, όπως ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι καταρχήν το φυσικό φόρουμ, όπου θα επιστρέψει η συζήτηση του θέματος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα και οι συζητήσεις που θα έχουμε στο Βελιγράδι, μεταξύ άλλων, θα αφορούν και αυτή τη διάσταση».

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

    «Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει συντονισμένη στάση του Βελιγραδίου και των Βρυξελλών. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή, ανοικτό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτό το διάλογο ο ρόλος και οι παρεμβάσεις της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές στην αναζήτηση μετριοπαθών, συναινετικών διατυπώσεων, με γνώμονα την επίτευξη συμβιβασμών, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μία φωνή. Θέση και ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι ότι στα Βαλκάνια απαιτούνται λύσεις συναινετικές, ώστε να είναι βιώσιμες».

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας χαρακτηρίστηκαν άριστες από τον κ. Δρούτσα κάτι που διαφαίνεται, όπως είπε, και από την συχνότητα των επαφών που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών. Εξήρε δε και τις προσωπικές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπως επίσης και του ιδίου με τον Σέρβο ομόλογο του Βουκ Γιέρεμιτς.

    Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυναμικές τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. «Η Ελλάδα κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Σερβία. Μέσω των ελληνικών επενδύσεων έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Σερβία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός και πρόσθεσε ότι σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκονται και οι πολιτιστικές σχέσεις.

    Αναφερόμενος στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ο κ. Δρούτσας εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια «υπό μια άλλη διάσταση πλέον: υπό το φως της μελλοντικής ένταξής της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, είναι έτοιμη να παράσχει τεχνογνωσία στη Σερβία σε όλους τους τομείς και αυτή θα είναι η ουσία του μνημονίου που θα υπογράψει με τον κ. Γερεμιτς κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

    «Βήμα σημαντικό, με ουσία, αλλά και ιδιαίτερο συμβολισμό: ότι πιστεύουμε βαθιά στο μέλλον, το άμεσο μέλλον της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτόν το δρόμο, η Σερβία και ο σερβικός λαός θα έχει την Ελλάδα δίπλα της, με πράξεις, ως αξιόπιστο φίλο και εταίρο», επισήμανε ο Δημήτρης Δρούτσας στην συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

    Ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί σήμερα το νωρίς το απόγευμα στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες και αργότερα θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Αύριο το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ενώ θα επισκεφτεί και τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο.

    Αύριο το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

    [03] Συναυλία-γιορτή για τον Μίκη

    Στο κατάμεστο Θέατρο του Λυκαβηττού, η πολιτική ηγεσία, άνθρωποι των τεχνών, μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και απλός κόσμος τίμησαν και γιόρτασαν, χθες το βράδυ, με μια μεγάλη συναυλία τα 85α γενέθλια ενός μεγάλου συνθέτη, μουσικού, στιχουργού, στοχαστή, πολιτικού, του Μίκη Θεοδωράκη.

    Ογδόντα πέντε χρόνια μετά τη γέννησή του, παλιοί και νέοι συνεργάτες του, τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, Έλληνες και ξένοι, καθώς και μερικοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να του προσφέρουν, ως δώρο γενεθλίων, ένα μουσικό πρόγραμμα. Τραγούδια αγαπημένα, φορτισμένα με μνήμες σαν κεράκια τούρτας γενεθλίων, θύμισαν τη μεγάλη πορεία του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσερχόμενος στη συναυλία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ερχόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 85χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός μεγάλου ανθρώπου που ανήκει στην οικουμένη, από τους λίγους, που εμπνέουν γενιές ολόκληρες, μια επίσκεψη τιμής για αυτόν τον άνθρωπο, που έχει προσφέρει σε όλους μας, όλα όσα δεν μπορούμε να περιγράψουμε».

    Στην μεγάλη επετειακή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο βουλευτής του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Γρηγόρης Ψαριανός και ο Π. Κυριακίδης, από τον εκδοτικό οργανισμό Π. Κυριακίδη, εκ των χορηγών της εκδήλωσης.

    Στη γιορταστική εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» πήραν μέρος οι συνθέτες Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος. Οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Orfanos. Ακόμη οι ηθοποιοί: Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι και τραγούδι) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

    Κόβοντας την τούρτα γενεθλίων του, που ετοίμασε ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε στο κοινό: «Θα φάω ένα κομμάτι, όπως κάθε μεγάλος ηγέτης, για σας». Και όλοι τους τού ευχήθηκαν και του είπαν «Αγαπημένε μας Μίκη, ένα μεγάλο ευχαριστώ».

    [04] Το φιλί της ζωής... σκοτώνει

    Η διοχέτευση αέρα στόμα-με-στόμα στα έκτακτα περιστατικά, το λεγόμενο «φιλί της ζωής», δεν είναι απαραίτητο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνας, μια αμερικανική και μια σουηδική, που υποστηρίζουν ότι στις επείγουσες περιπτώσεις, όπου επιχειρείται η καρδιοπνευμονική ανάνηψη, αρκεί η συμπίεση του στήθους με τα χέρια.

    Οι δύο έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δείχνουν ότι, στα επείγοντα περιστατικά, η απλούστερη μέθοδος είναι αυτή που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ ούτως ή άλλως το «φιλί της ζωής» θεωρείται από αρκετούς ως μη υγιεινή διαδικασία. Σύμφωνα με τον δρα Τόμας Ρι, επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας, «η συμπίεση του στήθους από μόνη της είναι εξίσου καλή και επωφελής», με ένα ταχύ ρυθμό γύρω στις 100 φορές το λεπτό.

    Σύμφωνα με τον Λάιφ Σβένσον, επικεφαλής της σουηδικής μελέτης, «μόνη η συμπίεση του στήθους, που είναι ευκολότερο να εκμαθηθεί και να εκτελεστεί, πρέπει να θεωρείται η προτιμώμενη μέθοδος, στην οποία πρέπει να προσφεύγουν οι περαστικοί σε ασθενείς που καταρρέουν δίπλα τους από έμφραγμα».

    Παλιότερα συνηθιζόταν να δίνει κανείς δύο ανάσες (φιλιά της ζωής) για κάθε 15 συμπιέσεις του στήθους του ασθενούς. Αυτή η φόρμουλα άλλαξε το 2005 και από τότε συνηθίζονται δύο «φιλιά της ζωής» για κάθε 30 συμπιέσεις του στήθους με τα χέρια. Όμως τα πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι οι συμπιέσεις τελικά είναι εξίσου αποτελεσματικές από μόνες τους, ίσως επειδή οι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες διασώστες συνεχίζουν να ενεργοποιούν την καρδιά του ασθενούς με την πίεση που ασκούν, αντί να διακόπτουν για να δώσουν τις ανάσες στόμα-με-στόμα στον ασθενή.

    Οι ερευνητές, μελετώντας περιστατικά στη Βρετανία, τη Σουηδία και της ΗΠΑ, συνέκριναν τις περιπτώσεις διάσωσης ασθενών είτε μόνο με συμπίεση είτε και με «φιλιά της ζωής». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και οι περισσότεροι ασθενείς πέθαναν τελικά, όταν οι περαστικοί κατέφυγαν μόνο σε συμπίεση του στήθους, ήσαν ελαφρά αυξημένες οι πιθανότητες των ασθενών που έζησαν, να φύγουν από το νοσοκομείο χωρίς εγκεφαλική βλάβη και χωρίς την κατοπινή νευρολογική βλάβη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, το 11,5% απέφυγαν τη ζημιά στον εγκέφαλό τους όταν είχε δοθεί και «φιλί της ζωής» έναντι 14,4% που είχαν δεχτεί μόνο συμπίεση.

    Η σουηδική μελέτη, από την άλλη, διαπίστωσε ότι υπήρχε πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς ένα μήνα μετά το περιστατικό, σε ποσοστό 7% για όσους είχαν δεχτεί και «φιλί της ζωής» έναντι 8,7% χωρίς αυτό. Οι σουηδοί ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν ισχύουν για παιδιά κάτω των οκτώ ετών.

    Σε σχόλιό του πάντως στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ο δρ Μίρον Γουάισφελντ της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς αναφέρει ότι η τεχνική της αναπνοής στο-με-στόμα («φιλί της ζωής») πρέπει να συνεχίσει να διδάσκεται στα σεμινάρια για επείγοντα περιστατικά.

    Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις:

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0908993 και

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0908991


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 July 2010 - 12:30:34 UTC