Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλητηρίασαν περιστέρια στην Αθήνα
  • [02] Εκτεταμένοι διαχειριστικοί έλεγχοι
  • [03] ''Παγώνουν'' τα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [04] Πολιτικές ζυμώσεις
  • [05] Εργασίες ανακαίνισης

  • [01] Δηλητηρίασαν περιστέρια στην Αθήνα

    Άγνωστος μοτοσυκλετιστής δηλητηρίασε τα περιστέρια της πλατείας Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας.

    Το περιστατικό σημειώθηκε, χθες, Κυριακή, νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, στην έρημη, λόγω αργίας, ζέστης και καλοκαιριού, πλατεία της πόλης, εθεάθη μοτοσυκλετιστής, ο οποίος στάθμευσε τη μηχανή του στο πεζοδρόμιο, και φορώντας κράνος, τάϊσε τα εκατοντάδες περιστέρια με σπόρους, προφανώς δηλητηριασμένους. Μισή ώρα μετά την αναχώρησή του, η πλατεία ήταν γεμάτη νεκρά πουλιά.

    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, Ανδρέα Παπαδάκη, τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου περισυνέλεξαν περί τα 500 πουλιά.

    [02] Εκτεταμένοι διαχειριστικοί έλεγχοι

    Σε εκτεταμένους διαχειριστικούς ελέγχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε Ένορκες Διοικητικές Έρευνες (ΕΔΕ) σε εφοριακούς και τελωνειακούς για πληθώρα παραβάσεων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν από πολίτες.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε σήμερα την πραγματοποίηση δέκα διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, νοσοκομεία και δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις- μεταξύ αυτών και του δήμου Θεσσαλονίκης- μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών, ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως είναι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

    Παράλληλα, δόθηκαν εντολές να γίνουν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες.

    Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν καταγγελίες για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση των ερευνών σε πρόσωπα για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ, κ.λπ.

    Επίσης, διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης ("πόθεν έσχες") στις περιπτώσεις όπου συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού. Σημειώνεται, εξάλλου, η εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών "είναι αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών, και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των οικονομικών υπηρεσιών".

    [03] ''Παγώνουν'' τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    "Παγώνουν" από 1ης Αυγούστου τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς ανεστάλη, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων από την ημερομηνία αυτή. Οριακές αυξήσεις θα ισχύσουν για το διάστημα από 16 έως 31 Ιουλίου, δηλαδή , για τους λογαριασμούς που είχαν ήδη εκδοθεί πριν αποφασισθεί η αναστολή της ρήτρας .

    Με τη ρήτρα καυσίμων, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, μετακυλίονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπολογισμός της ρήτρας γίνεται ανά τρίμηνο και η αναστολή που αποφασίστηκε τώρα αφορά τους δύο τελευταίους μήνες του τρίτου τριμήνου, δηλαδή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

    Η αναστολή, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, έγινε γιατί "κρίθηκε αναγκαία η λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών έναντι του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου υπήρξε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση υψηλών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία του Ευρώ δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων".

    Για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδόθηκαν από 20-7-2010 και για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16-7-2010 ισχύουν αυξήσεις που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι 0,00166β¬/KWh στην Υψηλή Τάση, 0,00171β¬/KWh στη Μέση Τάση και 0,00180 β¬/KWh στη Χαμηλή Τάση. Τα ποσά αυτά "μεταφράζονται" ως εξής:

    -Για ένα τυπικό οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 1200KWh ανά τετράμηνο, σε 1,70%.

    -Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 3,89%.

    -Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 4,29%.

    -Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,48%.

    -Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 2,23%.

    -Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Υψηλής Τάσης, σε 2,58%.

    -Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,43% και.

    -Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 1,79%.

    Από 1ης Αυγούστου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αρμοδίως και από τη ΔΕΗ, οι αυξήσεις αυτές καταργούνται και επανέρχονται σε ισχύ τα τιμολόγια που ίσχυαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Η απόφαση αναστολής του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, ισχύει μέχρι τη διαπίστωση μεταβολής των δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη στη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σημειώνεται ότι σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου αναμένεται το Σεπτέμβριο αναδιάρθρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων και μειώσεις σε χρήσεις όπως η εμπορική.

    [04] Πολιτικές ζυμώσεις

    Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ιταλία μετά την διαγραφή του Προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, με εντολή του "Καβαλιέρε", από το κεντροδεξιό κόμμα "Λαός της Ελευθερίας".

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία της, παρά την οριακή, πλέον, πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

    Ο ηγέτης της Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσσι, από την μεριά του, τάσσεται, επίσης κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές,διότι "κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την πραγματική αλλαγή που χειάζεται η χώρα, την εφαρμογή του ομοσπονδιακού συστήματος".

    Πριν ακόμη, όμως, από τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο.

    Αργά σήμερα το απόγευμα, θα πρέπει να αποφασισθεί αν η Βουλή της Ρώμης, θα εξετάσει, μέχρι το Σάββατο, την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, κατά του υφυπουργού δικαιοσυνης Τζάκομο Καλιέντο.

    Ο Καλιέντο έχει λάβει από τους εισαγγελείς της Ρώμης, κλήση σε απολογία για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση "Π3", που φέρεται να στόχευε στον έλεγχο των εργολαβιών και του κρατικού μηχανισμού.

    Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του Φίνι και των τριάντα τριών βουλευτών που τον στηρίζουν: Αν υπερψηφίσουν μαζικά την πρόταση μομφής, τότε η συμπολίτευση μπορεί να μειοψηφήσει, ο Καλιέντο να αναγκασθεί σε παραίτηση και ο "Καβαλιέρε" να πρέπει να ακολουθήσει τον μονόδρομο των πρόωρων εκλογών.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα, όμως, πληροφορίες, οι βουλευτές της "ομάδας Φίνι" δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσουν και θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να μην υπάρξει μια συμπαγής γραμμή.

    Όσο αφορά στο πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Βουλής, οι αναλυτές κάνουν σήμερα αναφορά σε μια πιθανή συμμαχία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του κόμματος Udc, που στο παρελθόν είχε συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι και εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

    Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, μια συμμαχία Udc - Φίνι θα μπορούσε να προσελκύσει γύρω στο 20% των ψηφοφόρων. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, δύσκολα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πάλι αυτοδυναμία, κυρίως στην Γερουσία.

    Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, η μεγαλύτερη δύναμή της το "Δημοκρατικό Κόμμα" τάσσεται, με τον γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, που να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Από την μεριά του,ο πρώην εισαγγελέας Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", κάνει έκκληση για άμεση σύσφιγξη των σχέσεων των μεγαλύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα ο πρωθυπουργός.

    Ο δε κομμουνιστής περιφερειάρχης της Απουλίας Νίκι Βέντολα,του κόμματος "Αριστερά και Ελευθερία", συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης, διεκδικώντας έτσι το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού.

    Είναι σαφές ότι οι ζυμώσεις, τόσο στην κεντρώα, όσο και στην αριστερή παράταξη, πρόκειται να συνεχισθούν και ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα αντέξει, τελικά, το κυβερνητικό σχήμα του Μπερλουσκόνι.

    Όσο για την κεντροδεξιά, άρχισε να ακούγεται, όλο και συχνότερα, το όνομα του πιθανότερου διαδόχου του "Καβαλιέρε": Είναι εκείνο του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, εμπνευστή της "προσεκτικής και λιτής δημοσιονομικής πολιτικής", ο οποίος προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα του Μπεττίνο Κράξι.

    [05] Εργασίες ανακαίνισης

    Η κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο τμήμα Αττική-Φάληρο, έχει διακοπεί από το Σάββατο 31 Ιουλίου έως και την Δευτέρα 9 Αυγούστου, λόγω εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Από τον ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται ως εξής:

    ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό (ΑΤΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ) και ΟΜΟΝΟΙΑ - ΦΑΛΗΡΟ με την λεωφορειακή γραμμή Χ19.

    Επίσης, από την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεχίσει να παραμένει κλειστό το τμήμα Αττική-Μοναστηράκι. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι λόγω έργων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ Α.Ε. από τον Σταθμό Μοναστηρακίου έως τον σταθμό Αττικής, από τις 26 Ιουλίου 2010 και έως την ολοκλήρωση των έργων, οι επιβάτες, κάτοχοι:

    - Μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης του ΗΣΑΠ Α.Ε. του μηνός Ιουλίου, μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως το τέλος Ιουλίου.

    Ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης ΗΣΑΠ Α.Ε., μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό έως την ολοκλήρωση του έργου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 August 2010 - 14:30:25 UTC