Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [02] Χανιά: Τραγικός θάνατος εργαζομένου
  • [03] Δολοφονία βουλευτή στο Πακιστάν
  • [04] Ποταμός με καταρράκτες στον... βυθό της Μαύρης Θάλασσας
  • [05] Απειλή για τη Μεσόγειο
  • [06] Οθέλλος στην Επίδαυρο

  • [01] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Διαμάχες «υψηλής τάσης» καταγράφονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με «μήλον της έριδος» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Η τρόικα έθεσε επισήμως στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης ποσοστού 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή και η ΓΕΝΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη για πώληση μονάδων προειδοποιώντας με απεργίες και μπλακ - άουτ.

    Δεδομένου ότι η τρόικα δεν αποκλείει ισοδύναμες λύσεις, για να οδηγήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς, αναζητώνται εναλλακτικές, που θα μπορούσαν σύμφωνα με παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς να είναι είτε η πώληση της ενέργειας (αντί των μονάδων), που παράγει η ΔΕΗ από τα συγκεκριμένα εργοστάσια στους εν δυνάμει ανταγωνιστές της -πρόταση την οποία επίσης απορρίπτει η ΓΕΝΟΠ- είτε η ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράμα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, μένει όμως να απαντηθεί αν συμφωνούν τα υπόλοιπα μέρη.

    Η κυβέρνηση έχει δηλώσει τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι, με νόμο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.

    Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση μονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση μόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές μονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Εξελίξεις αναμένονται τους προσεχείς μήνες και στο «μέτωπο» των τιμολογίων καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο «εξορθολογισμός» μεταφράζεται σε αυξήσεις για ορισμένα τιμολόγια και μειώσεις για άλλα, προκειμένου κάθε κατηγορία κατανάλωσης να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να μη υπάρχουν οι λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», δηλαδή η έμμεση επιδότηση μίας κατηγορίας καταναλωτών από μία άλλη. Χθες πάντως, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι από 1ης Αυγούστου «παγώνουν» τα τιμολόγια.

    [02] Χανιά: Τραγικός θάνατος εργαζομένου

    To τελευταίο του μεροκάματο, πάνω στο απορριμματοφόρο του δήμου Χανίων, έκανε χθες βράδυ εργαζόμενος στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου.

    Ο άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο, όταν πολτοποιήθηκε το κεφάλι του από τη βαριά πίσω πόρτα του απορριμματοφόρου στην προσπάθειά του να απομακρυνει αντικείμενο, που εμπόδιζε τη μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων.

    Ο οδηγός του απορριματοφόρου και ένας ακόμη εργάτης, που ήταν παρόντες στο περιστατικό, υπέστησαν σοκ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Η αστυνομία εξετάζει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο άτυχος εργάτης.

    [03] Δολοφονία βουλευτή στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Καράτσι, μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τοπικού βουλευτή, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Ο βουλευτής Ράζα Χαϊντέρ της Κίνησης Μουταχίντα Καουάμι (MQM), που συνδέεται με το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν και συμμετέχει στην διοίκηση της επαρχίας Σιντχ, δολοφονήθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του χθες έξω από τέμενος της πόλης. Οι δύο δράστες διέφυγαν με μηχανή.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καράτσι Ουασέμ Αχμεντ δήλωσε ότι η αστυνομία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες ότι πίσω από την δολοφονία αυτή βρίσκεται απαγορευμένη οργάνωση, αλλά δεν αποκάλυψε ποια.

    [04] Ποταμός με καταρράκτες στον... βυθό της Μαύρης Θάλασσας

    Η Γη δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν κανονικό υποθαλάσσιο ποταμό μεγάλων διαστάσεων, που κυλάει στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Ο ποταμός, όπως και οι επιφανειακοί ποταμοί, έχει κανονική κοίτη, παραποτάμους, ρεύματα, ακόμα και β¦καταρράκτες.

    Οι ερευνητές της σχολής γεωεπιστημών και περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρα Νταν Πάρσονς, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Ντέιλι Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ", χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό υποβρύχιο που μελέτησε το βυθό κοντά στην Τουρκία.

    Ο ποταμός έχει βάθος μέχρι 35 μέτρα σε μερικά σημεία, μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων, πλάτος γύρω στα 800 μέτρα, το νερό του κυλάει με ταχύτητα περίπου 6,5 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ γύρω στα 22.000 κυβικά μέτρα νερού ρέουν μέσα από αυτόν κάθε δευτερόλεπτο (δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποταμό, τον Ρήνο). Ο όγκος νερού που μεταφέρει, είναι 350 φορές μεγαλύτερος από του Τάμεση στο Λονδίνο και, αν βρισκόταν στην επιφάνεια, θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη μας από άποψη όγκου νερού που ρέει διαμέσου αυτού.

    Ο ποταμός (χωρίς όνομα προς το παρόν) μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα και είναι ο μόνος ενεργός υποθαλάσσιος ποταμός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έχει δημιουργηθεί καθώς αλμυρό νερό εισδύει από την Μεσόγειο στο Στενό του Βοσπόρου και από εκεί στην Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο), που έχει ύδατα με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Η διαφορά αυτή στην ποσότητα του αλατιού αναγκάζει το πιο πυκνό νερό της Μεσογείου να ρέει συνεχώς σαν ένα ποτάμι κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και, στην πορεία των αιώνων, να έχει σκάψει ένα κανάλι με όχθες. Το νερό του καναλιού (ποταμού) είναι πιο αλμυρό και συνεπώς πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του.

    Το νερό του υποθαλάσσιου ποταμού διασχίζει τον καθοδικό βυθό που είναι κοντά στις ακτές και σιγά-σιγά χύνεται στην άβυσσο της Μαύρης Θάλασσας, όπως ένας επίγειος ποταμός που διασχίζει την ξηρά με καθοδική φορά και χύνεται τελικά στην θάλασσα.

    Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι είναι δυνατό να σχηματιστούν ποτάμια στους βυθούς, καθώς οι έρευνες με σόναρ είχαν αποκαλύψει υποθαλάσσια κανάλια-μαιάνδρους σε πολλούς ωκεανούς. Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου εκβάλλει ο Αμαζόνιος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ρεύμα νερού να διασχίζει ένα τέτοιο κανάλι.

    Τα περισσότερα υποθαλάσσια κανάλια πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν όταν το επίπεδο των θαλασσών ήταν πολύ χαμηλότερο. Ορισμένα από αυτά τα κανάλια έχουν μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος αρκετών χιλιομέτρων.

    Το κανάλι-ποτάμι της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερο από αυτά του Ατλαντικού, είναι όμως το πρώτο όπου αποδεικνύεται ότι νερό μπορεί να ρέει μέσα από αυτά τα κανάλια, όπως στα κανονικά επιφανειακά ποτάμια. Σύμφωνα με τον Πάρσονς, εκεί όπου υπάρχουν τέτοια ποτάμια, οι εταιρίες πετρελαίου θα μπορούσαν να κάνουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

    [05] Απειλή για τη Μεσόγειο

    Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Μεσογείου Θάλασσας απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη θάλασσα και ωκεανό του πλανήτη, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα-ορόσημο, την παγκόσμια Απογραφή Θαλάσσιας Ζωής, που διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια. Σε καμία άλλη θαλάσσια περιοχή της Γης η βιοποικιλότητα δεν δέχεται περισσότερες πιέσεις.

    Η απογραφή επίσης διαπίστωσε ότι οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα λοιπά μαλακόστρακα -και όχι τα ψάρια- αποτελούν το πιο κοινό είδος των θαλασσών του πλανήτη μας (ποσοστό 19% έναντι 12% των ψαριών), ενώ τα ύδατα της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας είναι αυτά που φιλοξενούν την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών. Η Μεσόγειος (που εκτιμάται ότι έχει συνολικά περίπου 17.000 είδη), μαζί με τις θάλασσες της Κίνας και τον Κόλπο του Μεξικού, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα από άποψη βιοποικιλότητας.

    Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της δεκάχρονης έρευνας, που απασχόλησε 360 επιστήμονες και κόστισε 650 εκατ. δολάρια, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PloS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η μελέτη συνεχίζεται και νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα και τότε δύσκολα θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης η απογραφή, όπως είπαν οι επιστήμονες, με δεδομένη την αχανή έκταση των ωκεανών και το μεγάλο βάθος τους, που συχνά είναι απρόσιτο.

    Μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο η απογραφή έχει βρει 10.750 γνωστά είδη σε κάθε μια θαλάσσια περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον τετραπλάσια είδη που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες -ίσως και ένα εκατομμύριο- θαλάσσια είδη που παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο.

    Τα σχετικά απομονωμένα νερά της Αυστραλίας. Ν.Ζηλανδίας και Ανταρκτικής έχουν τα περισσότερα ενδημικά είδη (μοναδικά στις περιοχές αυτές). Αντίθετα, η Μεσόγειος φαίνεται πως αποτελεί "κέντρο διερχομένων", αφού σε αυτήν διαβιούν τα περισσότερα "αλλοδαπά" είδη (γύρω στα 600 ή το 4% των συνολικών ειδών της), αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλη θάλασσα, κυρίως από την Ερυθρά, και "τρυπώνουν" στην Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ.

    Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, μαζί με τον Κόλπο του Μεξικού, είναι οι δύο περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η μόλυνση και η υπεραλίευση, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ο τουρισμός (200 εκατ. επισκέπτες επισκέπτονται την Μεσόγειο κάθε χρόνο). Η απογραφή υπολογίζει ότι το 75% των ειδών που ζουν στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί - και ίσως ποτέ να μη γίνουν γνωστά, επειδή μπορεί στο μεταξύ να έχουν εξαφανιστεί.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0012110

    [06] Οθέλλος στην Επίδαυρο

    Παρακάμπτοντας τον φόβο και το δέος που νιώθουν όλοι οι ξένοι σκηνοθέτες για την Επίδαυρο, ο Γερμανός Τόμας Οστερμάιερ δηλώνει έτοιμος και δυνατός για την παγκόσμια πρώτη του Σεξπηρικού Οθέλλου από τον βερολινέζικο θίασο Σαουμπίνε, την Παρασκευή και Σάββατο 6 και 7 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο της Αργολίδας.

    Είναι η μόνη ξένη υπογραφή φέτος στο φεστιβάλ της Επιδαύρου ενώ τον περασμένο μήνα, πάλι ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Σαουμπίνε, Τ. Οστερμάιερ, ανέβασε στην Πειραιώς, τον Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν, του Ίψεν.

    Διάσημος ο θίασος για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις του στα κλασικά έργα, έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια και στο ελληνικό κοινό χάρη στον Γιώργο Λούκο και το ελληνικό Φεστιβάλ, με το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" και τον "Άμλετ".

    Οθέλλος, Δυσδαιμόνα, Ιάγος, οι πρωταγωνιστές της Σεξπηρικής τραγωδίας, που εμβαθύνει στα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δίνει έμφαση, όπως λένε οι συντελεστές της παράστασης, στην αντρική ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία, την ζήλεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την παράνοια του έρωτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 August 2010 - 8:30:38 UTC