Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση με την τρόικα
  • [02] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [03] Κάποτε ήταν ένας όμορφος πλανήτης...
  • [04] Προσοχή στο πλαστικό χρήμα
  • [05] Αυτό που θέλουν οι σκνίπες...
  • [06] Οι μύλοι της Πάτμου
  • [07] Ενταση στα σύνορα

  • [01] Νέα συνάντηση με την τρόικα

    Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το Υπουργείο θεωρείται δεδομένη.

    Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (π.χ. απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κλπ.).

    Στη χθεσινή συνάντηση, οι ελεγκτές της τρόικας συνέχισαν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών- ιδιαίτερα των ελλειμματικών-, ζητώντας, μάλιστα, αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

    Από την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, της ηγεσίας του υπουργείου με τους αξιωματούχους της τρόικας, προκύπτει ότι η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου κρίνεται θετική και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θεωρείται δεδομένη. Στην έκθεση προόδου, όμως, που συνέταξε η τρόικα, παραμένουν οι συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο. Παράλληλα, οι ελεγκτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η εγγραφή στον προϋπολογισμό των δανείων που έχουν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου, αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. Για το συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση προχωρά στην τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στο σύνολο των νοσοκομείων.

    Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.

    [02] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Διαμάχες «υψηλής τάσης» καταγράφονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με «μήλον της έριδος» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Η τρόικα έθεσε επισήμως στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης ποσοστού 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή και η ΓΕΝΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη για πώληση μονάδων προειδοποιώντας με απεργίες και μπλακ - άουτ.

    Σε συνάντηση, που είχε χθες για το συγκεκριμένο ζήτημα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της "τρόικας" (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η υπουργός επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα αυτό, όπως έγινε και την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στις οποίες -όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ- περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

    Η πρόταση, πάντως, για πώληση ενέργειας, βρίσκει αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ.

    Επίσης άλλη εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς, αφορά την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράμα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, μένει όμως να απαντηθεί αν συμφωνούν τα υπόλοιπα μέρη.

    Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι, με νόμο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.

    Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση μονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση μόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές μονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Εξελίξεις αναμένονται τους προσεχείς μήνες και στο «μέτωπο» των τιμολογίων καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο «εξορθολογισμός» μεταφράζεται σε αυξήσεις για ορισμένα τιμολόγια και μειώσεις για άλλα, προκειμένου κάθε κατηγορία κατανάλωσης να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να μη υπάρχουν οι λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», δηλαδή η έμμεση επιδότηση μίας κατηγορίας καταναλωτών από μία άλλη. Χθες πάντως, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι από 1ης Αυγούστου «παγώνουν» τα τιμολόγια.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης, ζητάει άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα που εγείρει η τρόικα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

    «Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού,όμως,δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ. Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές», αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

    Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης,ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει,αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

    [03] Κάποτε ήταν ένας όμορφος πλανήτης...

    Στις αρχές της προηγούμενης εικοσαετίας μπήκαν στη ζωή των κατοίκων της γης καινούργιοι, παράξενοι όροι. Φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κλιματική αλλαγή. Υπερθέρμανση του πλανήτη. Αναπαυτικώς καθήμενοι στις βελούδινες καρέκλες των κινηματογράφων ή στους τεμπέλικους καναπέδες των σπιτιών, απολαμβάναμε εφιαλτικά σενάρια για φονικά καιρικά φαινόμενα, τσουνάμι, ξηρασίες, παγετώνες, τυφώνες, μεταφερμένα αριστοτεχνικώς στη μεγάλη οθόνη από δεξιοτέχνες του χολιγουντιανού θαύματος. Και στα διαλείμματα, πνίγαμε τον τρόμο μας στο junk food, το pop corn και τα αναψυκτικά τύπου cola. Δεν βαριέσαι, «αυτά γίνονται στα έργα⦻. Ώσπου, το ευρηματικό σενάριο στο πανί έγινε εφιάλτης στη ζωή κι όσο κι αν η φύση προειδοποιούσε ότι μια συμφωνία δεν τηρείται μονομερώς, μάς έπιασε στον ύπνο, μετατρέποντας τον κύκλο της ζωής σε κύκλο θανάτου.

    Το πλαστικό ποτηράκι του αναψυκτικού πετάχτηκε στις χωματερές και δεν αφομοιώθηκε ποτέ από το περιβάλλον. Ο υδροφόρος ορίζοντας μετέφερε στις θάλασσες τα ρυπογόνα στοιχεία του αδιάσπαστου υλικού. Οι θάλασσες επιβαρύνθηκαν από τις θανατηφόρες -για τον ζωϊκό τους πλούτο- διαρροές των πλοίων, αυτών που μετέφεραν πετρέλαιο και λοιπές καύσιμες ύλες. Τα καύσιμα έγιναν διοξείδιο του άνθρακα, που απελευθερωνόταν αβίαστα από τις καμινάδες των εργοστασίων και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

    «Δεν έχουμε άλλον έναν χρόνο για διαβούλευση. Η φύση δεν διαπραγματεύεται μαζί μας», απηύθυνε, προς 110 παρόντες ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από το βήμα της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.

    Η Διάσκεψη ήταν μαραθώνια, αλλά, δυστυχώς β¦ ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Το παιχνίδι απέβη γι άλλη μια φορά προς όφελος των ισχυρών (;) της διπλωματίας (;) του πλούτου (;) πάντως, όχι υπέρ του κλίματος και του πλανήτη.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως είχε μετονομάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σε Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κόμιζε στις αποσκευές του τη θέση της χώρας του, υπέρ μιας «νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, για το κλίμα, με συγκεκριμένους όρους». Την ίδια λίγο - πολύ θέση κόμιζαν και άλλοι ηγέτες. Μόνο, που δεν ήταν εκείνοι, που έπρεπε για να ωφεληθεί η γη.

    Στην πραγματικότητα, η «νομικά δεσμευτική συμφωνία» δεν επήλθε, οι ισχυροί ρυπαντές, ΗΠΑ και Κίνα, δεν β¦ δέθηκαν χειροπόδαρα για τίποτε, δεν παρατάθηκαν καν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης Συνδιάσκεψης στο Κιότο. Γενικώς, διατυπώθηκαν διαπιστώσεις, εκφράσθηκαν ευχολόγια, εξυμνήθηκαν προθέσεις. Και η κατρακύλα του πλανήτη συνεχίζεται β¦ Με τους πάγους να λιώνουν και τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει απειλητικά, τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη μισή Ασία να «χτυπούν» κόκκινο, τις πλημμύρες στην υπόλοιπη Ασία να πνίγουν ανθρώπους, τους τυφώνες να ξηλώνουν ζωές, όνειρα και περιουσίες, τις πυρκαγιές να κατατρώγουν ανεξέλεγκτα δασικό πλούτο, το ζωικό βασίλειο να αποδεκατίζεται β¦

    Επιχειρώντας να φτάσει, κάποτε, το καμπανάκι σε ευήκοα ώτα, ο ΟΗΕ κήρυξε το 2010 «έτος βιοποικιλότητας». Αμερική και Κίνα εξακολουθούν την ίδια ρυπαντική τακτική στον βωμό του κέρδους και η ΕΕ προσπαθεί να συσπειρώσει τα μέλη της στην υιοθέτηση οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στο νοτιοανατολικό άκρο του ευρωπαϊκού οίκου, η Ελλάδα εισάγει τους όρους-κλειδιά, «πράσινη πολιτική», «πράσινο ταμείο», «πράσινη ανάπτυξη», που θα συνδυάσουν τη θωράκιση του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη. Επιπλέον, προωθεί νομοσχέδιο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, μπας και περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον φυσικό της πλούτο.

    «Η καλή οικολογική κατάσταση της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί μόνο θεωρητική παραδοχή, καθώς η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, η απουσία επιστημονικής γνώσης και η περιβαλλοντικά καταστροφική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έχουν υποβαθμίσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας», τόνιζε στο μήνυμά της για τη δημόσια διαβούλευση του σ/ν, που «έκλεισε» μόλις πριν λίγες μέρες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Στον τόπο τού «εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν» και μεσούσης μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η υπουργός δείχνει να παλεύει για το Περιβάλλον με σφεντόνα μέσα σε ένα τρισδιάστατο πολεμικό πεδίο, όπου επιστρατεύονται όπλα ψηφιακής τεχνολογίας.

    Παρακολουθεί τις εξελίξεις για το Περιβάλλον και αφουγκράζεται τις σχετικές ανησυχίες των πολιτών. Της αναγνωρίζεται, δε, η πρωτιά της ουσιαστικής συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το Περιβάλλον. Αγκαλιάζει το έργο τους και ενθαρρύνει τις ενημερωτικές τους καμπάνιες. Άλλωστε, πώς να έχεις αξιώσεις από έναν λαό να κερδίσει μια μάχη, όταν δεν κατανοεί τα αίτια που την προκάλεσανβ¦

    «Τεχνοκράτης, γνώστρια της αξίας του Περιβάλλοντος, αλλά και των οικονομικών διαστάσεων του συγκεκριμένου αντικειμένου», περιγράφει την κ. Μπιρμπίλη, η διευθύντρια του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ελλάς, Άννυ Μητροπούλου, και προσθέτει: «δεν παύει, ωστόσο, να κατέχει μία πολιτική θέση, με ευθύνες και υποχρεώσεις, γεγονός που ενδεχομένως ενίοτε αποτελεί τροχοπέδη».

    Οι ΜΚΟ, όμως, κάνουν δουλειά πολύτιμη, τόσο για έναν δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, που βρίσκει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, όσο και για έναν λαό, που αναγκάστηκε να αφομοιώσει στην πράξη, ό,τι έως πρότινος δεν εννοούσε να καταλάβει στον λόγο. Είναι οριζόντιες οργανώσεις, με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο, που λειτουργούν συνδετικά μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας, προσπαθώντας να ενημερώσουν τους πολίτες για ό,τι δεινό ήρθε και αναμένεται ακόμη να έρθει, αν δεν συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον πλανήτη, που νοσεί.

    «Με ανακούφιση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτών για το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον τεράστιο. Κι επειδή δουλεύουμε πολύ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι μάς ενθαρρύνουν με πάθος να τροφοδοτήσουμε τα παιδιά με πληροφόρηση και γνώση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή. Δείχνει ότι οι Έλληνες αποκτούν επιτέλους οικολογική συνείδηση», λέει η κ. Μητροπούλου.

    Αυτό αποδεικνύουν και τα ως τώρα αποτελέσματα της ενημερωτικής εκστρατείας για το κλίμα, που εγκαινίασε πριν δύο χρόνια το γραφείο της WWF στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με αυτά:

    - Περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες συμμετείχαν στη δράση «Η ώρα της γης», κλείνοντας συμβολικά τα φώτα του σπιτιού τους για μια ώρα.

    - Περισσότεροι από 300.000 πολίτες ενημερώθηκαν για το κλίμα σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ.

    - Περί τους 120.000 πολίτες υπολόγισαν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

    - Περισσότεροι από 63.000 πολίτες έστειλαν ηλεκτρονική κάρτα στον πρωθυπουργό ζητώντας του να στηρίξει φιλόδοξες δράσεις για την μείωση των εκπομπών. Σε πέντε παρόμοιες δράσεις πολιτικού ακτιβισμού συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 200.000 υπογραφές.

    - Η οργάνωση απέστειλε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποδέκτες μαθητών περίπου 8.000 σχολείων, γυμνασίων και λυκείων).

    - Κάθε χρόνο περισσότεροι από 4.000 μαθητές ενημερώνονται δια ζώσης από το WWF Ελλάς για το κλίμα και την ενέργεια.

    - Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί «εκπαιδεύονται» από την οργάνωση για θέματα σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια.

    Το μέλος της ενημερωτικής εκστρατείας του WWF, Αχιλλέας Πληθάρας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «πετύχαμε πολλά, αλλά πρέπει να πετύχουμε περισσότερα. Οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αμείωτες και οι αντιστάσεις των "ρυπογόνων" συμφερόντων απειλούν με κατάρρευση τις διαδικασίες για επίτευξη μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας μείωσης των εκπομπών. Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομική κρίση χρησιμοποιείται από ορισμένους ως άλλοθι για πάγωμα του "πρασινίσματος" των διεθνών και εθνικών πολιτικών».

    [04] Προσοχή στο πλαστικό χρήμα

    Μεγάλη αύξηση γνωρίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο η χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικότερα η χρήση των καρτών ανάληψης και των πιστωτικών καρτών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών η αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικότερα των καρτών ανάληψης μπορεί να ξεπεράσει και το 200%.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος σε αναφορά του στο ΑΠΕ, απευθύνει στους συναλλασσόμενους σειρά γενικότερων συστάσεων τόσο για την χρήση των πιστωτικών καρτών όσο και για τη χρήση των καρτών ανάληψης.

    Για την απόκτηση και χρήση πιστωτικών καρτών:

    Πριν από την κατάρτιση της σύμβασης, που προτίθεται να συνάψει με την τράπεζα ο συναλλασσόμενος για χορήγηση κάρτας, πρέπει να διαβάζει με προσοχή τους όρους της σύμβασης που θα υπογράψει, προκειμένου να συνειδητοποιήσει πλήρως τις συμβατικές του υποχρεώσεις αλλά και να είναι σε θέση να ασκήσει τα δικαιώματά του.

    Μόλις ο κάτοχος παραλάβει την κάρτα του, πιστωτική ή αναληπτική, πρέπει να θέσει την υπογραφή του στο πίσω μέρος, ώστε να μη διευκολυνθεί ενδεχόμενη παράνομη χρήση της.

    -Ο κάτοχος πρέπει να κάνει τις αγορές του υπολογίζοντας τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες.

    -Ο κάτοχος δεν πρέπει ποτέ να παραχωρεί την κάρτα του σε κανέναν. Η χρήση της κάρτας είναι αυστηρά προσωπική.

    -Ο κάτοχος θα πρέπει να διευκολύνει τον εντεταλμένο υπάλληλο της επιχείρησης, επιδεικνύοντας το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας. Ο έλεγχος αυτός διασφαλίζει τη συναλλαγή.

    -Οι λογαριασμοί των καρτών θα πρέπει να πληρώνονται εγκαίρως. Κάθε αιτιολογημένη αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να γνωστοποιείται εγκαίρως στην τράπεζα.

    -Αποδείξεις πωλήσεων ή αποδείξεις από τα ΑΤΜ και εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να εξετάζονται σχολαστικά και να αντιπαραβάλλονται. Κάθε αδικαιολόγητη χρέωση και οποιοδήποτε άλλο ανορθόδοξο στοιχείο πρέπει να τίθενται υπόψη της τράπεζας άμεσα προς διερεύνηση και διευθέτηση.

    -Η κάρτα πρέπει να φυλάσσεται με επιμέλεια από τον κάτοχο σε ασφαλές μέρος. Ο κάτοχος της κάρτας θα πρέπει να ελέγχει συχνά εάν την έχει στην κατοχή του.

    -Ο κάτοχος δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση και σε κανέναν, να αποκαλύπτει το μυστικό προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN), τον οποίο θα πρέπει να αλλάζει συχνά. Δεν θα πρέπει να επιλέγεται PIN που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί εύκολα.

    -Ο κάτοχος δεν πρέπει να γράφει σε αντικείμενο που τηρεί μαζί με την κάρτα, το PIN ούτε ως έχει ούτε κωδικοποιημένο.

    -Ο κάτοχος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον αριθμό της κάρτας για συναλλαγές από απόσταση (τηλέφωνο, fax, διαδίκτυο) χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος για την ασφάλειά τους (εντεταλμένο όργανο ως παραλήπτης, συστήματα ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών).

    -Ο κάτοχος θα πρέπει άμεσα να αναφέρει την απώλεια ή την κλοπή της κάρτας του στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε, προς αποτροπή παράνομης χρήσης. Ενδείκνυται η καταχώρηση του αριθμού τηλεφώνου της αρμόδιας για την ακύρωση Υπηρεσίας, σε σημείο ανά πάσα στιγμή προσιτό.

    Για τις συναλλαγές σε Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) ο κ.Φώσκολος συστήνει στους συναλλασσόμενους:

    -Να αποστηθίζουν τον Προσωπικό του Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και μην τον σημειώνουν με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

    -Προσοχή στη διάρκεια της συναλλαγής. Ο επόμενος πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί την πληκτρολόγηση του PIN.

    -Να μην γνωστοποιείται το PIN σε πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, προφασιζόμενα να βοηθήσουν, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν αναθέτουν σε υπαλλήλους τους ή τρίτους ποτέ τέτοια καθήκοντα.

    -Αν η κάρτα παρακρατηθεί από ΑΤΜ, ο κάτοχος της να βεβαιωθεί επιτόπου γι' αυτό και να επικοινωνήσει άμεσα με την τράπεζα. Ομοίως ο κάτοχος θα πρέπει να επικοινωνεί επί τόπου και να ενημερώνει την τράπεζα για κάθε απρόοπτο ή ύποπτο κατά τις συναλλαγές του με ΑΤΜ.

    -Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας θα πρέπει να γίνει άμεσα δήλωση στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ ή στο μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας.

    Ο κ. Φώσκολος αναφερόμενος γενικότερα στα μέσα πληρωμών επισημαίνει ότι βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο με τα παράπονα που δέχεται το Γραφείο του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, καθώς αποτελούν το 33,07% του συνόλου. Πρώτα στον κατάλογο έρχονται τα παράπονα που αφορούν τα δάνεια με 47,82% ενώ ακολουθούν με 12,67% οι καταθέσεις, 4,95% οι επενδυτικές υπηρεσίες και 1,495 διάφορες άλλες υπηρεσίες.

    Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής υπενθυμίζει στους συναλλασσομένους ότι το 2009 σε ποσοστό 54,57% των διαφορών των συναλλασσομένων με τις τράπεζες που έφτασαν στο Γραφείο του Μεσολαβητή, δικαιώθηκαν οι παραπονούμενοι, είτε με πλήρη ικανοποίηση του αιτήματος είτε συμβιβαστικά.

    Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο του Μεσολαβητή στο τηλέφωνο 210 33 76700, ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου: contact@bank-invest-omb.gr .

    [05] Αυτό που θέλουν οι σκνίπες...

    Για πρώτη φορά μια επιστημονική έρευνα ανακάλυψε μια σχέση ανάμεσα στο σωματικό μέγεθος των ανθρώπων και στην "προτίμηση" που τους δείχνουν οι σκνίπες και τα ενοχλητικά μυγάκια. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άνδρες και οι υπέρβαρες γυναίκες έλκουν περισσότερο τις σκνίπες και δέχονται τα περισσότερα τσιμπήματα.

    Οι επιστήμονες του σκωτσέζικου πανεπιστημίου του Αμπερντίν και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ρόθαμστεντ στο Χερφορντσάιρ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", ανακάλυψαν ότι κατ' αρχήν οι σκνίπες τσιμπάνε τους πιο ψηλούς για τον απλούστατο λόγο ότι τα έντομα αυτά πετάνε σε ύψος περίπου δύο μέτρων κι έτσι οι ψηλότεροι (συνήθως άνδρες) είναι οι πρώτοιβ¦ άτυχοι που συναντούν στο δρόμο τους.

    Σύμφωνα με την ερευνήτρια Τζένι Μόρντιου, οι ψηλοί δέχονται σε σημαντικό βαθμό περισσότερα τσιμπήματα από τους κοντούς. Τα μυγάκια συνήθως ζουν στα δέντρα όταν δεν πετάνε και όταν ξεκινάνε τις ενοχλητικές βόλτες τους, απλώς τσιμπάνε όποιον βρουν πρώτο!

    Από την άλλη, οι πιο παχουλές γυναίκες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα περισσότερη ποσότητα θερμότητας, υγρασίας, πτητικών οργανικών χημικών ουσιών και διοξειδίου του άνθρακα, που προσελκύουν τα μυγάκια. Οι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος εκλύουν, μέσω του δέρματός και της αναπνοής τους, πολύ περισσότερες από αυτές τις ουσίες σε σχέση με τις αδύνατες και πιο μικροκαμωμένες γυναίκες.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "Public Health Journal" του Βρετανικού Ιατρικού Συμβουλίου, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού εντομοαπωθητικού.

    [06] Οι μύλοι της Πάτμου

    Εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ της 10ης Ιουλίου το μελτέμι πέρασε από τα μικρά ξωκλήσια, ανέβηκε από το λιμάνι της Σκάλας στην Πάτμο και στάθηκε πάνω στον λόφο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Εκεί, ύστερα από πενήντα χρόνια, έδωσε ξανά πνοή στα πάνινα πτερύγια των τριών ανεμόμυλων της Χώρας. Οι φτερωτές, αφού υπηρέτησαν την κοινωνία του νησιού για σχεδόν 400 χρόνια, έπεσαν σε αχρηστία στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 και μετατράπηκαν σταδιακά σε ερείπια, όπως οι περισσότεροι ανεμόμυλοι στο Αιγαίο.

    Την επισκευή τους και την επαναλειτουργία τους την οφείλουν σε έναν Ελβετό, που «οργώνοντας» για χρόνια το Αιγαίο με το σκάφος του, εμπνεύστηκε και τάχθηκε να διασώσει την παράδοση των ανεμόμυλων, συμβόλου των ελληνικών νησιών.

    Ο ελβετός τραπεζίτης και θαλασσοπόρος, Σαρλ Πικτέ, από τα κύρια στελέχη της ιδιωτικής τράπεζας Ρictet et Cie, ο οποίος εδώ και τέσσερις δεκαετίες επισκέπτεται την Ελλάδα, πιστός στο φιλελληνικό πνεύμα της οικογενείας του, έδωσε ζωή στο εγχείρημα αποκατάστασης των ανεμόμυλων, που ανήκουν στο Μοναστήρι. Με την ευλογία του ηγούμενου της Μονής και έξαρχου Πάτμου, κ. Αντίπα, του Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, τη σύμπραξη ελλήνων δωρητών και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, το Νοέμβριο του 2009 πάρθηκε η τελευταία άδεια από την πολεοδομία.

    Ο ίδιος ο Σαρλ Πικτέ γράφει τον Οκτώβριο του 2008 στο κείμενο συμφωνίας για την αποκατάσταση των μύλων: «Για μια οικογένεια θαλασσοπόρων, η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με έναν παράδεισο: η θάλασσα που την περιβάλλει, το μελτέμι της, τα νησιά της, η ιστορία της και ο πολιτισμός της, είναι συνυφασμένα με απόλυτη αρμονία. Είχαμε την τύχη και το προνόμιο να την ανακαλύψουμε οικογενειακά, αλλά και με φίλους, πριν πολλά χρόνια. Προς ένδειξη τιμής και με αίσθημα αναγνώρισης, δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα για την διαφύλαξη ενός από τα τόσα πολλά σύμβολα της Ελλάδας, τους ανεμόμυλους».

    Αυτή την αρμονία και την μορφολογική λιτότητα, που προσφέρει το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, επιδίωξε η ομάδα ελβετών και ελλήνων ειδικών μελετητών αρχιτεκτόνων και μηχανικών, που ανέλαβε τη λειτουργική αναστήλωση τους.

    Με συντονίστρια την αρχιτέκτονα Δάφνη Μπέκετ, η οποία βαπτίσθηκε στην Πάτμο και ήταν και δική της επιθυμία η αποκατάσταση των μύλων, ένας γάλλος κατασκευαστής μυλόπετρας, έλληνες και ελβετοί μυλωνάδες, εξειδικευμένοι στην αεροδυναμική μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ένας ελβετός κατασκευαστής πανιών και πολλοί άλλοι συνεργάστηκαν για την επαναλειτουργία του μηχανισμού των ανεμόμυλων.

    Μαζί τους και ο πάτμιος ξυλουργός Γιώργος Καμίτσης, που ανέλαβε το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου, την κατασκευή των ξύλινων μηχανικών μερών των μηχανισμών των μύλων.

    Η ομάδα της αποκατάστασης κατανοώντας το πνεύμα και την τέχνη των παλαιών (οικονομία στα μέσα, αρμονία και χάρη στις λύσεις), τις τεχνικές, τη σοφία και τη λειτουργικότητα τους, αναζήτησε σύγχρονα μέσα για την ανακατασκευή των μύλων, ώστε να είναι πιστή, όχι μόνο στη μορφή, αλλά και στο πνεύμα των αρχικών ανεμόμυλων.

    Ο πρώτος ανεμόμυλος, εξοπλισμένος με γαλλικές μυλόπετρες, αλέθει ξανά στάρι μετατρέποντάς το σε αλεύρι, λειτουργώντας τα καλοκαίρια ως ζωντανό μουσείο παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων. Οι άλλοι δύο, όμοιοι στην εμφάνιση με τον πρώτο, δεν έχουν εφοδιαστεί με μηχανισμό αλέσματος, αλλά με ένα ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο θα ρυθμίζει την ταχύτητα των ιστίων.

    Στα εγκαίνια της αναστήλωσης τους, στις 10 Ιουλίου, στο δημοτικό σχολείου της Χώρας, πλήθος κόσμου, επιχειρηματίες και διάσημοι, Ελβετοί και Έλληνες γιόρτασαν την επαναλειτουργία τους. Μεταξύ των επισήμων, ο ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα, Paul Koller-Hauser, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο υφυπουργός υποδομών μεταφορών και δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωστή ταξιδιωτική ρεπόρτερ, Μάγια Τσόκλη.

    Ο ηγούμενος της Μονής και έξαρχος Πάτμου κ. Αντίπας, κατά τον αγιασμό των εγκαινίων, τίμησε το ζεύγος Πικτέ, με τον χρυσό σταυρό της Μονής μαζί με ομοίωμα μύλου, που περιείχε ψωμί φτιαγμένο στο Μοναστήρι. «Ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τα 35 χρόνια ιστιοπλοϊκής ευδαιμονίας που μου προσφέρει», είπε ο κ. Πικτέ, ο οποίος χρίστηκε επίτιμος δημότης Πάτμου παραδίδοντας στον ηγούμενο το κλειδί των μύλων μαζί με ένα τσουβαλάκι στάρι από την Ελβετία για να φτιαχτεί το πρώτο ψωμί.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, από την πλευρά του, διαβίβασε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προς τους έλληνες και ελβετούς δωρητές, που ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος ανακαίνισης των παραδοσιακών ανεμόμυλων, δηλώνοντας: «Ο συμβολισμός της επαναλειτουργίας των αλευρόμυλων είναι απεριόριστος για το λαό μας. Από το σιτάρι, με τους αλευρόμυλους, φτιάχνουμε το αλεύρι που εν συνεχεία μας έδωσε ψωμί να φάμε, σε χρόνια δύσκολα για την πατρίδα μας».

    «Έπειτα από 6χρόνια μελέτης και σκληρής δουλειάς από ξένους ειδικούς και ντόπιους μαραγκούς με τον Γιώργο Καμίτση και την ομάδα του, θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα και να εισάγουμε το νόημα μιας άλλης ανάπτυξης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική σύμβουλος, Ελεονώρα Σίρλιγκερ και προσθέτει: «Η επαναλειτουργία των μύλων δεν έγινε μόνον για διακοσμητικούς λόγους. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν ξανά οι μύλοι, να γίνει ο ένας από αυτούς ένα ζωντανό μουσείο με την παραγωγή προϊόντων από τον τοπικό συνεταιρισμό από τις γυναίκες της Πάτμου και τη «μικρή - συμβολική» παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους άλλους δύο.

    [07] Ενταση στα σύνορα

    Συνεδριάζει σήμερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στα λιβανικά σύνορα στη διάρκεια των οποίων τρεις Λιβανέζοι και ένας ισραηλινός αξιωματικός έχασαν τη ζωή τους.

    "Το συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων έχει η λιβανική κυβέρνηση", τόνισε ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διπλά υπεύθυνη: η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας συνέβη όταν βρίσκονταν σε ισραηλινό έδαφος και ήταν οι Λιβανέζοι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους και τους ανάγκασαν να ανταποδώσουν τα πυρά", επισήμανε ο ίδιος.

    Εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού δήλωσε πως δύο Λιβανέζοι στρατιώτες, 31 και 39 ετών, σκοτώθηκαν και δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

    Η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε πως ο αντισυνταγματάρχης Ντον Χαράρι 45 ετών σκοτώθηκε και ένας άλλος αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά.

    Ο διοικητής του βόρειου τομέα στο Ισραήλ, στρατηγός Γκάντι 'Αιζενκοτ δήλωσε πως οι ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα του στρατού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 August 2010 - 8:30:36 UTC