Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [02] Αεροπλάνα χωρίς πιλότο στη μάχη της δασοπροστασίας
  • [03] Η απασχόληση σε Ελλάδα και Ευρώπη

  • [01] «Υψηλή τάση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Διαμάχες «υψηλής τάσης» καταγράφονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με «μήλον της έριδος» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Η τρόικα έθεσε επισήμως στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης ποσοστού 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή και η ΓΕΝΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη για πώληση μονάδων προειδοποιώντας με απεργίες και μπλακ - άουτ.

    Σε συνάντηση, που είχε χθες για το συγκεκριμένο ζήτημα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της "τρόικας" (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η υπουργός επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα αυτό, όπως έγινε και την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στις οποίες -όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ- περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

    Η πρόταση, πάντως, για πώληση ενέργειας, βρίσκει αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ.

    Επίσης άλλη εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς, αφορά την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράμα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, μένει όμως να απαντηθεί αν συμφωνούν τα υπόλοιπα μέρη.

    Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι, με νόμο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.

    Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση μονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση μόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές μονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Εξελίξεις αναμένονται τους προσεχείς μήνες και στο «μέτωπο» των τιμολογίων καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο «εξορθολογισμός» μεταφράζεται σε αυξήσεις για ορισμένα τιμολόγια και μειώσεις για άλλα, προκειμένου κάθε κατηγορία κατανάλωσης να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να μη υπάρχουν οι λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», δηλαδή η έμμεση επιδότηση μίας κατηγορίας καταναλωτών από μία άλλη. Χθες πάντως, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι από 1ης Αυγούστου «παγώνουν» τα τιμολόγια.

    Αντιδράσεις

    "Ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος. Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος", δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός σχετικά με το θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που έθεσε το κλιμάκιο της τρόικα στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Κατσαρός, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "πρέπει να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικα. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    Εξήγησε, δε, ότι "το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με τον νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες", και συνέχισε λέγοντας ότι "η ΔΕΗ ουδέποτε εμπόδισε και δεν θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Αντίθετα παροτρύνει τους ιδιώτες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μειωθούν οι τιμές των κιλοβατώρων, προς όφελος του καταναλωτή και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων, όπως στη Δράμα ή την Ελασσόνα".

    Ο κ. Κατσαρός επεσήμανε με έμφαση ότι "αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "εμείς, ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ".

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα.

    «Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού,όμως,δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ. Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές», αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

    Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης,ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει,αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

    «Αλλο η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και άλλο ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Πρέπει ο ορυκτός πλούτος να προστατευθεί και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική μας εκκίνηση πριν από κάθε άλλο βήμα. Ομως, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας είναι ένα θέμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να γίνουν όλα, όμως, με προσοχή, διάλογο και όχι αιφνιδιαστικά, γιατί θα έχουμε πάλι συγκρούσεις που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ενιαία, δημόσια 100% ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία του λαού και θα παρέχει σε όλους τους πολίτες την ηλεκτρική ενέργεια, όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως δημόσιο αγαθό, με προσιτά τιμολόγια, κυρίως για τα λαϊκά στρώματα που σήμερα υποφέρουν λόγω της κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών» δήλωσε ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση για "ενδοτικότητα" και ότι "συμπεριφέρεται κυριολεκτικά ως υπηρέτριά τους που ικανοποιεί πρόθυμα όλες τις απαιτήσεις" των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι «λειτουργούν ως πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας μας».

    [02] Αεροπλάνα χωρίς πιλότο στη μάχη της δασοπροστασίας

    Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία το έργο της δασοπροστασίας και της παρακολούθησης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει ανατεθεί, εδώ και καιρό, σε μια ειδική ομάδα. Η ομάδα αυτή αποτελείται αποκλειστικά από μικρά αεροπλάνα, τα οποία εκτελούν αυτοματοποιημένες πτήσεις, χωρίς πιλότους, πάνω από τις δασικές περιοχές και μέσα από ένα σύστημα καμερών παρακολουθούν οτιδήποτε συμβαίνει στο δάσος. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, η ενεργοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι άμεση και οι συνέπειες μιας φωτιάς ελαχιστοποιούνται προτού αυτή επεκταθεί.

    Τη συγκεκριμένη καλή πρακτική, που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη, πληροφορήθηκαν πρόσφατα και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας (ΚΕΚΑΝΕΜ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πρότυπο Δάσος» (Model Forest), στο οποίο συμμετέχουν.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας για την προστασία των δασών έμαθαν ότι η βόσκηση κοπαδιών ζώων, μέσα σ' ένα δάσος, μπορεί να μην είναι καταστροφική, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα. «Σε περιπτώσεις δασών που είναι αρκετά ώριμα και οι κορμοί των δέντρων είναι αρκετά μεγάλοι, η βόσκηση των ζώων μπορεί να απαλλάξει τα δέντρα από τη χαμηλή βλάστηση, που επιβαρύνει την ανάπτυξη του δάσους», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΚΕΚΑΝΕΜ, Απόστολος Τσακνάκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας πλούσιος κατάλογος καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και μπορούν να εφαρμοστούν και στην περιοχή του Πηλίου, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών. Μία ακόμη τέτοια πρακτική είναι, κατά την υλοτόμηση, η χρήση των κορυφών των δέντρων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

    «Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τεχνογνωσία από το Μεσογειακό Δίκτυο Προτύπων Δασών, στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με 20 ακόμη χώρες και 50 δασικά οικοσυστήματα. Με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος 'Πρότυπο Δάσος', το 2012, θα έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα εφαρμοστούν στο Πήλιο. Παράλληλα, θα θέσουμε υποψηφιότητα για ένταξη στο Διεθνές Δίκτυο Πρότυπων Δασών, ένα δίκτυο που δημιούργησε η κυβέρνηση του Καναδά και θα παρέχει χρηματοδότηση για δράσεις δασοπροστασίας εσαεί», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΚΕΚΑΝΕΜ, Φανούριος Παναγόπουλος.

    Το πρόγραμμα «Πρότυπο Δάσος» παρουσιάστηκε, σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η ΚΕΚΑΝΕΜ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας.

    [03] Η απασχόληση σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Το 61,2% των Ελλήνων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών έχει ενεργό οικονομική δραστηριότητα έναντι 64,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 73,5% και βρίσκεται πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο που είναι στο 70,7%, αλλά σε ό,τι αφορά στις γυναίκες το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 48,9% δηλαδή κάτω από τον αντίστοιχο μέσο κοινοτικό όρο που είναι 58,6%.

    Σε σχέση με τις ηλικίες μεταξύ 55 και 64 ετών, στην Ελλάδα απασχολείται το 42,2% έναντι 46% στην ΕΕ.

    Εξάλλου, η παιδική απασχόληση στην Ελλάδα αφορά το 5,8% των εργαζομένων έναντι 18,8% στην ΕΕ, ενώ τα συμβόλαια αορίστου χρόνου απασχόλησης άνω των 15 ετών στην Ελλάδα αφορούν το 12,1% του πληθυσμού έναντι 13,5% στην ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 August 2010 - 12:30:35 UTC