Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"
  • [02] Απελευθέρωση αγοράς ψωμιού

  • [01] "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"

    Τη διαβεβαίωση ότι η εκταμίευση όλων των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένες, έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα "θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες". Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου 10ήμερου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "η πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος είναι θετική, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Θα πάρουμε και την τρίτη δόση. Όλες τις δόσεις θα τις πάρουμε".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, "ο πρώτος κύκλος έκλεισε", αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και "αιχμή των παρεμβάσεων στο εξής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές". Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα: Τη νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον νέο προϋπολογισμό, τον έλεγχο των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), την αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν από την τρόικα, ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο για την υλοποίηση του μνημονίου και ένα κείμενο πολιτικής που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επίσημη αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στη β΄ δόση του δανείου. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί στο Ecofin, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η β΄ δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 13- 15 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της γ΄ δόσης προς το τέλος Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011.

    Στη συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι:

    " Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το 51% στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων

    " Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

    " Δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, αλλά θα γίνουν μετατάξεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

    Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγγειλε νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δις. ευρώ για τις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δις. ευρώ (συνολικά θα είναι 55 δις. ευρώ), αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς "οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης". Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε "ανοικτός" σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ΤΤ και την ΑΤΕ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του πιστωτικού τομέα και θα εκπονηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, "οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων τραπεζών σε ΤΤ και ΑΤΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανοικτό. Οι τράπεζες είναι ελληνικές, αλλά μέτοχοι είναι και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια βούληση ή απόφαση προς κάποια κατεύθυνση". Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

    Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και τον περιορισμό του ελλείμματος, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στους κινδύνους αυτούς:

    " Την υστέρηση των εσόδων (ΦΠΑ, φόροι νομικών προσώπων, κ.λπ.)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, υπερβάσεων υπουργείου Υγείας και ΟΠΑΔ)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά ενόψει των εκλογών), και

    " Τον αρνητικό επηρεασμό του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των στοιχείων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το χρέος μόνον του ΟΣΕ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ).

    Το ανακοινωθέν της ''τρόικας''

    Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Ολα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένη στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την πραγματοποίηση του πρώτου τριμηνιαίου οικονομικού ελέγχου που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και περίπου 2,5% το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν, και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4 και τρία τέταρτα τοις εκατό, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση των εμμέσων φόρων. Χωρίς σημάδια εμμέσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

    Επίσης, τα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου τόνισαν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι αρχές περιόρισαν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πέραν των ορίων του προγράμματος. Αυτό αντιστάθμισε αποκλίσεις που προκλήθηκαν από προβλήματα σε επίπεδο πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κι έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με το έλλειμμα.

    Προχωρώντας εμπρός είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων, πρόσθεσαν.

    Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής.

    Στο σημείο αυτό τα στελέχη της τρόικας τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους πρόσφεραν ότι είχαν να προσφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν με το δικό τους μερίδιο κι άλλες κοινωνικές τάξεις.

    Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρεται στο κοινωνικό ανακοινωθέν το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

    Η υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και στη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εφαρμογής.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ όπως τόνισαν άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε κατηγορηματικά ο Πολ Τόμσον, αναφέροντας χαρακτηριστικά μην πιστεύετε πάντα ότι γράφετε στον Τύπο.

    Ερωτηθείς εάν μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είπε ότι αυτό έγκειται στους προϊσταμένους των οργανισμών που εκπροσωπούν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έγκριση της δόσης καθώς θα εντυπωσιαστούν από την πρόοδο, συνεκτιμώντας βέβαια τους κινδύνους που υπάρχουν.

    Για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τονίστηκε ότι το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα παράσχει ένα σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας και εξέφρασαν την άποψη ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το ταμείο θεωρούνται επαρκή.

    Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι σημαντική για την επόμενη περίοδο, επισήμαναν.

    Ερωτηθείς τέλος για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο ΟΣΕ κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος λόγω του ΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας του Οργανισμού βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη ΔΕΗ επισημάνθηκε η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

    [02] Απελευθέρωση αγοράς ψωμιού

    Η μείωση της τιμής του ψωμιού, κατά 20 - 30 %, οι επενδύσεις και η αύξηση της απασχόλησης, θα είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς αρτοποιίας, υποστηρίζουν οι αρτοβιομήχανοι. Σε υπόμνημα που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς, αναφέρουν ακόμη ότι η διατήρηση της «κλειστής» αγοράς ψωμιού οδήγησε σε αυξήσεις τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των αρτοβιομηχάνων και των βιοτεχνών αρτοποιών είναι το "bake off" ή «θερμές γωνιές», δηλαδή η παραγωγή ψωμιού από ζύμη που ψήνεται «επί τόπου» στα σημεία πώλησης (σούπερ - μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων). Οι θερμές γωνιές επιτρέπονται μεν, με νόμο που ψηφίστηκε το 2007, αλλά με προϋποθέσεις που, όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι, καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία τους στα περισσότερα καταστήματα.

    Σύμφωνα με το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων, το αποτέλεσμα των περιορισμών, που έθεσε ο νόμος του 2007 ήταν το κλείσιμο 400 σημείων bake-off από τα 600 που λειτουργούσαν ως τότε, το κλείσιμο μιας αρτοβιομηχανίας που ολοκληρώθηκε το 2006 για την παραγωγή προϊόντων bake-off και το επαπειλούμενο κλείσιμο δύο ακόμα, η απώλεια 2000 θέσεων εργασίας και η αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 έως 90 λεπτά.

    Ο ΠΣΑΜ αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ήδη από 14/9/2006 καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πρακτικές της σχετικά με το bake-off και σήμερα βρίσκεται εν μέσω μίας νέας Ευρωπαϊκής προδικαστικής διαδικασίας για τις περιοριστικές ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007. Και ζητά, στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, να περιληφθεί και το άνοιγμα της αγοράς αρτοποιίας.

    Απάντηση αρτοποιών

    "Κάθε αναφορά στο επάγγελμα του αρτοποιού ως "κλειστό" γίνεται εκ του πονηρού", αναφέρει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε ανακοίνωση - απάντηση στο υπόμνημα για το ψωμί του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων (αρτοβιομηχανίες). Όπως επισημαίνουν οι βιοτέχνες αρτοποιοί:

    -Πράγματι το επάγγελμα του αρτοποιού ήταν κλειστό έως και το 1968. Έως το 1992 υπήρχαν γεωγραφικοί περιορισμοί ( αποστάσεις βιωσιμότητας μεταξύ των αρτοποιείων οι οποίες καταργήθηκαν με το ν. 2665/92, α.65). Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός για την ίδρυση και λειτουργία αρτοποιείου στην Ελλάδα.

    -Το παράδειγμα του Πολωνού αρτοποιού δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή, ή να αποτελέσει επιχειρηματολογία για οιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του αρτοποιού. Και αυτό διότι πολλά αρτοποιεία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες, πέραν του Έλληνα πολίτη ο οποίος μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο. Με το Ν. 3526/07 έχει απλουστευθεί και η διαδικασία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αρτοποιίας. Άρα, αδίκως χαρακτηρίζεται το επάγγελμα του αρτοποιού ως κλειστό επάγγελμα.

    -Με το Ν. 3853/10 (ΦΕΚ 90Α/ 17-06-2010) ικανοποιήθηκε και η τελευταία απαίτηση της Ε.Ε. για υποδιαίρεση σε παραγωγικότητα κάτω των 3000 κιλών στα Bake off.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 August 2010 - 14:30:35 UTC